ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

Zombie scrolling syndrome: Το ατελείωτο scrolling στα social media απέκτησε δικό του όρο

Zombie scrolling syndrome: Το ατελείωτο scrolling στα social media απέκτησε δικό του όρο Facebook Twitter
O λόγος που έχει γίνει ο παραλληλισμός με τα ζόμπι οφείλεται στο ότι, καθώς περπατάμε στους δρόμους της πόλης, είμαστε εντελώς απορροφημένοι από το μπλε φως της οθόνης.
0

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ή διαβάσει σχετικά με τον εθισμό μας στα social media και στο ατελείωτο scrolling που κάνουμε καθημερινά, με αρκετούς μάλιστα να ταυτίζουν αυτόν τον εθισμό με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Πλέον, όμως, αυτό το scrolling απέκτησε ένα δικό του όρο και ονομάζεται «zombie scrolling syndrome».

Ο συγκεκριμένος όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2016 και ουσιαστικά αποτελεί μια εφεύρεση της γνωστής εταιρείας ασφάλειας λογισμικού McAfee. Και ο λόγος που έχει γίνει ο παραλληλισμός με τα ζόμπι οφείλεται στο ότι, καθώς περπατάμε στους δρόμους της πόλης, είμαστε εντελώς απορροφημένοι από το μπλε φως της οθόνης, ενώ αρκετές φορές μπορεί ακόμη και να περπατάμε με κλειστά μάτια.

Kάθε φορά που παίρνουμε likes και γενικότερα θετικό feedback στα social media, απελευθερώνεται ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που δρα ως νευροδιαβιβαστής και συνδέεται με το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι όλοι μας, ως έμβια όντα, χειραγωγούμαστε και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις με μεγάλη ευκολία. Με άλλα λόγια, οι εγκέφαλοί μας θα μπορούσαν να περιγραφούν ως «χημικές σούπες», που είναι προγραμματισμένες να δημιουργούν αλλά και να εξυπηρετούν ανάγκες. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που στην προϊστορική εποχή δημιουργούσαμε κοινότητες και είχαμε την ανάγκη συγκρότησης κοινωνικών δομών.

«Ήταν ξεκάθαρα θέμα προσαρμογής το να γίνουμε περισσότερο δεκτικοί στα κοινωνικά ερεθίσματα», ισχυρίζεται η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Patricia Greenfield. «Αλλά κανείς δεν περίμενε ότι εξέλιξη θα σήμαινε επίσης και τα κοινωνικά ερεθίσματα που δεχόμαστε από ανθρώπους που δεν ξέρουμε καθόλου».

Σύμφωνα με το περιοδικό Wired, κάθε φορά που παίρνουμε likes και γενικότερα θετικό feedback στα social media, απελευθερώνεται ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που δρα ως νευροδιαβιβαστής και συνδέεται με το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενεργοποιείται επίσης και για όσους είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, πράγμα που οδηγεί αρκετούς στο να υποστηρίζουν ότι ο εθισμός στα social media είναι ανάλογος με τους παραπάνω.

Με πληροφορίες από Wired

 

Υγεία & Σώμα
0

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ