Σαν σήμερα το 1991 ζήσαμε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα πολέμου

 Σαν σήμερα το 1991 ζήσαμε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα πολέμου Facebook Twitter
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι εκθέσεις ποικίλλουν για τον αριθμό και ο κατάλογος με τα ονόματα όσων βρίσκονταν εκεί αποτεφρώθηκε κατά την έκρηξη
4


 

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1991 καμία ανθρώπινη φύση δε μπορούσε να πιστέψει και τελικά να αποδεχτεί το μακελειό μετά το βομβαρδισμό των αμερικανικών δυνάμεων στο καταφύγιο Amiriyah στο Ιράκ. Στις 4:30 το πρωί δύο F-117 stealth βομβαρδιστικά, αρχικά έριξαν με λέιζερ την πρώτη "έξυπνη" βόμβα στο καταφύγιο. Η βόμβα, κυριολεκτικά τρύπησε το 4.5 μέτρων οπλισμένο σκυρόδεμα και εξερράγη. Λίγα λεπτά αργότερα η δεύτερη βόμβα ακολούθησε το δρόμο που άνοιξε η πρώτη. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο ανώτερο επίπεδο αποτεφρώθηκαν από τη θερμότητα, ενώ βραστό νερό από τη δεξαμενή του καταφυγίου σκότωσε όσους βρίσκονταν στο βάθος.

Οι νεκροί ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες και τα αγόρια άνω των 15, είχαν φύγει για να τους δώσουν λίγη ησυχία.


Στο καταφύγιο κατά τη στιγμή του βομβαρδισμού βρίσκονταν εκατοντάδες Ιρακινών αμάχων. Το προηγούμενο βράδυ ήταν η γιορτή του Eid Al-Fitr. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι εκθέσεις ποικίλλουν για τον αριθμό και ο κατάλογος με τα ονόματα όσων βρίσκονταν εκεί αποτεφρώθηκε κατά την έκρηξη. Οι νεκροί ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες και τα αγόρια άνω των 15, είχαν φύγει για να δώσουν στις γυναίκες και τα παιδιά λίγη ησυχία. Η έκρηξη έστειλε θραύσματα και στα γύρω κτίρια, σπάζοντας τζάμια και καταστρέφοντας πολλά σημεία τους.


Το καταφύγιο διατηρείται ως μνημείο για όσους έχασαν τη ζωή τους μέσα σε αυτό, με φωτογραφίες των νεκρών.


Ο Jeremy Bowen ανταποκριτής του BBC, ήταν ένας από τους πρώτους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στη σκηνή. 

Για ποιο λόγο οι Αμερικανοί βομβάρδισαν ένα καταφύγιο με αμάχους;

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από τον Art Laffin κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καταφύγιο Amiriyah στο Ιράκ, στις 13 Φεβρουαρίου 1998 στην 7η επέτειο του βομβαρδισμού.

Amiriyah
από τον Art Laffin

13 Φεβ 1991, 4:00 π.μ.

 

«Περισσότεροι από 1.000 Ιρακινοί, κυρίως γυναίκες και παιδιά κοιμούνται ακόμη στο καταφύγιο Amiriyah, λίγο έξω από τη Βαγδάτη, όπου πήγαν για να προστατευτούν από τις βόμβες του αμερικανικού στρατού.

Για αρκετές ημέρες ένα κατασκοπικό αεροπλάνο πετούσε πάνω από το καταφύγιο. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν πιθανότατα κρύβεται εκεί. Οι στρατιώτες των ΗΠΑ όμως, γνωρίζουν την αλήθεια. Μια απόφαση παίρνεται στα κρυφά από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον υπουργό Άμυνας και Γραμματέα Ντικ Τσένι και τον Στρατηγό Κόλιν Πάουελ. "Ρίξτε βόμβα στο καταφύγιο, σκοτώστε όποιον υπάρχει μέσα, ακόμη και τους αμάχους".

Αρχικά πέφτει μια "έξυπνη" βόμβα ώστε να κάνει ένα άνοιγμα στην οροφή, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους. Στη συνέχεια, μέσα από το άνοιγμα, πέφτει μια άλλη βόμβα φθάνοντας βαθιά μέσα στο υπόγειο καταφύγιο και σκοτώνοντας όλους στο πέρασμά της. Συνολικά, σχεδόν χίλιοι Ιρακινοί δολοφονήθηκαν, γυναίκες και παιδιά κάηκαν ζωντανοί. Λιγότεροι από 17 άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν.

 Σαν σήμερα το 1991 ζήσαμε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα πολέμου Facebook Twitter

Η επανάληψη του Άουσβιτς, της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, του Βιετνάμ, του Ελ Σαλβαδόρ, του Παναμά.

Το έγκλημα προμελετημένο και βάρβαρο.
Οι δράστες αμετανόητοι.

Επτά χρόνια αργότερα, οκτώ ειρηνοποιοί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έρχονται να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα σε αυτό το καταφύγιο,
που έγινε κόλαση
που έγινε ιερό.

Φωτογραφίες και σχέδια των νεκρών κοσμούν τους τοίχους του καταφυγίου.

Μετανοούμε, θρηνούμε, γινόμαστε μάρτυρες
του συνεχιζόμενου εφιάλτη των επιζώντων.

Εμείς οι οκτώ κάνουμε ό,τι μπορούμε -
για να παρηγορήσουμε τους πενθούντες,
προσφέροντας την αγάπη και την αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό, που ήδη σηκώνει τον σταυρό των οικονομικών κυρώσεων.

Συμπαραστεκόμαστε. Στα θύματα, στα παιδιά.»

Ο Art Laffin είναι συγγραφέας, διοργανωτής και ομιλητής ειρηνευτικής κίνησης για περισσότερα από 20 χρόνια. Είναι μέλος του Dorothy Day Catholic Worker House, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Ο αδερφός του Αrt, Paul, ήταν ο διευθυντής ενός καταφυγίου για αστέγους μέχρι που δολοφονήθηκε από έναν ψυχικά σθενή άνδρα το 1999. Ο Art Laffan, αγωνιζόταν για την κατάργηση της θανατικής ποινής κάτι που υποστηρίζει ακόμη περισσότερο μετά το θάνατο του αδελφού του. Συνελήφθη ως μέρος της DC-18 όταν άνοιξε ένα πανό στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1997, το οποίο έγραφε: «Σταματήστε τις Εκτελέσεις».

 Σαν σήμερα το 1991 ζήσαμε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα πολέμου Facebook Twitter
O Tζορτζ Μπους με τον Κόλιν Πάουελ
 Σαν σήμερα το 1991 ζήσαμε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα πολέμου Facebook Twitter
Το καταφύγιο έγινε Μουσείο εις μνήμη των νεκρών

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού, © LIFO 2015

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Καταρχάς νιώθω συγκλονισμενος εκτός απο το περιστατικό αλλα και για οτι μια "απλη" βόμβα ειδικά το 1991 μπορεί να διαπερασει 4,5 μέτρα σκυροδεμα!!!Ποιος θα καταδικάσει την Αμερική; λες και ήταν το μόνο έγκλημα που έκαναν ή συνεχίζουν να κανουν;Και τώρα κατηγορούν τη Ρωσία ότι σκοτώνει αμάχους επειδή βοηθάει τον Ασαντ και όχι την αντιπολιτευση που θα ήθελαν αυτοί!
Εξαιρετικό άρθρο. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε τέτοιες μαύρες επετείους.Αναρωτιέμαι που να βρίσκονται και τι να κάνουν όλα εκείνα τα παιδιά και οι έφηβοι που έζησαν απο κοντά αυτή τη φρίκη το 1991. Που είδαν τούς αμαχους φίλους, συγγενείς και συμπατριώτες τούς να εξαϋλώνονται από τη φωτιά.Ίσως να έγιναν φανατικοί ισλαμιστές και να εκτελούν αθώους εν ψυχρώ.Ποιοί είναι όμως πιό αθώοι?Οι Ιρακινοί άμαχοι που σφαγιάστηκαν τότε ή οι δυτικοί άμαχοι που σφαγιάζονται τώρα?