Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης

Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
0

Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Η ελεύθερη κατάδυση ή άπνοια είναι ένα υπέροχο χόμπι για το καλοκαίρι και όχι μόνο. Άπνοια μπορείς να κάνεις στις διακοπές αλλά και στην πόλη για να ξεφύγεις από τους ρυθμούς και την ρουτίνα. Φωτο: Elizabeth Rovit

Σταθεροποιώ την αναπνοή μου, συγκεντρώνω το βλέμμα μου στο νερό, κάνω μικρές εισπνοές και μεγάλες εκπνοές μέχρι να αδειάσει κάπως το μυαλό μου. Παίρνω βαθιά ανάσα βουτάω απαλά το πρόσωπό μου στο νερό και μένω εκεί με το σώμα μου χαλαρό να επιπλέει στην επιφάνεια. Τα μάτια μου είναι ανοιχτά και παρατηρώ τα φύκια που κουνιούνται υπνωτικά, τους αχινούς χωμένους ανάμεσα στα βράχια και έναν κάβουρα που μόλις μπήκε βιαστικός στο νερό. Νιώθω ένα δάχτυλο να με ακουμπά απαλά στην πλάτη. «Check», ακούγεται μια φωνή πνιχτή. Βγάζω τον δείκτη μου έξω από το νερό – ως απάντηση στο «Check και συνεχίζω να παρατηρώ τον βυθό.

Βρισκόμαστε στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης και κάνουμε το τελευταίο μάθημα άπνοιας με τον Μιχάλη Φιλίνη, εκπαιδευτή και αθλητή άπνοιας. Πάντα ήμουν καλή στο μακροβούτι και αποφάσισα να κάνω μαθήματα για να ενισχύσω τις δυνατότητές μου. Στα μαθήματα συνειδητοποίησα κάτι εντελώς απρόσμενο, όταν νιώθεις ότι σου τελειώνει ο αέρας και θέλεις να βγεις στην επιφάνεια το σώμα σου μπορεί να αντέξει κάτω από το νερό σχεδόν άλλο τόσο.

Από πολλές απόψεις η άπνοια λειτουργεί όπως ο καθιστός διαλογισμός, αφού απαιτεί να καλλιεργούνται παράλληλα η συγκέντρωση και η εγρήγορση αλλά ταυτόχρονα η χαλάρωση και η αποδέσμευση εντάσεων.

Η άπνοια είναι μία δραστηριότητα πολύ ιδιαίτερη, είναι η κατάσταση του οργανισμού στην οποία δεν γίνεται εισπνοή ή εκπνοή, επομένως υπάρχει κράτημα του αέρα και αναστολή του φυσιολογικού κύκλου της αναπνοής. Η λέξη άπνοια χρησιμοποιείται και για να περιγράψει την δραστηριότητα της ελεύθερης κατάδυσης (freediving) χωρίς κανένα βοηθητικό μέσο παρά μόνο την αναπνοή. Η άπνοια σε βοηθάει να έρθεις κοντά με την φύση και να αντιληφθείς το στοιχείο του νερού πολύ έντονα αλλά μόνο όσο μπορεί να αντέξει το σώμα σου. Θα μπορούσα να πω ότι η άπνοια είναι κάτι σαν υποβρύχια γιόγκα. Για να πετύχεις καλές αποδόσεις θα πρέπει πάνω από όλα να προπονηθείς να μπορείς να αδειάζεις το μυαλό σου από σκέψεις και στη συνέχεια φυσικά να μάθεις τις διάφορες τεχνικές στην κίνηση και στην αναπνοή για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις τις δυνατότητές σου στο μέγιστο. «Η άπνοια είναι ένα εσωτερικό βίωμα που ενισχύει την αυτογνωσία καθώς ο απνεϊστής διαχειρίζεται τις εντάσεις του καθώς παρατηρεί τις σκέψεις του. Από πολλές απόψεις η άπνοια λειτουργεί όπως ο καθιστός διαλογισμός, αφού απαιτεί να καλλιεργούνται παράλληλα η συγκέντρωση και η εγρήγορση αλλά ταυτόχρονα η χαλάρωση και η αποδέσμευση εντάσεων», λέει ο Μιχάλης ενώ τακτοποιούμε τον εξοπλισμό μας μετά το μάθημα. «Επιπλέον ως δραστηριότητα βελτιώνει την ποιότητα της αναπνοής, την στάση του σώματος, αλλά και αναπτύσσει την υδροβιότητα, δηλαδή την υδρόβια νοημοσύνη και αντιληπτικότητα του ανθρώπου. Η ενασχόληση με την ελεύθερη κατάδυση λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά και αγχολυτικά στους ασκούμενους». Και είναι αλήθεια νιώθω πολύ πιο ήρεμη από ότι πριν βουτήξω στο νερό και η διάθεσή μου είναι πιο ανεβασμένη.

Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Φωτο: Elizabeth Rovit

Υπάρχουν ιστορικές καταγραφές για ομάδες ανθρώπων που καταδύονταν κρατώντας την αναπνοή τους, συχνά για συλλογή τροφής, για συλλογή μαργαριταριών, κοραλλιών, οστράκων, σφουγγαριών για εμπορικούς σκοπούς και για στρατιωτικούς σκοπούς σε περίοδο πολέμου.

Ως πρόδρομοι των σημερινών ελεύθερων δυτών- απνεϊστών θεωρούνται από την αρχαιότητα ο μυθικός Γλαύκος και από τις αρχές του 20ου αιώνα ο Γεώργιος Χατζηστάθης από τη Σύμη. Πιο γνωστά ονόματα στην πρόσφατη ιστορία της τους αποτέλεσαν το θέμα της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο».

Διάσημοι σύχρονοι απνεϊστές είναι οι: Χερμπερτ Νίτς, Γκιγιώμ Νερρύ, Γουίλλιαμ Τρούμπριτζ, Νατάλια Μολτσάνοβα.

Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά όμορφα και βαθιά μέρη για να κάνει κάποιος ελεύθερη κατάδυση. Φωτο: Elizabeth Rovit

Για να ασχοληθεί κάποιος με την ελεύθερη κατάδυση θα πρέπει να ξοδέψει χρήματα αρχικά για τον εξοπλισμό του, στα μαθήματα που θα χρειαστεί να κάνει και στις μετακινήσεις του. Εξαρτάται πάντα από τον σκοπό του καθενός. Συνήθως όσοι ασχολούνται με την ελεύθερη κατάδυση το κάνουν για λόγους ψυχαγωγίας και αναψυχής, όπως υποβρύχια φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση, σνόρκελλινγκ (παρατήρηση υποβρύχιου περιβάλλοντος), υποβρύχια αλιεία – ψαροτούφεκο. Για αυτές τις δραστηριότητες και ειδικά αν είναι καλοκαίρι αρκεί να έχεις μια καλή μάσκα και ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα. Υπάρχει και η αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση κατά την οποία οι αθλητές διαγωνίζονται στην στατική και την δυναμική άπνοια. Στην στατική άπνοια σκοπός είναι η παραμονή στο νερό όσο το δυνατόν περισσότερο και στην δυναμική η απόσταση που θα διανύσει ο αθλητής κάτω από το νερό. Ο εξοπλισμός για τους αθλητές είναι πολύ πιο απαιτητικός και εννοείται πιο δαπανηρός. Με τις κατάλληλες γνώσεις ελεύθερης κατάδυσης μπορεί κάποιος να γίνει εκπαιδευτής άπνοιας επίσης είναι μία απαραίτητη ικανότητα για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την διάσωση-ναυαγοσωστική και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ειδικές δυνάμεις.

Πού μπορεί να κάποιος ελεύθερη κατάδυση; «Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά όμορφα και βαθιά μέρη για να κάνει κάποιος ελεύθερη κατάδυση. Γνωστά στέκια είναι το «Πηγάδι» (2ο Λιμανάκι Βουλιαγμένης), το Δασκαλειό, η Σαλαμίνα, το Ηραίο στην Περαχώρα Λουτρακίου. Όσον αφορά την πισίνα η κατάσταση είναι κάπως πιο δύσκολη καθώς αρκετά κολυμβητήρια δεν επιτρέπουν την άπνοια. Οι ενδιαφερόμενοι να έχουν υπόψιν τους ότι στην άπνοια ποτέ δεν προπονούμαστε μόνοι μας. Πάντοτε έχουμε μαζί μας έναν αξιόπιστο συνοδό ασφαλείας», τονίζει ο Μιχάλης. «Και στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά υπέροχα μέρη για ελεύθερη κατάδυση. Πολλοί μιλούν για το Μεξικό, για το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα στην Αυστραλία και για τις Φιλιππίνες. Προσωπικά έχω μαγευτεί από το Blue Hole στο Ντάχαμπ της Αιγύπτου και από κάποια νησάκια στην Ταϋλάνδη, όπου η ομορφιά των χρωμάτων και των σχημάτων είναι πέρα από κάθε φαντασία».

Η ελεύθερη κατάδυση ή άπνοια είναι ένα υπέροχο χόμπι για το καλοκαίρι και όχι μόνο. Άπνοια μπορείς να κάνεις στις διακοπές αλλά και στην πόλη για να ξεφύγεις από τους ρυθμούς και την ρουτίνα. Είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει όμορφες εικόνες, σωματική άσκηση και χαλάρωση. Τι πιο ωραίο;

Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Παίρνω βαθιά ανάσα βουτάω απαλά το πρόσωπό μου στο νερό και μένω εκεί με το σώμα μου χαλαρό να επιπλέει στην επιφάνεια... Φωτο: Elizabeth Rovit
Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Για να ασχοληθεί κάποιος με την ελεύθερη κατάδυση θα πρέπει να ξοδέψει χρήματα αρχικά για τον εξοπλισμό του, στα μαθήματα που θα χρειαστεί να κάνει και στις μετακινήσεις του. Φωτο: Elizabeth Rovit
Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Φωτο: Elizabeth Rovit
Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Φωτο: Elizabeth Rovit
Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Φωτο: Elizabeth Rovit
Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Φωτο: Elizabeth Rovit

 

Στην Ελλάδα η Ελεύθερη Κατάδυση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και υπάρχουν πολλές αξιόλογες σχολές και άξιοι εκπαιδευτές και σπουδαίοι αθλητές πισίνας και θάλασσας. Πληροφορίες για την αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση μπορεί κάποιος να πάρει από την aidahellas.gr. Για να εντοπίσει κάποιος τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές άπνοιας στην Ελλάδα αρκεί να τους αναζητήσει στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας aidainternational.org.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT