Πώς η εκπαίδευση μπορεί να συνδεθεί με την αγορά εργασίας

Πώς η εκπαίδευση μπορεί να συνδεθεί με την αγορά εργασίας

Στην προσπάθεια να εξοπλιστεί η επόμενη γενιά με «εργαλεία» που θα την οδηγήσουν πιο κοντά στην επιτυχία, η ανάπτυξη μιας στενής σχέσης μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας έχει πρωταρχική σημασία.

ADVERTORIAL

 

Οι περιπτώσεις φοιτητών που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους χωρίς δεξιότητες σχετικές με την μετέπειτα εργασιακή τους ανέλιξη είναι πολλές κι αυτή είναι μια πραγματικότητα, που μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Από το ότι δεν υπάρχει σχετική εστίαση στα προγράμματα σπουδών τους και η σύνδεσή τους με τις απαιτήσεις της αγοράς είναι μικρή μέχρι την ανύπαρκτη πρακτική εμπειρία έως την αποφοίτηση και τις περιορισμένες ευκαιρίες ανάπτυξης soft skills κατά τα πανεπιστημιακά τους χρόνια. Η δημιουργία, λοιπόν, αλλά και η ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εργατικού δυναμικού είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ, ειδικά σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις και δυναμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. 

 

Προγράμματα σπουδών ευθυγραμμισμένα με τις ανάγκες νέων κλάδων

Ένα βασικό κομμάτι της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σχετίζεται με μία πιθανή αναθεώρηση του σχεδιασμού πολλών ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών. Αυτό σημαίνει πως προκειμένου να εντοπίσουν τις γνώσεις που χρειάζεται να αναπτυχθούν και σχετίζονται περισσότερο με τις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να συνεργαστούν με ειδικούς κάθε κλάδου και εργοδότες. Γιατί μόνο με την ενσωμάτωση προσαρμοσμένου στις ανάγκες της εποχής περιεχομένου στα προγράμματα σπουδών, θα είναι οι φοιτητές καλύτερα προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μελλοντικών επαγγελμάτων τους και θα αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις που απαιτούνται σήμερα από τους εργοδότες.

 

Πώς η εκπαίδευση μπορεί να συνδεθεί με την αγορά εργασίας

 

Αναπτύσσοντας συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων

Μια στρατηγική επωφελής και για τις δύο πλευρές είναι η δημιουργία ισχυρών συνεργασιών μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Πρόκειται για συνέργειες που επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς να αποκτήσουν γνώσεις για τις τάσεις του κλάδου και τις προσδοκίες των εργοδοτών, επιτρέποντάς τους να προσαρμόσουν ανάλογα τα προγράμματά τους και να προσφέρουν στην αγορά καλά προετοιμασμένους αποφοίτους, έτοιμους να μπουν στον χώρο της εργασίας. Πρωτοβουλίες όπως διαλέξεις, προγράμματα καθοδήγησης και συμμετοχή σε ερευνητικά έργα συμβάλλουν στη δυναμική ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και της βιομηχανίας, ενισχύοντας ένα περιβάλλον συνεχούς μάθησης και προσαρμογής.

 

Ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία

Η εκπαίδευση, εκτός από την προετοιμασία των μαθητών για τις υπάρχουσες ευκαιρίες απασχόλησης, θα πρέπει, όμως, να ενθαρρύνει επίσης την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, καθώς στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο του σήμερα, οι επιχειρηματικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων και της δημιουργικότητας, είναι πλέον εξαιρετικά πολύτιμες. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να δημιουργήσουν incubators και κόμβους καινοτομίας που θα ενθαρρύνουν τους μαθητές να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες και λύσεις. Προσφέροντάς τους ευκαιρίες να αποκτήσουν επιχειρηματική νοοτροπία, η εκπαίδευση γίνεται καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν τις δικές τους ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.

 

Πώς η εκπαίδευση μπορεί να συνδεθεί με την αγορά εργασίας

 

Γεφυρώνοντας την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας μέσω των πρακτικών δεξιοτήτων

Το να προσεγγίζει κάποιος την εκπαίδευση με τον «παραδοσιακό» τρόπο, αλλά και βάση μόνο στη θεωρία, δυσκολεύει σίγουρα τη σύνδεσή της με την πραγματικότητα που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να αναδιαμορφώνει τις εταιρείες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα οφείλουν να προσαρμόζουν συνολικά τα προγράμματά τους, γεφυρώνοντας το χάσμα που μπορεί να έχει δημιουργηθεί. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δοθεί μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων. Και η θεωρητική γνώση είναι φυσικά απαραίτητη, ωστόσο το να αποκτήσουν οι φοιτητές πρακτικές δεξιότητες ενισχύει τις ευκαιρίες που μπορούν να έχουν για εύρεση εργασίας. Εργαστήρια και ευκαιρίες βιωματικής μάθησης παρέχουν στους φοιτητές εμπειρίες από τον πραγματικό κόσμο, επιτρέποντάς τους να εφαρμόσουν θεωρητικές έννοιες στην πράξη, αλλά και να βρεθούν πιο κοντά στην πραγματικότητα ενός εργασιακού περιβάλλοντος.

 

Πώς η εκπαίδευση μπορεί να συνδεθεί με την αγορά εργασίας

 

Πρωτοβουλίες που συνδέουν την ακαδημαϊκή με την πρακτική γνώση

Το πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία της Eurobank εδώ και 21 χρόνια επιβραβεύει την προσήλωση στη γνώση, την επιμονή και την ευγενή άμιλλα, έχοντας βραβεύσει 22.572 αριστούχους από όλα τα Λύκεια της χώρας με χρηματικά βραβεία που αγγίζουν τα 21 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα επιβραβεύει ηθικά και οικονομικά την πρώτη ή τον πρώτο σε βαθμολογία στις Πανελλαδικές εξετάσεις αριστούχο απόφοιτο από κάθε Λύκειο της χώρας. Ωστόσο, δεν σταματά στην επιβράβευση. Κατανοώντας τις σύγχρονες ανάγκες των νέων, επενδύει στην εξειδίκευση και συνδέει την ακαδημαϊκή με την πρακτική γνώση, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Η Eurobank χρηματοδοτεί τις δαπάνες λειτουργίας του νέου επαγγελματικού μεταπτυχιακού M.Sc. in Digital Transformation του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, η διασύνδεση με την αγορά εργασίας προωθείται με professional services και mentoring μέσω της πλατφόρμας της CollegeLink, ενώ προσφέρονται ευκαιρίες εκπαίδευσης και πιστοποίησης σε πολλά σύγχρονα θέματα, καθώς και πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στην Eurobank και άλλες εταιρείες. Τέλος, η διασύνδεση με την επιχειρηματικότητα περιλαμβάνει και συνεργασία με τον επιχειρηματικό επιταχυντή egg της Eurobank, με συμβουλευτική καθοδήγηση, επιτάχυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για φοιτητές.

 

Στην προσπάθεια να εξοπλιστεί η επόμενη γενιά με «εργαλεία» που θα την οδηγήσουν πιο κοντά στην επιτυχία, η ανάπτυξη μιας στενής σχέσης μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας έχει πρωταρχική σημασία. Κινήσεις και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα αποκτήσουμε αποφοίτους που δεν είναι μόνο ακαδημαϊκά ικανοί, αλλά και καλά προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που τους περιμένουν στον επαγγελματικό κόσμο.

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ