ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει» Facebook Twitter
Η Φιορίτα είναι εκεί σαν ένας ψύχραιμος ιχνηλάτης στα δύσκολα περάσματα του καρκίνου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Έμαθα ότι έχω καρκίνο από τον μπαμπά μου που είναι γιατρός και πήρε τα αποτελέσματα της βιοψίας μου. Μου το ανακοίνωσε από το τηλέφωνο σαν το ανέκδοτο με τον Καραμήτρο και τη μητέρα του. «Όποιος δεν έχει καρκίνο να κάνει ένα βήμα μπροστά. Αλτ, εσύ, Τζούλη, πού πας;». Όχι, εντάξει, δεν το είπε ακριβώς έτσι, αλλά στην προσπάθειά του να μεταφέρει τη δύσκολη είδηση είπε: «Έλα, βρήκαν κάτι περίπου κακό που πρέπει να αφαιρέσεις».

«Τι εννοείς “περίπου κακό”, εννοείς ότι έχω καρκίνο;». Πρέπει να είπα τη λέξη «καρκίνο» πάνω από δέκα φορές για να μου απαντήσει με λυπημένη φωνή: «Ναι, κάτι τέτοιο, παιδί μου». Έτσι, ο καρκίνος μου ήταν «ένα περίπου κακό». Τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω ότι αυτή η φράση του με βοήθησε αργότερα να το διαχειριστώ και να τον βλέπω πράγματι σαν κάτι... περίπου κακό.

Όπως και να έχει, εκείνες τις πρώτες ώρες ήμουν τρομοκρατημένη. Είχα σταματήσει δεξιά στον δρόμο, τα αυτοκίνητα με προσπερνούσαν και σκεφτόμουν το ένα κακό σενάριο πάνω στο άλλο. Εκείνο το βράδυ μέθυσα στην αγκαλιά καλών φίλων που έδειχναν το ίδιο σοκαρισμένοι και προσπαθούσαν να είναι αστείοι και κουλ, αλλά ήταν φοβισμένοι και αιφνιδιασμένοι όπως εγώ. Την επόμενη μέρα είχα ξεμεθύσει και έπρεπε να το διαχειριστώ.

Στη Φιορίτα Πουλακάκη έφτασα κουρασμένη και με το φρύδι ανασηκωμένο με αυτά που είχα ακούσει. Έκπληξη πρώτη: Η Φιορίτα είναι κοντά στην ηλικία μου και έχει το ταλέντο να απορροφά τους κραδασμούς. Με άκουγε με κατανόηση και μου μετέδιδε ηρεμία. Μου εξήγησε διεξοδικά τα τι και πώς του καρκίνου μου και τα έλεγε απλά και κατανοητά, χωρίς μπερδεμένες ιατρικές ορολογίες.

Τον καρκίνο μου τον βάφτισα «Ίνο» γιατί ήταν καρκίνος «In Situ», δηλαδή αρχικού σταδίου, οπότε μου έκανε σαν γιαπωνέζικο ονοματεπώνυμο. Τον φανταζόμουν σαν νεαρό επαναστάτη που βγήκε από τη σειρά του και άρχισε τα τρελά του κόλπα. Όπως και να έχει, ο Ίνο και εγώ έπρεπε να διακόψουμε τη σχέση μας το γρηγορότερο. Το να βρω μαστολόγο ήταν μια περιπέτεια μέσα στην ήδη υπάρχουσα. Είδα πολλούς «εξπέρ» που από κοντά δεν μου γέμιζαν το μάτι. Ο πιο ελεεινός ήταν ένας σούπερ-ντούπερ που ζούσε μισό χρόνο εδώ και χειρουργούσε και στην Αμερική.

«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει» Facebook Twitter
Στα σαράντα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η ετήσια μαστογραφία, ο υπέρηχος μαστών και η ψηλάφηση, φυσικά αν δεν έχουμε κάποιο ανησυχητικό σημάδι πιο πριν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Δεν είχε χρόνο για μένα, αλλά φεύγοντας μού είπε το εξής χυδαίο: ότι έπρεπε να προσέξει πολύ αυτός που θα με χειρουργήσει, μην του ξεφύγει κάποιο καρκινικό κύτταρο και «γεμίσω καρκίνο». Η φράση του αυτή ακόμα με στοιχειώνει. Ένας άλλος ογκολόγος ήταν πλακατζής. Μου είπε: «Έλα τώρα που θα ασχοληθούμε με το “καρκινάκι” των λίγων χιλιοστών σου, ούτε σφράγισμα δεν είναι». Ούτε αυτός μου έκανε, γιατί ο καρκίνος φυσικά δεν είναι σφράγισμα.

Στη Φιορίτα Πουλακάκη έφτασα κουρασμένη και με το φρύδι ανασηκωμένο με αυτά που είχα ακούσει. Έκπληξη πρώτη: Η Φιορίτα είναι κοντά στην ηλικία μου και έχει το ταλέντο να απορροφά τους κραδασμούς. Με άκουγε με κατανόηση και μου μετέδιδε ηρεμία. Μου εξήγησε διεξοδικά τα τι και πώς του καρκίνου μου και τα έλεγε απλά και κατανοητά, χωρίς μπερδεμένες ιατρικές ορολογίες. Έκπληξη δεύτερη: Η ιδιωτική ασφάλεια στα έγγραφα με είχε με το βαφτιστικό μου όνομα, έτσι λοιπόν, καθώς με εξέταζε, με ρώτησε μήπως τυχόν είμαι συγγενής της Τζούλης Αγοράκη που διάβαζε παλιά στο «Symbol» και τη LiFO.

Όταν της είπα ότι ήμουν εγώ αυτοπροσώπως, αντέδρασε σαν να είδε ιερό τοτέμ. Κάτι ήθελε να μου πει το σύμπαν; Το πήρα σαν σημάδι. Είχα βρει γιατρό! Έκπληξη τρίτη: Τέσσερα χρόνια μετά, είναι η καλύτερη γιατρός που θα μπορούσα να επιλέξω. Τόσο πριν όσο και την ώρα του χειρουργείου αλλά και μετά, η Φιορίτα είναι εκεί σαν ένας ψύχραιμος ιχνηλάτης στα δύσκολα περάσματα του καρκίνου. Θυμίζει ηρωίδα του Ταραντίνο που εξολόθρεψε τον Ίνο Ινσίτου, τον σκληροπυρηνικό Ιάπωνα που πήγε να μας τα κάνει μαντάρα. Λίγο πριν με ναρκώσουν, της είπα «πάρε τον καρκίνο μου μακριά και πες του να μην ξανάρθει».

Η Φιορίτα ήθελε πάντα να γίνει χειρουργός. Δεν ήθελε άλλη ειδικότητα.

— Τι είναι τελικά ο καρκίνος του μαστού;
Ας πούμε ότι είναι ένα κύτταρο που αποκτά επεκτατικές διαθέσεις.

— Τι έχει αλλάξει θετικά τα τελευταία χρόνια;
Έχουμε στη διάθεσή μας πιο εξελιγμένα φάρμακα, περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις, πιο ακριβείς μοριακούς δείκτες. Έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα ζωής των ασθενών.

— Ισχύει η τρομακτική στατιστική που λέει ότι μία στις δέκα γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού;
Έχουμε 4.500 χιλιάδες νέα περιστατικά τον χρόνο, δηλαδή 4.500 Ελληνίδες που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού. Είναι περίπου μία στις οκτώ.

— Τι φταίει για αυτή την αλματώδη αύξηση του καρκίνου;
Δεν έχει αυξηθεί το ποσοστό, απλώς τώρα γίνονται περισσότερες εξετάσεις. Τα περασμένα χρόνια μάθαινες για τον καρκίνο σε μεταγενέστερα στάδια που τα πράγματα ήταν πιο σοβαρά.

— Έχει αλλάξει κάτι στην πρόληψη;
Υπάρχει μια πιο δυναμική εκστρατεία αφύπνισης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Θεωρώ ότι όλες οι γυναίκες έχουν ακούσει για τον μήνα Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορούν να κάνουν δωρεάν προληπτικούς ελέγχους.

«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει» Facebook Twitter
Έχει μειωθεί πάρα πολύ ο αριθμός των μαστεκτομών. Κάνουμε συχνότερα συντηρητικές επεμβάσεις, έτσι κρατάμε τον μαστό ακέραιο, με ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

— Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσουμε τον έλεγχο, αν δεν υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας;
Στα σαράντα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η ετήσια μαστογραφία, ο υπέρηχος μαστών και η ψηλάφηση, φυσικά αν δεν έχουμε κάποιο ανησυχητικό σημάδι πιο πριν. Ένα ανησυχητικό σημάδι μπορεί να είναι κάτι που θα πιάσουμε, κάτι στο σχήμα, ένας παράξενος οξύς πόνος, μπορεί και μια αγωνία ότι κάτι συμβαίνει. Έχω δει πολλές γυναίκες που διαισθητικά ένιωθαν ότι κάτι δεν πάει καλά, χωρίς καν να έχουν συμπτώματα.

— Ο καρκίνος μπορεί να είναι και «ψυχοσωματικός»;
Το στρες έχει σίγουρα κατηγορηθεί για ελάττωση της άμυνας του οργανισμού, όποτε δεν είμαστε θωρακισμένοι απέναντι σε πιθανή μετάλλαξη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, χωρίς βέβαια αυτό να είναι επιβεβαιωμένο επιστημονικά. Έχω δει ανθρώπους, μετά από μεγάλο στρες λόγω του θανάτου κάποιου δικού τους ανθρώπου ή μετά από μια απόλυση ή έναν χωρισμό που τους ταλαιπώρησε, να εμφανίζουν μετά από κάποιους μήνες καρκίνο του μαστού.

— Ακούγεται ολοένα και περισσότερο ότι η κακή διατροφή σχετίζεται με τον καρκίνο. Τι απαντάς;
Οι τελευταίες έρευνες λένε κατηγορηματικά «όχι» στη μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, στην κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα.

— Η κληρονομικότητα πόσο συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;
Η πραγματικότητα είναι ότι οι κληρονομούμενοι καρκίνοι είναι πιο σπάνιοι από τους τυχαίους καρκίνους που μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μιας γυναίκας, ειδικά μετά τα 50 της χρόνια, που τους συναντάμε πιο συχνά.

— Φαντάζομαι θα ακούς τις ασθενείς να σου λένε «γιατί να τύχει αυτό σε μένα;». Τι τους απαντάς;
Η απάντηση ίσως ακούγεται τεχνοκρατική. Αλλά, γιατί όχι σε σένα; Είσαι μία από τις οκτώ γυναίκες που έτυχε να της συμβεί. Έ-τ-υ-χ-ε. Όταν με ρωτάνε «τι φταίει», τους λέω «τίποτα δεν φταίει, έτυχε απλώς σε σένα, γιατί έτσι». Η ζωή δεν μας δίνει ασφαλείς απαντήσεις σε τίποτα.

— Πόσο κοντά βρισκόμαστε στη θεραπεία;
Νομίζω απέχουμε ακόμα από το να βρεθεί η θεραπεία, αλλά η προσωποποιημένη ιατρική, δηλαδή η ιατρική στα μέτρα κάθε ασθενούς, είναι κάτι που συμβαίνει τώρα και έχει βελτιώσει πολύ το ποσοστό επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

— Τι είναι το ίδρυμα «Build a bridge», που είναι δικό σου δημιούργημα;
Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει όραμα να γεφυρώσει τις ανισότητες εξαιτίας γεωγραφικών, κοινωνικών ή οικονομικών περιορισμών μεταξύ των ασθενών που αντιμετωπίζουν καρκίνο του μαστού και γυναικολογικές κακοήθειες. Πρακτικά, το ίδρυμα «Build a bridge» βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες που ανήκουν σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες, είναι άπορες, ανασφάλιστες, μακροχρόνια άνεργες. Ακόμα και εκείνες που μένουν σε ακριτικά νησιά ή σε ορεινές περιοχές και δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε εξειδικευμένες μονάδες υγείας για τον μαστό και τα γυναικολογικά μπορούν να μας βρουν και να τις βοηθήσουμε. Αναλαμβάνουμε δωρεάν τις χειρουργικές επεμβάσεις, τις χημειοθεραπείες, την ακτινοθεραπεία και την παρακολούθηση των γυναικών αυτών.

— Στις 20 με 23 Μαρτίου στο Μιλάνο πραγματοποιείται το πανευρωπαϊκό συνέδριο EBCC14 στο οποίο θα είσαι πρόεδρος. Τι περιμένεις να ανακοινωθεί;
Είναι μεγάλη τιμή η ανάληψη της προεδρίας του μεγαλύτερου συνεδρίου για τον καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη. Δουλεύουμε όλη η οργανωτική επιτροπή εδώ και δύο χρόνια για την υλοποίηση αυτού του συνεδρίου. Συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις με αποτελέσματα νέων ερευνών, θα δούμε να αλλάζουν πράγματα στις συστηματικές θεραπείες αλλά και στις χειρουργικές τεχνικές.

cover
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Είναι το μοναδικό συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού που χαρακτηρίζεται τόσο έντονα από διεπιστημονικότητα. Θα καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι όλες οι ειδικότητες που ασχολούμαστε με τον καρκίνο του μαστού –χειρουργοί, ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, μοριακοί βιολόγοι– μαζί με τους ασθενείς για να συζητήσουμε τα πλέον φλέγοντα και αμφιλεγόμενα θέματα, με κοινό παρονομαστή την καλύτερη έκβαση των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

— Τι συμβουλή δίνεις στις γυναίκες που διαβάζουν αυτήν τη συνέντευξη;
Να μη φοβούνται να εξεταστούν. Να γνωρίζουν τον μαστό τους, κάνοντας αυτοεξέταση, και να ελέγχονται μία φορά τον χρόνο από τον γιατρό τους με τις κατάλληλες εξετάσεις. Τέλος, να συνειδητοποιήσουν ότι αλλάζοντας τον τρόπο ζωής τους, διακόπτοντας το κάπνισμα, τρώγοντας υγιεινά, περιορίζοντας το αλκοόλ και ενσωματώνοντας τη συστηματική άσκηση στη ζωή τους μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

— Πες μου, κλείνοντας, μια μικρή νίκη που έχετε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια.
Έχει μειωθεί πάρα πολύ ο αριθμός των μαστεκτομών. Κάνουμε συχνότερα συντηρητικές επεμβάσεις, έτσι κρατάμε τον μαστό ακέραιο, με ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Έχουν  βελτιωθεί οι τεχνικές και χρησιμοποιούμε πλέον τεχνικές πλαστικής χειρουργικής στην ογκολογική χειρουργική. Επιπλέον, βρίσκουμε τον καρκίνο πλέον πιο νωρίς, σε μικρότερο μέγεθος, πράγμα που μας δίνει τη δυνατότητα να κρατήσουμε τον μαστό χωρίς να τον αφαιρέσουμε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Κόψε το αλκοόλ ή ανέβα τον Όλυμπο ξυπόλυτη»

Living / «Κόψε το αλκοόλ ή ανέβα τον Όλυμπο ξυπόλυτη»

Η Τζούλη Αγοράκη έκανε detox από το αλκοόλ, μοιράστηκε την εμπειρία της και μίλησε με τη Γιούλη Ψαρράκη που έχει γράψει το βιβλίο «Άνευ», έναν χρήσιμο οδηγό για να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Οι γυναίκες που νοσούν με καρκίνο μαστού να ξέρουν ότι σε αυτό το ταξίδι δεν είναι μόνες

Υγεία & Ευεξία / Οι γυναίκες που νοσούν με καρκίνο μαστού να ξέρουν ότι σε αυτό το ταξίδι δεν είναι μόνες

Με αφορμή τον μήνα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, η διευθύντρια του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, Όλγα Λιοντοπούλου, χαρτογραφεί την εικόνα του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM