Μια αγκαλιά αντί ποτού;

Μια αγκαλιά αντί ποτού; Facebook Twitter
2

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Μια αγκαλιά αντί ποτού; Facebook Twitter

Την έχουν πει ορμόνη της στοργής, του δεσμού και της αγκαλιάς. Ενεργοποιείται κατά τον οργασμό και τις ώρες μετά, όπως και κατά την γέννα, σφραγίζοντας με «εκλεκτές» εκκρίσεις στον εγκέφαλο την δέσμευση της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων.

Η Οκυτοκίνη, γνωστή και ως cuddle ή love hormone, βοηθά στην απεξάρτηση ακόμη και από την ηρωίνη, όπως και το αλκοόλ, αν χορηγηθεί σε χάπι, που προσδίδει τελικά στον εγκέφαλο την «νιρβάνα» της αγκαλιάς!

Μια αγκαλιά αντί ποτού; Facebook Twitter

Κατά την διαδικασία της απεξάρτησης, διαπίστωσε πρόσφατη πρωτοποριακή μελέτη, μια φαρμακευτικώς χορηγούμενη γερή δόση οκυτοκίνης μπορεί να απαλλάξει τους αλκοολικούς από τα συμπτώματα στέρησης, βοηθώντας τους εξαρτημένους με λιγότερα συμπτώματα στρες αλλά και με «ψυχολογική κάλυψη» τέτοια ώστε να μπορούν να μειώσουν την δόση βενζοδιαζεπίνης που πολλοί εξαρτημένοι λαμβάνουν κατά την αποτοξίνωση για να μειωθούν τα συμπτώματα στέρησης.

Μια αγκαλιά αντί ποτού; Facebook Twitter

Γι αυτό ακριβώς, στην πρόσφατη πρωτοποριακή μελέτη συμμετείχαν αλκοολικοί οι οποίοι κατά την διάρκεια της αποτοξίνωσης παρουσίαζαν συμπτώματα στέρησης (-όχι όμως και επιληπτικές κρίσεις, στοιχείο σημαντικό για την ασφάλεια της ολοκλήρωσης της μελέτης -) και λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή με βενζοδιαζεπίνες. Εκείνοι στους οποίους χορηγείτο δόση οκυτοκίνης και όχι placebo κατά τν διάρκεια της μελέτης, μείωσαν την χορήγηση βενζοδιαζεπίνης στο ένα πέμπτο της δόσης που λάμβαναν σταθερά κατά την περίοδο της απεξάρτησης. Η συμπεριφορά τους επίσης κατά την αποτοξίνωση ήταν λιγότερο αγχώδης.

Μια αγκαλιά αντί ποτού; Facebook Twitter

Πόσο εξαρτησιογόνα όμως θα μπορούσε να γίνει, από μόνη της, η ορμάνη της αγκαλιάς;

Η ερευνητική γνώση έχει δείξει ότι πολλοί από εκείνους που έχουν λάβει οκυτοκίνη σε ρινικό σπρέι δεν την ξεχωρίζουν -ως αίσθηση- καν από το placebo. To 33% των ανδρών όμως που έχουν πάρει οκυτοκίνη, διαπιστώνουν την ... ευχάριστη παρενέργεια των επαναλαμβανόμενων στύσεων.

Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι διαμορφώνει και την συμπεριφορά και τους ανθρώπους σταδιακά, σε πιο συνεργάσιμους και έμπιστους χαρακτήρες!

Αν και κυρίως χαρακτηρίζεται ως ορμόνη του οργασμού, που συνδέει εκείνες τις στιγμές το ζευγάρι επιβραβεύοντας στα εγκεφαλικά μονοπάτια για τον καθένα την ύπαρξη του ενός και του άλλου, η οκυτοκίνη από μόνη της δεν «λούζει» δυο αγνώστους με κερυνοβόλο έρωτα, τουλάχιστον έτσι δεν έχει γίνει σε καμία έρευνα μέχρι τώρα. Γι αυτό και λέγεται αλλιώς ορμόνη της αγκαλιάς, cuddle hormone, εκτός από love hormone. Όπως και στην γέννα συνδεέι την μητέρα με το παιδί, έτσι και ο μηχανισμός του οργασμού έχει προβλέψει να επιβραβεύει τον εγκέφαλο, κι αυτό, σε απευθείας χορήγηση της οκυτοκίνης, μπορεί να επαναφέρει το συναίσθημα για την συγκεκριμένη σχέση, ή το πρόσωπο. Φυσιολογικά, εδώ δείχνει να μπλέκεται και η σχέση της οκυτοκίνης με την εξάρτηση. «Ανοίγει τον διακόπτη της επιβράβευσης» περιγράφουν οι επιστήμονες, γι αυτό και επαναφέρει τα συναισθήματα τρυφερότητας και έλξης στην ανάμνηση ή την παρουσία των προσώπων, αλλά και δημιουργεί «συμπτώματα στέρησης» στην απουσία του αγαπημένου προσώπου ή στον κίνδυνο απώλειάς του.

Στην περίπτωση της εξάρτησης από ουσίες ή αλκοόλ, η οκυτοκίνη επίσης «καλωδιώνει » την περιοχή επιβράβευσης του εγκεφάλου με την παρουσία της ουσίας, Μια ισχυρότερη δόση οκυτοκίνης ( φαρμακευτική) δημιουργεί αντίστοιχη ή μεγαλύτερη «ντόπα» στο κέντρο της επιβράβευσης, χωρίς τελικά να χρειάζεται ο εξαρτημένος την ουσία ή το αλκοόλ.

Δεν απάντησαν ακόμη τα ερευνητικά εργαστήρια για το αν στον εξαρτησιογόνο έρωτα μια κάψουλα, ή –αν πρόκειται για ρινικο σπρέυ- ένα «ψέκασμα», με την ορμόνη της αγκαλιάς, γιατρεύει τον κάθε πληγωμένο από την απουσία του έρωτά του. Αν γίνει έτσι, τότε και ο έρωτας, σίγουρα, θα΄ναι αλλιώς!

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
πότε επιτέλους θα καταλάβει η επιστημονική κοινότητα πως μια θεραπεία δεν χρειάζεται φάρμακα για να είναι πετυχημένη...μόνο και μόνο από τα αποτελέσματα της έρευνας καταλαβαίνεις πόσο σημαντικά είναι κάποια πράγματα όπως η τρυφερότητα, η στήριξη, η ζεστασιά, στην καταπολέμηση κάθε εξάρτησης ...είναι πολύ θλιιβερό να διαβάζω πως χρειάζεται την αγάπη να την πάρουμε σαν χαπάκι για να "θεραπευτουμε"...