Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Φωτ.: ΜΑΚΟS
2

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ χιονισμένους δημοφιλείς προορισμούς του χειμώνα, το θαλασσινό Πήλιο κρατά καλά κρυμμένη μια αύρα νησιού, ιδανική προέκταση των διακοπών για όποιον δεν έχει καμιά διάθεση να αναμετρηθεί με το ενδεχόμενο ενός απαγορευτικού στο πλοίο της γραμμής.

Όσοι δεν ξέρουν, ταυτίζουν το Πήλιο με τα αρχοντικά της Τσαγκαράδας, τα χιονισμένα λιφτ στα Χάνια, τις αιωνόβιες καστανιές της Πορταριάς και τις φασολάδες πλάι στο τζάκι. Νοτιότερα, το Πήλιο γίνεται αλλιώς, ένα χαμηλόφωνο τοπίο, που κρατά άθικτη τη θέα της θάλασσας, τις παραλίες κάτω από τα λιόδεντρα, τα πεύκα και τις φτελιές, όπου μπορείς να νοιώσεις τη γη μόνο δική σου ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο, μια βλάστηση μεσόγεια στα μέτρα του ανθρώπου, νερά που κυλάνε δίπλα σε αιωνόβια πλατάνια, μποστάνια και η γαλήνια πλευρά της ξεκούρασης που αγνοεί το λάιφ-στάιλ, όταν στη βαλίτσα αρκεί μόνο ένα παρεό και ένα ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα. Γαλήνιες θάλασσες πάνω σε 60’s παραλίες στο εσωτερικό του Παγασητικού, από κείνες που οι μαμάδες που παραθερίζουν στα “ενοικιαζόμενα” κυνηγάνε ακόμη τον Γιωργάκη με ένα τάπερ κεφτεδάκια στο χέρι, μετά η μύτη του νομού στρίβει, αγκαλιάζει το Αιγαίο. Blue lagoon νερά, μοναχικοί κολπίσκοι-ό,τι πρέπει για φουσκωτό- μεταλλάσονται σταδιακά σε άγριες παραλίες με βυζαντινά εκκλησάκια και βράχια που θυμίζουν Σκωτία, από κει η βουτιά στις Κουκουναριές της Σκιάθου μόλις δέκα λεπτά θαλασσινή πορεία ως απέναντι.

Το καλοκαίρι εδώ περνά χωρίς beach bars και νυχτερινά ξεσαλώματα, με ένα μαγιό κι ένα φούτερ για τις νυχτερινές ψύχρες, ξυπόλητο, χωρίς ταυτότητα: ούτε εναλλακτικό, ούτε κοσμικό. Απλά ανθρώπινο, να το πλάσεις στα μέτρα σου.

  

Όσα αξίζουν

  • Η βόλτα για σμαραγδένιες βουτιές από τη Μηλίνα με βαρκάκι στα γειτονικά καταπράσινα ερημονήσια του Αλατά και της Πρασούδας.
  • Η θέα από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Πάου και οι βουτιές στη γειτονική παραλία του Μπελιάν: μόνος ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Νοτιότερα, το Πήλιο γίνεται αλλιώς, ένα χαμηλόφωνο τοπίο, όπου μπορείς να νοιώσεις τη γη μόνο δική σου ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο... Φωτο: MAKOS

  • Η μια ώρα πορεία από τον Πλατανιά στο Προμύρι από το παλιό (σηματοδοτημένο) μονοπάτι, με μια στάση στο βυζαντινό ξωκκλήσι της Αγίας Σοφίας-για να ακούσεις τον ήχο της σιωπής. Στο τέλος της διαδρομής, ελληνικός και πορτοκαλάδα ΕΨΑ στην πλατεία του Προμυρίου, ένα από τα ομορφότερα, διατηρημένα, αμφιθεατρικά χωριά του Νότιου Πηλίου.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Το μονοπάτι που ενώνει Πλατανιά με Προμύρι... Φωτο: MAKOS

  • Να περάσεις όλη τη μέρα σου στις παραλίες της Αργαλαστής, Πάλτση και Ποτιστικά, τελειώνοντας με ένα μαγικό μοχίτο και αφ’ υψηλού θέα στο ηλιοβασίλεμα αραχτός στα κρεβάτια-καναπεδάκια του Climax, στα Ποτιστικά.
Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Πλατανιάς. Φωτο: MAKOS
  • Αν έχεις παιδιά σε τρυφερή ηλικία, το Μικρό είναι ο παράδεισός σου: μια απέραντη παραλία με ενοικιαζόμενα πάνω στο κύμα και πολλούς ομοίους σου που θα αναλάβουν το μπέιμπι-σίτινγκ - ή μάλλον το μπέιμπι-μπλουμ.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Ποτιστικά. Φωτο: MAKOS

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Aν έχεις μικρά παιδιά το Μικρό είναι ο παράδεισός σου... Φωτο: MAKOS

  • Φημισμένος ψαρότοπος, ο γραφικός κόλπος του Κατηγιώργη θα σε χορτάσει καθημερινά με ζωντανούς αστακούς, αστακομακαρονάδες και κακαβιές σε τιμές αθηναϊκής αθερίνας.
  • Αν είσαι σέρφερ που προτιμά την ησυχία του, θα ταιριάξεις με τους ανέμους της Θεοτόκου.
  • Η Λύρη, το Καστρί και τα ονειρεμένα βράχια του Μουρτιά, η μικρή ακτογραμμή απέναντι από τη Σκιάθο, για όσους τις διακοπές τις ονειρεύονται σε 10 βήματα: από το ενοικιαζόμενο-ταβέρνα ως την ακρογιαλιά.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Μικρό. Φωτο: MAKOS

  •  Ο Λαύκος, το πιο παραδοσιακό από τα χωριά της περιοχής, έχει πολλά όμορφα να σου πει: θέα στο βουνό και τη θάλασσα, τον παλιό ξυλόφουρνο που σχεδίασε ο μπαμπάς του Ντεκίρικο, ωραίους ξενώνες όπως το Αρχοντικό Παρίση (2423065856) και μια πλατεία-σκηνικό κάτω από τα πλατάνια, με το ωραιότερο στεριανό φαγητό, βλέπε κοψίδι και μαγειρευτά.
  • Η 20λεπτή πορεία πλάι στο νερό και κάτω από τα πεύκα, από τον Κατηγιώργη στο Βρωμονέρι, την πιο Καραϊβική-τιρκουάζ παραλία στο Νότιο Πήλιο.
  • Να εξερευνήσεις την περιοχή στη ράχη των αλόγων του Ερρίκου Λαφόρτ. Εκδρομές μονοήμερες ή διήμερες (6977871728)

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
O Λαύκος είναι το πιο παραδοσιακό χωριό της περιοχής.... Φωτο: MAKOS

 

Τι να δοκιμάσετε

Λιόψωμο, τυρόψωμο, τηγανοκουλούρα πασπαλισμένη με κατσικίσιο τυρί, τσιτσίραβλα, κρίταμα και αμπελοβλάσταρα τουρσί, τσίπουρο, πεταλίδες κρασάτες, γαλοτύρι, ριγανοκεφτέδες, στριφτή τυρόπιτα στο τηγάνι, αυγά με ντομάτα και πιπεριά, λικέρ κεράσι από βύσσινα, φρέσκο ψάρι, μελιτζάνα τουρσί, καραβιδομακαρονάδες, κακαβιά, αστακό, όστρακα και όλα τα γλυκά του κουταλιού.

 

Tα πιο νόστιμα

  • ΦΛΟΙΣΒΟΣ, Κατηγιώργης, 2423071071 

Ο Κατηγιώργης φημίζεται για το ψάρι και τον αστακό του, που δεν είναι ημέρας, αλλά ώρας, όσο και για τις χαμηλές τιμές του. Εδώ θα φάτε ψαρόσουπα πάνω στο κύμα και με τα πόδια στην άμμο, στα τραπεζάκια πάνω στην αμμουδιά, θα διαλέξετε το ψάρι που θα σας ψήσουν από την προθήκη, και μέχρι να ψηθεί θα δοκιμάσετε τσίπουρο με φρέσκα κρίταμα, τσιτσίραβλα και μύδια. Τον φωτισμό αναλαμβάνει η πανσέληνος.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Προμύρι. Φωτο: MAKOS
 

  • ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, Κατηγιώργης, 24230 71080

Ο Κατηγιώργης έχει δυό ταβερνάκια: τον Φλοίσβο και τον Σταμούλη. Στον Φλοίσβο πάμε για τη σούπα, στο Σταμούλη, που έχει πιο μπαλκωνάτη θέα, για τους τσιπουρομεζέδες και το ψάρι. Και οι δυό είναι το ίδιο καλοί, οπότε κρίνεις ανάλογα με την όρεξή σου.

  • Ο ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ, Μηλίνα, Άγιος Ανδρέας, 2423065518

Ολόφρεσκο ψάρι σε μια ταβέρνα για μυημένους της ψαροφαγίας. Θα ξεκινήσετε με τσίπουρο, κοπάνι που παστώνει ο ιδιοκτήτης, λεκατίκι και φρέσκια παλαμίδα στα κάρβουνα. 

  • ΕΛΕΝΗ, Αφειλιάνες, 2423071206

Στη μέση του καταπράσινου πουθενά, με απέραντη θέα στο Αιγαίο, η οικογένεια Βούλγαρη μαγειρεύει πιο σπιτικά-δεν-γίνεται, τις τοπικές σπεσιαλιτέ στην αυλή του σπιτιού της. Σπεσιαλιτέ το κουνέλι με δαμάσκηνα, το κατσικάκι με πατάτες στον ξυλόφουρνο, οι κολοκυθοκεφτέδες, τα τυλιχτάρια μελιτζάνας, το μοσχάρι σοφιγαδούρα με σκόρδο, ρίγανη και κεφαλοτύρι και τα νόστιμα γλυκά, όπως η λεμονόπιτα.

  • Η ΔΡΟΣΙΑ, Λαύκος πλατεία, 24230 65078

Η Κατερίνα Σφονφυλιά ψήνει κοντοσούβλι, γεμιστό μπιφτέκι, λουκάνικο και όλα τα ντόπια κρεατικά, βάζει κατσικάκι στη λαδόκολλα, φτιάχνει την πιο βελούδινη φάβα με το δικό της ελαιόλαδο, ανοίγει φύλλο και απογειώνει την έννοια της μαμαδίστικης πίτας, τηγανίζει τα ωραιότερα κεφτεδάκια και μαγειρεύει όλα τα καλοκαιρινά μαγειρευτά όπως δεν θα τα βρεις αλλού.

Ό,τι αξίζει να φας και να ζήσεις στο θαλασσινό Πήλιο Facebook Twitter
Φλοίσβος. Φωτο: MAKOS

 

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια