«Προσεχώς, Βουλγάρα!..»

«Προσεχώς, Βουλγάρα!..» Facebook Twitter
Η «ξένη», η «Βουλγάρα», η «παστρικιά» έσωσε, τρόπον τινά, την εθνική μας τιμή, κάτι για το οποίο την ευγνωμονούμε ακόμα κι όσοι κρατάμε αποστάσεις από τέτοιες πομπώδεις ρητορείες
22

 Από τον Θοδωρή Αντωνόπουλο

 

Ήταν 22 Δεκεμβρίου του 2008, ενός ιδιαίτερα ταραγμένου και «δίσεκτου» μήνα αφού στις αρχές του είχε δολοφονηθεί από αστυνομικό στα Εξάρχεια ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος όταν η σημερινή Ευρωβουλευτής δεχόταν μια ποταπή εγκληματική επίθεση με βιτριόλι από αγνώστους καθώς επέστρεφε σπίτι της από τη δουλειά εξαιτίας της «ενοχλητικής» συνδικαλιστικής της δράσης. Είχαν προηγηθεί πολλές ανώνυμες απειλές κατά της ζωής της. Μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύτηκε για μήνες, παρά όμως τις προσπάθειες των γιατρών έμεινε σχεδόν τυφλή από το ένα μάτι και με προβλήματα σε κάποια εσωτερικά όργανα καθώς και στην ομιλία. «Είδα τους δράστες!..», έγραψε αμέσως μόλις συνήλθε σε ένα κομμάτι χαρτί, όμως παρά τις καταγγελίες, τις συγκεντρώσεις, τις πορείες και τις οργισμένες εκδηλώσεις συμπαράστασης που ακολούθησαν, εκείνοι δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Η «αμαρτωλή» εταιρία καθαρισμού όπου εργαζόταν, η ΟΙΚΟΜΕΤ, έχοντας ήδη στοχοποιηθεί από αλληλέγγυους-ες, άλλαξε βιαστικά έδρα ενώ «εξαφάνισε» προσωρινά και τα λογότυπά της. Η αστυνομία από την πλευρά της είχε, εξάλλου, αντιδράσει με υποδειγματική βραδύτητα, παρουσιάζοντας κιόλας αρχικά το συμβάν ως «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ή πράξη «ερωτικής αντεκδίκησης». Πέρυσι το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, αναγνωρίζοντας ευθύνες για τη δολοφονική επίθεση στην ΟΙΚΟΜΕΤ, της καταλόγισε πρόστιμο 250.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 80.000 κρίθηκαν άμεσα καταβλητέα – μόλις φέτος το Πάσχα, όμως, παρέδωσε τον καθαρισμό του ΗΣΑΠ σε άλλη εταιρία, απολύοντας μεθοδευμένα πριν 200 καθαρίστριες!

 

Η Κωνσταντίνα δεν είχε ούτε βέβαια χρήματα να ξοδέψει – άνεργη πια, μετά βίας καταφέρνει να συντηρεί την ίδια, τη μητέρα της και το παιδί -, ούτε ζηλευτές δημόσιες σχέσεις, ούτε καν την καλή φυσική κατάσταση που απαιτεί μια προεκλογική καμπάνια. Πέντε και πλέον χρόνια μετά, και παρά τις θεραπείες όπου υποβλήθηκε σε Αθήνα, Σόφια και Παρίσι, η υγεία της δεν έχει ακόμα πλήρως αποκατασταθεί, ούτε καν η φωνή της. Έφτασαν μέχρι και να τη συκοφαντούν, να την απαξιώνουν προεκλογικά ως «δήθεν», «αμόρφωτη», «εγκάθετη» κ.λπ. Διότι είναι περίπου ασυγχώρητο για κάποιο κόσμο να είσαι γυναίκα, μετανάστρια και ταυτόχρονα συνδικαλίστρια. Έλα όμως που για κάποιον άλλο κόσμο – και ευτυχώς για τη χώρα που ζω - αυτά συνιστούν προτερήματα, ανάμεσά τους οι 22.456  ψηφοφόροι που την έστειλαν στην Ευρωβουλή. Μια εκλογή με διπλή σημασία, αφού παράλληλα "εκπροσωπεί" συμβολικά εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ενώ η δεύτερη πατρίδα τους φορολογεί κανονικά, εξακολουθεί να τους στερεί το δικαίωμα ψήφου.

 

Πτυχιούχος ιστορίας και αρχαιολογίας και μητέρα ενός 17χρονου σήμερα αγοριού, χρειάστηκε να δουλέψει από νωρίς στη ζωή της – από εργάτρια σε εργοστάσιο χημικών μέχρι πωλήτρια στις λαϊκές. Μεταναστεύει στην Ελλάδα το 2001 όχι τόσο για λόγους οικονομικούς όσο για την καλύτερη περίθαλψη του γιού της, που αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα. Δυο χρόνια αργότερα πιάνει δουλειά στην ΟΙΚΟΜΕΤ. Καθαρίζει τους σταθμούς του ΗΣΑΠ με αμοιβή 600 και κάτι Ευρώ το μήνα, «ψίχουλα» για την εποχή. Έχοντας εξαρχής ενδιαφερθεί για τα κοινά, εκλέγεται το 2004 στη διοίκηση της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών-τριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Οι προσπάθειές της να διεκδικήσει ανθρωπινότερες συνθήκες για τους συναδέλφους της, Έλληνες και μετανάστες, γρήγορα την κάνουν «κόκκινο πανί» για την εργοδοσία. Καταγγέλλει τις περίφημες «λευκές συμβάσεις» (όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονταν λιγότερα από όσα υπέγραφαν), την ασυδοσία των εργολάβων που προσελάμβαναν οι ΔΕΚΟ, τον αυταρχισμό, τις απόπειρες για μη καταβολή του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών, τις παράνομες «ενοικιάσεις» εργατών, τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τη σεξουαλική παρενόχληση ακόμα, κάνει θόρυβο, κερδίζει νίκες. Οι εργοδότες αντιδρούν απολύοντας τη μητέρα της, επίσης καθαρίστρια, ασκώντας ασφυκτική πίεση στην ίδια και δημιουργώντας αντισωματείο. Εξώδικα αυτοί, καταγγελίες στην εγχώρια επιθεώρηση εργασίας αλλά και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εκείνη. Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει ηχητικά αποσπάσματα από τη σχετική συνομιλία της με τον Βέλγο δημοσιογράφο-φωτορεπόρτερ Ζακί Νελόρμ. Η σύγκρουση κορυφώνεται λίγο καιρό πριν από το μαφιόζικο χτύπημα.

 

Η είδηση της εγκληματικής επίθεσης προκαλεί ένα δυναμικό κίνημα συμπαράστασης, η υπόθεση διεθνοποιείται, ο ελληνικός εργασιακός μεσαίωνας δίνει για άλλη μια φορά βροντερό «παρών» και καμιά σκούπα δεν είναι πια πρόθυμη να σπρώξει βιαστικά κάτω από το χαλί τις άθλιες συνθήκες λειτουργίας της. Η Κωνσταντίνα γίνεται ίνδαλμα – ένα ίνδαλμα που θα χρειαστεί δεκάδες εγχειρήσεις και πλαστικές αποκατάστασης, εξωτερικές κι εσωτερικές εφόσον την είχαν αναγκάσει να καταπιεί κάποια ποσότητα. Θα επιδείξει, ωστόσο, απαράμιλλο σθένος, καρτερία και αξιοπρέπεια, συνεχίζοντας όπως μπορεί τον αγώνα της και δείχνοντας λύπηση ακόμα και για τους παραλίγο φονιάδες της.

 

Εμπνευσμένος από εκείνη ήταν, άλλωστε, και ο πρόσφατος αγώνας των 595 απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, που κατάφεραν εντέλει να δικαιωθούν δικαστικά – μια μικρή αλλά σημαντική νίκη απέναντι στον οδοστρωτήρα των περικοπών και των απολύσεων: «Εσείς, που καθαρίζετε κάθε μέρα τις σκάλες και τις αποβάθρες των Μετρό, εσείς που, αόρατες κι αόρατοι, σαρώνετε τη σκόνη και τη βρομιά από τα γραφεία , εσείς που κάνετε ανθρώπινους τους χώρους δουλειάς εκατομμυρίων ανθρώπων, εσείς που καθαρίζετε τα νοικοκυριά των Ευρωπαίων, τα υπουργικά γραφεία, τα πολυσύχναστα κτίρια των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, τα αστραφτερά  μέγαρα των πολυεθνικών, τις αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια των πόλεων… Αφήστε κάτω για μια μέρα τις σφουγγαρίστρες, τους κουβάδες και τα πανιά σας. Αφήστε τη σκόνη του δρόμου να καθίσει πάνω στις γυαλιστερές επιφάνειες, αφήστε τη γύρη και την ανάσα της άνοιξης να μπει στις αίθουσες συνεδριάσεων. Αυτή η μέρα είναι δική σας. Μοιραστείτε την μ’ όλους τους αόρατους κι αόρατες του κόσμου. Πείτε “δείτε μας! Έχουμε σάρκα, οστά, έχουμε και φωνή!..”», ήταν το συγκινητικό πρωτομαγιάτικο μήνυμά της.

 

Δεν έχει, τελικά, καμία σημασία με ποιο κόμμα μπήκε η Κωνσταντίνα στην Ευρωβουλή. Ήταν βέβαια ο Σύριζα αλλά και με όποιο άλλο κόμμα να έβαζε, προσωπικά πάλι θα την ψήφιζα, έτσι, για το «γαμώ το». Σε αυτές τις Ευρωεκλογές στείλαμε ως χώρα στο Στρασβούργο τρεις ναζί εκπροσώπους. Ευτυχώς, μια Κούνεβα μετρά όσο δύο ντουζίνες «ντούκια» με παραφουσκωμένα κρέατα και ξεφούσκωτα μυαλά. Η «ξένη», η «Βουλγάρα», η «παστρικιά» έσωσε, τρόπον τινά, την εθνική μας τιμή, κάτι για το οποίο την ευγνωμονούμε ακόμα κι όσοι κρατάμε αποστάσεις από τέτοιες πομπώδεις ρητορείες. «Καθένας μας είναι καλό να δουλέψει περισσότερο με τον εαυτό του. Να ψάξει μέσα του και να αντιληφθεί την αξία του για να δει πόσες δυνάμεις κατέχει και πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι για όλη την κοινωνία. Πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας ώστε να αλλάξουμε πολιτική, μια πολιτική που να επικεντρώνει στον άνθρωπο, όχι στο κέρδος», δήλωνε προεκλογικά στο Vice και ειλικρινά δεν βλέπω πού μπορώ να διαφωνήσω. Αυτά εξάλλου ενάντια στα οποία αγωνίστηκε, για τα οποία προσπάθησαν να την παραμορφώσουν, τυφλώσουν και βουβάνουν είναι ακόμα προκλητικά «εκεί έξω».

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

11 σχόλια
".... αλλά και με όποιο άλλο κόμμα να έβαζε, προσωπικά πάλι θα την ψήφιζα, έτσι, για το «γαμώ το.Μπράβο σου. Διδάσκεις σωστή "αγωγή του πολίτη" για την ενάσκηση του ύψιστου δικαιώματος του στη δημοκρατία. Ε για το γαμώ το λοιπόν μας έστειλαν το 2012 στη βουλή ,μια ντουζίνα ντούκια οι "παραπλανημένοι" (οΘντκ) συμπολίτες μας και άλλα 3 ντούκια, την περασμένη Κυριακή στην ευρωβουλή για να μας ξεφτιλήσουν και διεθνώς. Αν οι ψαγμένοι και εναλλακτικοί δημοσιογράφοι, ψαγμένων εναλλακτικών ΜΜΕ προτείνουν τέτοια αντιμετώπιση της ψήφου, τότε δε μας σώζει τίποτα. Όσο για την ουσία του άρθρου, την κ. Κούνεβα, τη σέβομαι πραγματικά, αλλά για την εκλογή της δυστυχώς ισχύει το "ακόμα ένας λάθος άνθρωπος στη λάθος θέση". Στην Ευρωβουλή οι Έλληνες βουλευτές φροντίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδος. Όσοι ξέρουν ιστορία θα βεβαιώσουν ότι από την εμφάνισή τους τον 6 αιώνα μΧ μέχρι και το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Βούλγαροι υπήρξαν οι χειρότεροι εχθροί της Ελλάδας. Σε περίπτωση που τα συμφέροντα της σημερινής Βουλγαρίας αντικρούονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας (για οτιδήποτε, πχ για ένα θέμα περιιβάλοντικής πολιτικής) ποιας χώρας τα συμφέροντα θα υπερασπισθεί η κ. Κούνεβα;ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΏ ΤΟ.
Αυτό που παρουσιάζεις ως ιστορία είναι ιδεολογία. Ασε την ιστορία για τους ειδικούς. Για να ασχοληθείς με την ιστορία ο πρώτος κανόνας είναι να εγκαταλείψεις τις παρωπίδες, εσυ ψάχνεις για υποτιθέμενους εχθρους εκεί που δεν υπάρχουν.
Το τι μπορεί και το δεν μπορεί να καταφέρει ένας άνθρωπος, θα αποδειχτεί..ούτε την παιδεία που έχει (ή δεν έχει) ούτε το μορφωτικό του επίπεδο, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν δεν συζητήσουμε λίγο με αυτόν τον άνθρωπο....εγώ την ψήφισα προσωπικά γιατί πιστεύω οτι θα αποδειχτεί επαρκέστατη και πολύ καλή, και πάνω από όλα ανθρώπινη, γιατί αυτό έχουμε χάσει πλέον, και μόνο ο καιρός θα δείξει αν θα τα καταφέρει ή όχι.
Τον απόλυτο σεβασμό μου στην κυρία Κούνεβα και αυτά που έχει περάσει αλλά στην Ευρωβουλή θα έπρεπε να πηγαίνουν αυτοί που μπορούν να προσφέρουν στην χώρα μας συζητώντας πείθωντας και επιρεάζοντας αποφάσεις που καθορίζουν την ζωή μας!! Τι να μου κάνει η λαϊκή αγωνήστρια αν δεν μπορεί να βγάλει λέξη Αγγλικά ή δεν μπορεί να καταλάβει τι παίζεται με τα συμφέροντα στους διαδρόμους της Ευρωβουλής... θα άγεται και θα φέρεται από τι της λένε άλλοι να ψηφίζει!!! και για να μην παρεξηγηθώ το ίδιο ισχύει και για τον Ζαγοράκη και άλλους... κρίμα!!
όπως η ΝΔ χρησιμοποίησε το Ζαγοράκη και τη Σπυράκη για να μαζέψει τις ψήφους των αφελών έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ ίδιο έκανε με την Κούνεβα.και υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα.
.. και ολοι αυτοι ψηφιστηκαν πλουσιοπαροχα και θα παν στας ευρωπας σαν ο "Ελληνικος Θιασος". Τι να κανουμε, η ιδιωτια ουτε θεραπευεται ουτε τιμωρειται σ' αυτο το μερος
Η κοπέλα είναι ένας άγγελος, και καλή αρχή στην Ευρωβουλή. Πανάξια είναι. Προσωπικά την εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο από πολλούς. Την κατάρα του Θεού να έχει ο υπάνθρωπος που παραμόρφωσε το ωραίο πρόσωπό της. Από κει και πέρα το άρθρο μου φαίνεται τόσο ξύλινο και ξύλινα "αντιρατσιστικό" που σκέφτομαι, κρίμα ρε γμτ, ο σύριζα παρέλαβε ένα υπέροχο πλάσμα και θα μας παραδώσει καμιά Κούρτοβικ. Κατ' αρχήν ποιός την είπε ποτέ παστρικιά; Τί κλισέ είν' αυτά επί τέλους; Κι έπειτα υπάρχει και κάτι άλλο: Την Κωνσταντίνα δεν την κατέστρεψαν οι "ναζί" που λέτε αλλά ένας "μετανάστης"! Κανένας "ναζί" δεν έριξε ποτέ βιτριόλι σε κανένα πρόσωπο, ούτε ξένου ούτε ντόπιου. Ένας κακούργος όμως που εκ του πονηρού αποκαλείται "μετανάστης" καθώς και οι βρωμερές μαφιόζικες εταιρείες του καιρού μας, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό. Επίσης το βιτριόλι παίζει πολύ στην κουλτούρα των "μεταναστών' από ισλαμικές χώρες. Άλλα ήθη άλλα έθιμα πλέον. Είναι κι αυτή μια παράμετρος της υπόθεσης. Εκτός από την ξύλινη "αντιρατσιστική" κασέτα λοιπόν ας κάνει και λίγη αυτοκριτική αυτός ο χώρος. Δεν είμαστε όλοι ένοχοι κι αυτός αθώος. Κάθε άλλο. Κι οι "μετανάστες" δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τιμημένες μετανάστριες όπως η Κωνσταντίνα Κούνεβα και χιλιάδες άλλες. Η εξομοίωση αναβαθμίζει το λούμπεν αλλά αδικεί τους όντως μετανάστες και πρόσφυγες.
"Την Κωνσταντίνα δεν την κατέστρεψαν οι "ναζί" που λέτε αλλά ένας "μετανάστης"!" ...Πότε ειπώθηκε αυτό για τους (εντός εισαγωγικών) ναζί, από τον γράφοντα; Και ποιος είναι ο (επίσης εντός εισαγωγικών) μετανάστης; Οι ηθικοί αυτουργοί έχουν καταδικαστεί, οι φυσικοί αυτουργοί είναι άγνωστοι:http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/465739/eleftheros-o-48hronos-alvanos.html+Το βιτριόλι μίας "άλλης" κουλτούρας:http://www.youtube.com/watch?v=N8WknIcUJn0
Η ιστορία της με είχε συγκλονίσει όπως και η μετέπειτα αξιοπρεπής στάση της. Με στενοχώρησε όταν την είδα στο ψηφοδέλτιο ενός λαϊκίστικου μορφώματος όπως ο Σύριζα, αλλά σε κάθε περίπτωση της εύχομαι καλή τύχη.
Περιπτώσεις σαν αυτή της Κούνεβα δείχνουν κατάματα ότι δυστυχώς δεν έχουμε πάτο σαν κοινωνία. Αμ τι άλλο, όλοι μας της χρωστάμε μία συγγνώμη όσο ακραίο και αν φαίνεται. Οσο τρέξουν να καταψηφίσουν αυτήν μου την προσέγγιση ας έρθουν μία στιγμή στην θέση της και μετά ας πράξουν όπως νομίζουν.
Το αντίθετο πιστεύω: Αν υπήρξε μία περίπτωση τα τελευταία χρόνια που δίνει ελπίδα για την ελληνική κοινωνία, αυτή είναι η περίπτωση της Κούνεβα. Η ίδια δεν έχει σταματήσει να ευχαριστεί τον κόσμο για την αγάπη και τη στήριξή του (που την έστειλαν μέχρι και στο ευρωκοινοβούλιο).
Εγω θα πω το εξης: το "ξενη" να το δεχτω, δεν ειναι η καταγωγη της απο την Ελλαδα. Το "Βουλγαρα", οκ, μας λεει απο που ηρθε. Αλλα "παστρικια";; Που σταματαει το (οποιο) επιχειρημα και που αρχιζει η εμπαθεια, ο σεξισμος, η εμετικη κατινια; Βαρεθηκα τον Ελληνα (και την Ελληνιδα) που μολις δει μια γυναικα να υψωνει τη φωνη της, αμεσως θα αρχισει τους χαρακτηρισμους περι της ηθικης της υποστασης
Το "παστρικιά" πάει στο ότι η αστυνομία προσπάθησε να ρίξει την επίθεση που δέχτηκε σε ξεκαθάρισμα ερωτικών λογαριασμών. Το άρθρο το χρησιμοποιεί ειρωνικά...
@karmiris: άσε τα είπε όλα ο ΓΡΙΦΟΣ από κάτω!συν οτι στη μια έριξαν βιτριόλι και πάει στην ευρωβουλή και τον άλλον που του σκότωσαν το γιο επίσης και αυτός ευρωβουλευτής... δικό σας!
Με το αρθρο δεν τρελαθικα απλα στεναχωρηθηκα που ηθικο επιπεδο της χωρας μου ειναι τοσο χαμηλο αλλα το σχολιο σου με εξοργισε. The least I can say πηγαιναι μορφωσου