Η Ελληνίδα που κατέκτησε την λίστα του Forbes μας μιλά από την Νέα Υόρκη

Η Ελληνίδα που κατέκτησε την λίστα του Forbes μας μιλά από την Νέα Υόρκη Facebook Twitter
H Alexandra Cavoulacos βρίσκεται σύμφωνα με το περιοδικό Forbes στην έβδομη θέση της λίστας των"30 κάτω των 30" σημαντικότερων ανθρώπων στον χώρο των media παγκοσμίως.
0

 

Η Ελληνίδα που κατέκτησε την λίστα του Forbes μας μιλά από την Νέα Υόρκη Facebook Twitter
H Alexandra με τις συν-ιδρύτριες του The Muse και φίλες της, Kathryn Minshew και Melissa McCreery

 Η Alexandra Cavoulacos είναι μία από τις τρεις ιδρύτριες του "The Muse", της μεγαλύτερης και πολυβραβευμένης online πλατφόρμας ευρέσεως εργασίας και επαγγελματικού προσανατολισμού στην Αμερική.


Το "The Muse" ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και σήμερα μετρά περισσότερους από δύο εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Πρόκειται για ένα site που βοηθά τους νέους κυρίως ανθρώπους, την γενιά των millennials, να βρουν την κατάλληλη δουλειά ή ακόμα και να διαλέξουν την καριέρα που τους ταιριάζει, μέσα από ειδικές εξατομικευμένες συμβουλές και υπηρεσίες.

Λίγοι από εμάς γεννιούνται γνωρίζοντας τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Μέχρι τη δημιουργία του Muse όλες οι υπάρχουσες online παρόμοιες υπηρεσίες απευθύνονταν σε όσους ήξεραν ήδη ακριβώς τι είναι αυτό που ψάχνουν επαγγελματικά. Αυτό μπορεί να ήταν αρκετό την εποχή που οι καριέρες ακολουθούσαν μία γραμμική πορεία, αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει.


Πριν λίγες εβδομάδες το περιοδικό Forbes συμπεριέλαβε την ελληνικής καταγωγής Alexandra στην λίστα των "30 κάτω των 30" σημαντικότερων ανθρώπων στον χώρο των media παγκοσμίως.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που η Alexandra αποσπά διακρίσεις: Πέρσι το Business Insider την είχε συμπεριλάβει στις επιδραστικότερες γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας διεθνώς, ενώ το TIME Magazine την έχει χαρακτηρίσει "πρωταθλήτρια" σε αυτόν τον τομέα.


Την εντοπίσαμε στη Νέα Υόρκη, και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για τα νέα δεδομένα στον τομέα της εύρεσης εργασίας την σημερινή εποχή του ίντερνετ και των social media.


"Είναι πραγματικά συγκινητικό το να αναγνωρίζεται αυτό που κάνουμε με όλους τους συνεργάτες μου στο The Muse" μου λέει όταν την ρωτάω πώς ένιωσε όταν το έμαθε για την θέση της στην λίστα στου Forbes.

"Σίγουρα δεν το κάνουμε για την δόξα, αλλά τιμητικές διακρίσεις όπως μία θέση στην λίστα των τριάντα επιδραστικότερων ανθρώπων στον χώρο των media παγκοσμίως μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε περισσότερους χρήστες και να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο, πράγμα που από μόνο του είναι συναρπαστικό".

Η Ελληνίδα που κατέκτησε την λίστα του Forbes μας μιλά από την Νέα Υόρκη Facebook Twitter
"Θέλαμε να δώσουμε μία νέα αίσθηση στην αναζήτησης εργασίας.Αντί για αγχωτική σκεφτήκαμε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι εμψυχωτική. Έτσι σκεφτήκαμε τις μούσες!"

Αρχικά, μπορείτε να μας μιλήστε μας για το ελληνικό οικογενειακό σας background;

Ο πατέρας μου είναι Έλληνας και η μητέρα μου έχει καταγωγή από το Βέλγιο. Ο πατέρας μου μεγάλωσε στην Αθήνα και φοίτησε στο κολέγιο Αθηνών μέχρι να φύγει για σπουδές στην Αμερική, στο ΜΙΤ.

Γεννήθηκα στην Ουάσινγκτον αλλά πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στην Γαλλία μέχρι να επιστρέψω κι εγώ για σπουδές, στο Yale.

Κάθε καλοκαίρι το περνούσα μεταξύ Ελλάδας, με την Yaya και τον Papou, και Βελγίου- με τους γονείς της μητέρας μου. Δυστυχώς δεν έμαθα ελληνικά μεγαλώνοντας, μιας που ήδη ήμουν δίγλωσση (αγγλικά/γαλλικά).

Στο κολέγιο όμως πήρα ένα μάθημα ελληνικών για να έρθω πιο κοντά στις ρίζες μου αλλά και για να μπορώ να παραγγέλνω λουκουμάδες όταν επισκέπτομαι τα νησιά, πράγμα που μου φέρνει αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία.


Από ποιο μέρος τις Ελλάδας έχετε τις περισσότερες αναμνήσεις;

Έχω πολλές αναμνήσεις από την Εύβοια και την Κρήτη. Στις πρώτες μας διακοπές μετά την ίδρυση του Muse πήρα τις συνεργάτιδές μου και επισκεφθήκαμε την Ελλάδα. Ήθελα να μοιραστώ το Αιγαίο μαζί τους. Επισκεφθήκαμε την οικογένειά μου στην Αθήνα, και στη συνέχεια την Σίφνο και την Πάρο.


Έχετε παρακολουθήσει καθόλου την οικονομική περιπέτεια της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια;

Παρακολουθώ την κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη όπου φίλοι αλλά και συγγενείς αγωνίζονται για να βρουν δουλειά. Πολλά έχουν αλλάξει ριζικά μετά την οικονομική κατάρρευση του2008, και πιστεύω ότι θα χρειαστούν εντελώς νέα συστήματα και ιδέες για να επανέρθει η ευημερία και η οικονομική σταθερότητα.

Η "παγίδα" της αναζήτησης εργασίας την εποχή του ίντερνετ είναι ότι όπως εμείς μπορούμε μάθουμε τα πάντα για τους εργοδότες μας, έτσι μπορούν κι αυτοί να μάθουν τα πάντα για εμάς.
Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την επαγγελματική μας online εικόνα.
Προσέχετε τι είδους ποστ κάνετε στα social media και μην αμελείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου.


Μπορείτε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια τι ακριβώς είναι το Muse;

Το Muse είναι σήμερα το πιο αξιόπιστο site ευρέσεως εργασίας και επαγγελματικού προσανατολισμού για όσους βρίσκονται στα πρώτα δέκα-δεκαπέντε χρόνια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα να βρουν απάντηση στο ερώτημα "Τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, και πώς μπορώ να τα καταφέρω;"


Πώς το κάνει αυτό; Με ποιους τρόπους μπορεί ένα site να προσφέρει συμβουλευτικό επαγγελματικό προσανατολισμό και μέσα για την αναζήτηση αλλά και την εξερεύνηση καριέρας;

Μέσω παροχής συμβουλών εμπειρογνωμόνων, μέσω δωρεάν online μαθημάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων, μέσω προώθησης επαγγελματικών ευκαιριών , με την προβολή "παρασκηνιακών" βίντεο για το πώς είναι στην πραγματικότητα να δουλεύεις σε εταιρείες όπως το Facebook, η Uber, η Adidas, κτλ
Επιπλέον, δημοσιεύουμε εκατοντάδες συμβουλευτικά άρθρα το μήνα για το πώς να συντάξει κανείς ένα βιογραφικό που θα τον κάνει να ξεχωρίσει, πώς να χειριστεί για πρώτη φορά μία διευθυντική θέση, κτλ.
Για εκείνους που ξέρουν τι ψάχνουν και βρίσκονται στην διαδικασία αναζήτησης εργασίας συνεργαζόμαστε με περισσότερες από 250 εταιρείες τα γραφεία των οποίων μπορούν να επισκεφθούν οι χρήστες μας και να δουν από κοντά πώς είναι να δουλεύεις εκεί κάνοντας συγχρόνως αίτηση για τις ανοικτές τους θέσεις.

Συνεργαζόμαστε κατά βάση με εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά όσο η ομάδα μας μεγαλώνει ελπίζουμε το The Muse να επεκταθεί και στην Ευρώπη.

Η Ελληνίδα που κατέκτησε την λίστα του Forbes μας μιλά από την Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Η Alexandra Cavoulacos με την επίσης διακριμένη στις λίστες του Forbes συνεργάτιδά της, Kathryn Minshew,

Πώς προέκυψε εξ αρχής η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου site; Τι κενό ήρθε να καλύψει;

Λίγοι από εμάς γεννιούνται γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Μέχρι τη δημιουργία του Muse όλες οι υπάρχουσες online υπηρεσίας ευρέσεως εργασίας και συμβουλών καριέρας απευθύνονταν κυρίως σε όσους ήξεραν ήδη τι είναι αυτό που ψάχνουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Κάτι τέτοιο μπορεί να ήταν αρκετό για την εποχή που οι καριέρες ακολουθούσαν μία γραμμική πορεία, αλλά σήμερα ένα career site πρέπει να προσφέρει δυνατότητες τόσο αναζήτησης εργασίας όσο και ανακάλυψης νέων οριζόντων.


Αλήθεια, πώς επιλέχθηκε η ονομασία του site;

Θέλαμε να προσδώσουμε μία νέα αίσθηση στην αναζήτησης εργασίας. Αντί για αγχωτική ή τουλάχιστον μοναχική, σκεφτήκαμε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι εμψυχωτική και να εμπνέει. Έτσι σκεφτήκαμε τις μούσες!


Είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για να ρωτήσουμε: Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει περισσότερο στην διαδικασία ευρέσεως εργασίας την εποχή του ίντερνετ; Με ποιους τρόπους τα νέα μέσα έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βρίσκουμε πλέον δουλειά;

Το ίντερνετ έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την ροή της πληροφορίας. Σήμερα ο καθένας μπορεί να μάθει σχεδόν τα πάντα για μία εταιρεία, για την φιλοσοφία της, για το τι ζητάει αυτή από έναν νέο συνεργάτη, ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας, ή πότε ανοίγουν θέσεις. Επίσης, παντός είδους συμβουλές σταδιοδρομίας είναι πλέον απίστευτα προσιτές σε όλους. Μόνο στο The Muse λόγου χάρη έχουμε δημοσιεύσει περισσότερα από πέντε χιλιάδες άρθρα που μπορούν να κατατοπίσουν πλήρως ακόμα και έναν αρχάριο για το πώς να συντάξει ένα σωστό βιογραφικό, ποια λάθη να αποφύγει στις συνεντεύξεις κτλ.


Και ποιες είναι οι "παγίδες" του νέου αυτού τρόπου αναζήτησης εργασίας; Τι θα πρέπει να προσέχουμε;

Η "παγίδα" είναι ότι όπως ακριβώς εμείς μπορούμε μάθουμε τα πάντα σχεδόν για νέους πιθανούς εργοδότες, έτσι μπορούν κι αυτοί να μάθουν τα πάντα για εμάς.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την επαγγελματική μας online εικόνα. Googlάρετε τον εαυτό σας συχνά και βεβαιωθείτε ότι παρουσιάζετε τον εαυτό σας με τον πιο "κολακευτικό" τρόπο.

Προσέχετε τι είδους ποστ κάνετε στις προσωπικές σας σελίδες, και μην αμελείτε τις σωστές ρυθμίσεις ασφαλείας/ απορρήτου.

Θα μπορούσατε ακόμα και να απολυθείτε για κάτι που ανεβάσατε νομίζοντας ότι θα το δούνε μόνο φίλοι σας, οπότε προσοχή!


Η κουβέντα πάει λοιπόν στα κοινωνικά δίκτυα. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην επαγγελματική μας σταδιοδρομία. Μπορείτε να μας δώσετε μερικές συμβουλές για το πώς να τα χρησιμοποιούμε κατάλληλα γι' αυτό το σκοπό;

Ναι! Οι περισσότερες εταιρείες σήμερα, ακόμα και οι πολύ μεγάλες, χρησιμοποιούν τα social media για να κάνουν προσλήψεις. Όσοι ψάχνουν δουλειά θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα θα πρέπει να δημιουργήσουν την κατάλληλη εικόνα για τον εαυτό τους. Να καθιερώσουν το προσωπικό τους branding, και φυσικά να συνδεθούν/επικοινωνούν με τους κατάλληλους ανθρώπους.

Μία χρήσιμη συμβουλή είναι να ακολουθούμε τις εταιρείες που μας ενδιαφέρουν στο Twitter, όχι μόνο τον επίσημο λογαριασμό της εταιρείας: Όλο και περισσότεροι εργοδότες σήμερα – στην Αμερική τουλάχιστον- χρησιμοποιούν διαφορετικούς λογαριασμούς στους οποίους ανακοινώνουν μόνο τις καινούριες θέσεις εργασίας που προκύπτουν.

Στο The Muse προσφέρουμε ένα σχετικό πενθήμερο σεμινάριο (μέσω email) "How to get a job using social media", μπορείτε να το επισκεφθείτε!


The Muse

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ