Τι σας κλέβει τη χαρά;

Τι σας κλέβει τη χαρά; Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Το κέφι σας το ροκανίζουν δικοί σας άνθρωποι, συνήθειες δικές σας, λάθη που δεν υποπτευθήκατε, ακόμη και κάποιες λιχουδιές.

Η επιστήμη διαπιστώνει με έκπληξη πόσοι πολλοί μικροί ή μεγάλοι ληστές της χαράς και διάθεσής σας παραμονεύουν ακούραστα στον ύπνο και τον ξύπνιο σας, και ξεπηδούν επίμονα ακόμη κι απ το ίδιο σας πιάτο...

Ιδού το γιατί:

1. Οι τροφές

Η πιο μοντέρνα; Επιστημονική θεωρία αναδεικνύει την τροφική δυσανεξία, -την προσωπική αντίδραση του οργανισμού σε ορισμένες τροφές που συνήθως αγνοούμε-, ως μία από τις κυριότερες αιτίες για την διαταραχή της ηρεμίας μας, και μάλιστα σε χρόνο 0.

Η τροφική δυσανεξία μπορεί να προκαλέσει αιφνιδίως ναυτία και κοιλιακό πόνο, αλλά και να τεντώσει ξαφνικά το νευρικό σύστημα, εμφανίζοντας ευερεθιστότητα, έλλειψη εστίασης, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, ή υπερκινητικότητα.

Το σύνδρομο, και η συσχέτισή του με τις εναλλαγές της διάθεσης είναι τόσο καινούργια θεωρία, που οι ειδικοί συστήνουν να διατηρεί κανείς ημερολόγιο τροφίμων - σημειώνοντας τι έφαγε, με ώρες και αναφορές στις τυχόν αλλαγές στη διάθεση – ώστε να διερευνήσει, αν χρειαστεί, την όποια ύποπτη τροφή και εργταστηριακά.

Τροφές «βάλσαμο» πάντως, για 'Έκτακτη Βοήθεια στην διάθεσή μας, είναι:

  • οι υδατάνθρακες, που όμως, –προσοχή-, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και υπνηλία.
  •  το σπανάκι και ο χυμός πορτοκάλι, που επίσης βοηθούν άμεσα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φολικό οξύ, και προσφέρουν τονωντική ένεση στην έκκριση σεροτονίνης.
  • τα αυγά, που τονώνουν την μνήμη και την συγκέντρωση σε περίπτωση που χρειαστεί να ανταποκριθούμε σε πνευματική «δοκιμασία».
  • ο τόνος, με ισχυρή δόση που περιέχει σε σελήνιο, και καταφέρνει να μειώνει την επιθετικότητα,
  • όπως και μία ( εως 2) κούπες καφέ ημερησίως, που θεωρείται κλασσικό πια αντικαταθλιπτικό συστατικό μια και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά όσους βρίσκονται σε πρώιμα,-μη φαρμακευτικά υποστηριζόμενα στάδια κατάθλιψης.

 

 

 

2. Οι τέσσερις τοίχοι

Μπορεί να σας εκνευρίζει το χρώμα του δωματίου, του γραφείου ή του χώρου στον οποίο ζείτε χρόνια τώρα,.προφανώς δεν δίνετε σημασία, κι όμως μπορεί να ευθύνεται για την ξαφνική διάθεση που σας πιάνει που και που ι,,, να τα σπάσετε όλα!

Ξεκινήστε «σπουδάζοντας» τα χρώματα και την ψυχοτρόπο δράση τους, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, άλλα και όπως την αντιλαμβάνεστε χρώμα- χρώμα προσωπικά.

Ο έγκυρες ψυχολογικές μελέτες συνδέουν

  • το κόκκινο με επιθετικότητα και εχθρική διάθεση που προκαλεί σε ορισμένα άτομα, αλλα όχι σε όλα,
  • το κίτρινο θεωρείται ότι μεταδίδει, ιδανικά, αόρατα μηνύματα ευτυχίας
  • και το μπλε συμβάλει στην χαλάρωση,

αν και ο καθένας έχει το προσωπικό χρωματολόγιό του.

 

Πειραματιστείτε βάφοντας τους τοίχους γύρω σας. ή επιλέξτε εικόνες, πίνακες, φωτογραφίες που λειτουργούν στο οπτικό σας νέυρο... απολαυστικά!

3. Η προαγωγή σας! (αν και δύσκολο σε μέρες Μνημονίου...)

Μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Warwick διαπίστωσε ότι παρά τη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής που μπορεί να φέρει μια προαγωγή ή εργασιακή αναβάθμιση, αναπόφευκτα επιφέρει πνευματική ένταση στον «καριερίστα» και, αποδεδεγμένα ροκανίζει ένα 10 τοις εκατό, της ψυχικής του υγείας.

4. Κλασσικά, τα ξενύχτια


Αν δεν είστε πρωινός τύπος, δηλαδή αν δεν ξυπνάτε νωρίς γιατί λειτουργείτε καλύτερα το βράδυ, έχετε, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Ψυχιατρικής Κλινικής και Νευροεπιστήμης, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσετε σοβαρά συμπτώματα της κατάθλιψης.

Το πρωινό ξύπνημα, σας «λούζει» σε μάτια και εγκέφαλο με φως, και στρώνει την χημεία της ημέρας σας με φουλ « συνθήματα» αισιοδοξίας, και χαράς, όπως έχει αποδειχθεί. γι αυτό αν είστε down, αρχίστε να αλλάζετε τους βιολογικούς σας ρυθμούς.

5. Το κάτι που λείπει..(!)

Μπορεί να μην έχετε πιει νερό, να έχετε ήδη πονοκέφαλο που δεν προσέξατε. κι αυτό να σας έχει τινάξει κιόλας τα νεύρα στον αέρα. Μπορεί να μην είναι σωστός ο εξαερισμός εκεί που βρίσκεστε για κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα η ελαφρά δύσπνοια να σας έχει δημιουργήσει δυσφορία.Μπορεί, ακόμη να έχετε ξεχάσει το κινητό σας ή να σας έχει κοπεί το Internet. 'Ολα αυτά, βασικά φυσικά ή επίκτητα δεδομένα της ζωής, ενεργοποιούν έντονα την έλλειψή τους γιατί έχουν καταφέρει να εγγράψουν στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μας την αναγκαία καθημερινή παρουσία τους.

6. Φίλοι, και εχθροί!

Αν οι φίλοι σας.έχετε επιλέξει να είναι αυστηρά εκείνοι που «προάγουν» τον εγκέφαλο, την ψυχή, και το πνεύμα σας, ίσως, ενδεχομένως να αποφύγετε τα χαστούκια της πιθανής μιζέριας τους.πού είναι σίγουρο ότι σας μεταδίδεται, σχεδόν... τηλεματικά. Τα δικά τους κέφια, των δικών σας «άλλων», που όμως δεν έχουν σχέση με την δική σας ζωή, ορίζουν το δικό σας χαμόγελο.

Αν δεν προσέξετε θα επωμίζεστε διαρκώς το mood των υπολοίπων. Σκεφτείτε το πάλι! Αν συμπάσχετε για να θρηνείτε ταυτόχρονα και την δική σας ζωή, μάλλον παρασύρεστε(!).

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι φίλοι μπορούν να πυροδοτήσουν με βάση την δική τους καλή ή κακή διάθεση και την δική σας, αλυσιδωτά πριν ακόμη τους δείτε. Μελέτη που παρατήρησε τα συναισθήματα των χρηστών του Facebook απέδειξε ότι επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματα των φίλων τους, με σαφή και μετρήσιμη επήρεια που διαρκεί το λιγότερο επί τρεις ημέρες.

7. Τhe pill

Τελευταία μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash κατέδειξε ότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που δεν τα παίρνουν. Στις παρενέργειες τους εμφανίζονται οι ζαλάδες, αλλά και η αύξηση της επιθετικότητας και του θυμού καθώς και η απώλεια της λίμπιντο.

Η σύσταση προς όλες τις γυναίκες που λαμβάνουν το χάπι είναι να είναι παρατηρητικές με τις αλλαγές της διάθεσής τους.και να το συζητούν με τον γιατρό τους.

8. Ήλιε μου, ήλιε μου..!

Για τους περισσότερους ο ήλιος είναι ζωογόνος, αντικαταθλιπτικός (γιατί όπως στα φυτά με την χλωροφύλλη, χτίζει και στους ανθρώπ0ους την χημεία της χαράς, απελευθερώνοντας την βιταμίνη D), ωστόσο για κάποιους το φως του ήλιου μπορεί να λειτουργεί αντίστροφα Τα άτομα που κυλούν στην κατάθλιψη λόγω του γνωστού χειμερινού συνδρόμου με το φως. τα συνδρόμου winterblues είναι ένας στους πέντε. ενώ εκείνοι που πλήττονται από το σύνδρομο του ήλιου,- ακριβώς αντίστροφα-,, είναι το 1%, του γενικού πληθυσμού.

Αν το φως του ήλιου σας χαλάει, ή αν δεν το έχετε υποψιαστεί ποτέ, να ξέρετε ότι τα συμπτώματα είναι μειωμένη όρεξη, μετά την έκθεση στον ήλιο και κατατονική διάθεση.

 

 

 

9. Όταν καίει η λάμπα

Αναμμένο φως όταν κοιμάστε ή ανοιχτός υπολογιστής ή τηλεόραση, καταστέλλουν στον εγκέφαλο την φυσιολογική ποσότητα παραγωγής μελατονίνης.

Εάν κοιμάστε τακτικά με αναμμένα φώτα, διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διάθεσή σας άμεσα, την επόμενη μέρα. Η έρευνα έχει δείξει ότι όσοι κοιμούνται με αναμμένο φως διαταράσσουν την παραγωγή μελατονίνης, στον βαθμό που επηρεάζεται η διάθεση, που η έκκριση μελανίνης από την νύχτα προβλέπεται να ρυθμίζει στην επόμενη ημέρα που ξυπνάμε. Η μελατονίνη για να απελευθερωθεί από τον οργανισμό χρειάζεται σκοτάδι. Εκεί παρεμβαίνει η δική μας αναμμένη λάμπα και χαλάει την χημική σύσταση.

Η συμβουλή είναι να οργανώσετε, αν σας συμβαίνει συσκότιση για όνειρα γλυκά. Τολμήστε βαριές κουρτίνες αν θέλετε να κοιμηθείτε κι άλλο μετά το ξημέρωμα,. Επενδύστε στον ύπνο που σας δίνει φρεσκάδα. δύναμη και ανακύκλωση και πάρτε το σοβαρά. Το εργοστάσιο του εγκεφάλου σας έχει τους δικούς του κωδικούς.

10. Τσιγάρο στο τσιγάρο...

Το κάπνισμα ομολογουμένως- και από τους γιατρούς- για τους εθισμένους. λειτουργεί προς στιγμήν αντικαταθλιπτικά, Η επιστήμη το έχει παραδεχθεί.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης από τη Νέα Ζηλανδία δείχνει ότι οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κατάθλιψης, ενώ οι εθισμένοι στην νικοτίνη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα σοβαρής κατάθλιψης σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Περισσότερα για τους δρόμους του καπνού και την εξάρτηση, hotinfo, στην Κατηγορία ADDICT

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT