ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πώς να δείξεις τι νιώθεις, χωρίς να εκτεθείς

0

Δεν υπάρχουν πολλοί -αποτελεσματικοί, τουλάχιστον- τρόποι, όπου ένας άνθρωπος να αποκαλύψει τα αισθήματα του σ' έναν άλλο, χωρίς τον κίνδυνο της έκθεσης. Και κυρίως, χωρίς να το πει ανοιχτά, να κάνει σαφές και ξεκάθαρο το συναίσθημα του και την ανάγκη έκφρασής του. Ο φόβος της απόρριψης εμποδίζει την άμεση, χωρίς περιστροφές εκδήλωση και συνήθως το αίσθημα μένει αίσθημα, αδήλωτο και εσωτερικευμένο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη του Bucknell University υπάρχει ένας αλάνθαστος τρόπος και για να εκφραστεί κανείς με σαφήνεια και για να μην εκτεθεί στην περίπτωση που το αντικείμενο της επιθυμίας ή ακόμη περισσότερο του έρωτά του δεν ανταποκριθεί με τον τρόπο που θα περίμενε. Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Η εγγύτητα και κυρίως η επαφή. Τι σημαίνει αυτό; Βάσει τη συγκεκριμένης μελέτης όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε έναν άνθρωπο την ώρα που επικοινωνούμε μαζί του, τόσο πιο σαφής γίνεται η πραγματική μας πρόθεση. Ομοίως, ακόμη και μερικά διακριτικά αγγίγματα κατά τη διάρκεια μίας απλής κουβέντας, δείχνουν επίσης τα πραγματικά μας αισθήματα, χωρίς να χρειαστεί να πούμε πολλά περισσότερα. 

Κάνουμε λόγο για διακριτικές κινήσεις, γιατί καλώς ή κακώς αυτού του είδους τα μη λεκτικά σήματα που στέλνουμε στους άλλους, ακριβώς επειδή δεν περνούν απαρατήρητα, πολύ εύκολα μπορούν να εκληφθούν ως κόλπα χειραγώγησης.

Ας σημειωθεί εδώ -και βάσει της ίδιας μελέτης- ότι ο λόγος γίνεται πάντα για ευγενείς προσεγγίσεις και διακριτικά αγγίγματα που ειδικά σε ό,τι αφορά τον αντρικό πληθυσμό, όχι απλώς λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν, αλλά "χτίζουν" μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις. «Η γλώσσα του σώματος παίζει κυρίαρχο ρόλο στο παιχνίδι της έλξης, κυρίως γιατί σε αυτό που συμβαίνει συμμετέχει και ανταποκρίνεται αβίαστα το υποσυνείδητό μας», εξηγεί ο T. Joel Wade, καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Bucknell και συνεχίζει ακόμη πιο διαφωτιστικά: «Οι χειρονομίες, ακόμη και οι πιο διακριτικές, όχι μόνο βοηθούν την επαφή μας με τους ανθρώπους -και ειδικά αυτούς που μας ενδιαφέρουν-, αλλά ταυτόχρονα υποβοηθούν τη φυσική γοητεία ενός ατόμου».

Υπάρχει, όμως, και μια παγίδα σε όλο αυτό και ο καθηγητής μπαίνει στη διαδικασία να την επισημάνει: «Κάνουμε λόγο για διακριτικές κινήσεις, γιατί καλώς ή κακώς αυτού του είδους τα μη λεκτικά σήματα που στέλνουμε στους άλλους, ακριβώς επειδή δεν περνούν απαρατήρητα, πολύ εύκολα μπορούν να εκληφθούν ως κόλπα χειραγώγησης. Οπότε, καλό είναι όλα αυτά τα αγγίγματα, το να μιλάμε σε κοντινή απόσταση από τον άλλον και όλες οι συναφείς συμπεριφορές να συνοδεύονται από φυσικότητα και αυθορμητισμό, ακριβώς για να μην ερμηνευθούν ως πίεση και προσπάθεια μανιπιουλαρίσματος της συμπεριφοράς του ατόμου που έχουμε δίπλα μας». 

Και φυσικά, ας μιλήσουμε και για το... κέρδος αυτού του τρόπου, ειδικά στην περίπτωση που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, λάβει το μήνυμα, αλλά δεν ανταποκριθεί: δεν διατρέχουμε κίνδυνο να εκτεθούμε. Από τη στιγμή που δεν μιλήσαμε, δεν υπήρξε καμία λεκτική τοποθέτηση από την πλευρά μας, μπορούμε πάντα να ρίξουμε το... φταίξιμο στην αμεσότητα του χαρακτήρα μας, στον αυθορμητισμό και στη ζεστασιά που εκπέμπουμε ως άνθρωποι. Προσοχή! Όλα αυτά, μόνο στην περίπτωση που μιλάμε για διακριτική προσέγγιση. Σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, τα αγγίγματά μας μπορούν να παρεξηγηθούν (σοβαρά) και φυσικά όλο αυτό δεν λέγεται πια "εκδήλωση ενδιαφέροντος", αλλά παρενόχληση, οπότε φροντίστε να κρατήσετε τους τόνους χαμηλούς και τη συμπεριφορά ευγενή.

Με στοιχεία από το Women'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ