Τι προβλέπει για το μέλλον ο συν-ιδρυτής της Google, Larry Page

Τι προβλέπει για το μέλλον ο συν-ιδρυτής της Google, Larry Page Facebook Twitter
5
Τι προβλέπει για το μέλλον ο συν-ιδρυτής της Google, Larry Page Facebook Twitter
"Η Google έχει ανάγκη από αναθεώρηση της αποστολής της, για τα επόμενα 100 χρόνια"

H Google ιδρύθηκε από τους συμφοιτητές Larry Page και Seergey Brin, το 1998, επάνω σε δύο βασικούς άξονες: "Να μην γίνεις ποτέ κακός" και "κάνε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος".

16 χρόνια μετά την ίδρυσή της, ο ένας εκ των επικεφαλής της Google, ο 41 ετών μηχανικός υπολογιστών κι επιχειρηματίας, Larry Page, παραχώρησε μια συνέντευξη στους Financial Times προκειμένου να δώσει το παρόν στίγμα της εταιρείας, ένός από τα πλεόν αναγνωρίσιμα brands του πλανήτη, αλλά και μια κλεφτή ματιά προς το μέλλον της.

Σε λίγο διάστημα οι υπολογιστές θα είναι σε θέση να μας υποκαθιστούν σε ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα. Πράγμα που θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε την έννοια της εργασίας στο σύνολό της

Αν και η εταιρεία πλέει, γιγαντωμένη, σε 'αχαρτογράφητα νέρά', ο συν-ιδρυτής της Larry Page εμμένει στις αλτρουιστικές αρχές πάνω στις οποίες έχτισε μαζί με τον Segey Brin τη Google, με οικουμενικούς στόχους να "οργανώσει τον όγκο της παγκόσμιας πληροφορίας και να την κάνει προσβάσιμη και χρήσιμη προς όλους".

"Προσπαθούμε να βρούμε μια άκρη σε σχέση με όλη αυτή τη συγκέντρωση πόρων και μέσων που έχει επιτύχει η Google και πώς θα τα μετουσιώσουμε ώστε να έχουν θετική επίδραση στον κόσμο".

Ερωτηθείς σε σχέση με τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας ο Page δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα μέσα για να πάει την τεχνολογία και την αγορά ένα βήμα προς το αύριο. Στην ατζέντα του βρίσκονται ήδη concept όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η υγεία, η καταπολέμηση των ασθενειών και η επιμήκυνση του πρσδόκιμου ζωής καθώς και η βιοτεχνολογία. Τις προοπτικές και τις εφαρμογές των παραπάνω και την μετατροπή τους σε προϊόντα, έχει αναλάβει να διερευνήσει το μυστικό εργαστηρίο "Google Χ labs"  του οποίου ηγείται ο Brin. Μέρος απ' όπου προέκυψαν τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, οι "έξυπνοι" φακοί επαφής, το φορετό Google Glass, και το χάπι που θα εντοπίζει τον καρκίνο.

Η εξήγηση που δίνει ο Page, σε σχέση με τα πολλαπλά 'ανοίγματα' της εταιρείας του, είναι ότι οι υπολογιστές είναι πλέον σε θέση να αναλάβουν να φέρνουν εις πέρας επαγγέλματα που γίνονταν παραδοσιακά από ανθρώπους. 

"Πρόκειται να αποκτήσουμε ορισμένες εκπληκτικές δυνατότητες όσον αφορά στην οικονομία. Σε λίγο διάστημα οι υπολογιστές θα είναι σε θέση να μας υποκαθιστούν σε ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα. Πράγμα που θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε την έννοια της εργασίας στο σύνολό της. Δεν υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα και δεν μπορεί κανείς να το αποτρέψει, με το να το απεύχεται", δήλωσε μεταξύ άλλων ο συν-ιδρυτής της Google, o οποίος όμως προέτρεψε τον κόσμο "να μη φοβηθεί ότι οι υπολογιστές θα του πάρουν τις δουλειές".

"Διαθέτουμε όλα αυτά τα δισεκατομμύρια τα οποία θα έπρεπε να τα επενδύουμε για να κάνουμε τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες", καταλήγει ο Page στη συνέντευξή του στους Financial Times, στρεφόμενος στην έλλειψη τόλμης όσων επενδύουν στη Silicon Valley. "Εάν απλώς κάνουμε τα ίδια πράγματα από την αρχή, και δεν στραφούμε προς κάτι καινοτόμο, το θεωρώ έγκλημα".

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Larry Page σε αυτό το σύνδεσμο.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Προσωπικά θεωρώ οτι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει φακελώσει όλο το κόσμο συλλέγοντας απίστευτα μεγάλο όγκο δεδομένων για τον κάθε ένα μας. Είναι σε θέση να προβλέπει τις αγοραστικές μας κινήσεις τους επόμενους μήνες πριν εμείς σκεφτούμε καν την αγορά ενός συγκεκριμένου προϊόντος. Μπορεί να προβλέπει την πορεία που θα ακολουθήσουμε στο δρόμο πριν από μας και πιστεύω πολλά ακόμα που δεν έχει τύχει να διαβάσω ή που δεν έχουν δημοσιευθεί. Προφανώς τα προϊόντα της κάνουν ευκολότερη τη ζωή μας (;) αλλά μας στερούν την ιδιωτικότητα! Το πολύτιμο εκείνο αγαθό της ελευθερίας. Της ελευθερίας της σκέψης ακόμα. Όπως πάντα το τυρί είναι εμφανές, η φάκα όμως όχι! Και επειδή κάποιος ίσως ρωτήσει. Ναι , και ο γράφων «απολαμβάνει» τις έξυπνες εφαρμογές της Google και όχι μόνο. Αλλά το ζήτημα, κύριοι, είναι να γνωρίζουμε (ή να προβληματιζόμαστε τουλάχιστον) συνεχώς για το τι είναι ,και πως θα επηρεάσει στο μέλλον τις ζωές (ημών και των μελλόντων) κάθε τι που δωρεάν μας προσφέρουν σήμερα. Αλώστε, «Δεν υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα και δεν μπορεί κανείς να το αποτρέψει, με το να το απεύχεται»
Μεγαλομανια μεγαλομανια μεγαλομανια. Θα πρεπει η ειδησεογραφια να δει και πως αντιμετωπιζει τα θεματα της, ανακοινωσαν ενα project για "χαπι που εντοπιζει το καρκινο' ενώ ειναι γνωστο οτι σε αντιστοιχα (μη επιτυχη προς το παρον) projects δουλευει ολη η φαρμακοβιομηχανια επι 20-30 χρονια.Γιατι μια εταιρία αναζήτησης, διαφημήσεων και big data να κανει το συγκεκριμένο καλύτερα; ποιο ειναι το secret sauce? δεν υπαρχει. Προς το παρον αν η συλλογή όλων των δεδομε΄νων όλων των ανθρώπων και η αλγοριθμικη διαμορφωση του κοσμου πουζουμε μεσα απο αυτά ειναι ακομα do no harm το αφηνω στην κριση τους καθενος μας.
Ωραία όλα αυτά κύριε Cook αλλά υπάρχει το εξής. Σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον σε όλο τον κόσμο αν κάποιος δεν δουλεύει δεν πληρώνεται κιόλας. Αντίθετα τα όποια κέρδη που βγάζει μια εταιρεία από τους υπολογιστές και τα ρομπότ που έχουν υποκαταστήσει τους ανθρώπους πάνε στους μετόχους και στον ιδιοκτήτη της εταιρίας. Οπότε τι προτείνεις ακριβώς; Θα δίνονται κάποιου είδους επιδόματα-μισθοί στους ανθρώπους και αυτοί απλά θα κάθονται;
Ο κύριος Cook δεν εξέφρασε άποψη επί του θέματος.Ο κύριος Page όμως πιστεύω θα σου πρότεινε να μην γλυκοκοιτάζεις την προ-βιομηχανικής επανάστασης εποχή διότι είναι πολύ πίσω και ο κόσμος προχωράει μπροστά.
Μάλλον τα χει πάρει με την Apple(!)Τι να κάνουμε που εμφανίζονται νέα επαγγέλματα και χάνονται κάποια άλλα? Να μείνουμε στάσιμοι?Να ζωντανέψουμε και επαγγέλματα που χάθηκαν μήπως?