Η μοναδική συνταγή για carrot cake που θα χρειαστείς στη ζωή σου!

Η μοναδική συνταγή για carrot cake που θα χρειαστείς στη ζωή σου! Facebook Twitter
3

Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο γλυκό που  να ταιριάζει με το σημερινό καιρό. Αν το φτιάξεις τώρα, θα είναι έτοιμο – γλασαρισμένο μέχρι το απόγευμα. Ένα καλό τσάι (Earl Grey) και ένα γερό κομμάτι από αυτό το ζουμερό κέηκ με τα χειμερινά μπαχαρικά την καραμελένια γεύση της μαύρης ζάχαρης, τις σταφίδες και τα καρύδια και φυσικά τη γλύκα του χιονάτου frosting από κρεμώδες τυρί. Νομίζω πως αυτό είναι ο ορισμός του χειμώνα. Εγώ μπαίνω στην κουζίνα.

Λοιπόν. Πρώτα βουτυρώνω ένα ταψί 20cm και καλύπτω τη βάση του με λαδόκολλα που έχω κόψει στο σχήμα του πάτου του ταψιού. Να πούμε πως με το ταψί μπορεί να πειραματιστείτε. Να χρησιμοποιήσετε αυτό που σας προτείνω, ή να έχετε δύο ταψιά, μικρότερα, να ψήσετε δύο κέηκ χαμηλότερου ύψους και να τα ενώσετε σε ένα, να βάλετε ένα τετράγωνο τσέρκι και αφού το τελειώσετε να το κόψετε σε παστάκια, να πάρετε το μείγμα και να το κάνετε cupcakes, η επιλογή είναι δική σας. Εγώ που θέλω λιγότερη φασαρία σήμερα το βάζω σε ένα. Προθερμαίνω και το φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου.

Χωρίζω κρόκους από ασπράδια σε τρία αυγά και χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα. Σε ένα μπολ περνάω από σίτα 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κουταλάκι baking powder, μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα, 1 κουταλάκι κανέλα και από μισό γαρύφαλλο αλεσμένο, τζίντζερ, λίγο – ελάχιστο πιπέρι φρεσκοαλεσμένο και μια πρέζα αλάτι.

Στον κάδο του μίξερ βάζω 250γρ ζάχαρη. Εδώ μπορούμε να πειραματιστούμε με τις μαύρες και ανεπεξέργαστες μορφές ζάχαρης που κυκλοφορούν στην αγορά. Αποφύγετε αυτές τις κρυσταλικές που είναι οι κρύσταλοι σαν παγόβουνα και που είναι για άλλες χρήσεις. Εγώ σήμερα χρησιμοποιώ μια μαύρη ζάχαρη muscovado. Θα την βρείτε παντού. Έχει σκούρο χρώμα, έντονη καραμελένια γεύση και δένει τέλεια με τα μπαχαρικά του κεηκ. Μαζί με τη ζάχαρη βάζω και 2οο ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο. Χτυπώ στο μίξερ μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά, να έχουμε μια αφράτη κρέμα. Μην περιμένετε να γίνει κάτι σαν αυτό που έχετε δει όταν χτυπάτε βούτυρο με ζάχαρη στο μίξερ, δεν θα γίνει. Αυτό που ζητάμε εδώ είναι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα βασικά. Δύο τρία λεπτά στο μίξερ και είμαστε οκ. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και τους τρεις κρόκους αυγών και συνεχιζουμε στο μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Βγάζουμε τον κάδο του μίξερ από το υπόλοιπο μηχάνημα διότι όλη η υπόλοιπη διαδικασία θα γίνει με τη χρήση μιας κουτάλας.

Στο μείγμα λάδι – ζάχαρη προσθέτω 150γρ καρότα αλεσμένα. Ανακατεύω και προσθέτω, 150γρ καρυδόψιχα χοντροκομένη, 100γρ σταφίδες, τον χυμό από μισό λεμόνι, ξύσμα ενός πορτοκαλιού και λίγη βανίλια για έξτρα άρωμα. Αφού ανακατέψω να ενωθούν τα υλικά, προσθέτω το μείγμα με το αλεύρι και τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύω. Συνεχίζω με τα ασπράδια τα οποία προσθέτω στο μείγμα και αναδεύω απαλά και με κυκλικές κινήσεις για να τα εντάξω στο μείγμα χωρίς να αφαιρέσω τον αέρα που θα μου δώσουν για να γίνει το κέηκ μου ελαφρύ στην υφή.

Αδειάζω στο ταψί και ψήνω για περίπου 45 λεπτά. Δοκιμάζω το κέηκ αν είναι έτοιμο, εισχωρώντας ένα μυτερό μαχαίρι στη μέση του κέηκ. Αν το μαχαίρι βγεί στεγνό χωρίς λασπωμένο μείγμα στη λάμα του, τότε είμαστε έτοιμοι. Κάπου εδώ έχεις μεθύσει από τα αρώματα που έχουν κατακλύσει και το σπίτι σου. Όταν ψηθεί το κέηκ, αφήνουμε για ένα δεκάλεπτο στο ταψί, βγάζουμε, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουνε να κρυώσει.

Για το γλάσο θα χρειαστείς γύρω στα 500γρ κρεμώδες τυρί. Εδώ και πάλι μπορείς να πειραματιστείς. Φιλαδέλφια και μασκαρπόνε σε ίσες δόσεις είναι το πιο διαβολικό πράγμα που μπορείς να βάλεις πάνω σε αυτό το κέηκ. Εγώ αυτό κάνω σήμερα. Τα βάζω λοιπόν στο μίξερ μαζί με 150γρ ζάχαρη άχνη και λίγο ξύσμα πορτοκάλι. Χτυπώ τα τυριά μέχρι να αφρατέψουν και να ενωθούν.

Όταν είναι έτοιμο το κέηκ, το μοιράζω στη μέση για να έχω δύο «ορόφους» και βάζω το μισό μείγμα από τα τυριά στη μέση, κλείνω με το υπόλοιπο κέηκ και τελειώνω με το frosting  στην κορυφή. Αν έχεις όρεξη στολίζεις και με καρύδια.

Καλή επιτυχία!

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δουλεύοντας στον μεθυστικό κόσμο του κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς είναι να δουλεύεις στο χώρο του κρασιού

Σ’ αυτό το επεισόδιο του πόντκαστ «Το κρασί με απλά λόγια» ρίχνουμε φως στις επαγγελματικές ευκαιρίες που κρύβει ο χώρος του κρασιού. Και τι καλύτερο από το να μιλήσουν άνθρωποι που ζουν καθημερινά σ’ αυτό το σύνθετο οικοσύστημα;
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Χρύσανθος Πανάς

Γεύση / Χρύσανθος Πανάς: «Η διασκέδαση χωρίς γεύση, χωρίς αισθητική, χωρίς καλό φαγητό δεν έχει νόημα»

Ο άνθρωπος που επέμενε να μιλά για «αθηναϊκή Ριβιέρα» όταν η ιδέα ακουγόταν ουτοπική επιστρέφει τώρα στις ρίζες της οικογένειάς του μέσα από τη «Ζαΐρα», ένα βιβλίο για τη μνήμη, την απώλεια και την ανάγκη να αφήσεις πίσω σου κάτι που να αντέχει στον χρόνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το κρασί έχει μέσα του και επιστήμη, αλλά το μεγάλο κρασί ανήκει στην τέχνη»

Το κρασί με απλά λόγια / Ο Πάρις Σιγάλας δεν μιλά μόνο για κρασί.

Ο Πάρις Σιγάλας δεν μιλά μόνο για κρασί. Μιλά για τη Σαντορίνη, τη μνήμη, τα μαθηματικά, την τέχνη και τον χρόνο. Είναι ένας από τους ανθρώπους που άλλαξαν για πάντα την ιστορία του ελληνικού κρασιού. Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης τον συναντούν και ακούνε τη συναρπαστική διαδρομή ενός Πειραιώτη μαθηματικού που ερωτεύτηκε ξανά τον τόπο του μέσα από το αμπέλι.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
78’ με τον Ματίγια Μπάμπιτς, τον ιδρυτή του TasteAtlas

Γεύση / «Μην εμπιστεύεστε καμία λίστα απόλυτα»: Ο κύριος TasteAtlas μιλά στη LifO

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο ιδρυτής του TasteAtlas, Ματίγια Μπάμπιτς, μιλά για τη δημιουργία και τη λειτουργία μιας από τις πιο επιδραστικές παγκόσμιες πλατφόρμες γαστρονομικής χαρτογράφησης και εξηγεί γιατί το φαγητό είναι για εκείνον, πάνω απ’ όλα, μια μορφή μνήμης και πολιτισμού.
M. HULOT
Το κοτόπουλο ως πατρίδα: Aπό το pollo a la brasa στο καζάνι της ajiaco

Nothing Days / Το κοτόπουλο ως πατρίδα: Aπό το pollo a la brasa στο καζάνι της ajiaco

Με αφορμή μια λίστα του TasteAtlas, ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική ξεδιπλώνει την ιστορία δύο εμβληματικών πιάτων, του περουβιανού pollo a la brasa και της ajiaco, που ενώνουν τη λαϊκή απόλαυση με την πολιτισμική κληρονομιά, μετατρέποντας το φαγητό σε ζωντανή αφήγηση.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια