Χτυπά το κινητό. Βγες έξω! Sorry…

Χτυπά το κινητό. Βγες έξω! Sorry… Facebook Twitter
5

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Χτυπά το κινητό. Βγες έξω! Sorry… Facebook Twitter

Πολύ μεγαλύτερη ενόχληση από το να ήμασταν παρόντες σε ολόκληρες τις συζητήσεις αυτών που μιλούν στα τηλέφωνά τους, μας προκαλεί το να τις ακούμε μονόπλευρα. Το να το υφιστάμεθα,μάλιστα μπορεί να φέρει έκρηξη του στρες, ειδικά όταν δεν μπορούμε να φύγουμε τουλάχιστον εμείς από το χώρο που οι άλλοι συνεχίζουν να μιλούν. Κι ας είναι και το σπίτι μας …..

Η τελευταία έρευνα, πρώτη στο είδος της για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του παθητικού ωτακουστή, δείχνει ότι παραμένει αβοήθητος κανείς όταν, και από στοιχειώδη ευγένεια, υφίσταται το … δικαίωμα - κατά τα άλλα- όλων στην κινητή τηλεφωνία.

 

Το πείραμα

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο μελέτησαν τις αντιδράσεις 164 φοιτητών για τις ανάγκες της έρευνας, κατά την διάρκεια εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονταν οι φοιτητές για αναγραμματισμούς. Κατά τις ώρες των συγκεκριμένων εξετάσεων, οι επιστήμονες εξέθεσαν τα διάφορα γκρουπ των σπουδαστών σε τηλεφωνικές συνομιλίες άλλων συμμετεχόντων στην έρευνα, με θέμα τα ψώνια τους, κάποιο πάρτι γενεθλίων, ραντεβού και συναντήσεις για δουλειές κ.α. Οι μισοί φοιτητές άκουγαν τους συνομιλούντες μονομερώς, γιατί ή οι μεν ή οι δε μιλούσαν στα κινητά στο χώρο που οι σπουδαστές έδιναν εξετάσεις, και οι άλλοι μισοί βρίσκονταν σε χώρους που ακουγόταν ολόκληρες τετ α τετ, ή openvoice τηλε-συνομιλίες απ το διπλανό δωμάτιο.

Και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια αποτελέσματα στα σκορ των τεστ αναγραμματισμών.

Οι φοιτητές της ομάδας όμως που άκουγε τους διαφόρους να μιλούν στα κινητά τους στο χώρο που εξετάζονταν, ήταν σε θέση να θυμηθούν εντυπωσιακά καλύτερα το περιεχόμενο των συνομιλιών, --προσοχή, ενώ αυτοί έδιναν εξετάσεις!- και για την ακρίβεια θυμόταν πολλές ατόφιες λέξεις και εκφράσεις που οι χρήστες των κινητών χρησιμοποίησαν.

Οι ίδιοι χαρακτήρισαν τις κουβέντες που άκουσαν αξιοπρόσεχτες, από-συντονιστικές, και είπαν επίσης ότι πολλά από αυτά που άκουσαν τους εξέπληξαν. Τίποτε από όλα αυτά δεν δήλωσαν οι σπουδαστές που άκουγαν άθελά τους ολόκληρες –διμερείς τις συζητήσεις

Χτυπά το κινητό. Βγες έξω! Sorry… Facebook Twitter

 

Γιατί κρυφακούμε, θέλουμε δεν θέλουμε

Όταν ακούμε την μία πλευρά μιας συζήτησης, εξηγούν οι επιστήμονες της Νευρολογίας, μας εγείρει στην αντίληψή μας τον παράγοντα του αβέβαιου και απρόβλεπτου. Έτσι ο εγκέφαλός ενεργοποιεί τον μηχανισμό της κατανόησης για να καλύψει κενά, να συμπληρώσει τα τμήματα της συζήτησης που λείπουν, ακόμα και αν δεν προσπαθεί κανείς να παρακολουθήσει τι λέγεται, συνειδητά.

«Είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει σε κατάσταση αληθινών καθημερινών συνθηκών ότι το overhearing”, όπως λέγεται η κατάσταση του αναγκαστικά- παθητικού- ωτακουστή είναι ένα μοναδικά διεισδυτικό γεγονός για τον εγκέφαλο, που απομνημονεύεται» λέει η επικεφαλής της μελέτης Veronica Galván, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο San Diego. 

Το μη privacy (των άλλων), κι όμως μας ενοχλεί

Το ότι εκτιθέμεθα σε πληροφορίες που ακούμε, προσωπικές συνήθως των άλλων, ενώ αυτό συμβαίνει δημόσια, άθελά μας συνήθως, αυτό κατ αρχήν στον εγκέφαλο βάζει μπρος τον εκνευρισμό, γιατί νιώθουμε ασαφές το τι εστί private και τι όχι, τι είναι δημόσια πληροφορία ή συνομιλία και τι ιδιωτική. Οι παρόντες υφίστανται την ροή προσωπικών συζητήσεων και νιώθουν ότι δεν το ελέγχουν. Τα επίπεδα της ενόχλησης αυξάνουν όσο μακραίνει η διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, αλλά και η συχνότητα των τηλεφωνημάτων τριγύρω. Μαζί με την ενόχληση ο εγκέφαλος αρχίζει να πανικοβάλλεται από την συνέχιση της ασάφειας private- non private.

Όταν επιπλέον αυτό συμβαίνει σε χώρους από όπου κανείς δεν μπορεί να φύγει, το non privacy των άλλων γίνεται καταναγκασμός. (Ας πούμε όταν βρίσκεται σε τραίνο ή άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς.) Τα άτομα δηλώνουν πιο έντονη ενόχληση όπως έχει αποδειχθεί.

Μόλις αυτή η έλλειψη ελέγχου γίνει από τον εγκέφαλό μας αντιληπτή, με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση των του στρες, ή και έκρηξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλων ερευνών.

Η προσοχή του ομιλούντα

Μέχρι σήμερα οι έρευνες για τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στον εγκέφαλο αφορούσαν αποκλειστικά τους χρήστες.

  • Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι περισσότερες πιθανότητες για ατύχημα έχουν οι οδηγοί που μιλούν σε κινητά, και με hands-free, από ότι έχει ένας μεθυσμένος οδηγός.

Κι αυτό, γιατί όπως έχει αποδειχθεί,επιβραδύνονται τα αντανακλαστικά του οδηγού που μιλάει,π.χ. σε ένα stop ή κόκκινο φανάρι

  • Ακόμα και οι πεζοί που περπατούν και μιλούν σε κινητά, μάλιστα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη σήμανση των φαναριών γιατί είναι απορροφημένοι από τη συνομιλία τους στο τηλέφωνο, όπως αποδείχθηκε.

Multitask, και όχι

Για κείνους που πιστεύουν ότι παρόλα αυτά μπορούν να τα καταφέρουν όλα μαζί (στην προκειμένη, και να κάνουν τη δουλειά τους και να παρακολουθούν– καταγράφουν- απομηνμονέυουν θέλοντας και μη, τις προσωπικές τηλεφωνικές συνομιλίες των τριγύρω) η καθ. Galván θυμίζει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν χειρότερες επιδόσεις σε κάθε έργο ξεχωριστά όταν κάνουν περισσότερα του ενός πράγματα μαζί.

Όσοι επιμένουν να θεωρούν ότι μπορούν παρόλα αυτά, και αυτό-περιγράφονται μάλιστα ως multitaskers, έχουν αποδεδειγμένα χειρότερες επιδόσεις σύμφωνα με τις έρευνες από εκείνους που δηλώνουν κακοί multitaskers, και λένε ξεκάθαρα όχι στα πολλά μαζί!

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια
Οι μόνοι που έχω διαπιστώσει πως χρησιμοποιούν το κινητό τους στους πλέον ακατάλληλους χώρους στην ΜΒ (όπως βιβλιοθήκες!) είναι οι Έλληνες. Πρόσφατα σε ένα νοσοκομείο βέβαια το ίδιο διαπίστωσα πως έκανε και μια γυναίκα προερχόμενη από χώρα της Αφρικής (και ενώ υπήρχε σήμα μπροστά της για την μη χρήση του κινητού ούτε καν για sms).
ειδικά σε λεωφορεία και τρόλευ που δεν μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί ο άλλος, η λύση είναι απλή: μετακινείσαι όσο πιο κοντά μπορείς στον κάφρο και αρχίζεις το ίδιο καφριλίκι χωρίς να έχεις πραγματική κλήση (αλλά 5 ντεσιμπέλ πιο δυνατά) κοιτώντας τον ειρωνικά με το υφάκι "επικοινωνία, τι να κάνουμε". Όταν το κλείσει, του υπενθυμίζεις εξομολογητικά ότι όπου και αν το ξανακάνει, θα υπάρχει κάποιος χειρότερος από αυτόν.