Ύπνος, το βασικό κομμάτι στο παζλ της υγεiας

bad sleep Facebook Twitter
0

Ο KAΛΟΣ ΥΠΝΟΣ είναι σαν το οξυγόνο που αναπνέουμε. Θεωρείται δεδομένος, αλλά στην εποχή μας, με τόσο άγχος να μας βομβαρδίζει και τον φόβο της Covid να παραμονεύει, κινδυνεύει να γίνει πολυτέλεια. Όσα συμβαίνουν γύρω μας μάς κλέβουν τον ύπνο, με συνέπεια να νιώθουμε διαρκώς κουρασμένοι, να είμαστε εκνευρισμένοι και το μυαλό μας να είναι θολό. Όμως οι κίνδυνοι από τον ελλειμματικό ύπνο, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ποιότητα, δεν σταματούν στα οφθαλμοφανή. Η συστηματική έλλειψη ύπνου, εκτός του ότι διαταράσσει την ψυχική υγεία, προκαλεί κόπωση, μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης, ρίχνει την απόδοση στο διάβασμα και στη δουλειά, θολώνει την κρίση και προκαλεί πονοκεφάλους, έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ενδεικτικά, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη και καρδιοπαθειών, όπως επισημαίνει ο παθολόγος Τάσος Σπαντιδέας, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Από τη μεριά του, ο ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Οικονόμου εξηγεί ότι η αϋπνία είναι το πρώτο κοινό σύμπτωμα αρκετών ψυχικών διαταραχών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η κατάθλιψη. Ειδικά την εποχή της πανδημίας, που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον φόβο του θανάτου και της βαριάς νόσησης, τον φόβο «μη γίνουμε Μπέργκαμο» αλλά και το στρες και τον θυμό λόγω των περιοριστικών μέτρων, οι διαταραχές ύπνου πήραν μορφή εθνικής επιδημίας, με την πλειονότητα των πολιτών να έχει χάσει τον ύπνο της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η νυχτερινή αϋπνία υπήρξε συνέπεια των συνεχόμενων άσκοπων ξενυχτιών μπροστά στην τηλεόραση ή σε ένα τάμπλετ, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τις αγαπημένες μας σειρές τα βράδια των lockdowns που δεν είχαμε κάτι άλλο να κάνουμε. Κάνοντας όμως τη νύχτα μέρα και ξαγρυπνώντας μπροστά σε μια ηλεκτρονική συσκευή, οδηγούμαστε σε αυτό που ο κ. Οικονόμου αποκαλεί αναστροφή του ύπνου, η οποία με τον καιρό γίνεται συνήθεια και μπορεί να οδηγήσει  σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η αναστροφή του ύπνου μοιάζει με το τζετλάγκ, έχει τα ίδια συμπτώματα με το σύνδρομο που εκδηλώνεται μετά τα υπερατλαντικά ταξίδια, με τη μόνη διαφορά πως, σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει το ταξίδι.  

Τα βαριά φαγητά δεν βοηθούν γιατί δημιουργούν δυσπεψία, ενώ η κατάχρηση καφέ και τσαγιού μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο.

Ο κίνδυνος του να είμαστε διαρκώς online

Αν κάτι χαρακτηρίζει την καθημερινότητά μας την εποχή της πανδημίας, πέρα από τα περιοριστικά μέτρα, αυτό είναι η υπερβολική χρήση των τεχνολογικών gagdets και το γεγονός πως είμαστε όλη ημέρα online, άλλοτε για δουλειά κι άλλοτε για ψυχαγωγία. Η εισβολή της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας στη ζωή μας, με την παραβίαση κάθε έννοιας ωραρίου για τους εργαζόμενους από το σπίτι, έκανε μικρούς και μεγάλους να κολλήσουν σε μια οθόνη. Η διαρκής καλωδίωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, δημιουργεί υπερένταση και προκαλεί διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, αυτού που οι ειδικοί αποκαλούν «το βιολογικό μας ρολόι». 


Όπως εξηγεί ο ψυχίατρος, όταν βρισκόμαστε μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ και βλέπουμε μια ταινία, σερφάρουμε στο Διαδίκτυο ή συνδεόμαστε με τα social media, ο εγκέφαλός μας δέχεται πλήθος ερεθισμάτων που δημιουργούν υπερένταση. Γι’ αυτό, άλλωστε, η τηλεόραση, τα videogames και κάθε άλλη e-δραστηριότητα θεωρούνται ακατάλληλες για το βράδυ, καθώς διώχνουν τον ύπνο.

Συμβουλές για όνειρα γλυκά

Το να κοιμηθούμε καλύτερα είναι στο χέρι μας, καθώς η ποιότητα του ύπνου εξαρτάται σημαντικά από το τι τρώμε και τι πίνουμε το απόγευμα και το βράδυ. Τα βαριά φαγητά δεν βοηθούν γιατί δημιουργούν δυσπεψία, ενώ η κατάχρηση καφέ και τσαγιού μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο. Για το αλκοόλ υπάρχει η παρεξηγημένη άποψη πως χαλαρώνει και βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα, κάτι που δεν ισχύει. Σε μικρή ποσότητα όντως το αλκοόλ χαλαρώνει, αλλά μετά οδηγεί στη μέθη, βλάπτει το ήπαρ και επιπλέον είναι καρκινογόνο. Οι συνθήκες μέσα στο υπνοδωμάτιο παίζουν επίσης ρόλο στο αν θα μπορέσουμε να κοιμηθούμε καλά ή όχι. Η υπερβολική ζέστη βλάπτει, το ίδιο και το κρύο. Το δωμάτιο πρέπει να έχει μια θερμοκρασία κοντά στους 22°C, να είναι σκοτεινό και να μην έχει τηλεόραση – αν έχει, δεν πρέπει να μένει ανοιχτή με χρονοδιακόπτη. Όπως συμβαίνει με αρκετά προβλήματα υγείας, ένα συμπλήρωμα διατροφής σαν το Euzoe των εργαστηρίων της Uni-pharma μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, να διευκολύνει την έλευσή του και να εμποδίσει την εμφάνιση της χρόνιας κόπωσης, της ψυχικής φόρτωσης και των παρενεργειών που οφείλονται στην έλλειψή του. Το συμπλήρωμα διατροφής αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό από μελατονίνη, βιταμίνη Β12, βαλεριάνα, πασιφλώρα, κράταιγο και βαλλωτή, που βοηθά στη μείωση της κόπωσης, του χρόνου έλευσης του ύπνου και στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, γαλακτοκομικά προϊόντα, σόγια και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ενώ είναι κατάλληλο για διαβητικούς.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ