Αριστοτέλης, Πλάτωνας και Θουκυδίδης σε android μορφή

Αριστοτέλης, Πλάτωνας και Θουκυδίδης σε android μορφή Facebook Twitter
Ο Αντώνης Πανώρης, έχει καταφέρει να παντρέψει τα κλασικά έργα με την τεχνολογία και τα αποτελέσματα μπορείς να τα κάνεις δωρεάν download στην οθόνη σου... Φωτο: Αγγελική Μαυρομμάτη - Βιβλιοπωλείο Ψαράς
0


Θα φανταζόσουν ποτέ τα Άπαντα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα σε Android μορφή; Να έχεις πρόσβαση με ένα κλικ στα έργα του Καβάφη και τα ποιήματα της Πολυδούρη μέσα από το κινητό σου; Ο Αντώνης Πανώρης, Μηχανικός Βιομηχανικού Αυτοματισμού και δημιουργός του Automon, έχει καταφέρει να παντρέψει τα κλασικά έργα με την τεχνολογία και τα αποτελέσματα μπορείς να τα κάνεις δωρεάν download στην οθόνη σου.

Στις αρχές του 2010 άρχισα να πειραματίζομαι με την γλώσσα προγραμματισμού Java έχοντας δουλέψει στο παρελθόν με άλλες ανάλογες γλώσσες. Ο στόχος ήταν να λάβω τις βασικές γνώσεις για να ασχοληθώ μετέπειτα με το νέο λειτουργικό σύστημα Android της Google, το οποίο και ήταν πολλά υποσχόμενο και ανοιχτό (Open Source). Το 2011 ξεκίνησα να αναπτύσσω τις πρώτες μου εφαρμογές σε περιβάλλον Android.

Από το 2011 και μέχρι το 2012 «ωρίμαζε» για τα προσωπικά μου δεδομένα η ενασχόλησή μου με τον προγραμματισμό και σιγά σιγά ένιωθα την ανάγκη να μπω στην «παραγωγή». Έχοντας μια καθημερινή επαφή με το διάβασμα, λόγω επαγγέλματος και λόγω της αγάπης μου για το βιβλίο, στις αρχές του 2013 συνδυάζοντας τα παραπάνω αποφάσισα να αναπτύξω και να δημοσιεύσω ΔΩΡΕΑΝ Android Βιβλία με έργα των Αρχαίων Ελλήνων.

Τα πρώτα «βιβλία» που μετέτρεψα σε μορφή Android ήταν τα άπαντα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, με εκατοντάδες έργα τους ενσωματωμένα σε κάθε εφαρμογή αντίστοιχα.

Η πρώτη «αναβάθμιση» (στα ηλεκτρονικά βιβλία δεν μιλάμε για διορθωμένη – εμπλουτισμένη έκδοση όπως στο χαρτί, αλλά για αναβάθμιση / update) και πιο απαιτητική μέχρι σήμερα έγινε στα Άπαντα του Θουκυδίδη. Ενώ στην αρχή η εφαρμογή είχε 8 βιβλία – αρχεία της «Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου» στα Αρχαία Ελληνικά και άλλα 8 στα Νέα Ελληνικά, αναβαθμίζοντάς την, διασπώντας την σε κεφάλαια και προσθέτοντας 3 διαφορετικές μεταφράσεις στα Αγγλικά ξεπέρασε τα 4.600 αρχεία με 2 εβδομάδες εργασίας.

Αριστοτέλης, Πλάτωνας και Θουκυδίδης σε android μορφή Facebook Twitter
Φωτο: Αγγελική Μαυρομμάτη - Βιβλιοπωλείο Ψαράς


Παράλληλα, ήδη έχουν μεταφερθεί σε Android μορφή τα Άπαντα 10 Ελλήνων λογοτεχνών χαρακτηρισμένων ως κλασικών όπως οι Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Πηνελόπη Δέλτα, Διονύσιος Σολωμός, Μαρία Πολυδούρη, κλπ.

Η ανταπόκριση από την αρχή ήταν θερμή και πέρα από κάθε φαντασία και συνεχίζει να είναι τέτοια μέχρι και σήμερα και ευχαριστώ όλους όσους συμμετέχουν είτε ως αναγνώστες είτε ως συντελεστές. Αυτό που για εμένα ξεκίνησε ως πείραμα, ο κόσμος το αγκάλιασε σφιχτά και το εξέλιξε σε όραμα.

Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο οι Android εφαρμογές που έχω επιμεληθεί (πέρα από τις αυτοεκδόσεις ως Automon), σε συνεργασία με τους διάφορους ηλεκτρονικούς εκδοτικούς οίκους, ξεπερνούν τις 260 με πάνω από 270.000 εγκαταστάσεις σε συσκευές Smartphone και Tablet σε όλον τον κόσμο. Για παράδειγμα τα Άπαντα τους Αριστοτέλη και του Πλάτωνα έχουν ξεπεράσει τις 13.000 και τις 12.000 εγκαταστάσεις αντίστοιχα. Επίσης, ένα βιβλίο που η απήχησή του μας ξάφνιασε θετικά είναι το μυθιστόρημα «Μια σειρά από τρομαχτικά γεγονότα» του Μίνωα-Αθανάσιου Καρυωτάκη από τις Εκδόσεις Σαΐτα με πάνω από 20.500 εγκαταστάσεις σε διάστημα περίπου ενός χρόνου.


Αριστοτέλης, Πλάτωνας και Θουκυδίδης σε android μορφή Facebook Twitter
Η χάρτινη μορφή του βιβλίου όπως ακόμη την γνωρίζουμε άρχισε να μεταμορφώνεται...


Βλέποντας την απήχηση του κόσμου στα δωρεάν Android βιβλία, θέλησα να εμπλουτίσω το υλικό, ερχόμενος για πρώτη φορά σε επαφή με τον Ηρακλή Λαμπαδαρίου, δημιουργό των εκδόσεων Σαΐτα, στις αρχές του 2013, αναπτύσσοντας μέχρι σήμερα κοντά στα 100 βιβλία Android. Η πολύτιμη βοήθειά του Ηρακλή πήγε την τυποποίηση των Android βιβλίων αρκετά βήματα πιο πέρα από τα πρώτα κιόλας στάδια.

Μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία του Ηρακλή είναι και τα «Ζωντανά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια (VivEduGames). Η ιδέα του απλή. Εκπαιδεύομαι την ώρα που Παίζω περιπλανώμενος στα Ζωντανά απομεινάρια μιας άλλης εποχής, της ιστορίας μας, του παρελθόντος μας. Ο Ηρακλής δημιούργησε μια σειρά από δραστηριότητες με κρυμμένες λέξεις και αριθμούς, σε σημεία που έχεις ως στόχο να ανακαλύψεις, συνδυάζοντας τον περίπατο, τη γνώση και το παιχνίδι και αναβαθμίζοντας, παράλληλα, τον όρο ξενάγηση ειδικά για τους μικρούς μας φίλους. Τέτοια παιχνίδια για αρχή έχουν δημιουργηθεί στην Παλιά Πόλη της Καβάλας, στο Αρχαιολογικό και Ναυτικό Μουσείο, στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και στο Μουσείο Καπνού της πόλης.

Η δική μου παρέμβαση ήταν φυσικά στο να γίνουν, με τη σειρά τους, αυτά τα Ζωντανά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια εφαρμογές Android. Στην ουσία ενσωμάτωσα το υλικό και το μετέτρεψα ώστε να είναι φιλικό προς τον χρήστη. Θα βρεις μέσα στην συσκευή, εφόσον εγκαταστήσεις το ανάλογο παιχνίδι, πληροφορίες για τα σημεία πάνω στον χάρτη μέσω GPS ή κάτοψης του χώρου, πληροφορίες για τα εκθέματα και φωτογραφίες, οι οποίες και θα σε καθοδηγήσουν να βρεις τον κρυμμένο θησαυρό.

 

Αριστοτέλης, Πλάτωνας και Θουκυδίδης σε android μορφή Facebook Twitter
Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο οι Android εφαρμογές που έχω επιμεληθεί ξεπερνούν τις 260 με πάνω από 270.000 εγκαταστάσεις σε όλον τον κόσμο... Φωτο: Αγγελική Μαυρομμάτη - Βιβλιοπωλείο Ψαράς


Θα ήθελα να αναφέρω και να ευχαριστήσω, τον φίλο και Υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγίου, Βλάση Κασαπάκη, για την πολύτιμη βοήθειά του στον προγραμματισμό αυτών των εκπαιδευτικών παιχνιδιών και όχι μόνο. Ο Βλάσης (γνωστός ως Zarcrash), έχοντας μεγάλη εμπειρία στον προγραμματισμό Java, στην ανάπτυξη εφαρμογών Android και στα «Διάχυτα Παιχνίδια» (Pervasive Games), όπως το «Barbarossa», το οποίο και είναι βασισμένο σε έναν τοπικό «θρύλο» της Μυτιλήνης, ήταν και είναι σημείο αναφοράς στην δική μου προγραμματιστική εξέλιξη.

Μέσα στο 2013 προέκυψε ακόμη μια συνεργασία με τον Γιάννη Φαρσάρη, δημιουργό των εκδόσεων OpenBook. Ο Γιάννης με εμπιστεύτηκε αμέσως δίνοντας μου ένα ακόμη «σπρώξιμο» να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα συμβουλεύοντας με αρκετές φορές.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο Γιώργος Δαμιανός με τις εκδόσεις 24γράμματα, επιτρέποντας την μετατροπή αρκετών τίτλων σε Android μορφή. Μέσα στο 2014 ξεκίνησα συνεργασία με τις εκδόσεις ΤοΒιβλίο.net και τον Κώστα Θερμογιάννη, η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι σήμερα, μετατρέποντας σε Android μορφή τα ήδη ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά βιβλία των εκδόσεων.

Τέλος και παράλληλα με τα παραπάνω, ολοκλήρωσα πρόσφατα την μετατροπή των πρώτων 13 βιβλίων από τα συνολικά 111 που θα εκδοθούν εν καιρώ, των εκδόσεων Dreamtigers του Γιάννη Αντάμη.


Αριστοτέλης, Πλάτωνας και Θουκυδίδης σε android μορφή Facebook Twitter
Το Android δεν ξέρω αν θα είναι το μέλλον αλλά σίγουρα είναι το παρόν μαζί με διάφορες άλλες ηλεκτρονικές μορφές βιβλίου...Φωτο: Αγγελική Μαυρομμάτη - Βιβλιοπωλείο Ψαράς


Για τους παραπάνω συνεργάτες και φίλους πλέον, θα ήθελα να πω πως νιώθω ότι ενωθήκαμε πολλοί «μόνοι» με όρεξη, δημιουργώντας ένα όμορφο «μαζί» σαν όνειρο και για αυτόν τον λόγο τους ευχαριστώ όλους μαζί και έναν έναν ξεχωριστά για αυτή μας την συμπόρευση.

Σχεδιάζουμε να βγάλουμε εκατοντάδες ακόμη τίτλους βιβλίων σε Android μορφή και όχι μόνο. Ήδη δουλεύουμε με αρκετούς συνεργάτες πάνω σε νέα και πρωτοποριακά projects, ειδικά στο κομμάτι βελτίωσης της ανάγνωσης μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, κάτι που εύχομαι να είμαστε σύντομα σε θέση να δημοσιοποιήσουμε.

Το μέλλον οδηγείται σε μεγάλο βαθμό και από την τεχνολογία. Όσο ενσωματώνεται και εξελίσσεται η τεχνολογία στις ζωές μας, θα μετατρέπονται αρκετά πράγματα της αγοράς σε κάτι νέο. Έτσι και η χάρτινη μορφή του βιβλίου όπως ακόμη την γνωρίζουμε άρχισε να μεταμορφώνεται. Το Android δεν ξέρω αν θα είναι το μέλλον αλλά σίγουρα είναι το παρόν μαζί με διάφορες άλλες ηλεκτρονικές μορφές βιβλίου.

Όλα αυτά γίνονται και θα γίνονται από ανθρώπους, με πολύ προσωπικό κόστος, με αγάπη και σεβασμό στον αναγνώστη, εθελοντικά και δωρεάν, νιώθοντας θέλω να πιστεύω, πως προσφέρουμε με σεβασμό και εμείς, με τον τρόπο μας, στο τεράστιο κομμάτι της διάδοσης του πολιτισμού μας και όχι μόνο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ