Λαχταριστά γλυκά και πίτες: εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα

Λαχταριστά γλυκά και πίτες: εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα Facebook Twitter
0

Choureal

Το σουρεαλιστικό πάντρεμα γαλλικής και ελληνικής ζαχαροπλαστικής.

Αν ο σουρεαλισμός ως κίνημα ορίζει αυτό που βρίσκεται πέρα από τη φαντασία, τότε το Choureal δικαίως ονομάστηκε έτσι, αφού προσφέρει γεύσεις που ξεπερνούν τη φαντασία και σε μεταφέρουν σε περιοχές του ονείρου. Όπως πολύ καλά μπορείς να καταλάβεις, το κλασικό choux γίνεται βάση για μια σειρά από γλυκά που τιμούν τη γαλλική ζαχαροπλαστική αλλά και τον Γάλλο chef pâtissier Avice, ο οποίος πρώτος παρουσίασε αυτή την ιδιαίτερη ζύμη που φουσκώνει με τη θερμότητα, διατηρώντας αρκετό χώρο στο εσωτερικό της για τη βελούδινη crème pâtissière.

Στο Choureal η συνταγή είναι κλασική, αλλά οι πειραματισμοί και οι δοκιμές τελειοποίησαν αυτό τουλάχιστον που είχαν στο μυαλό τους ο Μάιλς και η Αλίκη όταν άνοιξαν το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Τα choux au caramel, στην πιο αυθεντική τους μορφή και φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες, μοσχοβολούν φρέσκο βούτυρο και βανίλια Μαδαγασκάρης, και έχουν επικάλυψη τραγανή, αληθινή καραμέλα. Το προφιτερόλ φτιάχνεται την ώρα που το παραγγέλνεις, με τα χειροποίητα choux που φουρνίζονται όλη μέρα, την ανάλαφρη crème pâtissière και τη σάλτσα σοκολάτας της επιλογής σου.

Ειδικά για το καλοκαίρι, το προφιτερόλ γεμίζεται με κάποια από τις χειροποίητες γεύσεις παγωτού που ετοιμάζει η ομάδα του Choureal και ολοκληρώνεται με σάλτσα σοκολάτας που ως βάση της έχει την αυθεντική Valrhona σε ποικιλία γευστικών τόνων. Passion fruit, λεμόνι, πραλίνα είναι κάποιες από τις επιλογές που δημιουργούνται όχι μόνο για το προφιτερόλ αλλά και για τα λαχταριστά εκλέρ σε διαφορετικές παραλλαγές, ανάλογα με τη γέμιση, το γλάσο ή τη σος σοκολάτας που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Κι επειδή οι ξεχωριστές γεύσεις ορίζονται από τη φρεσκάδα, αυτά τα εκλεράκια ετοιμάζονται καθημερινά και πρέπει να τα προλάβεις μέχρι το απόγευμα, γιατί μετά μάλλον δεν θα τα βρεις...

Η γαλλική φιλοσοφία και ατμόσφαιρα του Choureal συνδυάζεται με τη φροντίδα και την ιδιαίτερη αγάπη των δημιουργών του, οι οποίοι πάντα λάτρευαν το προφιτερόλ και κατάφεραν να το κάνουν επιχειρηματικό concept που έφτασε και στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες. Η ποιότητα των πρώτων υλών, που είναι αδιαπραγμάτευτη, και η διάθεση των ανθρώπων του να γίνονται συνεχώς καλύτεροι είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το Choureal την πιο ρεαλιστική απόλαυση που μπορείς να συναντήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Choureal, Ερμού 18 & Διομείας 2, Σύνταγμα, 210 3317883, choureal.gr, FB: choureal.profiterole, Instagram: choureal_profiterole

 

Dimitris Economides

Becoming the pastritect.

Λαχταριστά γλυκά και πίτες: εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα Facebook Twitter

Με σπουδές στις καλές τέχνες και τη ζαχαροπλαστική και μεγάλη επαγγελματική εμπειρία που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει επιτυχημένες συνεργασίες με βραβευμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία, θέση καθηγητή σε σχολή ζαχαροπλαστικής αλλά και το δικό του ζαχαροπλαστείο, ο Δημήτρης Οικονομίδης είναι ένας επαγγελματίας που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο φίνο γούστο και στις εκλεκτές, λεπτοδουλεμένες δημιουργίες.

Τα βραβεία, οι τίτλοι και η αναγνώριση δεν ορίζουν τόσο την προσωπικότητα του Δημήτρη Οικονομίδη όσο ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει το προϊόν του, ως αρχιτεκτόνημα. Κάθε σχέδιο πρέπει να έχει από πίσω του μια ιδέα. Κάθε γλυκό πρέπει να βασίζεται σε ποιοτική πρώτη ύλη. Κάθε παρασκευή πρέπει να γίνεται επιμελώς και με φροντίδα. Ο τίτλος pastritect προέκυψε από αυτήν ακριβώς την αρχή που έχει ο pastry chef να ντύνει την έμπνευσή του με μεθοδικότητα, ανάγοντας τη ζαχαροπλαστική σε τέχνη που επικοινωνεί με την επιστήμη και αφήνει προσωπικό στίγμα.

Το όραμα του Δημήτρη Οικονομίδη συναντάει την τεχνική του σε έναν νέο χώρο στο Ψυχικό, ο οποίος συνδυάζει την υψηλή αισθητική με την άρτια πρακτική απόδοση. Το νέο κατάστημα, δημιουργημένο σαν μοντέρνος ύμνος στην αστική Αθήνα, με αναφορές σε κλασικά και σύγχρονα στοιχεία, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια δημιουργική πύλη προς την εκλεπτυσμένη γεύση. Για τον pastritect ένα γλυκό δεν είναι απλώς μια τυχαία στιγμή απόλαυσης αλλά μια πολύπλευρη εμπειρία με νόημα και σκοπό.

Dimitris Economides, Kηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Dimitriseconomides.com

Fillo

Η αυθεντική γαστρονομία γεννιέται στα χωριά της Ελλάδας.

Λαχταριστά γλυκά και πίτες: εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα Facebook Twitter

Σου έχει τύχει ποτέ να κάνεις διακοπές και να προσπαθείς να σκεφτείς ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό πλάνο; Οι δημιουργοί του Fillo (πρώην τραπεζικοί), πάντως, εμπνεύστηκαν σε κάποια επίσκεψή τους στα Τρίκαλα μια ιδέα που φέρνει στο κέντρο της Αθήνας γεύσεις από διάφορα χωριά του τόπου μας, μαζί με την παράδοση και τη λαογραφία που κρύβονται πίσω από αυτές. Καθημερινά καταφθάνουν από συνεταιρισμούς γυναικών πίτες που έχουν φτιάξει με τα χεράκια τους και με τα φρέσκα υλικά της ελληνικής υπαίθρου και βρίσκουν τη θέση τους στη βιτρίνα του Fillo.

Η Διποταμιά Καστοριάς, η Ραιδεστός Θεσσαλονίκης, η Τιθορέα Ρούμελης, το Καρπενήσι, τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα είναι οι τόποι καταγωγής των προϊόντων που θα βρεις και θα σε κάνουν να θυμηθείς πόση ομορφιά κρύβεται στα μικρά χωριά της Ελλάδας. Γιατί αυτή η συνεργασία μοσχοβολά φρεσκάδα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην οικονομία των ελληνικών χωριών, στηρίζοντας του γυναικείους συνεταιρισμούς.

Η κρεμμυδόπιτα με νεροκρέμμυδα από την Καστοριά, η τσουκνιδόπιτα από τη Φλώρινα, η κοτόπιτα από τα Γιάννενα, η κιμαδόπιτα που έρχεται από το Πήλιο και θυμίζει το παραδοσιακό λουκάνικο της περιοχής, η γλυκιά κολοκυθόπιτα και η γαλατόπιτα από τα Τρίκαλα είναι κάποιες από τις ιδιαίτερες γεύσεις που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και τα υλικά.

Τα πιο όμορφα μέρη του τόπου μας προσφέρουν τις παραδοσιακές τους συνταγές, θυμίζοντάς μας ότι η ελληνική γαστρονομία ξεκινά από τα πιο ταπεινά μέρη. Το Fillo, που πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο του franchise κατάστημα στην Καλλιθέα, αποτελεί μια ιδέα που ένωσε τη γεύση με την οικονομία και φέρνει λίγη από την αγνότητα της ελληνικής υπαίθρου στην καθημερινότητα της πόλης.

Fillo, Καραγιώργη Σερβίας 12-14, 210 3215373 / Θησέως 91, Καλλιθέα, 211 1826116, FB: Fillo στο Σύνταγμα, FB: Fillo kallitheas, www.fillo-cafe.gr

Things in Jars

Οι πιο όμορφες στιγμές κλείνονται σε βαζάκια.

Λαχταριστά γλυκά και πίτες: εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα Facebook Twitter

Όταν συναντάς ένα πραγματικά ιδιαίτερο μαγαζί, πρέπει να μιλήσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό για να καταλάβεις τι και πώς. Το Things in Jars σε ταξιδεύει με την πρώτη ματιά σε σοκολατερί των αρχών του 19ου αιώνα όχι μόνο μέσα από την αισθητική του χώρου, που έχει επιμεληθεί ο Άλεξ Πετράκης, αλλά και μέσα από τα σερβίτσια που μοιάζουν βγαλμένα από τον μπουφέ της αγαπημένης σου γιαγιάς. Οι τοίχοι, φιλοτεχνημένοι από ομάδα καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών, προσθέτουν το στοιχείο της φύσης και προδίδουν την αγάπη των ανθρώπων του Things in Jars για την καλή ζωή. Ο Χρήστος και η Κατερίνα γνωρίστηκαν ως μάγειρες στο Βαρούλκο και όταν αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι δικό τους ένωσαν τις γνώσεις, την αγάπη και την τρέλα τους, δημιουργώντας σπιτικές γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.

Τα ζουμερά cupcakes με τις λογιών βουτυρόκρεμες, οι τάρτες, όπου τα υλικά συνδυάζονται σε ένα sweet pairing, τα ροφήματα από σοκολάτα Valrhona και οι ποικιλίες τσαγιών που συνοδεύουν άψογα όποια επιλογή σε γλυκό είναι κάποιες από τις απολαυστικές προτάσεις που εμπλουτίζονται φυσικά από vegan επιλογές αλλά και υγιεινούς χυμούς. (Εδώ θα βρεις 7 διαφορετικές γεύσεις χυμών ψυχρής έκθλιψης με το label Things in Jars, που διατηρούνται 30 μέρες εντός ψυγείου). Η Κατερίνα αναλαμβάνει να ετοιμάσει όποια τούρτα φανταστείς σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του κλασικού αμερικανικού ή αγγλικού birthday cake.

Στα new entries έρχεται να προστεθεί το μενού brunch με συνταγές που έχουν πειραχτεί κατάλληλα για να ταιριάξουν με τη δημιουργικότητα και το πάθος του Χρήστου. Croque Μonsieur και Μadame με γαλλικό κρουασάν, ελαφριά μπεσαμέλ, cotto αλλαντικό, αυγό ποσέ στην εκδοχή Μadame, αυγά Μπένεντικτ σε αφράτο ψωμί μπριός και steak sandwich με μοσχαρίσια ταλιάτα είναι κάποιες από τις αλμυρές επιλογές. Όσο για τα γλυκά πιάτα, 3 επιλογές σε pancakes, τάρτες λέμον, βανίλια, λάιμ και μια ακόμα καθημερινή έκπληξη συμπληρώνουν την εμπειρία brunch που μπορείς να γευτείς από Παρασκευή έως Κυριακή.

Και επειδή, όπως λέει ο Χρήστος, «όλοι φάγαμε ξύλο μικροί για να πιούμε ένα ελαφρύ αλκοολούχο με το πρωινό μας... (lol)», τα Spritz με τρία διαφορετικά λικέρ και ημιαφρώδη οίνο συνοδεύουν εξαιρετικά τα πιάτα πρωινού που προτείνει το Things in Jars. Ένας χώρος που σε κάνει να ξεχαστείς για λίγο και σου δίνει την ενέργεια να συνεχίσεις την ημέρα σου με πιο θετική διάθεση!

Things in Jars, Πετράκη 30, Αθήνα, 210 3249945, FB: thingsinjarsgr, Instagram: thingsinjarsgr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ