Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter

Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη

1

Ο φωτογράφος Amos Chapple γύρισε από την πολιτεία Meghalaya στην Ινδία με υπέροχες εικόνες στις αποσκευές του. Το εξωτικό μέρος λέγεται ότι είναι το πιο βροχερό σημείο στον πλανήτη. Για την ακρίβεια, το χωριό Mawsynram, που βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή, δέχεται 11.862 χιλιοστά βροχής τον χρόνο. Οι εργάτες οι οποίοι δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους συχνά φέρουν ολόσωμες ομπρέλες κατασκευασμένες από μπαμπού και φύλλα μπανανιάς. Ένα από τα πιο συναρπαστικά και εντυπωσιακά στοιχεία της εν λόγω περιοχής είναι οι ''ζωντανές γέφυρες'' οι οποίες συνδέουν τις υγρές πεδιάδες. Για αιώνες, οι ντόπιοι επεξεργάζονται τις ρίζες των καουτσουκόδεντρων να αναπτύσσονται με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργούν φυσικές γέφυρες, οι οποίες διαρκούν πολύ περισσότερο από τις ξύλινες κατασκευές που σαπίζουν μέσα σε λίγα χρόνια. Οι συγκεκριμένες γέφυρες ενδυναμώνονται μόνες τους και γίνονται όλο και πιο σταθερές με τον καιρό, όσο μεγαλώνουν τα συμπλέγματα των ριζών.

Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Μια εικόνα η οποία επαναλαμβάνεται κάθε πρωί: μαθητές του σχολείου students RCLP στο χωριό Nongsohphan στη Meghalaya της Ινδίας διασχίζουν μια γέφυρα που δημιουργήθηκε από τις ρίζες ενός καουτσουκόδεντρου. Μέσα στην αμείλικτη υγρασία της ζούγκλας του Meghalaya, οι ξύλινες κατασκευές σαπίζουν πολύ γρήγορα για να θεωρηθούν πρακτικές. Για αιώνες, οι φυλή των Khasi χρησιμοποιεί, αντιθέτως, τις διαμορφώσιμες ρίζες των καουτσουκόδεντρων για να ''αναπτύξουν'' φυσικές γέφυρες πάνω από τα ποτάμια της περιοχής.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Το χωριό Mawsynram, που υποτίθεται ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό βροχοπτώσεων στον πλανήτη. Βρίσκεται στην κορυφή των λόφων Khasi της βορειοανατολικής Ινδία και συγκεντρώνει 11.862 χιλιοστά βροχής τον χρόνο - ποσοστό εξαιρετικά υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμο. Η βαριά βροχόπτωση οφείλεται στα θερινά ρεύματα αέρος τα οποία σαρώνουν και μεταφέρουν τους υδρατμούς από τις πεδιάδες του Μπαγκλαντές, συγκεντρώνοντας υγρασία όσο μετακινούνται βόρεια. Όταν τα σύννεφα που δημιουργούνται φτάνουν στους απόκρημνους λόφους της Meghalaya, ''στριμώχνονται'' μέσα στο στενεμένο κενό της ατμόσφαιρας και συμπιέζονται στο σημείο που δεν μπορούν πλέον να συγκρατήσουν την υγρασία τους προκαλώντας τη συνεχή βροχή.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Βροχή που σφυροκοπά μια στέγη στο χωριό στις 6 Ιουλίου του 2014. Κατά τη διάρκεια των δυο πιο έντονων περιόδων των μουσώνων, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, το Mawsynram μαστίζεται κατά μέσο όρο από 6.985 χιλιοστά βροχής, ενώ η Νέα Υόρκη δέχεται 1.524 χιλιοστά τον χρόνο.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Ο μετεωρολογικός σταθμός στα προάστια του Mawsynram. Κάθε μήνα λαμβάνονται μετρήσεις από τον εν λόγω σταθμό αλλά, στο τέλος του 2014, ένα αυτοματοποιημένο ψηφιακό σύστημα μέτρησης θα τον αντικαταστήσει.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Τρεις εργάτες περπατούν στο Mawsynram κάτω από τις παραδοσιακές ομπρέλες των Khasi γνωστές και ως ‘’κναπ’’. Κατασκευασμένες από μπαμπού και φύλλα μπανανιάς, τα κναπ προτιμούνται καθώς επιτρέπουν τις εργασίες που χρειάζονται ελεύθερα και τα δυο χέρια καθώς και επειδή είναι σε θέση να σταθούν ακόμα και με έντονους ανέμους οι οποίοι μαστίζουν την περιοχή κατά τη διάρκεια των μεγάλων θυελλών.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Εργάτες που φοράνε κναπ καθαρίζουν κατολίσθηση μετά από μια νύχτα έντονης βροχόπτωσης στο Mawsynram. Οι βασικές εργασίες επιδιόρθωσης είναι αδύνατες κατά τη διάρκεια των μουσώνων αλλά οι συγκεκριμένοι άντρες είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να διατηρούν τους δρόμους προσπελάσιμους μέχρι τον Οκτώβρη που λήγει η περίοδος των βροχών και τα βαριά μηχανήματα των εργολάβων μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Κερδίζουν 1.96 ευρώ τη μέρα.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Ένας ντόπιος ξεναγός αναπαριστά πως μια γέφυρα από ρίζες δέντρου αναπτύσσεται ώστε να αντικαταστήσει μια παλαιότερη πλάγια διαδρομή κατά μήκος μιας χαράδρας στη ζούγκλα κοντά στο Mawsynram.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Παραδείγματα των λεπτών εναέριων ριζών τις οποίες οι ντόπιοι δένουν κόμπους σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να διαχειρίζονται τα καουτσουκόδεντρα για γέφυρες και σκάλες οι οποίες να αντέχουν το μουσκεμένο από τη βροχή περιβάλλον της Meghalaya.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Μια ηλικιωμένη γυναίκα από τη φυλή Khasi είναι η πρώτη άφιξη στην κυριακάτικη λειτουργία της καθολικής εκκλησίας του Mawsynram. Περίπου το 70% των Khasi είναι χριστιανοί, κυρίως εξαιτίας του Αιδεσιμότατου Thomas Jones ο οποίος, το 1841, αναρριχήθηκε στους λόφους από τις πεδιάδες του Μπαγκλαντές και ίδρυσε την πρώτη εκκλησία της περιοχής στη γειτονική πόλη του Cherrapunji.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Σύννεφα στην ανατολικότερη πλευρά του χωριού όπου γκρεμοί πέφτουν σχεδόν κατακόρυφα στην πεδιάδα.

 

Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Η είσοδος του χωριού Mawsynram. Όπως τα περισσότερα χωριά στην περιοχή Meghalaya της βορειοανατολικής Ινδίας, οι κάτοικοι εδώ προέρχονται από τη φυλή Khasi, μια μειονότητα του 1.2 εκατομμυρίου μέσα στην Ινδία.

 

Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Το νερό της βροχής κατακλύζει το χωριό Mawsynram κατά τη διάρκεια μιας βαριάς νεροποντής.

Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Ο Winchester Lyngkhoi κουβαλάει φρέσκο κρέας ως τον πάγκο του χασάπη του τη μέρα της αγοράς.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Καταφύγιο για κατσίκες γίνεται μια στάση λεωφορείου κατά τη διάρκεια ενός βροχερού απογεύματος.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Στην κοιλάδα κάτω από το Mawsynram, το χωριό Nongriat παραμένει το πιο γνωστό παράδειγμα των ‘’ζωντανών γεφυρών’’, οι οποίες χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην περιοχή.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Εκτός από τις γέφυρες, οι ζούγκλες κάτω από το Mawsynram κρύβουν και τις "ζωντανές σκάλες" στριφογυρισμένες σε σχήμα το οποίο διευκολύνει τους ντόπιους να ανεβαίνουν τις απόκρημνες πλαγιές των λόφων του Khasi.
Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Αγόρια της περιοχής διασχίζουν μια γέφυρα από τις ρίζες ενός δέντρου η οποία τώρα σχηματίζεται, στα βάθη της ζούγκλας κοντά στο Mawsynram. Ο σκελετός της γέφυρας είναι από μπαμπού, με βλαστάρια από τα περιβάλλοντα καουτσουκόδεντρα να στερεώνονται στην κατασκευή. Όταν το μπαμπού θα σαπίσει, μέσα σε 6 με 8 χρόνια, οι ντόπιοι λένε ότι οι ρίζες του δέντρου θα είναι σε θέση να αντέξουν το βάρος ενός ανθρώπου.

 

Το πιο βροχερό μέρος στον πλανήτη Facebook Twitter
Ένας νεαρός ψαράς περπατάει κάτω από μια γέφυρα από τις ρίζες ενός αρχαίου δέντρου στο χωριό Mawlynnong.

Ταξίδια
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

1 σχόλια