Αφιέρωμα στο έργο της γαλλίδας ιστορικού Régine Pernoud.

Facebook Twitter
0

Η Ιωάννα της Λωραίνης στην πυρά στις 30 Μαίου 1431. Μινιατούρα από ένα χειρόγραφο του χρονικού Vigiles de Charles VII, ενός ιστορικού ποιήματος που έγραψε ο Martial d’Auvergne για τον Εκατονταετή Πόλεμο (περίπου το 1484). Bibliothèque nationale de France, Paris. Βλ. shelf3d.com.

 

Αριστ., η βασίλισσα Marie-José de Belgique παραδίδει στην Régine Pernoud την επιταγή του βραβείου Historia για το βιβλίο της  Aliénor d’Aquitaine (9 Δεκεμβρίου 1966). Βλ. Archives de France. Δεξ., η Régine Pernoud το 1977 σε μία φωτογραφία της Sophie Bassouls/Sygma/Corbis (1977).

 

Η Régine Pernoud το 1980 στη γνωστή λογοτεχνική εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης Apostrophes. Βλ. INA.

 

Αριστ., Ιστορία και φως της Régine Pernoud. Αριστ., Η γιορτή των τρελών. Βλ. Metablog.

 

 

Αυτός ο τρομερός Μεσαίωνας ! Μέσα από το έργο της, η Régine Pernoud κατέρριψε τον μύθο μιας "σκοτεινής" μεσαιωνικής ιστορικής περιόδου. Βλ. mcdowellsemporium.com και antiqbook.com.

 

Για να τελειώνουμε με τον Μεσαίωνα και Το φως του Μεσαίωνα. Βλ. Prince Taliesin και babelio.com.

 

Οι μεγάλες εποχές της δυτικής τέχνης της Régine Pernoud, και δεξ., Η οικοδόμηση του ναού της Ιερουσαλήμ (1470), έργο του Jean Fouquet. Bibliothèque Nationale, Paris, France. Βλ. mercadolibre.com.uy και grande-boucherie.chez-alice.fr.

 

Η γυναίκα στην εποχή των καθεδρικών ναών και Ομορφιά του Μεσαίωνα. Βλ. libreriamedievale.com και delcampe.fr.

 

Οι Σταυροφόροι και Στα βήματα των Σταυροφόρων. Βλ. e-Bay και antiqbook.com.

 

Βλ. libreriamedievale.

 

Βλ. junglekey.com και delcampe.fr.

 

Βλ. lib.rochester.edu.

Η Aliénor d’Aquitaine στέφθηκε βασίλισσα δύο βασιλείων : της Γαλλίας ως σύζυγος του Louis Vii, και κατόπιν της Αγγλίας όταν παντρεύτηκε τον Henry II.  Διατηρούσε στην περιοχή της Aquitaine (νότια Γαλλία) μία λαμπερή αυλή, υποστηρίζοντας καλλιτέχνες και λόγιους, αλλά και διαδραματίζοντας έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο στη Δύση, όπως φάνηκε κι από τη συμμετοχή της στην Δεύτερη Σταυροφορία. Βλ. antiqbook.com.

 

Βλ.  Ala czyta. Δεξ.,  The Accolade, έργο του Edmund Blair Leighton. Βλ. eleanor of aquitaine/ Tumblr.

 

Η Christine de Pizan, γαλλίδα φιλόσοφος κα ποιήτρια, ιταλικής καταγωγής. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα που έζησε από τα συγγραφικά της έργα. Βλ. antiqbook.com και Women's History Themes.

Christine de Pizan. Βλ. Take Back Halloween!

 

Hildegarde de Bingen : conscience inspirée du XIIe siècle (Hildegarde de Bingen : μία εμπνευσμένη συνείδηση του 12ου αι.). Βιογραφία μιας μοναχής του τάγματος των Βενεδικτίνων που άφησε ένα πλούσιο συνθετικό και λογοτεχνικό έργο. Βλ. pasajeslibros.com. Δεξ., H Hildegard von Bingen δέχεται μία θεική έμπνευση. Μινιατούρα από το Codex des Liber Scivias. Βλ. Wikimedia Commons.

 

Vision (2009), ταινία της Margarethe von Trotta (Η χαμένη τιμή της Katharina Blum) για τη ζωή της Hildegard Von Bingen. Βλ. museumviews.com και Covering Media.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ