Απεργία την Πρωτομαγιά

Η επιστήμη πλέον μπορεί να εντοπίσει τα τρολ του διαδικτύου

Η επιστήμη πλέον μπορεί να εντοπίσει τα τρολ του διαδικτύου Facebook Twitter
2

Οι άνθρωποι δεν είναι καλοί ο ένας με τον άλλον στο διαδίκτυο. Ο καθένας από εμάς έχει διαβάσει ένα σχόλιο σε ένα ποστ και έχει ενοχληθεί από τις κακοπροαίρετες παρατηρήσεις ή έχει γίνει μάρτυρας ενός έντονου καυγά κάτω από ένα βίντεο στο youtube.

Πολλές διαδικτυακές κοινότητες πλέον έχουν διαχειριστές που έχουν σκοπό να μπλοκάρουν να τρολ – αυτά τα άτομα δηλαδή που δεν μπορούν να φερθούν κόσμια.  

Μπορείς όμως να αναγνωρίσεις τα τρολ πριν καταστρέψουν μια διαδικτυακή ομάδα; Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Stanford και Cornell πιστεύουν ότι γίνεται αφού πρώτα ανέλυσαν για 18 μήνες ποστ από το ειδησεογραφικό site του CNN, το ακροδεξιό πολιτικό site Breibart και το IGN, ένα site που ειδικεύεται στα βιντεοπαιχνίδια. Αυτό μεταφράζεται σε 1.7 εκατομμύρια χρήστες, περίπου 40 εκατομμύρια σχόλια σε ποστ και 100 εκατομμύρια υπέρ ή κατά ψήφους σε αυτά τα σχόλια.

Σύγκριναν τους χρήστες που αργότερα μπλοκαρίστηκαν από τους ιστοτοπους με χρήστες που δεν αντιμετώπισαν ποτέ κάτι παρόμοιο.

Όσον αφορά τα τρολ παρατήρησαν:

"Βρίσκουμε ότι τέτοιοι χρήστες που τείνουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε ένα μικρό αριθμό από αναρτήσεις, είναι πιο πιθανό να κάνουν άσχετα ποστ για να μαζεύουν απαντήσεις από άλλους χρήστες. Μελετώντας την πορεία αυτών των χρηστών από την στιγμή που γίνονται μέλη μιας ομάδας μέχρι να τους διώξουν, βρίσκουμε ότι γράφουν τα χειρότερα από άλλους χρήστες με το πέρασμα του χρόνου αλλά επίσης γίνονται λιγότερο ανεκτοί από την κοινότητα. Ακόμη ανακαλύψαμε ότι η αντικοινωνική συμπεριφορά τους γίνεται ακόμη πιο χειρότερη όταν η ανταπόκριση από την κοινότητα είναι υπερβολικά σκληρή".

 

Χρησιμοποιώντας αυτό, ανέπτυξαν ένα αλγόριθμο που τους επιτρέπει να κοιτούν αυτούς τους παράγοντες και να καθορίζουν με 80% ακρίβεια αν το τρολ θα μπλοκαριστεί στο μέλλον, με βάση το περιεχόμενο των 5 πρώτων ποστ του. Η πιο δυνατή ένδειξη είναι η αντίδραση και το σβήσιμο σε ποστ από τους διαχειριστές – αλλά ακόμη και χωρίς αυτή την επισήμανση ο αλγόριθμος λειτουργεί με 79% ακρίβεια.  

 

Πολύ ενδιαφέρον επίσης είναι ότι οι ερευνητές είπαν ότι γίνεται συνεχώς και πιο δύσκολο να αναγνωρίσουν τα τρολ και να καθορίσουν αν θα τα διώξουν αν ποστάρουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  «Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν τόσο η συμπεριφορά της κοινότητας όσο και των χρηστών που τελικά οδηγεί στο μπλοκάρισμα», λένε οι επιστήμονες.

Η δουλειά των επιστημόνων έγινε με την υποστήριξη μιας υπηρεσίας της Google και ίσως σύντονα να δούμε τον αλγόριθμο να χρησιμοποιείται για την αναγνώριση και το μπλοκάρισμα των διαδικτυακών τρολ. Όπως όμως σημειώνουν, το ποσοστό επιτυχίας είναι 80% που σημαίνει ότι ένας στους 5 χρήστες μπορεί να κατηγορηθεί εσφαλμένα απλά επειδή είναι αντικοινωνικός. Τι μπορεί να γίνει γι’αυτό;

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι και δηλώνουν ότι για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα αθώων χρηστών ίσως απλά χρειάζεται να δοθεί στους αντικοινωνικούς χρήστες μια ευκαιρία για να εξιλεωθούν.  

2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Αν κατάλαβα καλά, ο αλγόριθμος προορίζεται για να λειτουργεί με τα 5 πρώτα post του troll. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγνωρίζεται και θα κόβεται υπερβολικά γρήγορα.Δεν ξέρω αν θα υπάρχει (ή μπορεί να υπάρχει) και κάποια σύνδεση του κοψίματος με την ip του troll, αλλά και χωρίς αυτό, το troll θα πρέπει να δημιουργεί λογαριασμό κάθε 5 post, πράγμα υποθέτω αρκετά αποθαρρυντικό.Από την άλλη, τι θα γίνει εάν κάνει επίτηδες τα πρώτα post του απολύτως φυσιολογικά με σκοπό να ξεγελάσει το σύστημα; Υποθέτω θα έχει ληφθεί και αυτό υπόψη.Εν πάσει περιπτώσει, μου φαίνεται ένα αρκετά επικίνδυνο σύστημα, που ενδεχομένως θα μπορούσα να δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.