Σεισμός

Ο πρώτος άνθρωπος στη Σελήνη.

Facebook Twitter
6

Για λόγους κυρίως πρακτικούς που επέβαλλε η εσωτερική διαρρύθμιση της σεληνακάτου, αλλά και το πρωτοκόλλο που τον είχε χρήσει αρχηγό της αποστολής, ο αστροναύτης Neil Armstrong επιλέχθηκε αντί για τον συνεπιβάτη του Buzz Aldrin για την πρώτη έξοδο στην επιφάνεια της Σελήνης. Κατεβαίνοντας τα εννέα σκαλοπάτια του σκάφους, έκανε τα πρώτα βηματά του στο σεληνιακό έδαφος της "Θάλασσας της Ηρεμίας" την 21η Ιουλίου στις 2.56 (ώρα UTC), ή, σύμφωνα με την ώρα Houston, στις 21.56 μία μέρα πριν. 'Θέλησε να δώσει ένα ειρηνιστικό και ανθρωπιστικό μήνυμα στην "έξοδό" του με το γνωστό και λίγο στομφώδες "βήμα για την ανθρωπότητα", μία φράση που εμπνεύστηκε όπως είπε λίγες ώρες πριν γίνει η προσελήνωση, ένω ο συνεπιβάτης του Buzz Aldrin υπήρξε μάλλον πιο ποιητικός, αναφωνώντας μπροστά στο σεληνιακό τοπίο "ωραία θέα !" και μετά από λίγο " θαυμάσια ερημιά !". Η παραμονή των δύο αστροναυτών στη Σελήνη κράτησε 21 ώρες και 36 λεπτά, ενώ η εξοδός του περιορίστηκε στις 2 ώρες και 31 λεπτά. Διένυσαν συνολικά μία απόσταση 250 μέτρων, πραγματοποιώντας προγραμματισμένες ασκήσεις, τοποθετώντας επιστημονικό εξοπλισμό και συλλέγοντας δείγματα από βράχους και σκόνη. Το 2006, η NASA ανακοίνωσε πως είχε χάσει τις κασέτες με το πρωτότυπο υλικό της παραμονής των αστροναυτών στη Σελήνη ! Προχώρησε στη δημιουργία μιας ερευνητικής επιτροπής, αλλά πέρασαν άλλα τρία χρόνια χωρίς αποτέλεσμα και αναγκάσθηκε να τις αναπληρώσει με δευτερογενές υλικό που ζήτησε από διάφορα κανάλια, τροφοδοτώντας έτσι τους απανταχού συνομωσιολόγους. Οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin λίγο έλειψε να μείνουν για πάντα στη Σελήνη. Επιστρέφοντας στο σκάφος, ο Aldrin έσπασε το διακόπτη που θα πυροδοτούσε την εκτόξευση της σεληνακάτου προς το διαστημόπλοιο που τους περίμενε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αλλά η βλάβη επιδιορθώθηκε με ένα ένα στυλό. Η επιστροφή στη Γή τους επιφύλαξε τιμές ηρώων, αλλά και ένα διαζύγιο για τον Armstrong μετά από μερικά χρόνια. 'Οπως είπε η γυναίκα του, "η Σελήνη του είχε πάρει τα μυαλά" !

Η προσελήνωση της σεληνακάτου Eagle σε απευθείας μετάδοση σε όλο τον κόσμο.

Λίγο πριν την προσελήνωση.

"Moonwalk" σε νέα ψηφιακή επεξεργασία της NASA.

Apollo 16 : οι κακοτυχίες της έλλειψης βαρύτητας.

Singing on the Moon ! 'Ενας κεφάτος σεληνιακός περίπατος των αστροναυτών Gene Cernan και Jack Schmitt στην αποστολή Apollo 17, που ήταν και η τελευταία πάνω στη Σελήνη.

 

 


...και οι απαραίτητες θεωρίες συνωμοσίας. Μία σχολαστική "αποκρυπτογράφηση" του φωτογραφικού υλικού της NASA.

 

O Neil Alden Armstrong.

_______

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπάνιο HD φιλμ από την εκτόξευση του Appolo 11, στις 16 Ιουλίου 1969

6

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Και βασικά ναι... αδιάφορη ειναι η σελήνη. Δεν έχει τίποτα, ουτε ατμόσφαιρα, ούτε κοιτάσματα νερού, ούτε τίποτα. Η Nasa προτιμησε να δώσει βαρύτητα στη δυνατότητα παραμονης για μεγάλα διαστηματα στο διάστημα, καθώς και στη συμπεριφορά των εμβιων οργανισμων σε συνθηκες έλειψης βαρύτητας ωστε να μπορέσουν να γίνουν μακρύτερα τα διαστημικά ταξίδια και να μπορέσουν επίσης να λειτουργήσουν πιθανες αποικίες δορυφορικα γύρω από τη γη. Το να πάνε στη σελήνη ήταν το στοιχημα να μπορέσουν να απομακρυνθούν από την γη και να επιβιώσουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθηκες. Τα καταφεραν... οπότε έστρεψαν τις προσπαθειες τους σε πιο ενδιαφεροντα πεδία. Η Σελήνη ειναι περισσότερο χρησιμη σε σχεση με την επιρροή της στη γη, ζώνη της χρυσομαλλουσας κλπ. Αλλα σαν τόπος γα εξερευνηση meh... η επισκεψη εκει δεν προσφερει τιποτα που δεν μας δίνει πλέον ενα καλό τηλεσκόπιο.
Πήγαν. Τα υπόλοιπα είναι μόνο ανόητες θεωρίες συνομωσίας από τους λάτρεις του είδους.Οι ίδιοι που αμφισβήτησαν το βίντεο με την αμερικάνικη σημαία να κυματίζει στην Σελήνη χωρίς ατμόσφαιρα, είναι οι ίδιοι που ανέλυαν και τα βίντεο από τους δίδυμους πύργους και τις υποτιθέμενες βόμβες.Μια που μιλάμε για διάστημα,να και τι συμβαίνει στον ουρανό του Χελμού στα Καλάβρυτα.http://www.kalavrytanews.com/2012/07/blog-post_21.html