Το καλύτερο προφιτερόλ της επικράτειας μόλις κυκλοφόρησε

Το καλύτερο προφιτερόλ της επικράτειας μόλις κυκλοφόρησε Facebook Twitter
12
Το καλύτερο προφιτερόλ της επικράτειας μόλις κυκλοφόρησε Facebook Twitter
Aν δεν είσαι φίλος της σοκολάτας, θα προτιμήσεις σκέτα τα σου, με μια παριζιάνα κρεμ πατισιέρ πασπαλισμένα με άχνη.

Για να γίνει το προφιτερόλ, πρώτα εγέννετο η pate a choux. Ή αλλιώς, η ζύμη του σου, μια ζύμη τραγανή καμωμένη με πολλά αβγά, που πρώτος έφτιαξε ο Ποπελίνι, ο ζαχαροπλάστης που έφερε μαζί της τον 16ο αι., από την Ιταλία η Αικατερίνη των Μεδίκων, όταν έφτασε νυφούλα και σύζυγος του Ερρίκου του Β. Η Αικατερίνη είναι εκείνη που έφερε τον εκλεπτυσμένο ιταλικό τρόπο της καλής ζωής στην ως τότε ημιβάρβαρη γαλλική αυλή, που μέχρι να έρθει εκείνη δεν ήξερε από πιρούνια, δεν έτρωγε αγκινάρες, δεν έφτιαχνε ροσόλια και παγωτά με βουνίσιο χιόνι. Παραφθορά, λοιπόν, του pate a chaux, θερμοζύμη με άλλα λόγια, η pate a choux στα πρώτα της βήματα έφτιαχνε αλμυρές συνταγές και ίσως από κει να έχει μείνει και η συνήθεια του σουδάκι-καναπεδάκι, όταν το τραγανό, νοστιμότατο μπουκίτσα κενό σφαιρίδιο κόβεται στα δυό για να γεμίσει με ντιπάκια, κρέμα ροκφόρ ή σολομό στους απανταχού κλασικούς μπουφέδες.

 

Όταν πέρασε στη γλυκιά καριέρα του, το σου έγινε η βάση για πολλά υπέροχα κλασικά γλυκά, όπως τα προφιτερόλ, τα σου α λα κρεμ, το Παρί-Μπρεστ, τα εκλαίρ, το Σεντ-Ονορέ και τις religieuses (καλόγριες ελληνιστί). Το αυθεντικό προφιτερόλ, είναι γαλλικό: σουδάκια γεμιστά με κρέμα πατισιέρ ή με σαντιγύ ή με παγωτό βανίλια, περιχυμένα την τελευταία στιγμή με μια ζεστή, αραιή και ανάλαφρη σος σοκολάτα. Να γιατί το προφιτερόλ δεν μπήκε ποτέ στα γαλλικά ζαχαροπλαστεία παραμένοντας ένα κλασικό, εστιατορικό γλυκό. Ας όψεται η ζεστή σος! Σε άλλες παραλλαγές μπορείς να βρεις τα σου πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και καβουρδισμένο αμύγδαλο εφιλέ ή με ζεστή σος καραμέλα.

Το καλύτερο προφιτερόλ της επικράτειας μόλις κυκλοφόρησε Facebook Twitter

Και για να λύσουμε μια και καλή την παρεξήγηση, όσο οι γάλλοι και οι γενικώς ευρωπαίοι ήξεραν σαν προφιτερόλ αυτό που σας περιέγραψα παραπάνω, η Ανατολή είχε τη δική της συνταγή: αυτή που έκανε διάσημο το Inci Pastanesi της Ιστικλάλ στην Πόλη ή τον Ανδριά στη δική μας Αθήνα. H διαφορά είναι στη σοκολάτα, η οποία δεν είναι μια απλή σος αλλά κρέμα σοκολάτα με αλευράκι αλλά και στις ροζέτες με σαντιγύ.

Αρκετός, ωστόσο, ο πρόλογος, ας βουτήξουμε στο κυπελάκι με το κυρίως θέμα. Δεν πάει πολύς καιρός που τυχαία περιδιαβαίνοντας την Π. Πατρών του απολύτως θεσσαλονικιού κέντρου, είδα το μαγαζάκι μια σταλιά του Miles Σκλήρη και της Αλίκης Συμεωνίδου. Για την ακρίβεια, πρωτίστως το μύρισα, ευωδιά βανίλιας και σοκολάτας στο πεζοδρόμιο, μέσα ένας πάγκος, καζάνι σαν βουτιά σε μαύρη ή γάλακτος λιωμένη σοκολάτα, τα σουδάκια βγαίνουν από το φούρνο, πλάι μπολάκια με πολλές επιλογές για ένα τελικό touch πάνω από ένα κυπελάκι με προφιτερόλ που θα επιλέξεις με λευκή, μαύρη ή γάλακτος, ζεστή ή κρύα, σοκολάτα. Εδώ θα κάνεις εσύ το δικό σου προφιτερόλ-όνειρο πραγματικότητα και από πάνω θα του προσθέσεις φρέσκιες φράουλες ή φρούτα του δάσους, σαντιγύ, τριμμένο μπισκότο, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, βύσινο ή καραμέλλα. Τα σουδάκια ζυμώνονται και ψήνονται κάθε μια ώρα, με το καλύτερο, αγνό γαλλικό βούτυρο, αρωματίζονται με βανίλια Μαδαγασκάρης, η σοκολάτα δεν είναι τίποτα λιγότερο από Valhrona. Kι αν δεν είσαι φίλος της σοκολάτας, θα προτιμήσεις σκέτα τα σου, με μια παριζιάνα κρεμ πατισιέρ πασπαλισμένα με άχνη. Έφυγα με ένα κουτί που το μοίρασα ολόγυρα, στους φίλους της πέριξ αγοράς. Είδα το μάτι τους να γυαλίζει, είδα οργασμούς να σχηματίζονται στα χείλη τους, είδα κι αυτούς που μισούν τη ζάχαρη να ερωτεύονται ακαριαία το τραγανό, σαν φύλλο και φτερό ανάλαφρο, ολόφρεσκο σουδάκι με την καυτή, αριστοκράτισσα σοκολάτα. Έκανα το τεστ και επέστρεψα.

Ο Miles είναι χημικός, η Αλίκη βιολόγος και οι δυό μαζί ένα πανέμορφο ζευγαράκι που είδε την κρίση να μπλοκάρει το μέλλον του. Η αγάπη τους για το συγκεκριμένο γλυκό τους έφερε σε σεμινάρια, μια γνώση που στεγάστηκε σε ένα μικρό μαγαζί, που φτιάχνει και εξίσου μαγικό κρουασάν και εσπρέσο από σπάνιο χαρμάνι. Τίποτα πέρα από την απόλυτη εξειδίκευση, που είναι το μέλλον της νέας γεύσης. Κι αν γιορτάζεις, φέρνεις το δικό σου γιορτινό μπολ, να γίνει τούρτα προφιτερόλ sur mesure για κάθε περίσταση.

Το καλύτερο προφιτερόλ της επικράτειας μόλις κυκλοφόρησε Facebook Twitter

Choureal, Π. Πατρών Γερμανού 7, 2310 252766

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
Πάντως μπράβο στα παιδιά που αναφέρει το άρθρο, γιατί είναι νέοι και κάνουν κάτι με αγάπη. Αν επιμείνουν σε αυτό θα το κάνουν μια ζωή. Θα γίνουν σαν εκείνα τα παιλιακά ζαχαροπλαστεία χωρίς τις εντυπωσιακές βιτρίνες αλλά με εντυπωσιακή εμμονή στην ποιότητα και τη σεμνή παρουσίαση θεϊκών απολαύσεων. Μια μορφή ζαχαροπλαστείου που λατρεύουμε.
Έχουμε και στην Αθήνα υπέροχα γλυκά. Και στην εκπομπή της κας. Ψυχούλη έοχυν παρουσιαστεί μερικά εξαιρετικά. Ειδικά για ένα έχει φάει πολύ βρίσιμο, όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά επειδή το είδα εγώ σε επανάληψη της εκπομπής χαράματα που δεν μπορούσα να πάω να πάρω εκείνο το κέικ λάβας και εκείνη την κρέμα με τα αμαρέτι που έφτιαχναν. Όσο για το προφιτερόλ. Ο Αδριάς πάντοτε με άφηνε αδιάφορο. Προσωπική μου εκτίμηση και μόνο. Στη γειτονιά μου φτιάχνουν ένα από τα αναγνωρισμένα ως καλύτερα προφιτερόλ της Αθήνας. Η κρέμα σοκολάτας είναι αιθέρια σε υφή και υπέροχα αρωματισμένη, από ποσότητα δε, αρκετά χορταστική. Λ. Αμφιθέας, Νουβέλ το κατάστημα. Με την ίδια κρέμα φτιάχνουν και εξαιρετική κρέπα κάστανο... Ηδονή....
Εξαιρετικό μαγαζί. Εξαιρετική ποιότητα υλικών και το σημαντικότερο, οτι μπορώ να ρυθμίσω την αναλογία κρέμας σοκολάτας όπως γουστάρω. Το προφιτερόλ ποτέ δεν ήταν το αγαπημένο μου γλυκό, γιατί με μπούχτιζε η σοκολάτα. Έξτρα κρέμα παρακαλώ, ναι από αυτή με την βανίλια Μαδαγασκάρης
Σκέτη Γλύκα στα Χανιά.. Αυτό μάλλον δεν το έχετε ανακαλύψει ακόμα!! Με αγνά υλικά χωρίς σκόνες και βλακείες, φρέσκα της ημέρας και μοναδικές συνταγές....Και εκεί θα φάτε ένα απ τα καλυτερα προφιτερόλ!!
Για την Θεσσαλονίκη ποτέ δεν τρελαινόμουν,τελευταία που πήγα όμως, στο φαγητό,στο γλυκό και στις τιμές είναι μακράν καλύτερη από εδώ χάμω.Πήγα σε έναν φούρνο και ζήτησα μια τυρόπιτα σαν mitsuko no.46 εκτός του ότι ήταν γαμάτη έκανε μόνο 1 € συν τα πασχαλινα αυγά τύπου τυραννόσαυρου είχαν 12 με 15 € σε καλά ζαχαροπλαστεία,δηλαδή 7 με 10 € από την Αθήνα.1η φορά λέω κάτι καλό για την Θεσσαλονίκη,θα πάρω depon.
Στη Ροτόντα κοντά υπάρχει ένα μαγαζάκι που όταν έφαγα εκεί (και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές) έπαθα την πλάκα μου. Την προηγούμενη είχα πάει σε ένα πιο "κλασσικό" της Θεσσαλονίκης σε ένα πεζόδρομο. Το μόνο που με εντυπωσίασε ήταν ένα ιδιαίτερο άρωμα που είχε η απλή αγγουροντομάτα που παραγγείλαμε. Όλα τα υπόλοιπα τα ρευόμαστε δύο μέρες. Επίσης στη Ροτόντα κοντά, δύο κομμάτια πίτσα (σχεδόν μια ολόκληρη ατομική Αθηναϊκή) συν ένα αναψυκτικό και ήταν πλήρες γεύμα μεσημεριανό με περίπου 5 ευρώ. Και φανταστικό σεμιφρέντο χαλβά κοντά στην παραλία. Η θεσσαλονίκη θα μου μείνει αξέχαστη...