Grande Arche, ένα μεγάλο έργο στο Παρίσι, μια θλιβερή ιστορία

Grande Arche, ένα μεγάλο έργο στο Παρίσι, μια θλιβερή ιστορία Facebook Twitter
10

 

Πριν από 25 χρόνια εγκαινιάστηκε στο Παρίσι η Grande Arche, μετά βαΐων και κλάδων, στην περιοχή της Defense. Ήταν ένα από τα μεγάλα έργα της δεκαετίας του 80 αν και πολλοί αυτό που θυμούνται είναι ότι στα μεγαλοπρεπή εγκαίνια που έγιναν για τα γιορταστούν τα 200 χρόνια από τη γαλλική Επανάσταση, η Μάργκαρετ Θάτσερ «κόλλησε» στις τουαλέτες, όταν έσπασε μια λαβή στην πόρτα και ένας σωματοφύλακάς της αναγκάστηκε να την σπάσει για να απεγκλωβίσει την Βρετανίδα Πρωθυπουργό.

Σήμερα, η γιγαντιαία Grande Arche στα προάστια του Παρισιού αποτελεί μια θλιβερή εικόνα για την πόλη. Τα μάρμαρα από την Carrara που καλύπτουν το εξωτερικό του κτιρίου έχουν φθαρεί, οι επιχειρήσεις εγκατέλειψαν τα γραφεία λόγω στενότητας χώρου και ολόκληρο το κτίριο έχει κλείσει για λόγους ασφαλείας. Αυτή η έκδοση της αψίδας του θριάμβου του 20 ου αιώνα, ένα οικοδόμημα από γυαλί και μάρμαρο, τόσο μεγάλο που θα μπορούσε να στεγάσει τον καθεδρικό ναό της Νοτρ-Νταμ, βρίσκεται στην επιχειρηματική περιοχή της Ντεφανς, στο τέλος ενός άξονα που ξεκινά από το μουσείο του Λούβρου και διασχίζει  το Champs-Elysees. Ο Δανός αρχιτέκτονας Johan Otto Von Spreckelsen ανέλαβε το έργο, αλλά μια ασθένεια τον ανάγκασε να παραδώσει τα ηνία το 1986 στον Γάλλο Paul Andreu. Το κτίριο εγκαινιάστηκε στις 14 του Ιουλίου του 1989, με μια τριήμερη σύνοδο κορυφής της G7 την οποία παρακολούθησαν οι κορυφαίοι ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Θάτσερ. (και τότε συνέβη και το «ατύχημα στις τουαλέτες»).

Σήμερα η μεγάλη Αψίδα είναι η σκιά του παλαιού λαμπρού εαυτού της. Η βάση του στη βόρεια πλευρά του κύβου είναι αποκλεισμένη για λόγους ασφαλείας και στη νότια πλευρά, μερικά από τα μαρμάρινα τμήματα έχουν αντικατασταθεί από γρανίτη, ένα πιο ανθεκτικό υλικό. Ο τελευταίος όροφος προσφέρει μια ασύγκριτη θέα στα Ηλύσια Πεδία, την πλατεία Concorde και τον κήπο Tuileries, που οδηγεί στην Λούβρο - αλλά έχει κλείσει για το κοινό από τον Απρίλιο του 2010, επειδή από ένα δυσάρεστο περιστατικό (ατύχημα) στον ανελκυστήρα. Τα υπουργεία που είχαν στεγαστεί στην Αψίδα, ήταν χωρίς φυσικό φως και απίστευτα στριμωγμένα, επειδή αυτό που είχε τότε προτιμηθεί ήταν η εντυπωσιακή εξωτερική όψη σε βάρος της εσωτερικής εργονομίας και άνεσης. Από τον Οκτώβριο, οι δύο υπουργεία δρομολόγησαν μεγάλα έργα ανακαίνισης που θα κοστίσουν περίπου  200 εκατομμύρια ευρώ , θα διαρκέσουν  δύο χρόνια και θα βελτιώσουν  τη μόνωση, το χώρο ενώ θα αντικατασταθούν όλα τα μάρμαρα. Επίσης είναι αμφίβολη η επαναλειτουργία του τελευταίου ορόφου, τον οποίο επισκέπτονταν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο προκειμένου να θαυμάσουν τη θέα του Παρισιού.

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα της εποχής και της δεκαετίας του 80 κατέρρευσε τόσο πανηγυρικά όσο εγκαινιάστηκε όταν πρωτάρχισε να λειτουργεί. 

Grande Arche, ένα μεγάλο έργο στο Παρίσι, μια θλιβερή ιστορία Facebook Twitter
H περιοχή της Defence
Grande Arche, ένα μεγάλο έργο στο Παρίσι, μια θλιβερή ιστορία Facebook Twitter
H θέα προς την Αψίδα του Θριάμβου
Grande Arche, ένα μεγάλο έργο στο Παρίσι, μια θλιβερή ιστορία Facebook Twitter
Grande Arche, ένα μεγάλο έργο στο Παρίσι, μια θλιβερή ιστορία Facebook Twitter
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Από κοντά είναι εντυπωσιακή. Χτίστηκε βασικά για να συμπληρωθεί μια τριάδα αψίδων που ενώνονται με μια νοητή γραμμή, αν προσέξετε στη φωτό είναι ακριβώς στην ίδια ευθεία με την Αψίδα του Θριάμβου και πιο πίσω βρίσκεται η Αψίδα του Καρουσέλ.
Ακριβώς, όπως και στο παρελθόν λαϊκιστές πολιτικοί όπως πχ ο Περικλής κατασπατάλησαν πολύτιμους χώρους χτίζοντας πολυτελείς ναούς με μηδενική χρησιμότητα αντί να φτιάχνουν σεμνά και βιώσιμα οχυρωματικά έργα και είδες τι έπαθαν οι Αθηναίοι. Προτείνω να γκρεμιστεί άμεσα η Ακρόπολη καθώς και οτιδήποτε δεν είναι πρακτικό και τετράγωνο στην Αττική (για αρχή) για να αποφεύγουν οι μελλοντικές γενεές να επηρεάζονται από τέτοιες κατασπαταλήσεις πόρων.
Η αντίρρηση του randomness δεν ήταν στην αισθητική της Grande Arche (περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, προσωπικά το βρίσκω ενδιαφέρον) αλλά στο ότι έγινε με στόχο τον εντυπωσιασμό. Με τον ίδιο ακριβώς στόχο που έγινε η Ακρόπολη. Και τα εντυπωσιακά μνημεία μπορεί να μην κάνουν τα έθνη μεγάλα, αλλά τα μεγάλα έθνη αφήνουν εντυπωσιακά μνημεία.
Ακριβώς ρε Ανήθικε.Άσε και το άλλο,η συντήρηση της κοστίζει·και άλλοι φόροι να πληρώνεις.Σαν δεν ντρέπονται.Εγώ λέω να την γκρεμίσουμε και να την δώσουμε για οικοδομικά υλικά.Και να δώσουμε και τον βράχο αντιπαροχή για καμία εταιρεία να φτιάξει κανέναν ουρανοξύστη(θα ανέβει και ο συντελεστής δόμησης) ή να φτιάξει ο Μελισσανίδης εκεί το γήπεδο της ΑΕΚ.Και το Ηρώδειο από κάτω να γίνει Mall.Και στην αρχαία αγορά πιο δίπλα να φτιάξουμε γήπεδο του γκολφ.Έχει επιμεληθεί η (νεο)φιλελεύθερος πολιτικός χώρος για σχέδια εκποιήσεως της Ακροπόλεως;Τί λέει ο πρόεδρος Τζήμερος για αυτό το αγκάθι που αποτρέπει τις επενδύσεις να έρθουν;/sarcasm offΜπορώ να συνεχίσω αν θες με το πρόγραμμα εκποιήσεως,πιστεύω κάποια στιγμή θα ακουστούν ΚΑΙ τέτοιες μ@λ@κίες στην Ελλάδα από τους πολιτικούς του χώρου «σας»-θα τα βάλετε και με τα αρχαία ακόμα-οπότε να έχετε ήδη έτοιμη την μισή προπαγάνδα από τώρα.Ήδη κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε βγει μια φήμη(ευτυχώς ράδιο αρβύλα,για την ώρα) για μίσθωση της Ακρόπολης.Και το ωραιότερο;Θα υπάρξει κόσμος που θα το ενστερνιστεί!Yay είστε γιάπηδες!
Πάντως Ανήθικε,σε παραδέχομαι,είσαι από τους λίγους νεοφιλελεύθερους που είναι κάργα ειλικρινείς για την αντιδραστικότητα τους.Οι υπόλοιποι βάζουν ένα σωρό φιοριτούρες,κρύβονται πίσω από τις λέξεις και φοράνε χρυσά προσωπεία για να μην δείξουν τι πραγματικά σκέφτονται.Αν είσαι έτσι και στην πραγματικότητα,σοβαρά-αν σε γνώριζα-θα σου έσφιγγα το χέρι για την ειλικρίνεια σου.
@Auslaender: Η αντίρρηση ήταν στο ότι είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιήσει και επιπλέον έχει τεράστιο κόστος συντήρησης. Και αυτές ακριβώς οι δύο ιδιότητες το καθιστούν μη βιώσιμο. Δεν νομίζω η ακρόπολη στα 30 χρόνια από το χτίσιμο της να χρειάστηκε αλλαγή όλων των μαρμάρων της, μπορεί και να κάνω και λάθος βέβαια. Η σύγκριση με την ακρόπολη είναι κάτι παραπάνω από άστοχη αλλά μάλλον, αν δεν σου φαίνεται η κατασκευή και η συντήρηση αυτού του κτηρίου κατασπατάληση πόρων, δεν μπήκες καν στον κόπο να διαβάσεις το κείμενο.
Τα προβλήματα του κτιρίου, όπως περιγράφονται σε αυτό και σε άλλα άρθρα είναι κατά κύριο λόγο κατασκευαστικές ατέλειες και αβλεψίες και υποθέτω δεν υπάρχει κάποιος που θα πει «α, όχι, να κατασκευάζονται τα κτίρια με αβλεψίες». Ένα κτίριο δεν είναι μη βιώσιμο επειδή μετά από 25 χρόνια χρειάζεται μια μεγάλης έκτασης ανακαίνιση. Για κτίρια σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές του κόσμου αυτό είναι το στάνταρ, ειδικά όταν πρόκειται για συμβολικό κτίριο. Το κτίριο είναι "βιώσιμο" με την έννοια πως και ενοίκους έχει σε μεγάλο μέρος του, και δημοφιλέστατο με τους τουρίστες ήταν όσο ήταν ανοιχτό το επάνω μέρος του, και διάθεση υπάρχει να δοθούν 200 εκατομμύρια για να βελτιωθεί ακριβώς επειδή ήταν φιλόδοξο. Ένα αδιάφορο κτίριο με τα τεχνικά του προβλήματα θα το είχε φάει η μπουλντόζα.
Σωστότερη σύγκριση θα ήταν με την Αγια Σοφιά στην Κνωσταντινούπολη. Και στην Αγια Σοφιά το 557 είκοσι χρόνια μετά τα εγκάινια της (το 537) παρουσιάστηκαν ζημιές μετα από σεισμό και τον επόμενο χρόνο (το 558) ο τρούλος κατέρευσε