Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter
0

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter

 

Ας αρχίσουμε με κάποιους αριθμούς για να πάρουμε μιά ιδέα της Αστικής καλλιέργειας στη χαοτική Νέα Υόρκη με τους ψηλότερους ουρανοξύστες. Πότε ξεκινήσατε την εταιρία σας Brooklyn Grange και πόσους λαχανόκηπους έχετε καλλιεργήσει μέχρι στιγμής ... εκεί ψηλά τον ουρανό;

Τα τελευταία χρόνια , αν και μηχανικός, είχα αρχίσει να ασχολούμαι με πάθος με τη γεωργία και τη λαχανοκομία και το 2009 αποφάσισα να αφοσιωθώ αποκλειστικά στο να φυτεύω λαχανόκηπους στις ταράτσες του Μπρούκλιν. Την επόμενηκιόλας χρονιά μάλιστα ίδρυσα την εταιρία μου Brooklyn Grange. Όταν ανέβηκα στη πρώτη μου ταράτσα για να φυτέψω τον πρώτο μου λαχανόκηπο κοίταξα γύρω μου και αντιλήφθηκα τις τεράστιες καλλιεργητικές δυνατοτητες που έδινε αυτό το τοπίο για όποιους, όπως και εγώ, αγαπούν τη γεωργία αλλά κι τη ζωή στη πόλη!

Προσωπικά πιστεύω οτι η αστική καλλιέργεια μπορεί να γίνει μοχλός κοινωνικής αλλαγής, να βοηθήσει στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και να τονώσει τον κοινωνικό ιστό, τη συνεργασία και την ομόνοια ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης.

Δεν καλλιεργείτε όμως μόνο λαχανικά στις ταράτσες της Νέας Υόρκης αλλά λουλούδια και μέλισσες...

Λιγότερα λουλούδια, περισσότερα λαχανικά. Έχουμε όμως ξεκινήσει μία έρευνα για να δούμε τί αποδίδει καλύτερα, το λουλούδι ή το λαχανικό στις ταράτσες. Έχουμε σαράντα κυψέλες στη Νέα Υόρκη σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές ενώ μέχρι τώρα, με τη μέθοδο leasing, έχουμε υπενοικιάσει δύο τεράστιες ταράτσες έκτασης 11.000 τετραγωνικών μέτρων (11 στρεμμάτων) και έχουμε σχεδιάσει δεκάδες ταρατσόκηπους με λαχανικά διαφόρων μεγεθών για τους πελάτες μας. Κανείς από αυτούς δεν έχει παρατήσει το λαχανόκηπό του-κάτι που μας δίνει μεγάλη χαρά.

Πόσο κοστίζει να δημιουργήσεις ένα μικρό ταρατσόκηπο, ας πούμε 100 τετραγωνικών;

Ολα εξαρτώνται από την ήδη υπάρχουσα κατασκευή, αν είναι καλά μονωμένη, τα έξοδα της δημοτικής άδειας, η πληρωμή του αρχιτέκτονα που θα τον σχεδιάσει... Μιά ενδεικτική τιμή θα μπορούσαμε να πούμε οτι είναι γύρω στα 150 δολλάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Αν υπάρχουν όμως κατασκευαστικές ατέλειες τότε σαφώς το κόστος ανεβαίνει και τα έξοδα της αρχικής εγκατάστασης (υλικά, γερανοί, αμοιβές, άδειες) είναι περισσότερα.

Πόσοι περίπου άνθρωποι ασχολούνται με κάποιου είδους καλλιεργεια στη πόλη της Νέας Υόρκης; Θα το αποκαλούσατε μόδα; Θεραπεία; Φθηνότερα λαχανικά για την οικιακή κατανάλωση; Η μήπως είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών;

Η αλήθεια είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με την αστική καλλιέργεια στη μητροπολιτική Νέα Υόρκη και πραγματικά τους αρέσει πολύ να καλλιεργούν έστω και ένα μέρος της τροφής τους μόνοι τους συνδέοντας ξανά το φαγητό με τη φύση. Προσωπικά πιστεύω οτι η αστική καλλιέργεια μπορεί να γίνει μοχλός κοινωνικής αλλαγής, να βοηθήσει στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και να τονώσει τον κοινωνικό ιστό, τη συνεργασία και την ομόνοια ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης. Το σύστημα της παραγωγής της τροφής μας έχει βιομηχανοποιηθεί και τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίσουν τί σημαίνει παραδοσιακή καλλιέργεια και πώς αυτό επηρεάζει την ίδια τους την υγεία.

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter

Μπορώ έυκολα να αντιληφθώ την εκπαιδευτική αξία των ταρατσόκηπων και πρέπει όντως να είναι μιά πολύ ευχάριστη απασχόληση για όσους μπορούν οικονομικά να τη δημιουργήσουν αλλά εσείς μιλάτε για κατανάλωση της παραγωγής των λαχανικών αυτών. Αλλά (και είμαι σίγουρη οτι έχετε βαρεθεί να σας ρωτάνε αυτή την ερώτηση) δεν είναι τα λαχανικά που μεγαλώνουν σε μιά μητρόπολη μολυσμένα και ακατάλληλα για κατανάλωση; Γιατί , ας πούμε, να μην διαλέξουμε λαχανικά από τη περιοχή γύρω από τη Νέα Υόρκη που είναι λιγότερο μολυσμένη;

Τα φυτά απορροφούν πολύ λίγο από τα σωματίδια της μόλυνσης , το σώμα μας αντίθετα τα απορροφά πιό εύκολα μέσω των πνευμόνων μας. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε (με αναλύσεις και ειδικές μετρήσεις) είναι η παρουσία βαρέων μετάλλων και τοξινών στον αέρα. Συνεργαζόμαστε με ένα πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για αυτά τα θέματα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες ανησυχητικές ενδείξεις.

Τί ουσιαστικό προσφέρουν οι ταρατσόκηποι στη Νέα Υόρκη και τους κατοίκους της;

Η δημιουργία των λαχανόκηπων σε ταράτσες αλλά και σε πάρκα και άλλους ελευθερους αστικούς χώρους συμβάλλουν όπως και άλλες παρόμοιες ενέργειες στο να γίνουν τα αστικά κέντρα βιώσιμα και ευχάριστα για να ζούν οι άνθρωποι που καθημερινά τα κατακλύζουν. Επίσης βοηθούν στη συγκέντρωση και σωστή αξιοποίηση του βρόχινου νερού που αλλιώς (όταν γίνονται τρομερές νεροποντές στη Νέα Υόρκη) αναμιγνύεται με εκείνο των βόθρων που υπερχειλίζουν λόγω κακής δημοτικής συντήρησης μολύνοντας ανεπανόρθωτα τον υδάτινο ορίζοντά μας. Τέλος, να αναφέρω οτι σε μεγάλη κλίμακα οι ταρατσόκηποι συμβάλλουν τόσο στη μείωση της ζέστης μέσα στο κτίριο όσο στη μείωση της θερμοκρασίας στις πόλεις μειώνοντας έτσι τις νησίδες θερμότητας και τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα.

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter

Πώς αξιοποιείτε το νερο της βροχής; Οι νεροποντές της Νέας Υόρκης είναι φημισμένες...

Η αρχική εγκατάσταση περιλαμβάνει ένα αρδευτικό σύστημα που μέχρι ένός σημείου αποθηκεύει στη ταράτσα το νερό για πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες . Το περίσσευμα της βροχής και το χιόνι όταν λιώνει κατευθύνονται προς έναν άλλο αγωγό.

Έχετε εκπαιδευτικά προγράμματα για όποιον θέλει να ξεκινησει ένα λαχανόκηπο στη ταράτσα του;

Ναί φυσικά, εκπαιδεύουμε δεκάδες νεαρούς αγρότες κάθε χρόνο στις ταράτσες μας , εμείς ή οι ειδικοί και οι επιστήμονες που προσκαλούμε. Παραδίδουμε σεμινάρια για τη καλλιέργεια, την επιλογή σωστών φυτών για κάθε κτίριο ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη, την ύδρευση, τη κομποστοποίηση, την ανάλυση εδάφους και του αέρα αλλά και οικονομοτεχνικά μαθήματα για το κόστος της καλλιέργειάς τους και την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου τους και της σοδειάς τους. Είμαστε περήφανοι όχι μόνο για τις γνώσεις που μοιραζόμαστε αλλά γιατί έχουμε γίνει πιά μιά ζωντανή κοινότητα ανταλλαγής γνώσεων ανοικτή στο κοινό και όποιον ενδιαφέρεται να έρθει για να μάθει κάτι για τους εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας ή να ξεκινήσει το δικό του λαχανόκηπο στη ταράτσα του.

 

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ