Επιλέγω αντικαρκινική διατροφή στο πιάτο

Επιλέγω αντικαρκινική διατροφή στο πιάτο

Είμαστε ό,τι τρώμε.

«Είμαστε ό,τι τρώμε», υποστήριζε ο Ιπποκράτης και οι σύγχρονες έρευνες έρχονται να τον δικαιώσουν, αποκαλύπτοντας ότι με την υιοθέτηση των κανόνων υγιεινής διατροφής, την άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος μπορούμε να προλάβουμε τρεις στους τέσσερις καρκίνους.

 

«Είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τον καρκίνο», προσυπογράφει και ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που εξηγεί ότι ο ρόλος της διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα και φτωχό σε κορεσμένα λίπη, ζάχαρη, αλάτι, τηγανητά, επεξεργασμένα τρόφιμα και αλκοόλ αποτελεί ανεκτίμητο όπλο στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου. Πολύτιμοι σύμμαχοι στην πρόληψη όχι μόνο πολλών μορφών καρκίνου αλλά και όλων των χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιοπάθειες, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, το ψάρι, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

 

Πολύτιμοι σύμμαχοι στην πρόληψη όχι μόνο πολλών μορφών καρκίνου αλλά και όλων των χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιοπάθειες, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, το ψάρι, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

 

Όλα αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και φυτικές ίνες που είναι πολλαπλά ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό. Σε ό,τι αφορά τα κηπευτικά, ο χρυσός κανόνας λέει ότι όσο πιο έντονο είναι το χρώμα τους τόσο πιο ισχυρή η αντικαρκινική τους δράση, γι’ αυτό οι ντομάτες, τα σπαράγγια, τα παντζάρια, τα καρότα, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, τα κόκκινα φρούτα του δάσους (φράουλες, σμέουρα, μούρα), τα δαμάσκηνα, η παπάγια, το πεπόνι και τα άγρια χόρτα θεωρούνται οι πρωταγωνιστές της αντικαρκινικής διατροφής.

 

Ο ρόλος του αλκοόλ στην εμφάνιση του καρκίνου έχει υποτιμηθεί, με τον Ευάγγελο Φιλόπουλο να υπογραμμίζει ότι ο «αλκοολισμός της νοικοκυράς» που έχει καταγραφεί σε μελέτες στις ΗΠΑ ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού! Επίσης, πληθώρα ερευνών συνδέει τη συχνή κατανάλωση αλλαντικών, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και αλάτι, με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ, αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες δρα αποτρεπτικά, εμποδίζοντας την εμφάνισή του.   

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ