Σεισμός

Αυτοί που πράττουν, αυτοί που βοηθάνε, αυτοί που μοιράζονται

Αυτοί που πράττουν, αυτοί που βοηθάνε, αυτοί που μοιράζονται Facebook Twitter
0

Της Άσπας Τσαμαδή από το blog.tedxathens

Όταν o Lars Rasmussen, δημιουργός του Google Maps ανέβηκε στη σκηνή του TEDxAthens, φορούσε ένα t-shirt που έγραφε «The ones who help» δηλαδή αυτοί που βοηθάνε. Έστειλα αμέσως ένα tweet που έλεγε «Μα πράγματι»! Την προηγούμενη κιόλας μέρα, στη διαδρομή για το warm-up day του TEDx Athens, έστριψα σε λάθος στενό, έμπλεξα σε κάτι μονόδρομους και ήταν αδύνατον να βρω στο σωστό δρόμο χωρίς βοήθεια. Ομολογώ ότι επιχείρησα να προσανατολιστώ με τον παραδοσιακό τρόπο, ρωτώντας, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μάλλον ήταν γραφτό να χρησιμοποιήσω Google Maps για να τιμήσω τον ομιλητή. Ο Lars με βοήθησε να φτάσω γρηγορότερα στον προορισμό μου, όπως κάνει καθημερινά με χιλιάδες άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο τίτλος του φετινού TEDxAthens ήταν «The Οnes Who ΅Do» δηλαδή «αυτοί που πράττουν» και ο Lars συγκαταλέγεται σίγουρα μεταξύ των doers. Αλλά δεν ήταν ο μόνος. Άλλοι σπουδαίοι doers ήταν:

Ο Craig Walzer, συνιδιοκτήτης του Atlantis Books, του περιβόητου βιβλιοπωλείου στη Σαντορίνη, που μας διηγήθηκε τις περιπέτειες της δικής του επιτυχημένης πορείας. Προς το τέλος της ομιλίας του είπε: «Αν έχετε χτίσει κάστρα στον αέρα, η δουλειά σας δε χρειάζεται να πάει χαμένη. Εκεί πρέπει να βρίσκονται. Τώρα φτιάξτε τις βάσεις από κάτω τους».

Ο Παύλος Τσιαντός, που μας θύμισε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, ούτε καν η αναπνοή. Όταν στο Έβερεστ κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του μην μπορώντας να αναπνεύσει, άρχισε να εκτιμά ακόμα και την επόμενή του ανάσα.

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, που μίλησε για τις οικογενειακές σχέσεις, για το πώς οι γονείς επαναλαμβάνουν τα λάθη των δικών τους γονέων στο μεγάλωμα των παιδιών τους, για τους κακούς γάμους που φτάνουν στο 80% και οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε κακές εμπειρίες που κουβαλούν οι άνθρωποι από την παιδική τους ηλικία και για το πώς μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, αν στα σχολεία εισαχθεί ένα «μάθημα ζωής».

Η Ashley Fiolek, η νεαρή πρωταθλήτρια του Motocross που γεννήθηκε κωφή και ξεκίνησε την καριέρα της όταν ήταν 7. Μία φοβερά δυναμική νέα κοπέλα που έκανε την ομιλία της στη νοηματική με τη μητέρα της δίπλα να μεταφράζει. Δυνατή φωνή!

Ο Στέφανος Σιταράς, ο διακεκριμένος νεαρός Έλληνας σκηνοθέτης, που έχει μάθει να ζει την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία του: Γεννήθηκε έχοντας μία κύστη στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή. Ζώντας με μία πραγματική ωρολογιακή βόμβα στον οργανισμό του, δεν περιμένει. Πράττει τώρα.

O Χάρης Ιωάννου ο βραβευμένος μαθητής Λυκείου, που εφηύρε ένα τεχνητό γάντι που βοηθάει ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας στην παλάμη, όπως η γιαγιά του, η οποία και αποτέλεσε έμπνευσης για να την εφεύρεσή του.

Ο Κώστας Βογιατζής, περισσότερο γνωστός ως Yatzer, που μίλησε για την πρόκληση του φιλτραρίσματος του τεράστιου όγκου πληροφοριών του διαδικτύου και για το πόσο σημαντικό είναι να επιλέγουμε προσεκτικά ποιον να εμπιστευτούμε και ποιον να ακολουθούμε. Είπε επίσης ότι αυτά που επιλέγουμε να μοιραζόμαστε καθορίζουν το ποιοι είμαστε και επανέλαβε μία φράση που είναι ιδιαίτερα σημαντική στο χώρο των blogs και των social media: «Love is to share». Είπε επίσης ότι η ιδανική δουλειά δεν υπάρχει. Πρέπει να τη δημιουργήσεις.

Ο Γιώργος Κλειβοκιώτης, που είναι συνιδρυτής του Up Greek Tourism, μιας καμπάνιας προώθησης της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, την οποία υποστηρίξαμε όλοι μας μέσω των social media. «Θέλουμε να προβάλουμε τη δημιουργικότητα της Ελλάδας χωρίς την κρατική βοήθεια» είπε και μαζί με την υπόλοιπη ομάδα το έκαναν πράξη.

Δυναμικές επίσης παρουσίες ήταν η Μαρία Καρχιλάκη, η γνωστή πολεμική ανταποκρίτρια, που μας μετέφερε τις εμπειρίες της από τα μέτωπα του πολέμου, η Diane Kochilas που μας θύμισε ότι η Ελληνική κουζίνα είναι ένα ζωντανό κομμάτι της παράδοσής μας και θα πρέπει να την προσφέρουμε στην παγκόσμια κοινότητα και ο Δημήτρης Ζάννες ένας αλιέας που ασχολείται ενεργά με την προστασία του θαλάσσιου πλούτου και θα εξακολουθεί να το κάνει με κίνητρο τα λόγια του γιου του: «Μπαμπά, θέλω να γίνω ψαράς».

Πολλοί ήταν ακόμα οι αξιόλογοι ομιλητές, αλλά είναι αδύνατον να αναφερθώ αναλυτικά στον καθέναν από αυτούς. Ο καθένας μας συσχετίστηκε με κάποιον διαφορετικό ομιλητή, αλλά όλοι κερδίσαμε από όλους. Γιατί σε μια ομιλία μπορείς να βρεις πάντα μικρά ή μεγάλα διαμάντια αρκεί να αφαιρέσεις το χώμα κάτω από το οποίο είναι θαμμένα. Και στη σπάνια περίπτωση που δε θα βρεις τίποτε άλλο παρά μόνο άνθρακες και πάλι μπορείς να πεις: «Κοίτα να δεις... Αν αυτός τα κατάφερε, τότε μπορώ κι εγώ».

Εξαιρετική η διοργάνωση, ακούραστοι οι εθελοντές, κα-τα-πλη-κτι-κά τα βίντεο, απολαυστικά τα happenings των διαλειμμάτων, υπέροχοι οι performers... (Thank you 8 kick, ακόμα γελάω!) Σπουδαίο όμως και το κέρδος από τη συναναστροφή με τους άλλους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης. Το τεράστιο «κοκτέιλ πάρτι» του διαδικτύου όπως το χαρακτηρίζει ο Seth Godin, μεταφέρθηκε το Σάββατο στον Ελληνικό Κόσμο. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε, να κάνουμε νέες γνωριμίες, να συνδέσουμε usernames με πρόσωπα, να συζητήσουμε για τα κοινά μας ενδιαφέροντα, να κοιταχτούμε στα μάτια και να μιλήσουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε πληκτρολόγιο. Τα likes με χαμόγελα είναι προτιμότερα από τα likes με κλικς.

Και για να κλείσω αυτή τη σύντομη ανασκόπηση, θα επανέλθω στην ομιλία του Lars με τον οποίο και ξεκίνησα. Μεταξύ του ακροατηρίου βρισκόταν και η μητέρα του, την οποία μας παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Μια πολύ όμορφη και γλυκιά σκηνή που με άγγιξε ιδιαίτερα, προφανώς επειδή είμαι κι εγώ μητέρα. Τι συγκίνηση να βλέπεις το παιδί σου να έχει διαπρέψει, να έχει πετύχει και να μιλάει σε μία κορυφαία εκδήλωση όπως το TED! Ελπίζω να το ζήσω...

Ευχαριστούμε TEDxAthens team για μία ακόμα αξέχαστη εμπειρία. Ξεφύγαμε από τη μιζέρια, γεμίσαμε θετική ενέργεια, πήραμε ιδέες, δύναμη και έμπνευση. Τώρα όμως, αρκετά με τις σκέψεις, όπως έλεγε και το trailer του φετινού TEDxAthens. Είναι ώρα για πράξεις. Ας γίνουμε τώρα εμείς αυτοί που πράττουν, αυτοί που βοηθάνε, αυτοί που μοιράζονται. Let's do it.

Η Άσπα Τσαμαδή, είναι γνωστή στο χώρο του διαδικτύου και ως Aspa Online. Μάθετε περισσότερα για την Άσπα στο blog της ή ακολουθήστε την στο Twitter και στο Facebook.

 

 

0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ