Αφιέρωμα στον γερμανό εικονογράφο Erich Ohser (E. O. Plauen).

Facebook Twitter
1

Λεπτομέρεια από σχέδιο του Erich Ohser (υπέγραφε με διάφορα ψευδώνυμα -κυρίως όμως ως E. O. Plauen - για να αποφεύγει τις διώξεις και τη λογοκρισία) της δεκαετίας του '30. Βλ. Guardian.

 

O Erich Ohser με τον γιο του Christian. Βλ. vebidoo, schoul-munneref.lu και curiosaidentidade. 

 

Vater und Sohn (Πατέρας και Γιος), η περίφημη εικονογραφημένη σειρά του Erich Ohser που δημοσιευόταν κάθε βδομάδα στην εφημερίδα Berliner Illustrierte Zeitung από το 1934 ως το 1937.

 

Ο Erich Ohser και οι ηρωές του στο εξώφυλλο της Berliner Illustrierte Zeitung. Φωτ. Bundesarchiv. Βλ. Wikimedia και Bücher verkaufen.

 

Ο Erich Knauf, δημοσιογράφος και στιχουργός, φίλος του Erich Ohser. Το 1943, μετά από έναν βομβαρδισμό που κατέστρεψε το σπίτι του Knauf, οι δύο φίλοι κατέφυγαν στο Kaulsdorf, όπου περνούσαν την ώρα τους χλευάζοντας το ναζιστικό καθεστώς, τον Χίτλερ, αλλά και τον Γκαίρινγκ που είχε ενοχληθεί το 1934 από μία κριτική του Erich Knauf για μία παράσταση της Carmen στην Κρατική 'Οπερα της Γερμανίας που ο ίδιος  διοικούσε και είχε βάλει να τον συλλάβουν. Τα αστεία και τα σατιρικά τραγούδια τους έφτασαν κάποτε στ 'αυτιά ενός υψηλόβαθμου γκεσταπίτη γείτονα που τους κατέδωσε. Ο Erich Knauf εκτελέστηκε τον Απρίλη του 1944. Ο Erich Ohser, που είχε συλληφθεί μαζί του, κρεμάστηκε στο κελί του μία μέρα πριν τη δίκη του, προαισθανόμενος την αντίστοιχη θανατική του καταδίκη.

Το βιβλίου Ça ira που δημοσίευσε ο Erich Knauf το 1930 είναι μία αυτοβιογραφική νουβέλα που αναφέρεται στο πραξικόπημα του Wolfgang Kapp κατά της Δημοκρατίας της Βαιμάρης. Βλ. meerane news, e-Bay και photobibliothek.

 

Ο Erich Kästner, ο τρίτος από τους τρείς "Erich της Σαξωνίας". Συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής, φημίζεται στη Γερμανία για τα παιδικά του βιβλία και τη γεμάτη χιούμορ ποίησή του. Το 1927, το ερωτικό του ποίημα Abendlied des Kammervirtuosen (μικρή φωτογραφία), εικονογραφημένο από τον φίλο του Erich Ohser, θεωρήθηκε σκανδαλώδες. Στην πύρα των ναζί ρίχτηκαν τα επόμενα χρόνια τα βιβλία του επειδή δεν άρμοζαν στο "γερμανικό πνεύμα" και ο ίδιος συνελήφθη αρκετές φορές από την Γκεστάπο. Μετά τον πόλεμο, έμεινε πιστός στην αντιμιλιταριστική του ιδεολογία, συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Τα βιβλία του της περιόδου του μεσοπολέμου γνώρισαν μετά το 1970 ένα νέο ενδιαφέρον. Βλ. Facebook, biblioforum.de, theodor-frey.de.

 

Βλ. paulburman.

 

Βλ. hucandgabetbooks και leipzig-lese.

 

Αντιναζιστικό σατιρικό σχέδια που δημοσίευσε ο Erich Ohser  στη σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα Vorwärts (απαγορεύτηκε από το χιτλερικό καθεστώς το 1933). Βλ. fansshare.

 

Βλ. vorwaerts.de.

 

Το "αντικομμουνιστικό" σκίτσο (δεξιά) εξηγείται από την έχθρα των σοσιαλδημοκρατών της Vorwärts απέναντι στους Σπαρτακιστές. Η έδρα της εφημερίδας είχε καταληφθεί το 1919 από τους Σπαρτακιστές στην εξέγερση του Βερολίνου (βλ. Lifo-Magic Circus 12-5-2012). Βλ. vorwaerts.de και alt.vorwaerts.

Βλ. tagesbuch και the-city-of-god.

 

Βλ. curiosaidentidade.

 

Βλ. currentsbetweenshores.

 

Βλ. allausz και vebidoo.de.

 

Βλ. images-amazon.

 

Βλ. images-amazon.

 

Βλ. vaterundsohn.de.

 

Βλ. book.douban, kooboo, Le blog de Li-An.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

σχόλια

1 σχόλια