Παλέψτε την κατάθλιψη, απλά και εικονικά…

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου


Ξεκίνησε σαν πείραμα του εικονικού κόσμου αλλά ξεπέρασε αυτόματα κάθε προσδοκία  της ιατρικής  πραγματικότητας. Το SPARX είναι το πρώτο 3-D παιχνίδι που σχεδιάστηκε με επιστημονική  συνταγή  για  την  αντιμετώπιση  της κατάθλιψης, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στον κόσμο των πιο απαιτητικών χρηστών, και έφερε ερευνητικά ιατρικά αποτελέσματα τόσο θεαματικά  που έκανε τους κλινικούς ψυχολόγους να ανησυχούν…

Γίνεστε avatar και διαβαίνετε τους επτά τόπους με τις Δυσκολίες της Ζωής. Αντιδράτε με σύνεση, καλή σκέψη και ικανά αντανακλαστικά ώστε να εκμηδενίζετε μια προς μια τις φοβίες, την αδράνεια, την απαισιοδοξία, την άρνηση, την ηττοπάθεια. Ακυρώνετε ό,τι  «χτίζει»  την καταθλιπτική ψυχολογία και την βιωματική της συνήθεια , πριν αρχίσει, και βγαίνετε έτσι νικητής στα πιο κρίσιμα  Μαθήματα Ζωής.  Το 43% των εφήβων με διαγνωσμένη κατάθλιψη που συμμετείχαν στην πρώτη μελέτη με το SPARX  στην Αυστραλία, την ξεπέρασαν - σε διπλάσιο ποσοστό από τους συνομηλίκούς τους που αντί για την θεραπεία –παιχνίδι συνέχισαν τις κλασσικές συνεδρίες με ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

[To trailer του παιχνιδιού.]

Η  επιστημονική θεωρία στην οποία στηρίχθηκε ολόκληρος ο σχεδιασμός του παιχνιδιού, είναι οι Τεχνικές της Θεραπείας Γνωστικής Συμπεριφοράς, (Cognitive behavioral therapy techniques),  που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν  να γίνουν μια παντοτινή ασπίδα απέναντι στην κατάθλιψη, μια αδιάκοπη  καθημερινή  πρακτική που μαθαίνει στον νου να απωθεί τα σύνδρομα  και τα συμπτώματα της ασθένειας τα οποία  ανακυκλώνονται, -σε κλάσματα δευτερολέπτου, 24ωρα, μήνες αλλά και χρόνια-, και εγκαθιστούν την κατάθλιψη ως βίωμα σε σώμα και πνεύμα.

Τo SPARX,  εξηγεί η εμπνευστής του Καρολίνα Στάζιακ, κλινική ψυχολόγος  του πανεπιστημίου του Auckland της Νέας Ζηλανδίας , διδάσκει με εντυπωσιακά αποτελεσματικό τρόπο της τεχνικές της Θεραπείας Γνωστικής Συμπεριφοράς στα νέα παιδιά, όπως το να διαχειριστούν και να διώχνουν τις αρνητικές σκέψεις τους, να ξεπερνούν  πρακτικά  προβλήματα , να βρίσκουν την ελπίδα, να χαλαρώνουν με τεχνικές relaxation,  και όλα αυτά παίζοντας τους  ήρωες ενός συναρπαστικού  παιχνιδιού. Το μυαλό  μαθαίνει και καταγράφει ανεξίτηλα τις πρακτικές, και σε ό,τι εξασκείται ο εγκέφαλος αποδίδει πολλαπλάσια, όπως είναι επιστημονικά  γνωστό.

Το πείραμα, που εξέτασε τα αποτελέσματα του παιχνιδιού ως θεραπεία πριν διατεθεί στο παγκόσμιο κοινό, μελέτησε εφήβους ηλικίας 12 - 19 ετών με διαγνωσμένη ελαφρά ή μέτρια κατάθλιψη ( όχι βαριάς μορφής ) για επτά εβδομάδες. Σχεδόν ένας στους δύο από τους μαθητές αυτούς, το 43% , είχε πάψει να έχει κατάθλιψη όταν ο κύκλος των επτά εβδομάδων ολοκληρώθηκε.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με την ομάδα των εφήβων που για το διάστημα αυτό, συνέχισαν να παρακολουθούν τις συνεδρίες προσωπικών συναντήσεων με ψυχολόγο . Στις ηλικίες  11-19 ετών, εξήγησε το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας που στήριξε οικονομικά  την  επαναστατική έρευνα, το 11% των εφήβων πάσχουν από μέτρια ή ελαφρά κατάθλιψη ,και η προτεινόμενη θεραπεία ιατρικά είναι οι προσωπικές συνεδρίες , ώστε να αποφεύγονται στα νεαρά άτομα κατά το δυνατόν τα φάρμακα.

Αν ως πείραμα πλέον το παιχνίδι, σκοτώσει στις  ζωές  των νέων το δράκο της κατάθλιψης, τότε ίσως οι αληθινοί Νικητές στο σύγχρονο Μέλλον να είναι όσοι δεν θα «θλιβο-ψυχούν»  ποτέ…                                      

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ