Η ιστορική δήλωση του Γιώργου Σεφέρη στο BBC για τη Χούντα.

Facebook Twitter
7

Ο Γιώργος Σεφέρης στο στούντιο του BBC τη στιγμή που διαβάζει τη δηλωσή του. Από το ντοκιμαντέρ του Άρη Φατούρου This is London. 1939-2005. The Begging and the End.

 


Η δήλωση του Γιώργου Σεφέρη με φόντο τα "επίκαιρα" της Χούντας.

 

 

 

7

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
5 Μαΐου 1821 – 200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ναπολέοντα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέγας Ναπολέων: O μύθος του συναρπάζει ακόμα

Σκέψεις και ιστορίες για την προσωπικότητα του Μεγάλου Ναπολέοντα -που πέθανε σαν σήμερα- αποφεύγοντας τα πεδία των στρατιωτικών συρράξεων και ακολουθώντας μονοπάτια που συνέδεαν τα πεδία των προσωπικών μαχών του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

6 σχόλια
πρωτα απο ολα,τιμαμε τον αγωνα των ανωνυμων που παρατησαν οικογενειες,δουλειες,σπουδες και ειτε φυλακιστηκαν-βασανιστηκαν,ειτε σκοτωθηκαν,μη εξαργυρωνοντας τον αγωνα τους με προνομια.Ολοι οι αλλοι,ας ακολουθησουν με σκυμμενο το κεφαλι.Υπαρχουν βεβαια και αυτοι που διαβαζαν,δουλευαν,εφυγαν στο εξωτερικο εκεινη την εποχη.Δεν ειχαν το θαρρος να παρουν καθαρη θεση.Τους τη σπαει η σημερινη μερα,γιατι τους θυμιζει την σταση που κρατησαν.Αυτοι ειναι που σαρκαζουν την σημερινη γιορτη,φλυαρωντας απο δω και απο κει.
Για τον Σεφέρη, οι λέξεις έχουν βάρος. Όπως σε όλο το έργο του, έτσι και στη στάση του κατά της Χούντας. Ο Σεφέρης ξέρει πως το να πεις κάτι μία φορά, είναι συχνά πιο ηχηρό απ' το να το επαναλαμβάνεις διαρκώς. Ίσως δεν είναι παράδειγμα αγωνιστικότητας, είναι όμως παράδειγμα συνέπειας. Η εύκολη κριτική ορισμένων είναι λέξεις χωρίς βάρος, που περνάνε και χάνονται, ενώ το έργο εκείνου μένει.
για την δικτατορία, εκείνη του Μεταξά, που τον διόρισε πρέσβη στην κορυτσά, είχε κάνει κάποια δήλωση;τον απρίλη του 68, πάντως, είχε σηκώσει σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού του.καλά είναι λοιπόν, να προσέχετε ποιανού τις δηλώσεις βάζετε ως παράδειγμα αντιφασιστικού αγώνα.
[Η δήλωση του Σεφέρη κατά της δικτατορίας](http://bit.ly/10ju33R):> Τώρα ξαναγυρίζω στὴ σιωπή μου. Παρακαλῶ τὸ Θεὸ νὰ μὴ μὲ φέρει ἄλλη φορὰ σὲ παρόμοια ἀνάγκη νὰ ξαναμιλήσω».Δύο χρόνια σιωπή. Δύο λεπτά σπάσιμο της σιωπής. Δυόμισι χρόνια σιωπή. Θάνατος.Α, ναι: και το «Ἐπὶ ἀσπαλάθων».