Απεργία την Πρωτομαγιά

Όλα στα κάρβουνα

 Όλα στα κάρβουνα Facebook Twitter
1
 Όλα στα κάρβουνα Facebook Twitter
Το μπάρμπεκιου είναι το παιδικό πάρτυ του ενήλικα, αφού δεν καταλαβαίνει ούτε από πρωτόκολλο, ούτε από ενδυματολικούς κώδικες και δεν στέκεται στη σωστή χρήση του μαχαιριού.

Το μπάρμπεκιου είναι το πιο χαρούμενο κάλεσμα του καλοκαιριού: είναι δημοκρατικό, αφού μαζεύει γύρω από την ψησταριά όλες τις ηλικίες, είναι χαλαρό αφού δεν σε καθηλώνει σώνει και ντε γύρω από το τραπέζι και τους κανόνες του και είναι σαν παρατεταμμένος οργασμός αφού σου δίνει την ηδονή μπουκιά μπουκιά-τώρα βγήκε το παϊδάκι κι οσονούπω έρχεται και το λουκάνικο. Το μπάρμπεκιου είναι το παιδικό πάρτυ του ενήλικα, αφού δεν καταλαβαίνει ούτε από πρωτόκολλο, ούτε από ενδυματολικούς κώδικες και δεν στέκεται στη σωστή χρήση του μαχαιριού. Το μπάρμπεκιου είναι χαλαρωτικό και σου επιστρέφει ατόφια την πρωτόγονη ηδονή ενός κομματιού κρέατος με όλη τη νοστιμιά της αρχέγονης τσίκνας.

 Όλα στα κάρβουνα Facebook Twitter
Το σωστό μπάρμπεκιου οφείλει να φροντίσει όλα τα γούστα: θα πάρεις παϊδάκια, φιλετάκια, λουκάνικο, μοσχάρι, χοιρινό λαιμό ή πανσέτα και κοτόπουλο ή μπιφτέκια για τα πιτσιρίκια...

 Οδηγός επιτυχίας μιας ψητοκατάστασης 

  • Το σωστό μπάρμπεκιου οφείλει να φροντίσει όλα τα γούστα: θα πάρεις παϊδάκια, φιλετάκια, λουκάνικο, μοσχάρι, χοιρινό λαιμό ή πανσέτα και κοτόπουλο ή μπιφτέκια για τα πιτσιρίκια.
  • Πάρτυ πρέπει να κάνει κι ο vegeterian καλεσμένος, αλλά και η Κική που κάνει δίαιτα: οπότε θα σκεφτείς να ρίξεις στη σχάρα και μερικά λαχανικά.
  • Το κρέας δεν κατεβαίνει ξεροσφύρι: θέλει και δυό-τρεις σαλάτες και πατάτες ψητές που θα ψήνονται στη θράκα σε αλουμινόχαρτο όσο ετοιμάζεται το κοψίδι. Πεντανόστιμα και τα ολόκληρα κρεμμύδια που θα ψήσεις επίσης στη χόβολη με τη φλούδα τους μέσα σε αλουμινόχαρτο και θα τα σερβίρεις με λαδολέμονο.
  • Αν θέλεις να πρωτοτυπήσεις στο πιο σικάτο του, το θαλασσινό μπάρμπεκιου ταιριάζει καλύτερα με το καλοκαίρι: γαρίδες, καραβίδες, χτένια, χταπόδι, σουπιές, καλαμάρια και ολόφρεσκο ψάρι, κατά προτίμηση όχι ιχθυοτροφείου και με τίποτα κατεψυγμένα. Το ψάρι, βέβαια, απαιτεί μάγκα ψήστη. Μέτρα τα προσόντα σου κι αν η σούμα σου βγει στο μείον, υπάρχει και η λύση του ψησίματος μέσα σε λαδόκολλα. Ακόμα καλύτερα, ο γάβρος και η σαρδέλα, που ψήνονται στο λεπτό και δεν κοστίζουν. Αλάνθαστα! Σ’αυτή την περίπτωση φρόντισε να παγώσεις στο ψυγείο κι ένα σωστό απόσταγμα ή μια καλή ρακή.
  • Ένα ζυμωτό ψωμί και ψωμάκια για burgers, θα ολοκληρώσουν το υπερθέαμα. Τα κόβεις σε φέτες και τα ψήνεις στην ειδική σχάρα κάτω από τα κρέατα, που διαθέτουν τα μπάρμπεκιου με λάβα.
  • Κι αφού μπήκες στον κόπο, μέσα σε πακετάκια από αλουμινόχαρτο, μπορείς να τυλίξεις φέτες από τυρί φέτα, με λίγο ελαιόλαδο, θυμάρι ή ρίγανη, λίγη καυτερή πιπερίτσα και ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, που θα ψήσεις στη σχάρα.
  • Μην ξεχάσεις να γεμίσεις το ψυγείο μπύρες και λευκά κρασιά.

 Όλα στα κάρβουνα Facebook Twitter
Πάρτυ πρέπει να κάνει κι ο vegeterian καλεσμένος, αλλά και η Κική που κάνει δίαιτα: οπότε θα σκεφτείς να ρίξεις στη σχάρα και μερικά λαχανικά...
 

Η μαρινάδα

Αντίθετα με τον μύθο, η αλήθεια υποστηρίζει πως η μαρινάδα δεν μαλακώνει το κρέας. Όμως, το νοστιμίζει τρελά, αφού γεμίζει τη σάρκα του με αρώματα. Το μαρινάρισμα το κάνουμε από την προηγούμενη το βράδυ και κρατάμε το κρέας σε τάπερ στο ψυγείο. Πριν το ψήσουμε, το στεγνώνουμε τέλεια με χαρτί κουζίνας.

Τα λαχανικά και τα ψάρια θα τα μαρινάρεις σε πιο ελαφρές μαρινάδες, ας πούμε σε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, λίγο ούζο, μαϊντανό, φρέσκια ρίγανη ή οτιδήποτε σε φρέσκο μυριστικό.

Μαρινάδα για χοιρινές μπριζόλες ή σουβλάκια

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, ½ φλιτζάνι λευκό κρασί, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, 1 δαφνόφυλλο, 1 κουταλιά κόκκους μπαχάρι, 1 κουτ. του γλυκού ρίγανη.

Μαρινάδα για αρνίσια παϊδάκια

1 φλιτζλανι ελαιόλαδο, 4 γαρίφαλα, από 1 κουτ. του γλυκού κόλιαντρο σε σκόνη, κύμινο, θυμάρι, ρίγανη, εστραγκόν, 1 μικρό ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό, 2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη, 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι.

Και μια ωραία σος για να περιχύσεις τα ψητά λαχανικά

Χτυπάς στο μπλέντερ 2 σκελίδες σκόρδο, 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. χυμό λεμονιού, ½ ματσάκι βασιλικό και αλάτι.

 Όλα στα κάρβουνα Facebook Twitter
Tο θαλασσινό μπάρμπεκιου ταιριάζει καλύτερα με το καλοκαίρι...
 

Στην υγειά του ψήστη

  • Καθαρίζουμε και καίμε καλά τη σχάρα πριν βάλουμε πάνω της το κρέας, το οποίο το αφήνουμε να ψηθεί με την ησυχία του από κάθε πλευρά, χωρίς να το ζαλίζουμε στο γύρισμα και χωρίς να το τρυπάμε με πιρούνι, γιατί θα χάσει τους χυμούς του. Τα αναποδογυρίσματα γίνονται αυστηρά και μόνο με τσιμπίδα.
  • Τα υλικά μας τη στιγμή που θα τα βάλουμε στη σχάρα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ένα μοσχαρίσιο κομμάτι πάχους 2 εκ, θέλει 11/2 λεπτό ψήσιμο από κάθε πλευρά για να σου βγεί saingnant, 21/2 λεπτά για να σου βγει μέτριο και 5 λεπτά από κάθε πλευρά για καλοψημμένo.

Ο μύθος και η αλήθεια

Το bbq δεν είναι προνόμιο μόνο των πλουσίων. Κοινώς, δεν χρειάζεται να διαθέτεις τη μισή Εκάλη σε κήπο για να στήσεις την ψησταριά σου. Μια ψησταριά χωράει και στο μικρότερο μπαλκόνι του Παγκρατίου, κι αν δεν υπάρχει ούτε αυτό, χωράει και πάνω στο τραπέζι της τραπεζαρίας. Σ’αυτή τη λιγότερο ειδυλλιακή περίσταση, θα μετατρέψεις το σαλόνι σε κήπο και θα δώσεις το ανάλογο σύνθημα: ελάτε με τις σαγιονάρες, αράξτε στους καναπέδες και φάτε με τα χέρια.

 Όλα στα κάρβουνα Facebook Twitter
Ο ψήστης δεν πρέπει να ζαλίζει στο γύρισμα το κρέας και να μη το τρυπάει με πιρούνι, γιατί θα χάσει τους χυμούς του. Τα αναποδογυρίσματα γίνονται αυστηρά και μόνο με τσιμπίδα...

Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε

Στην πιο low budget εκδοχή μιας ψησταριάς, στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ κυκλοφορεί ταψάκι-ψηστιέρα με κάρβουνα μιας χρήσης. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα σε δέκα λεπτά, η νοστιμιά ανάλογη με της ψησταριάς στη Βάρη και στο τέλος το όλο σκηνικό πετιέται στα σκουπίδια, οπότε δεν χρειάζεται πλύσιμο.

Επίσης, στα Vicko θα βρεις μια υπέροχη, ντιζαϊνάτη στρογγυλή, φτηνή ψησταριά με καπάκι, σε όλα τα χαρούμενα χρώματα και σε μέγεθος που χωρά και στο πιο μικρό μπαλκόνι.

Στην πιο ντιζάιν εκδοχή της, η ψησταριά με πετρώματα λάβας ψήνει καταπληκτικά και δεν σε βάζει στο μπελά του κάρβουνου. Η ομορφότερη ακούει στο όνομα Outdoor και θα την βρεις στην “Παρουσίαση”.

1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ ωραίο το άρθρο, σούπερ οι προτάσεις του για το τι θα βάλουμε στο bbq, πώς θα το μαρινάρουμε και πώς θα το ψήσουμε.. αλλά μία πρακτική ερώτηση: πώς θα στήσω την ψησταριά στο σαλόνι χωρίς να τσικνιστεί όλο το διαμέρισμα;;! πέραν της πλάκας όμως, πείτε με κακιασμένη, αλλά πιστεύω ότι το bbq και οι ψησταριές -ιδίως με κάρβουνα- είναι φύσει και θέσει θέμα εξοχής ή έστω ανοικτού χώρου.. σε κήπο, στο χωριό, στην παραλία, ακόμα και στην ταράτσα. Σε ένα μικρό μπαλκονάκι μιας πόλης με τον απέναντι και τον δίπλα σε απόσταση αναπνοής προσωπικά όχι μόνο δεν θα το ευχαριστιόμουν, αλλά και πιστεύω ότι δεν είναι και ευγενικό για τη συμβίωση με τους γείτονες, μιλώντας από προσωπική εμπειρία. Χωρίς καμία προειδοποίηση βρήκα τη μπουγάδα των μωρών να βρωμάει ψαρίλα από τα ψάρια που έψηνε ο απο κάτω, ενώ το διαμέρισμα είχε γεμίσει κάπνα από τα προσανάμματα, και το ένα μωρό με αναπνευστικά προβλήματα έβηχε ασταμάτητα επειδή στον γείτονα ξύπνησε το χωριό μέσα του. Πόσο καλύτερα θα ήταν αν αξιοποιούνταν -λέμε τώρα- ταράτσες και ακάλυπτοι και κάναμε ένα get together όλοι μαζί, αντί για τα μπαλκόνια;