ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Θησαυροί κάτω από τους παγετώνες της Νορβηγίας

 Θησαυροί κάτω από τους παγετώνες της Νορβηγίας Facebook Twitter
Μαχαίρι με ξύλινη λαβή από την Λίθινη εποχή, που βρέθηκε το καλοκαίρι του 2014
0

Όταν λιώνουν οι πάγοι στη Νορβηγία, στα ψηλά βουνά της νότιας περιοχής, και οι επιστήμονες φτάνουν σε βαθύτερα στρώματα των παγετώνων, αυτά που βρίσκουν είναι θαυμαστά. Για την ακρίβεια είναι αυτά που οι πρόγονοί μας έχασαν ή άφησαν, τα απομεινάρια άλλων πολιτισμών. Τα τελευταία είκοσι χρόνια οι κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτη βοηθούν σε αυτές τις ανακαλύψεις.

Το καλοκαίρι του 2014 ήταν μια εποχή που επεφύλαξε πολλές εκπλήξεις. Στην περιοχή Oppland County μόνο, οι επιστήμονες βρήκαν 400 αντικείμενα που «αποψύχθηκαν». Μεταξύ αυτών ένα κρανίο αλόγου και αντικείμενα πεζοπόρων από την εποχή των Βίκινγκς. Η άκρη ενός βέλους από τη Λίθινη εποχή. Η διαδρομή πάνω από τα βουνά ήταν χαραγμένη από αρχαιοτάτων χρόνων και πι άνθρωποι την χρησιμοποιούσαν για να ταξιδέψουν από το ένα μέρος στο άλλο. Έχουν αφήσει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων στο πέρασμά τους στο πέρασμα των αιώνων, προς τέρψη των αρχαιολόγων του 21ου αιώνα. Συχνά βρίσκουν τα πράγματα που σχετίζονται με το κυνήγι. Υπάρχουν επίσης συνηθισμένα αντικείμενα, όπως γάντια και  παπούτσια.

 

 Θησαυροί κάτω από τους παγετώνες της Νορβηγίας Facebook Twitter
Ο παγετώνας που λιώνει στο Oppland County

Τέτοια αντικείμενα αποκαλύπτουν άφθονες πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπους που έζησαν στη Νορβηγία ήδη από την εποχή του λίθου. Όσο λιώνουν οι νορβηγικοί παγετώνες, τόσο πληθαίνουν οι πληροφορίες για τη ζωή που υπήρχε σε αυτές τις περιοχές. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 2000 αντικείμενα, τα οποία εξαιτίας των παγετώνων έχουν συντηρηθεί σε άριστη κατάσταση.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ