Σαν σήμερα, το 1973, βραβεύεται με το Pulitzer η φωτογραφία "Burst of Joy" του αμερικανού φωτογράφου Slava "Sal" Veder.

Facebook Twitter
0

Burst of Joy ('Εκρηξη χαράς), η φωτογραφία του Slava Veder που κέρδισε το 1973 το βραβείο Pulitzer. Βλ. fotográficofotorollo.

 

Στη φωτογραφία, πολύ περισσότερο απ' ο' τι στον κινηματογράφο, υπάρχει ένα "εκτός πεδίου" που στοιχειώνει συχνά τη λήψη. Ειδικά στην περίπτωση της φωτογραφίας του  Slava Veder, η υποδοχή που επεφύλαξε στον αντισυνταγματάρχη Robert L. Stirm η οικογενεία του ήταν στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετική απ' αυτήν που φαίνεται στην εικόνα.. Επιστρέφοντας στην Αμερική μετά από πέντε χρονια αιχμαλωσίας στο Βόρειο Βιετνάμ -το βομβαρδιστικό του είχε καταρριφθεί πάνω από το Hanoi - ο  Robert L. Stirm  ήξερε τρεις μέρες πριν πατήσει το πόδι του στη βάση  Travis Air Force Base της Καλιφόρνιας, από ένα γράμμα της γυναίκας του Loretta ( ένα απ' αυτά τα διαβόητα "Dear John letter"), πως η σχέση τους ήταν πλέον παρελθόν. Ένα χρόνο αργότερα, το ζευγάρι έπαιρνε διαζύγιο και η  Loretta ξαναπαντρευόταν.  Η κόρη τους  Lorrie - η πρώτη που έτρεχε ν ' αγκαλιάσει τον  πατέρα της- είπε για τη φωτογραφία :"είναι μια πολύ ωραία εικόνα μιας πολύ ευτυχισμένης στιγμής, αλλά κάθε φορά που τη βλέπω μου έρχονται στο νου οι οικογένειες που δεν ξαναέσμιξαν -πολλές, πολλές οικογένειες - και γι' αυτό πιστεύω πως είμαι μία από τους τυχερούς".

 

Η φωτογραφία με ολόκληρο το κάδρο της. Slava Veder/Associated Press. Βλ. The Online Photographer.

 

Ο Slava Veder σχολιάζει τη φωτογραφία του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ