Πώς είναι να βιώνεις το Σύνδρομο Βurnout;

Πώς είναι να βιώνεις το Σύνδρομο Βurnout; Facebook Twitter
18

Ο όρος burnout, αποδίδεται συνήθως στα ελληνικά με τις λέξεις «εξαντλημένος/η» ή «εξουθενωμένος/η» και εκφράζει την ψυχοσωματική καταπόνηση του εργαζόμενου και την εξάντληση όλων των προσωπικών ψυχικών του αποθεμάτων κατά την προσπάθεια προσαρμογής του στις καθημερινές δυσκολίες που σχετίζονται με την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Επιπλέον, ο όρος burnout περιγράφει την καθημερινή δυσφορία και ευερεθιστότητα, την καταβολή δυνάμεων, το αίσθημα «κενού», την αίσθηση απογοήτευσης και ανικανότητας πολλών εργαζόμενων και ιδιαίτερα εκείνων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας(helping professions).


Το σύνδρομο του burnout χαρακτηρίζεται από:

  • συναισθηματική εξάντληση, που αναφέρεται στην αίσθηση συνεχούς έντασης και συναισθηματικής αποξένωσης στις διαπροσωπικές σχέσεις των εργαζόμενων
  • αποπροσωποποίηση, που ταυτίζεται με την αρνητική και αγενή πολλές φορές συμπεριφορά κατά τη συναναστροφή με άτομα που ζητούν και αποδέχονται τις επαγγελματικές τους υπηρεσίες και φροντίδες και τέλος,
  • αίσθημα μειωμένων προσωπικών επιτευγμάτων, που εκδηλώνεται κατά τη συνεργασία με άλλους με την πεποίθηση ότι η ικανότητα και η επιθυμία τους για επιτυχία μειώνονται συνεχώς.

Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγεία

 

 

 "Δεν ήμουν σίγουρη για το ποια είμαι και τι θέλω να κάνω. Δεν έμοιαζε και δεν έβρισκα τίποτα που αν με ενδιαφέρει και αυτό ήταν το πιο τρομακτικό και περίεργο σκέλος της περιόδου εκείνης"

Πριν από μερικά χρόνια, έχοντας αναρριχηθεί γρήγορα στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και ενώ ήταν μια υψηλά αμειβόμενη δημοσιογράφος, η Glynnis MacNicol παραιτήθηκε. Και τότε, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έκανε απολύτως τίποτα. Κυριολεκτικά τίποτα...

Όταν αποφάσισε να βγει από το σπίτι της και να αρχίσει πάλι να συναντά κόσμο σε εκδηλώσεις και events, οι γνωστοί που είχαν καιρό να τη συναντήσουν την ρωτούσαν τι έκανε εκείνη την περίοδο. "Τους απαντούσα πως δεν έκανα απολύτως τίποτα, έκανα ένα βήμα πίσω και έβλεπα την ανησυχία να τους κυριεύει. Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να δει κανείς το πόσο αδύναμοι είναι οι άνθρωποι στο να διαχειριστούν κάποιον χωρίς καθόλου φιλοδοξίες. Έμοιαζε σαν να τους καλώ στην κηδεία μου" αναφέρει η Glynnis στην εξομολόγησή της στο περιοδικό Elle το οποίο επιχειρεί να μεταφέρει την εμπειρία της με το σύνδρομο burnout.

"Κανονικά θα έπρεπε και εγώ να ανησυχώ, βλέποντας τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς να συρρικνώνονται. Κάθε φορά που αποφάσιζα πως έπρεπε να ψάξω για μια νέα δουλειά, η ιδέα του να περνάω όλη τη μέρα μου στο διαδίκτυο, δέσμια ενός κύκλου και να καταλήγω να κοιμάμαι και να ξυπνάω με το Blackberry στο χέρι, έμοιαζε πραγματικά όλο και πιο απαίσια."

Η Glynnis MacNicol συνέχιζε να μην κάνει τίποτα και να απορρίπτει σημαντικές προτάσεις για δουλειά. Καθόταν κλεισμένη στο σπίτι, έβλεπε επαναλήψεις παλιών σίριαλ και παρέμενε μακριά από τον υπολογιστή. Στη συνέχεια της εξομολόγησης περιγράφει πώς είχε αρχίσει να αναρωτιέται για τον ίδιο της τον εαυτό: "Δεν ήμουν σίγουρη για το ποια είμαι και τι θέλω να κάνω. Δεν έμοιαζε και δεν έβρισκα τίποτα που αν με ενδιαφέρει και αυτό ήταν το πιο τρομακτικό και περίεργο σκέλος της περιόδου εκείνης. Ήμουν αυτοδύναμη οικονομικά από μικρή ηλικία και είχα πάντα αντίληψη της οικονομικής πραγματικότητας. Ήταν αδύνατον να βρω τις δυνάμεις και τα κίνητρα που θα με έκαναν και πάλι δραστήρια."

Ήμουν θύμα ενός σοβαρού burnout το οποίο αποδείχτηκε πως δεν είναι εξάντληση, πλήξη ή ανάγκη από διακοπές, αλλά ένα πακέτο όλων αυτών, συν μια αίσθηση που θυμίζει λοβοτομή, δέκα φορές πιο ισχυρό.

"To Burnout συμβαίνει όταν έχετε βιώσει χρόνιο στρες για τόσο πολύ καιρό που το σώμα σας και τη συναισθηματική σας νοημοσύνη αδρανοποιούνται και λειτουργούν σε κατάσταση επιβίωσης," λέει η Δρ Sara Denning, κλινική ψυχολόγος με έδρα το Μανχάταν, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση στρες και άγχους.

Η Glynnis αναφέρει πως προτεραιότητά της ήταν η δουλειά. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αγανακτούσε από οτιδήποτε την έκανε να χάνει χρόνο εργασίας συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων που της ζητούσαν απλά να βγει για δείπνο. H εξομολόγησή της καταλήγει να ρίχνει ένα μεγάλο ανάθεμα στην τεχνολογία και την εξάρτηση της νέας γενιάς των εργαζομένων, αλλά και την διαθεσιμότητα που έχει προκαλέσει αυτή ως προς την τήρηση του ωραρίου. 

Υπάρχουν αυξανόμενες περιπτώσεις burnout για τους κάτω των τριάντα, οι οποίοι δεν έχουν γνωρίσει ποτέ μια ψηφιακά ανεξάρτητη ενήλικη ζωή. Η Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon MSc Ψυχολόγος, Σύμβουλος, NLP Practitioner αναφέρει στο e-psychology.gr:

Εάν υποφέρετε από burn out, είναι πιθανό να βιώνετε

  • Διαρκή κούραση κι αίσθηση εξουθένωσης
  • Την αίσθηση ότι «σέρνετε» τον εαυτό σας στη δουλειά
  • Αναβλητικότητα για πράγματα που πρέπει να κάνετε
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (ίσως αρρωσταίνετε συχνά)
  • Αλλαγές στην όρεξή σας καθώς και στον ύπνο
  • Διάφορους σωματικούς πόνους όπως μυικούς πόνους ή πονοκεφάλους
  • Αίσθηση αποτυχίας και αυτο-αμφισβήτησης
  • Τάση να αποσύρεστε και να περνάτε ώρα μόνοι
  •  Απώλεια ελπίδων και αίσθηση ότι είστε παγιδευμένοι
  • Κυνισμό κι ολοένα αυξανόμενες αρνητικές σκέψεις
  • Υπερκριτικότητα κι εκνευρισμό με τους συναδέλφους ή τους πελάτες σας
  • Την τάση να χρησιμοποιείτε το φαγητό, αλκοόλ ή άλλες ουσίες για να τα βγάλετε πέρα

Aπό τι προκαλείται το burn out ;

  • Από εργασίες που είναι μονότονες, πληκτικές και δεν προκαλούν την πνευματική διέγερση που χρειάζεστε
  • Υψηλές απαιτήσεις ή υπερβολικό φόρτο εργασίας
  • Απουσία επιβράβευσης και αναγνώρισης για την καλή σας δουλειά
  • Απουσία ελέγχου σε αποφάσεις που αφορούν τη δουλειά σας, π.χ βάρδιες, εργασιακά καθήκοντα.
  • Δυσλειτουργικές εργασιακές σχέσεις, π.χ κάποιος υπονομεύει τη δουλειά σας ή σας κριτικάρει «πισώπλατα».
  • Εργασία που δεν ταιριάζει με τις προτιμήσεις ή τα προσόντα σας.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

  • Πρώτα απ'ολα, αναγνωρίστε ποιοί παράγοντες είναι εκείνοι που συντελούν στο burnout. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε το ζήτημα.
  • Εάν είναι δυνατό, συζητήστε το πρόβλημα σας καθώς και οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγή έχετε με τον προϊστάμενο σας. Ίσως μπορείτε να διαπραγματευτείτε κάποια λύση.
  • Αποφύγετε να δίνετε υπερβάλλουσα σημασία στη δουλειά σας. Η δουλειά θα έπρεπε είναι απλά ένα μέσο με το οποίο μπορείτε να απολαμβάνετε τη ζωή είτε επειδή σας δίνει οικονομική ανεξαρτησία είτε επειδή απολαμβάνετε το αντικείμενο της εργασίας σας. Όταν όμως θυσιάζετε πράγματα όπως την κοινωνική σας ζωή, την οικογένεια σας ή την ψυχική σας ηρεμία για χάρη της δουλειάς, ίσως θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητες σας.
  • Βρείτε αποτελεσματικότερους τρόπους διαχείρισης του χρόνου σας.Πολλοί αισθάνονται συνεχές άγχος στη δουλειά επειδή νιώθουν ότι έχουν πολλά πράγματα να κάνουν σε πολύ λίγο χρόνο. Θέστε μια λίστα προτεραιοτήτων και ακολουθήστε την . Δεν έχουν όλα τα εργασιακά καθήκοντα την ίδια προτεραιότητα.
  •  Αποφύγετε την απομόνωση και ζητείστε τη συμπαράσταση και υποστήριξη της οικογένειας σας, των φίλων, των συναδέλφων σας. Η ανθρώπινη επαφή είναι συχνά ικανή να ελαφρύνει αρνητικά συναισθήματα αλλά και να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική.
  • Εάν τα πράγματα έχουν φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο, προσφέρετε στον εαυτό σας χρόνο ξεκούρασης ή ανάπαυσης. Πάρτε άδεια από τη δουλειά σας για να ξεκουραστείτε και να φορτίσετε τις μπαταρίες σας. Η υγεία σας, είναι πολύ σημαντικότερη από τη δουλειά σας και για να είστε αποτελεσματικοί στη δουλειά , πρέπει πρώτα απ'ολα να είστε υγιείς.
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

8 σχόλια
Το επαθα το 2011. Κ εγώ ακόμη κουβαλάω ψυχολογικά. Απολύθηκαν ξαφνικά γιατί έκλεινε ή επιχείρηση.παράτησα την δουλειά μου πέρυσι επειδή δεν αντεχα να βλέπω πλέον ούτε πελάτη αλλά ούτε και τον καρακραγμενο υπεύθυνο που νόμιζε ήθελα να του φάω τη θέση ο/η κομπλεξαρας.τα παράτησαν όλα και γέμισαν μπαταρίες για να κάνω κάτι δικό μου.μερικές φορές ρισκαρουμε για να συνελθουμε !
Το έπαθα και εγώ τον χειμώνα 2013-2014. Δεν ήξερα ότι λέγεται Burnout!7 στα 7 δουλειά επί 8 μήνες περίπου (2 δουλειές εκ των οποίων ή μία πάρα πάρα πολύ πιεστική και η δεύτερη δεν μου αρέσει καθόλου απλά ΈΠΡΕΠΕ να την κάνω) και για ακόμα 4 μήνες μόνο 5 στα 7 συν 12 ώρες την εβδομάδα φροντιστήριο προετοιμασίας για πανιταλικές εξετάσεις στην αρχιτεκτονική συν διαρκές άγχος καθώς εκτός όλων αυτών που ανέφερα είχα και την πλήρη ευθύνη συντήρησης σπιτιού (ενοίκιο, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, νερό, σούπερ μάρκετ) και τα έξοδα του φροντιστηρίου και των παρελκόμενων των εξετάσεων όπως παράβολα μεταφράσεις κλπ κλπ...συν οικονομική βοήθεια στους δικούς μου.πφφφφφφφ. Τώρα που τα σκέφτομαι ήταν πολλά. Πάρα πολλά για 24 χρονών ειδικά..Μετά από όλα αυτά, πετυχαίνω στις εξετάσεις, στην πρώτη επιλογή και από λάθος χάνω την υποτροφία αρά και όλα τα όνειρα μαζί...Αυτό ήταν! Ξεκίνησε με καθημερινό κλάμα, παραίτηση από παντού και από τα πάντα. Για εννιά μήνες. Και ξαναμπήκα σε ρυθμούς απλά γιατί έτσι πρέπει. Δεν με παίρνει αλλιώς.Αλλά ακόμα δεν έχω την ίδια δύναμη-θέληση-όρεξη να κάνω πράγματα όπως έκανα παλιά. Ένιωθα και ακόμα νιώθω ότι άδειασα.. Άσχημο.Βαρύ.Μην τα υποτιμάται αυτά τα πράγματα. Δεν είναι μόδα η όλη ιστορία με την ψυχολογία. Σε αλλάζει και σε βαραίνει. Δεν σε αλλάζει προς το καλό.. :-/
Τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ικανοποιούμαστε με τίποτα. Άλλοι δεν έχουν να φάνε κι αυτή έπαθε "burnout" λόγω της (καλοπληρωμένης) δουλειά της. Τι κρίμα! Απλά παραιτήσου, βρες κάτι άλλο, ξεκίνα κάτι δικό σου κ.ά. Λύσεις υπάρχουν ΠΑΝΤΑ. Δε χρειάζεται να το αναλυούμε και να το παρουσιάζουμε σαν μείζον πρόβλημα.
Δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι προφανές ότι δεν έχετε καν πλησιάσει στην κατάσταση αυτή, αλλά και ότι είστε από τους ανθρώπους που θεωρείτε ότι όταν κάποιος λέει ότι βιώνει μια ψυχική διαταραχή, αυτό σημαίνει ότι έχει όλα του τα προβλήματα επιβίωσης λυμένα και δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί. Αν το μαμ κακά και νάνι ήταν αρκετό για την ανθρώπινη φύση, θα ζούσαμε ακόμα σε δέντρα και θα τρώγαμε μπανάνες. Ο άνθρωπος δεν θα είχε εξελιχθεί (και κάτι μου λέει ότι αυτό δεν θα σας χαλούσε και πολύ). Μην υποτιμάτε τη δύναμη (ή την αδυναμία) του μυαλού. Από εκεί ξεκινούν και τελειώνουν όλα.
Επειδή τυχαίνει και ασχολούμαι με εξελικτική βιολογία και νευροεπιστήμες ως ερευνητής, αυτό που έχω να σου πω είναι όλες αυτές είναι αρρώστιες της σύγχρονης εποχής που έχουμε δημιουργήσει οι ίδιοι στους εαυτούς μας. Δε νομίζω ότι μπορώ να γίνω πιο σαφής. Επιστημονικά αυτό το είδος ψυχικής διαταραχής δεν έχει καταγραφεί παρά μόνον μετά τη σύγχρονη βιομηχανική επανάσταση.
Αν αυτά είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες του burn-out τότε κινδυνεύει από αυτό το 90% του εργαζόμενου πληθυσμού και με απλά λόγια λέγεται ''τη μισώ αυτή τη σκατοδουλειά". Ίσως άλλη μια ασθένεια για την ελίτ. Πόση επιβράβευση, αναγνώριση και αξιοποίηση προσόντων μπορεί να χωρέσει στη δουλειά ενός ταμία σουπερμάρκετ;
Είμαι μόλις 21 ετών και ίσως είμαι στα πρόθυρα κάτι τέτοιου. Σπουδάζω και ο τόσος φόρτος εργασίας (σχεδόν όλη μέρα στη σχολή, κάθε μέρα εργασίες ακόμη και σαββατοκύριακα) με κάνει ώρες-ώρες να τα παρατήσω όλα και να μείνω σε μια κατάσταση αδράνειας. Καμιά Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ που έχω ελεύθερο, δεν έχω όρεξη να βγω έξω να διασκεδάσω, όπως κάνουν σχεδόν όλοι στην ηλικία μου, αλλά προτιμώ να κάτσω σπίτι. Δεν ξέρω αν πραγματικά βιώνω κάτι τέτοιο ή απλά έχω αρχίσει να προτιμώ να είμαι μοναχικό άτομο.
Έχοντας μόλις περάσει αυτή την κατάσταση (και όχι εξ ολοκλήρου ακόμα) θα σε συμβούλευα να μην το αφήσεις να συνεχιστεί, γιατι εύκολα μπορεί να βρεθείς σε δύσκολη θέση, όπως περιγράφεται παραπάνω.Προτείνω: α) να προσπαθήσεις να οργανωθείς ακόμα καλύτερα, ώστε να αυξήσεις την αποδοτικότητα, αλλά όχι τις ώρες εργασίας, β) να φροντίσεις να κρατάς ελεύθερο χρόνο για να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν (χόμπυ, έξοδοι με φίλους κλπ) και να βγάινεις με παρέεες ακόμα κι αν η διάθεσή σου δεν είναι τέλεια, γ) αν δεις ότι "κολλάς" να συνεχίζεις σε κανονικούς ρυθμούς, τότε ψάξε για συμβουλές από κάποιον ειδικό χωρίς καθυστέρηση.Σημειωτέον ότι -απ' οσο ξέρω- τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιρύματα έχουν και υπηρεσίες συμβουλευτικής, όπου εμπίπτουν και τέτοια ζητήματα. Ψάξε το!
[...]συν μια αίσθηση που θυμίζει λοβοτομή, δέκα φορές πιο ισχυρό[...]Πως κάποιος που δεν έχει κάνει λοβοτομή, μπορεί να κρίνει ότι είναι λοβοτομή και μάλιστα 10 φορές πιο ισχυρό;;Η λοβοτομή σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει στο διαδίκτυο, σε κάνει στην ουσία φυτό, δε μπορείς να κουνηθείς, να μιλήσεις και απλά κοιτάς το υπερπέραν. Το 10 φορές πιο ισχυρό τι παραπάνω θα σου προκαλέσει;;;Προφανώς και είναι προσπάθεια να συγκρίνει την κατάσταση αλλά λίγο άτοπο το παράδειγμα. Θα μπορούσε να δώσει σαν παράδειγμα τον πονοκέφαλο, την κατάθλιψη ή συνδυασμός αυτών x10. Πραγμάτων που έχουμε βιώσει στην πραγματικότητα και όχι πραγμάτων που έχουμε απλά διαβάσει.Παρόλα αυτά... έχω συνάδελφο που λείπει 6 μήνες από τη δουλειά για τον συγκεκριμένο λόγο. Το έχω ζήσει από πρώτο χέρι τι σου προκαλεί.Ακόμα και τώρα που προσπαθεί να επιστρέψει δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και πραγματικά φαίνεται και σωματικά και ψυχικά.Είναι πολύ άσχημο για να συμβεί στον καθέναν και με όλα αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος είναι στο όριο αυτό...
Πίστεψέ με, δε θα θελες να νιώσεις αυτό που αισθάνεται κάποιος με σύνδρομο Burnout... Και μόνο από το παράδειγμα της λοβοτομής -νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να έχει "μεταμορφωθεί" κάποιος σε φυτό- αντιλαμβανόμαστε πόσο αυτό το συναίσθημα τρομάζει αυτόν που πάσχει από το σύνδρομο. Άλλωστε, δια τις υπερβολής τονίζεις το πρόβλημα.Όσο για τη χώρα μας, αν μου επιτρέπεις, πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος συνεχίζει να προσπαθεί να ζήσει όπως και πριν, πράγμα που δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί την κατάσταση, ίσως γιατί δεν άγγιξε τον καθένα σε ίδιο βαθμό, και σα να μην έχει καταλάβει την αναγκαίοτητα της αλληλεγγύης, διότι δεν μπορεί (και πιθανότατα δεν θέλει) να φανταστεί τον εαυτό του στην δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο γείτονάς του, ή ο συνάνθρωπός του, διότι σίγουρα υπάρχουν διαβαθμίσεις ανέχειας... άρα δεν πιστεύω ότι ο πιο πολύς κόσμος κινδυνεύει απο Burnout.Αυτό αποδεικνύει επίσης ότι εάν δεν βρεθούμε οι ίδιοι αντιμέτωποι με μια κατάσταση αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα μόνο επιδερμικά.