46 εναλλακτικά εξώφυλλα της Λολίτας

46 εναλλακτικά εξώφυλλα της Λολίτας Facebook Twitter
2

Του Πάνου Μιχαήλ

H Λολίτα, το γνωστό βιβλίο του Ναμπόκοφ, λόγω του προβοκατόρικου θέματος της (της ανίχνευσης της σχέσης του μεσήλικα καθηγητή Humbert Humbert με την 12χρονη Dolores Haze )

αλλά κυρίως λόγω της κινηματογραφικής της εκδοχής από τον Στάνλευ Κιούμπρικ το 1961 αποτέλεσε για πολύ καιρό ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα pop culture  σύμβολα.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε ούτε την κριτική αποδοχή του βιβλίου του Ναμπόκοφ, το οποίο θεωρείται κλασσικό πια λογοτεχνικό δείγμα του 20ου αιώνα, ούτε την αντίστοιχη αποτίμηση του αριστουργήματος του Κιούμπρικ.

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως πρόκειται να εκδοθεί ένα βιβλίο το οποίο θα συγκεντρώνει καινούρια εξώφυλλα της Lolita σχεδιασμένα από διάφορους graphic designers οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί θετικά στην ιδέα επανασχεδιασμού της εικονογραφικής ταυτότητας του γνωστού βιβλίου που είχε ο John Bertram, ένας αρχιτέκτονας και μπλόγκερ το 2009.

 (Αποτυχημένη ελληνική βίνταζ εκδοχή. Η Lolita οικοδόμος στου Μπακάκου;-)

Ο Bertram είχε παρατηρήσει πως στις περισσότερες εκδοτικές εκδοχές επιλεγόταν για εμπορικούς λόγους εκδοχές εξωφύλλων που δεν κάλυπταν με επάρκεια τα πολύπλοκα, σκοτεινά και αμφίσημα κομμάτια του βιβλίου και είχε αποφασίσει τότε να διοργανώσει ένα κάλεσμα σε όσους θα θέλανε να επανασχεδιάσουν το εξώφυλλο της Lolita.

Οι συμμετοχές λοιπόν (περίπου 60 τον αριθμό) πρόκειται να εκδοθούν σε μια συγκεντρωτική έκδοση τον Ιούνιο σε αντίστιξη μαζί με μερικές από τις παλιές εκδοχές.

Δες μερικά από τα εξαιρετικά εξώφυλλα που πρόκειται να εκδοθούν και συγκρινέ τα με παλιά στο τέλος του ποστ. Έχω την αίσθηση πως η σύγκριση δείχνει ανάγλυφα και την εποχή που τα γέννησε, και τα καλλιτεχνικά ρεύματα και τις αναμενόμενες ηθικολογικές διελκυστίνδες που κάθε περίοδος είχε να διασχίσει.

Γιατί αυτό που εκφράζει το βιβλίο ουσιαστικά, πέρα από το controversial πρώτο επίπεδο είναι η διαμάχη παλιού και νέου. Του παλιού κόσμου που φεύγει και του νέου που έρχεται.

 

Υπενθυμιζοντάς μας πως στην τέχνη τίποτα δεν είναι άσπρο-μαύρο.

 

 

 

 

 

 

 

Δες εδώ και μερικές

από τις βίνταζ εκδοχές:

Design
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι σαν το χάδι της γιαγιάς

Design / Ένα σπίτι στο Κερατσίνι, γεμάτο με ενθύμια μιας άλλης εποχής

Με μια παλιά τηλεόραση, βιντεοκασέτες και κάδρα που αφηγούνται ιστορίες, το σπίτι της ηθοποιού Τζωρτζίνας Λιώση είναι ένα καταφύγιο μνήμης και συναισθημάτων – όχι απλώς ένας τόπος διαμονής.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Οι αίθουσες του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στο φως

Αποκλειστικό / Οι αίθουσες του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στο φως

Mε την πρόσφατη παραχώρησή του από την ΕΤΑΔ στον δήμο Πεντέλης, το θρυλικό Καστέλο της Ροδοδάφνης παύει να είναι κτίριο-φάντασμα και μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτισμού, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
yf

Design / Potiropoulos+Partners: Πώς «γεννήθηκε» το νέο ερευνητικό κέντρο και ποια είναι η φιλοσοφία της καινοτομίας αυτής

Το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τη δική του in house Research+Design «ομάδα» με την ονομασία «p+R+D», κατά τα πρότυπα των διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.
THE LIFO TEAM
Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Design / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
σε αυτό με τη μύγα φαίνεται και το "χνούδι" το οποίο περιέγραψε ο Ναμπόκοβ.το άλλο με το γλειφιτζούρι και τα γυαλιά είναι το πόστερ απο την ταινια του Κιούμπρικ σε άλλο χρώμα.Τα καλτσάκια είναι ενδιαφέρον και το άλλα FTW το άλλο με το γλειφιτζούρι και την παρατημένη κούκλα στο πάτωμα