Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας

Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Στο Local Green τα πάντα γίνονται μπροστά στα μάτια του πελάτη: οι φρεσκοκομμένες σαλάτες, τα grain bowls, τα wraps και τα acai bowls... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στην Αθήνα, ειδικά στο κέντρο, παρατηρούμε ότι τον τελευταίο καιρό ανοίγουν συνεχώς νέα μαγαζιά που προτείνουν το λεγόμενο «clean eating». Τι είναι αυτό; Καθαρή διατροφή που βασίζεται σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, σε τρόφιμα που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών. Θα μου πείτε, ζούμε σε μια χώρα όπου γνωρίζουμε ήδη την αξία των φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφών και της ποικιλίας των καρπών και των λαχανικών στη διατροφή μας – εν μέρει αυτό ισχύει. Όμως και μόνο το γεγονός ότι αυτή η νέα διατροφική τάση έχει παρακινήσει περισσότερο κόσμο να ψάχνει και να ασχολείται με έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής γενικότερα είναι σημαντικό.


Το #eatclean αριθμεί αυτήν τη στιγμή 58,8 εκατομμύρια posts στο Instagram, με τους φαν του να μοιράζονται μεταξύ τους με μανία στυλιζαρισμένες φωτογραφίες από πράσινους χυμούς, σαλάτες που συνδυάζουν super foods και πολύχρωμα buddha bowls.


Πολλοί άνθρωποι, ειδικά στις χώρες που ευημερούν, εύλογα έχουν τρομάξει απ' όσα προκαλούν τα σύγχρονα τρόφιμα στο σώμα μας (διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις), ενώ όλοι μας το ξανασκεφτόμαστε πλέον, λίγο-πολύ, πριν καταναλώσουμε αλμυρά και λιπαρά σνακ, ζαχαρούχα δημητριακά, ψωμί που δεν έχει περάσει απ' όλες τις φάσεις της ζύμωσης, φθηνά και γλυκά αναψυκτικά ή κρέας που προέρχεται από ζώα που μεγαλώνουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Το φαγητό, πέρα από αναγκαίο, για να διατηρηθούμε στη ζωή, είναι και απόλαυση και τα νέα healthy στέκια της πόλης το γνωρίζουν καλά αυτό και το ασπάζονται στο έπακρο.


Για να μην παρεξηγηθούμε, επειδή το clean eating και γενικώς η υγιεινή διατροφή έχει συνδεθεί με μια σύγχρονη διατροφική διαταραχή που ονομάζεται ορθορεξία, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική προσήλωση στην επιλογή «υγιεινών» τροφίμων, το κλειδί, όπως πάντα, είναι η ισορροπία. Οι υπερβολές, ακόμα και όταν πρόκειται για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δεν ωφελούν κανέναν. Το φαγητό, πέρα από αναγκαίο, για να διατηρηθούμε στη ζωή, είναι και απόλαυση και τα νέα healthy στέκια της πόλης το γνωρίζουν καλά αυτό και το ασπάζονται στο έπακρο.

Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
H Αρετή, η οποία μου έδωσε να δοκιμάσω ένα κομμάτι χαλβά τόσο αγνό και νόστιμο, που όμοιό του δεν έχω ξαναγευτεί. Wild Souls, Βουλής 36. Φωτο: Αλίνα Λέφα


Στο ολοκαίνουριο Wild Souls της Αρετής Κυριώτου, που άνοιξε πριν από περίπου δέκα μέρες στην οδό Βουλής, το βασικό συστατικό των προϊόντων είναι το ταπεινό σουσάμι. Οι χαλβάδες, μάλιστα, είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς με το που μπαίνει στον χώρο, ο οποίος είναι βαμμένος όλος ροζ-σομόν, χρώμα που τραβάει το μάτι, δίχως όμως να «τυφλώνει». Το ντιζάιν είναι απλό, καθαρό και εντελώς instagram-ικό, με ένα σωρό είδη κάκτων που διακοσμούν και ομορφαίνουν το μαγαζί, ενώ ταυτόχρονα παραπέμπουν στα «άγρια» και ακατέργαστα προϊόντα που διαθέτει. Τον σχεδιασμό του χώρου έχει επιμεληθεί ο Μίλτος Κοντογιάννης από το Studiomateriality, όπως με ενημέρωσε η Αρετή, η οποία μου έδωσε να δοκιμάσω ένα κομμάτι χαλβά τόσο αγνό και νόστιμο, που όμοιό του δεν έχω ξαναγευτεί.

Μοναδικά συστατικά του είναι το σουσάμι και το αγνό μέλι στην απλή του εκδοχή, ενώ υπάρχει και σε άλλες, που συνδυάζουν τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το κακάο. Τα προϊόντα παρασκευάζονται σε δικό της παρασκευαστήριο στον τόπο καταγωγής της, τη Θεσσαλονίκη, όπως γίνεται και με τα ωραία αλείμματα ταχίνης (ολικής, με κακάο, με μέλι, με καρύδα κ.ά.), το φυστικοβούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο και το φουντουκοβούτυρο σε αλειφώδη ή «τραγανή» μορφή που έχει συσκευάσει σε όμορφα βαζάκια, αλλά και με τις μαρμελάδες που, αντί για ζάχαρη, περιέχουν σταφυλοχυμό και, αντί για συντηρητικά, λεμόνι.


Τα προϊόντα δεν έχουν καμία πρόσμειξη με άλλες ουσίες και για του λόγου το αληθές, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει να φρεσκοαλεστεί η ταχίνη ή το βούτυρο ξηρών καρπών μπροστά στα μάτια του, στα ειδικά αλεστήρια που υπάρχουν μέσα στον χώρο.


Εκτός από αυτά, εδώ μπορεί να δοκιμάσει κανείς και μια επιλογή από σάντουιτς που στήνονται επί τόπου με τα χειροποίητα ψωμάκια του Betty's Βakery και περιέχουν τυριά από ξηρούς καρπούς (μοτσαρέλα και τσένταρ από κάσιους και φέτα από αμύγδαλα) που παρασκευάζει στο εργαστήριό της ειδικά για το Wild Souls η vegan μαγείρισσα Δήμητρα Μαγκλαρά, καθώς και μια ποικιλία από σαλάτες, πίτες ημέρας, κυρίως πιάτα και γλυκά, όπως μια εκπληκτική μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, και οι δύο με βάση χαλβά.

Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Local Green, Περικλέους 30-32. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Λίγα μέτρα πιο πέρα έχει ανοίξει εδώ και κάποιους μήνες το Local Green. Βρίσκεται στο σημείο όπου το πεζοδρόμιο της οδού Περικλέους πλαταίνει. Ο εξωτερικός του χώρος μοιάζει με μια μικρή όαση μέσα στο μπετόν της πόλης, ενώ στο εσωτερικό του κυριαρχούν οι γήινες αποχρώσεις και οι πράσινες «πινελιές» από τα φυτά που κρέμονται από το πατάρι του.


Και αυτός ο χώρος ακολουθεί την τάση των καιρών, περιλαμβάνοντας στο μενού του μια σειρά από γευστικά και ισορροπημένα γεύματα με πολλές vegan και gluten free επιλογές, αλλά και δροσερά ροφήματα, όπως σπιτικές λεμονάδες χωρίς ζάχαρη, παγωμένο τσάι με προβιοτικά (Kombucha), νερό με κεφίρ και φυσικούς χυμούς ψυχρής έκθλιψης, ενώ παράλληλα υπάρχει και η επιλογή ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του γεύμα, βασισμένο στις προτιμήσεις του.


Άλλωστε, όλες τις πρώτες ύλες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς, μπορεί να τις δει κανείς μέσα στις όμορφες προθήκες του, ενώ τα πάντα γίνονται μπροστά στα μάτια του πελάτη: οι φρεσκοκομμένες σαλάτες, τα grain bowls, τα wraps και τα acai bowls, τα οποία συνδυάζονται με super foods, όπως βιολογική κινόα, φρέσκο kale, goji berries, ολόφρεσκα φρούτα, ξηροί καρποί και θρεπτικές πρωτεΐνες.


Μία από τις υγιεινές αλλά και εξαιρετικά φωτογενείς προτάσεις είναι το acai bowl, μια απόλυτα υγιεινή και 100% vegan, εντυπωσιακή και γευστική έκπληξη που συνδυάζει το acai berry του Αμαζονίου με μπανάνα, βούτυρο αμυγδάλου και toppings από διάφορα φρούτα. Η σαλάτα Quinoa Blue Cheese, εκτός από blue cheese, έχει φιστίκια Αιγίνης, σύκα Κύμης και τραγανό κινόα, συστατικά που δίνουν, αν μη τι άλλο, ενέργεια. Το Saigon Bowl είναι ένας συνδυασμός από noodles ρυζιού, corn fed κοτόπουλο σχάρας, λαχανικά και Porto Bello σχάρας που αναδεικνύονται μέσα από μια τέλεια roasted jalapeno sauce, ενώ το Chocolate Mousse Avocado είναι ένα νοστιμότατο και 100% vegan επιδόρπιο.

Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Join Juice bar, Ρόμβης 24.


Σε πολύ κοντινό σημείο, στην οδό Ρόμβης, βρίσκεται το Join Juice bar, ένα μαγαζί που σε προδιαθέτει θετικά από την πρώτη στιγμή που θα μπεις μέσα. Στα συν και τα χαμόγελα των νέων παιδιών που βρίσκονται πίσω από τον μεγάλο πάγκο αλλά και η ατμόσφαιρα χωρίς αλκοόλ και καπνό, όπως και τα γήινα χρώματα και η μίνιμαλ αισθητική του χώρου.

Ο μεγάλος μαυροπίνακας που βρίσκεται πάνω από τον πάγκο στο μπροστινό μέρος του μαγαζιού προτείνει ένα σωρό επιλογές, ενώ το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς είναι οι κλασικοί χυμοί με φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, πορτοκάλι και μπανάνα (Old School, Tinkerbell, Cleopatra κ.ά.), αλλά και οι πιο «πειραματικές» εκδοχές τους, που συνδυάζουν φρούτα με λαχανικά και έχουν ως βάση προϊόντα όπως το σέλερι, το τζίντζερ ή το παντζάρι. 


Πέρα από τους χυμούς, περίοπτη θέση στο Join έχουν τα οκτώ διαφορετικά smoothies που συνδυάζουν γάλατα χωρίς λακτόζη (γάλα καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας κ.λπ.) με ολόφρεσκα φρούτα, προσφέροντας την ενέργεια που χρειαζόμαστε όλοι για να βγάλουμε τη μέρα. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στον κατάλογο δεν είναι άλλη από τα energy bowls, αυτά τα φοβερά «κυπελλάκια ενέργειας» που έχουν ως βάση παχύρρευστα smoothies και συνοδεύονται από διάφορα φρούτα, γκρανόλα και superfoods.


Καφέδες, ροφήματα, γιαούρτια, σαλάτες και διάφορα σάντουιτς συμπληρώνουν μια έτσι κι αλλιώς ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει αρμονικά τη γεύση, τη φρεσκάδα και την υψηλή διατροφική αξία.

Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Pure Juice bar, Σίνα 21.


Προς Κολωνάκι μεριά, στην οδό Σίνα, στο Pure Juice bar τα ελληνικά προϊόντα συνδυάζονται με superfoods για να μετατραπούν σε συνδυασμούς χυμών και smoothies τόσο χορταστικών, που μπορούν να αντικαταστήσουν ένα κανονικό γεύμα. Εδώ, δεν δίνεται έμφαση μόνο στη νόστιμη γεύση αλλά και στη θρεπτική αξία, όπως και στην ευεργετική δράση των συστατικών. Μπορεί να επιλέξει κανείς οποιονδήποτε συνδυασμό φρούτων ή λαχανικών επιθυμεί. Θα βρείτε επίσης βιολογικό, 100% Arabica καφέ, ροφήματα χωρίς λακτόζη, ωμοφαγικά energy bars, χειροποίητα υγιεινά κέικ, φρουτοσαλάτες, υγιεινά wraps, σαλάτες και μεγάλη ποικιλία σε αλμυρά και γλυκά bowls. Τα buddha bowls αποτελούν ιδανική επιλογή για το κύριο γεύμα της ημέρας, είναι εύγευστα, χορταστικά και χαρακτηρίζονται από ισορροπία θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Τα acai bowls και τα chia puddings με μπλε σπιρουλίνα αποτελούν ιδανικό πρωινό για το δυναμικό ξεκίνημα μιας απαιτητικής ημέρας.

Στα τοπ του μαγαζιού είναι το acai bowl που φτιάχνεται με 100% οργανικό acai από τον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, guarana και φρέσκα φρούτα. Υπέροχο σαν παγωτό, θρεπτικό, υγιεινό και γεμάτο βιταμίνες και ενέργεια.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νέα αθηναϊκά brands ρούχων που δημιουργούν «ηθική» μόδα

Μόδα & Στυλ / Τα νέα αθηναϊκά brands ρούχων που δημιουργούν «ηθική» μόδα

Οι νέοι σχεδιαστές ανακυκλώνουν και χρησιμοποιούν φυσικές ύλες για να δημιουργήσουν ρούχα με λιτές γραμμές για καθημερινές εμφανίσεις, με κύριο χαρακτηριστικό την απλότητα και την εξαιρετική ποιότητα
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM