Η γυναίκα που κατέκτησε την βιομηχανία του πορνό

Η γυναίκα που κατέκτησε την βιομηχανία του πορνό Facebook Twitter
Yπήρξε ανέκαθεν στην μικρή κατηγορία των γυναικών που παρακολουθούσαν πορνό ή που έστω το παραδέχονταν. Σήμερα αναφέρεται ως η φεμινίστρια που κατέκτησε τη βιομηχανία του πορνό/ Φωτό: Eddie Powell
15

 

Η Jackie St. James είχε καταφέρει να κάνει μια σημαντική δεκαπενταετή καριέρα σαν στέλεχος επιχείρησης, όταν μεταπήδησε στην βιομηχανία του πορνό. Το 2011 έλαβε μήνυμα από έναν φίλο της με το λινκ μιας ερωτικής ταινίας της εταιρείας New Sensations. Η ίδια υπήρξε ανέκαθεν στην μικρή κατηγορία των γυναικών που παρακολουθούσαν πορνό ή που έστω το παραδέχονταν και το βίντεο αυτό της έδειξε το δρόμο για κάτι που ποτέ δεν είχε φανταστεί πως θα έκανε. Οι περισσότερες γυναίκες εμπλέκονται στην πορνογραφία σαν πρωταγωνίστριες ερωτικών ταινιών, αλλά η Jackie σκόπευε να δοκιμάσει τον τελείως διαφορετικό ρόλο του συγγραφέα και σκηνοθέτη πορνό. Λίγο καιρό αργότερα η εταιρεία διεξήγαγε διαγωνισμό σεναρίου και η Jackie συμμετείχε με το "Dear Abby" το οποίο κέρδισε την πρώτη θέση. Από τότε ακολούθησαν δεκάδες ακόμη συμμετοχές σε διαγωνισμούς, επτά βραβεία και μια σαρωτική καριέρα στον χώρο της πορνογραφίας. Η Jackie αναφέρεται ως η γυναίκα που κατέκτησε την πορνογραφία, σιχαίνεται το 50 Shades of Grey και μιλά στο LIFO.gr για την "φεμινιστική πορνογραφία", όρο τον οποίο κατά κάποιο τρόπο βρίσκει παρεξηγημένο.

Ακόμη και όταν σκηνοθετώ μια ταινία BDSM θέλω η ιστορία μου να αφορά πολύ κόσμο και όχι λίγους. Θέλω βλέποντας τις ταινίες μου, ακόμη και αυτοί που δεν εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές να πουν "Wow! Δεν είναι κάτι που θα έκανα και θα απολάμβανα, αλλά το κατανοώ.

Όλα ξεκίνησαν σαν ένα αστείο και με κίνητρο το πείσμα μιας γυναίκας τελειομανούς. Όταν αποφάσισε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό έψαξε και βρήκε έναν από τους διευθυντές των στούντιο και ζήτησε την συμβουλή του. "Μην γράψεις πορνό! Γράψε μια ωραία ιστορία με σεξ" της είπε. "Όταν κέρδισα τον διαγωνισμό δεν περίμενα πως τελικά θα άφηνα την επαγγελματική ασφάλεια μιας αμερικάνικης πολυεθνικής για να δουλέψω στην βιομηχανία του πορνό, αλλά η εταιρεία μου εξασφάλισε υψηλές αποδοχές και νομίζω πως για μένα ήταν και ένα κίνητρο για να εξερευνήσω την σεξουαλικότητά μου δημιουργικά. Δεν διαψεύστηκα. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, μπορώ να πως πως συνεργάστηκα με ανθρώπους εξαιρετικά ενδιαφέροντες και συναρπαστικούς." αναφέρει η Jackie.

Τα στερεότυπα, οι γυναίκες της βιομηχανίας, η οικογένεια και ο σεξισμός

"Στην αρχή ήμουν αρκετά επιφυλακτική, αλλά έμεινα έκπληκτη από το πόσο φυσιολογικοί ήταν όλοι οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία της πορνογραφίας. Οι γυναίκες δεν ήταν οι μανιακές του σεξ που νόμιζα. Δεν κυνηγούσαν τον κάμεραμαν για να κάνουν σεξ στα διαλείμματα και δεν χάιδευαν όλη την ώρα τα λαδωμένα στήθη τους. Ήταν γυναίκες δυναμικές, πνευματώδεις, αστείες και χαρισματικές. Διάβαζαν βιβλία, συζητούσαν για όσα απασχολούν κάθε άνθρωπο, έλεγαν αστεία και μιλούσαν στο τηλέφωνο με τους φίλους τους. Όσοι είναι εκτός του χώρου πιστεύουν πως οι πορνοστάρ είναι γκροτέσκοι άνθρωποι που  σκέφτονται μόνο το σεξ. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.Οι γυναίκες αυτές είναι μορφωμένες και γυρίζουν πορνό γιατί τους αρέσει.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι που διαιωνίζονται από τα στερεότυπα και τόσοι πολλοί άνθρωποι που τα αποδέχονται και τα ενισχύουν ακόμη και αν ποτέ δεν έχουν γνωρίσει κάποιον επαγγελματία. Ακόμη και εγώ πίστευα πως οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα κακοποίησης ή εθισμένοι σε ουσίες που εξαναγκάζονται σε σεξουαλική επαφή για να κερδίσουν χρήματα. Σίγουρα θα υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις, αλλά πιστεύω πως δεν διαφέρουν ή είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Να είσαι σίγουρος πως αν αυτό συνέβαινε δεν θα είχα συνεχίσει ούτε λεπτό να εργάζομαι στο χώρο.

Η οικογένειά μου μισεί αυτό που κάνω. Είναι ντροπή και δεν μιλάμε ποτέ γι 'αυτό. Όταν κέρδισα το πρώτο μου βραβείο η μητέρα μου δεν ήθελε ούτε να μιλήσω γι 'αυτό. Ήμουν περήφανη και ενθουσιασμένη, ήθελα να το μοιραστώ με τους ανθρώπους που αγαπώ και αμέσως ήρθε η απόρριψη. Δεν μιλάμε ποτέ πια για αυτό. Τα επαγγελματικά μου είναι ένα θέμα ταμπού που δεν το ανοίγουμε ποτέ. Είναι λυπηρό να ξέρω πως τους στεναχώρησα και πως αισθάνονται ντροπή για αυτό που κάνω, αλλά εγώ πρέπει να κάνω αυτό που με κάνει ευτυχισμένη.

Η οικογένειά μου μισεί αυτό που κάνω. Είναι ντροπή και δεν μιλάμε ποτέ γι 'αυτό. Είναι λυπηρό να ξέρω πως τους στεναχώρησα, αλλά εγώ πρέπει να κάνω αυτό που με κάνει ευτυχισμένη.

 Δεν μπορώ να πω πως αντιμετώπισα σεξιστικές συμπεριφορές στο χώρο. Δεν υπήρξαν αξιόλογες περιπτώσεις ανδρών που να με αμφισβήτησαν και να με πολέμησαν επειδή ήμουν μια γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Για να είμαι ειλικρινής περισσότερα εμπόδια μου έβαλαν μερικές γυναίκες που δουλεύουν στο χώρο και πίσω από τις κάμερες. Έγινα στόχος για σχόλια και φήμες. Δέχτηκα bullying στο διαδίκτυο από γυναίκες που ούτε καν γνώριζα. Νομίζω πως αυτές οι συμπεριφορές πυροδοτήθηκαν από την γρήγορη επιτυχία μου στο χώρο. Κάποιοι αισθάνθηκαν απειλή και με είδαν πιο ανταγωνιστικά, αλλά δεν θέλω να δίνω βάση σε τέτοια περιστατικά. Για μένα είναι πιο σημαντικές οι φίλες που έκανα και οι άνθρωποι που με δέχτηκαν, με βοήθησαν και έδειξαν πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μου

Το φεμινιστικό πορνό και το 50 Shades of Grey

Η Jackie James συνήθως περιγράφεται ως μια δυναμική φεμινίστρια που αλλάζει τη βιομηχανία του πορνό. Η ίδια το εξηγεί λίγο πιο διαφορετικά και θεωρεί πως αυτό που κάνει είναι πιο σύνθετο. "Μεγάλωσε σε μια οικογένεια που πραγματικά ασπάζονταν την έννοια του "Girl Power". Aκόμη θυμάμαι τον πατέρα μου που όταν ήμουν μικρό κορίτσι μου φόρεσε μια μπλούζα που έγραφε "Οτιδήποτε μπορούν να κάνουν τα αγόρια, τα κορίτσια μπορούν να το κάνουν καλύτερα." Τα 80's ήταν μια ενδιαφέρουσα εποχή για το γυναικείο κίνημα. Υπήρχαν έντονες συζητήσεις και η θέση της γυναίκας στα εργασιακά άρχισε να αλλάζει. Οι γυναίκες άρχισαν να διεκδικούν και να κερδίζουν εντονότερα τα δικαιώματά τους. Αυτό έγινε μέρος της κουλτούρας μου και με συνόδευε όσο μεγάλωνα. Μπορεί στη δουλειά μου το φύλο να παίζει ρόλο, αλλά για μένα το ζητούμενο είναι οι άνθρωποι και η παραγωγή υλικού που θα αγγίξει άντρες και γυναίκες. Πάντα προσπαθούσα να παρουσιάσω το σεξ όσο πιο φυσικό γίνεται, ανεξάρτητα από την πρακτική. Ακόμη και όταν σκηνοθετώ μια ταινία BDSM θέλω η ιστορία μου να αφορά πολύ κόσμο και όχι λίγους. Θέλω βλέποντας τις ταινίες μου, ακόμη και αυτοί που δεν εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές να πουν "Wow! Δεν είναι κάτι που θα έκανα και θα απολάμβανα, αλλά το κατανοώ." Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που ακόμη και τώρα κριτικάρει ορισμένες σεξουαλικές συμπεριφορές και για μένα στόχος είναι να το πολεμήσω αυτό όσο μπορώ. 

Σχετικά με τις πρωταγωνίστριες μου, πιστεύω πως πάνω στη δουλειά δείχνω κατανόηση. Είμαι γυναίκα και μπορώ να καταλάβω τι είναι άβολο για μια άλλη γυναίκα και τι μπορεί να την φέρει σε δύσκολη θέση. Αυτό που θέλω είναι κυρίως να αισθάνονται άνετα και να ευχαριστιούνται όσο γίνεται περισσότερο την σκηνή. Προσπαθώ να θέσω κάποια όρια πριν το γύρισμα ώστε όλα να γίνονται πιο φυσικά και χωρίς συνεχόμενες διακοπές."

Φωτό: Jeff KogaΗ πρώτη μεγάλη επιτυχία της Jackie James ήταν η "Υποταγή της Emma Marx" και γράφτηκε ως απάντηση στο βιβλίο "50 αποχρώσεις του Γκρι", ένα βιβλίο που η Jackie πραγματικά μίσησε: "Nομίζω πως η συγγραφέας έχασε την ευκαιρία να προκαλέσει πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο και να δημιουργήσει έναν γυναικείο χαρακτήρα που θα είχε πραγματικά σημασία. Ο χαρακτήρας της Anastasia Steele για μένα είναι αδύναμος και τρομακτικός σαν γυναικείο πρότυπο. Μια πρωταγωνίστρια χωρίς καθόλου αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, με την οποία δυστυχώς ταυτίστηκαν πολλές αναγνώστριες του βιβλίου και το ίδιο να αναμένεται να συμβεί και με την ταινία." Παράλληλα με την πρεμιέρα της ταινίας '5O Shades of Grey' η Jackie James επαναφέρει την δική της πρωταγωνίστρια με το sequel 'The Submission of Emma Marx – Boundaries'. "Kαι η δική μου ιστορία έχει αρκετά κοινά με το βιβλίο της E. L. James. Και εδώ το στοιχείο BDSM πρωταγωνιστεί, αλλά η δική μου ηρωίδα το απολαμβάνει χωρίς ενοχές, είναι ανεξάρτητη και μέσα από αυτό βρίσκει τον εαυτό της και προσπαθεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Δεν θυσιάζεται και δεν ικετεύει να αγαπηθεί. Δεν της αρέσουν τα λουλούδια, τα ποιητικά ρομάντζα και αν και θέλει την αγάπη του εραστή της, δεν είναι αυτός ο μόνος και ο τελικός σκοπός της.

15

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Πολλες φορες μπαινεις να διαβασεις ενα θεμα και τα σχολια ειναι πιο ενδιαφεροντα απο το θεμα! Στο σεξ δεν πρεπει να υπαρχουν κολληματα και ταμπου! Το σεξ αλλωστε γινεται αναμεσα σε 2 ανθρωπους! Βεβαια θεωρω λαθος η συνεχης εναλλαγη ερωτικων συντροφων!
Αμάν πια με τα ταμπού Χριστιανών, Εβραίων και Μωαμεθανών!Οι μονοθεϊστικές θρησκείες τροφοδοτούν αιώνες τώρα με παντός είδους φερετζέδες την ηθική ακόμα και των περισσότερων άθεων της εποχής μας, μαρξιστογενών ή μη...Ας θυμηθούμε τους αρχαίους, προχριστιανικούς θεούς και ανθρώπους με τις δυνατές, ασυμπλεγμάτιστες συνευρέσεις τους: ετεροσεξουαλικές ή ομοσεξουαλικές, δυαδικές ή οργιαστικές, αιμομεικτικές ή κτηνοβατικές, ρομαντικές ή BDSM...Κι ας αφήσουμε την κάθε Jackie να δημιουργεί περήφανα τα "πορνό" της...Η αισθητική είναι άλλο θέμα!Μακάρι να έρθει η μέρα που θα έχουμε σπουδαίες ταινίες με πολύ σκληρό "πορνό" από δυναμικούς επιγόνους του Όσιμα, του Μπέργκμαν, του Παζολίνι, άξιες να μπουν στην ιστορία του κινηματογράφου!Ή μήπως "ο Μέγας Ανατολικός" δεν είναι υψηλή λογοτεχνία; Ποιος τολμηρός διάδοχος του Αλέξη Δαμιανού ("Ευδοκία", 1970) μπορεί να μεταφέρει σήμερα "ωμά" στην οθόνη αυτό το αριστούργημα του Εμπειρίκου χωρίς το σκιάχτρο της κατακραυγής περί "πορνό"; Γιατί να χαιρόμαστε ένα άρτια σκηνοθετημένο δράμα χωρίς να ντρεπόμαστε που μας φέρνει δάκρυα στα μάτια και να μην απολαμβάνουμε ασυμπλεγμάτιστα ένα άρτιο αισθητικά όσο και άγριο "πορνό" που θα προκαλεί τη σεξουαλική διέγερση του θεατή;Εν ολίγοις γιατί το αυθεντικά "αισθητικό" και το ωμά "σεξουαλικό" να είναι ακόμα έννοιες ασύμβατες μέσα από ανόητα ταμπού παρελθόντων αιώνων;Φτάνει πια με το σύμπλεγμα των απογόνων του Αδάμ και της Εύας!Υ.Γ. Χρησιμοποιώ αδόκιμα τον όρο "σκληρό πορνό" για αυθεντική καλλιτεχνική δημιουργία παραβλέποντας την έννοια που έχει η λέξη "πορνογραφία", επειδή δεν βρίσκω άλλον σύντομο όρο που να εκφράζει την πολύ τολμηρή αναπαράσταση του σεξ σε πλαίσιο αυθεντικά αισθητικό, καλλιτεχνικό.
Eyfrosynos Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λες. Επίσης +1 για τον Μέγα Ανατολικό που ανέφερες. Το υπέρτατο λογοτεχνικό αριστούργημα που σχεδόν σου φέρνει δάκρυα στα μάτια όταν μπεις στη διαδικασία να συλλάβεις τα νοήματα του.
Δηλαδή όποιος δεν είναι βιτσιόζος και δεν έχει αλλάξει 1000 συντρόφους σε 5 χρόνια είναι πουριτανός, καταπιεσμένος, κομπλεξικός κι ανώμαλος και σίγουρα τα κάνει επειδή φοβάται μην πάει στην κόλαση; Χμμ, τι μαθαίνει κανείς...
Η σεξουαλικότητα είναι πολύ υποκειμενική. Κανείς δεν μπορεί να βάλει ταμπέλες παρά μόνο στην πάρτη του. Δεν μπορείς όμως να αγνοήσεις ότι υπάρχουν ταμπού γύρω από το σεξ τα οποία όπως όλοι γνωρίζουμε εφηύρε ο χριστιανισμός και κανένας, μα κανένας άλλος.
Όταν το σεξ για τις γυναίκες είναι ακόμα και σήμερα προιόν ενοχικότητας τότε σίγουρα ναι. Και θα εμμείνω στην άποψή μου. Δυστυχώς πολλές από αυτές δεν έχουν συνείδηση των επιθυμιών τους και δεν έχουν οικειοποιηθεί τα κορμιά τους, δεν έχουν μάθει να ακούνε τις ανάγκες τους.
"Η σεξουαλικότητα είναι πολύ υποκειμενική. Κανείς δεν μπορεί να βάλει ταμπέλες παρά μόνο στην πάρτη του. Δεν μπορείς όμως να αγνοήσεις ότι υπάρχουν ταμπού γύρω από το σεξ τα οποία όπως όλοι γνωρίζουμε εφηύρε ο χριστιανισμός και κανένας, μα κανένας άλλος."Δεν τα εφηύρε ο χριστιανισμός! Ταμπού γύρω από το σεξ υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Τώρα το αν κάποιοι χρησιμοποίησαν τον χριστιανισμό για να τα περιγράψουν ειναι άλλο θέμα...
Ναι σωστά, ξέχασα να συμπεριλάβω την Ουγκάντα και το Νησί του Πάσχα. Για Ευρώπη, Αμερική,Αυστραλία συμφωνείς ότι τα εφηύρε ο χριστιανισμός ?Να σου θυμίσω τους κανόνες στην Καινή Διαθήκη?Να σου θυμίσω ότι ο χριστιανισμός επιτρέπει συνουσία άνδρα και γυναίκας μόνο για το ενδεχόμενο τεκνοποίησης και με "ρήτρα" την ιεραποστολική στάση, αφήνοντας μηδενικά περιθώρια στην έκφραση της σεξουαλικότητας και της διέγερσης της γυναίκας.?.Μπορώ να θυμηθώ και άλλα πάρα πολλά...
Βρε Nklt than έτσι όπως το παρουσιάζεις είναι σαν να μας λες ότι η Καινή Διαθήκη είναι σεξουαλικό εγχειρίδιο για τους άνδρες. Που τα λέει όλα αυτά για το ιεραποστολικό; Ήταν γνωστό από τότε και μάλιστα με αυτό το όνομα; Τι έχω χάσει; Η σεξουαλικότητα είναι όπως το είπε η anastasia3 υποκειμενική. Δε θα μου ορίσει κανείς όμως πόσους συντρόφους θα έχω, ούτε θα με χαρακτηρίσει καταπιεσμένο, κομπλεξικό και θρήσκο επειδή δεν είμαι φαν του σαδομαζοχισμού, των οργίων ή της καθημερινής εναλλαγής συντρόφων. Έχω κι άλλα ενδιαφέροντα πέρα από το σεξ. Όταν το σεξ γίνεται αυτοσκοπός τότε υπάρχει πρόβλημα. Δε γίνεται να είναι φυσιολογικό να έχεις όλη την ώρα ορμές και να τις ικανοποιείς, το λέει και η επιστήμη.
Αγαπητέ/ή TrolloloΕκτιμώ πολύ την άποψη σου και χαίρομαι που εκφράζεις τη διαφωνία σου με έναν πραγματικά πολιτισμένο τρόπο. Αρχικά, φυσικά και ο όρος "ιεραποστολικό" δεν ήταν γνωστός τότε. Τη συγκεκριμένη άποψη την έχω διαβάσει και παρακάτω θα σου παραθέσω και τις πηγές μου για να έχεις ιδίαν γνώμη. Εάν θέλεις να διαβάσεις καλύτερα το σχόλιο μου θα δεις πως αναφέρω ότι η σεξουαλικότητα είναι υποκειμενική και μπλα μπλα μπλα. Εξαρχής ισχυρίστηκα ότι ο χριστιανισμός ευθύνεται για τα ταμπού. Δεν εξέφρασα την άποψη ότι θα σε βαφτίσω "καταπιεσμένο" επειδή θες να είσαι για παράδειγμα μονογαμικός.Πηγές:Sexual Guilt and ReligionMark Paul Gunderson and James Leslie McCaryThe Family CoordinatorVol. 28, No. 3 (Jul., 1979), pp. 353-357Love, Lust, and Sex: A Christian PerspectiveJohn BerthrongBuddhist-Christian StudiesVol. 24 (2004), pp. 1+3-22Υ.γ : Αναφορικά με την Καινή Διαθήκη εννοώ ότι γενικώς το κείμενο αυτό συμπυκνώνει τις προκαταλήψεις του "τι σημαίνει σεξουαλικότητα" στα χριστιανικά χρόνια. Συνεπακόλουθα και τη θέση της γυναίκας στο πλαίσιο του θεάτρου του Χριστιανισμού.