Απεργία την Πρωτομαγιά

Οκτώ συνταγές για δροσερές σαλάτες από τους σεφ 8 αθηναϊκών café και εστιατορίων.

Οκτώ συνταγές για δροσερές σαλάτες από τους σεφ 8 αθηναϊκών café και εστιατορίων. Facebook Twitter
0

Αλέρια: Η αθηναϊκή γκουρμέ αυλή!

Ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης είναι ένας από τους νέους Έλληνες σεφ που σταθερά χρησιμοποιεί και αναδεικνύει τα ιδιαίτερα προϊόντα της Ελλάδας με τον δικό του, φίνο τρόπο. Κάθε καλοκαίρι, μάλιστα, εδώ και επτά χρόνια, στην πιο δροσερή αυλή του κέντρου, στο Aleria στο Μεταξουργείο, οργανώνεται η εκδήλωση «Wine Wednesdays» που κρατά μέχρι τα μέσα Αυγούστου και στην οποία οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάθε Τετάρτη εκλεκτά κρασιά σαράντα ελληνικών αμπελώνων, συνδυασμένα ιδανικά με εξαιρετικό φαγητό, εμπνευσμένο από τον τόπο καλλιέργειάς του. Κάθε μενού τις Τετάρτες συνδυάζει τρία πιάτα του σεφ και ένα επιδόρπιο με τη δοκιμή τεσσάρων κρασιών και κοστίζει 35 ευρώ ανά άτομο. Το Aleria λειτουργεί μόνο το βράδυ, από Δευτέρα ως Σάββατο. Εσείς τι θα κάνετε την Τετάρτη; Μπείτε στην ιστοσελίδα του και κάντε κράτηση!

Οκτώ συνταγές για δροσερές σαλάτες από τους σεφ 8 αθηναϊκών café και εστιατορίων. Facebook Twitter

Σαλάτα με την καρδιά του καρπουζιού

Υλικά

Η καρδιά ενός καρπουζιού

Λίγη σκόνη μαραθόσπορου

Μια πρέζα άνθος αλατιού

Ξύσμα από ένα lime

1/2 κιλό ανθότυρο

Για τη βινεγκρέτ

Ένα ματσάκι μάραθο

2 κ.σ. μέλι ανθέων

30 ml λευκό βαλσαμικό

Λίγο ηλιέλαιο

Αλάτι

Εκτέλεση

Κόβουμε τo καρπούζι σε φέτες 4 εκατοστών και μετά σε μπαστουνάκια. Το μαρινάρουμε με τη σκόνη μάραθου και το ξύσμα από το lime για περίπου μία ώρα. Χτυπάμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ στο μπλέντερ και προσθέτουμε σταδιακά το σπορέλαιο. Τσεκάρουμε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι. Σερβίρουμε το κομμένο καρπούζι με το ανθότυρο, και αυτό κομμένο σε μπαστουνάκια, και γύρω-γύρω γαρνίρουμε με γλιστρίδα και φύλλα από ρόκα.


Αleria, Μεγ. Αλεξάνδρου 57, 210 5222633, www.aleria.gr

ΧΡΥΣΑ-ΧΡΥΣΑ: Dressing μινωικής έμπνευσης!

Οκτώ συνταγές για δροσερές σαλάτες από τους σεφ 8 αθηναϊκών café και εστιατορίων. Facebook Twitter
Η καλοκαιρινή σαλάτα τους περιέχει ένα πρωτότυπο υλικό, το θυμαρίσιο οξύμελο, ένα μείγμα θυμαρίσιου μελιού και ξιδιού με γαστρονομικές ρίζες... στη μινωική Ελλάδα. Φωτο: Γιάννης Καλύβας

Το δικό της όνομα αλλά και της εγγονής της, που γεννιόταν την ίδια εποχή που «γεννιόταν» και το εστιατόριό της στα Πετράλωνα –δύο γεγονότα που την έκαναν διπλά χαρούμενη–, διάλεξε η σεφ Χρύσα Πρωτόπαπα. Το καλοκαίρι το Χρύσα-Χρύσα βγάζει τα «τραπεζάκια έξω», σερβίροντας στα πεζοδρόμια της Αιολέων και της οδού Καλλισθένους, στο αεράτο σταυροδρόμι των Πετραλώνων, όπου βρίσκεται το χαλαρό αυτό εστιατόριο με τις ιδιαίτερα καλές τιμές.

Η καλοκαιρινή σαλάτα τους περιέχει ένα πρωτότυπο υλικό, το θυμαρίσιο οξύμελο, ένα μείγμα θυμαρίσιου μελιού και ξιδιού με γαστρονομικές ρίζες... στη μινωική Ελλάδα – από τότε παραμένει ίδιο το όνομά του!

Είναι φτιαγμένη με απλά σαλατικά, γαύρο μαρινάτο και φακές, και είναι έξοχα αρτυμένη με το ιδιαίτερο αυτό υλικό που δίνει στα σωστά βρασμένα όσπρια την ξιδάτη νότα που πάντα αποζητούν. Απόλυτα ισορροπημένη σαλάτα, ιδανική για καλοκαίρι.

Ψιλόκοκκες φακές με πράσινα σαλατικά, λιαστή τομάτα, ελιές, κρεμμυδάκι, θυμαρίσιο οξύμελο και γαύρο μαρινάτο.

Yλικά

Πράσινη σαλάτα εποχής, ανάμεικτη
Φακές βρασμένες al dente
Λιαστή τομάτα
Ελιές
Κρεμμυδάκι
Γαύρος μαρινάτος
4 τοματίνια
Οξύμελο (ξίδι βαλσαμικό με θυμαρίσιο μέλι)
Σος λαδολέμονο

Για τη σος λαδολέμονο

½ ματσάκι δυόσμος
½ ματσάκι μαϊντανός
4 φύλλα αρμπαρόριζα
Χυμός 3 λεμονιών
500 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο multi και στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Βάζουμε τα σαλατικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα ως βάση.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τις φακές, τη σoς λαδολέμονο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τις ελιές κομμένες και τη λιαστή ντομάτα.
Τα τοποθετούμε πάνω από την ανάμεικτη σαλάτα.

Από πάνω βάζουμε μαριναρισμένα φιλετάκια γαύρου και ραντίζουμε με το οξύμελο.

Γαρνίρουμε με 4 τοματίνια για επιπλέον χρώμα.

Χρύσα-Χρύσα, Αιολέων 40, Πετράλωνα, 213 0356879

Noel: Μια σαλάτα-μια παρισινή ιστορία

Οκτώ συνταγές για δροσερές σαλάτες από τους σεφ 8 αθηναϊκών café και εστιατορίων. Facebook Twitter
Στο μενού του Noel δεν θα βρείτε τη σαλάτα με το συγκεκριμένο όνομα αλλά ως σαλάτα «Βαλεριάνα με μοτσαρέλα buffala και πεπόνι»...


Όταν η ιδιοκτήτρια του Noel σπούδαζε θέατρο στη Σορβόννη, αποφάσισε να επισκεφθεί όλα τα «ζεστά» μπιστρό της γαλλικής πρωτεύουσας. Σε ένα από αυτά, στο Chez Janou στο Μαραί, βρήκε τη σαλάτα που σερβίρει πλέον στο κατακόκκινο εστιατόριό της στη δροσερή στοά Κουρτάκη. «Το Chez Janou είναι προορισμός copy paste» μου εξηγεί. «Πας εκεί για να αντιγράψεις παραδοσιακές γαλλικές συνταγές με μεσογειακές νότες. Εκεί, επίσης, γεύεσαι και το ολόσωστα εκτελεσμένο "Légumes Farcis" που κάνει τα γεμιστά της μαμάς σου να σου φαίνονται βαρετά και άνοστα. Σε αυτό το μπιστρό πρωτοδοκίμασα το λαχανικό-ξελογιάστρα που έμελλε να αγαπήσω, τη βαλεριάνα, που αποτελεί τη βάση για τη σαλάτα μας. Την έχω βαφτίσει "Vendome" επειδή έχει τα πιο grande υλικά και την πιο φρέσκια baby-βαλεριάνα από τον έμπιστο προμηθευτή μου στου Ρέντη, τον ίδιο που δίνει βαλεριάνα και στη "Mεγάλη Βρετανία"».

Στο μενού του Noel δεν θα βρείτε τη σαλάτα με το συγκεκριμένο όνομα αλλά ως σαλάτα «Βαλεριάνα με μοτσαρέλα buffala και πεπόνι», μια και ο σεφ Νίκος Θωμάς, που σχεδίασε το μενού του, βρίσκει μάλλον εξεζητημένο το να παρουσιάζουμε τις σαλάτες με εκκεντρικά ονόματα.
Η Φανή, όμως, βρίσκεται πάντα εκεί για να σας πει τα dessοus κάθε πιάτου...

Σαλάτα Βαλεριάνα

Για τη σαλάτα:

100 γρ. βαλεριάνα

50 γρ. μοτσαρέλα

80 γρ. πεπόνι

4 φέτες προσούτο

5 τοματίνια

1 πρέζα άνθος αλατιού

Για το λάδι βασιλικού:

1 κ.γ. πέστο βασιλικού

60 ml ελαιόλαδο

Για το πέστο:

1 ματσάκι βασιλικός

2 σκελίδες σκόρδο

50 γρ. παρμεζάνα

50 γρ. κουκουνάρι

50 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το πέστο σε μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει πολτός. Χρησιμοποιούμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο το αποθηκεύουμε σε σκεύος που καλύπτουμε με ελαιόλαδο για να συντηρηθεί.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη βαλεριάνα, το προσούτο –κομμένο με το χέρι σε δυο-τρία κομμάτια–, τα τοματίνια κομμένα στη μέση, τη μοτσαρέλα και το πεπόνι κομμένα σε κομματάκια. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το πέστο και το ρίχνουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, χωρίς να πιέζουμε τα λαχανικά. Σερβίρουμε και ρίχνουμε από πάνω τον ανθό αλατιού.


Noel, Κολοκοτρώνη 59Β (Στοά Κουρτάκη), 211 2159534, facebook

Black Duck Garden: Μια όαση 20 μέτρα από τη Σταδίου

Οκτώ συνταγές για δροσερές σαλάτες από τους σεφ 8 αθηναϊκών café και εστιατορίων. Facebook Twitter
Το νόστιμο ιταλικό τυρί έχει αντικατασταθεί από το μεσσηνιακό ταλαγάνι, ένα μάλλον ουδέτερο τυρί που κόβεται σε χοντρές ροδέλες και ροδίζεται στο τηγάνι...


Ο σεφ Νίκος Λουλουμάρης επιμελείται την κουζίνα στο Black Duck Garden μέσα στον πιο καλά κρυμμένο, εντυπωσιακά φυλλώδη και δροσερό ιστορικό κήπο στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία). Το οίκημα χτίστηκε το 1833 από Γερμανούς αρχιτέκτονες και ήταν το προσωρινό ανάκτορο του Όθωνα και της Αμαλίας, πριν η βασιλική οικογένεια μεταφερθεί στο κτίριο της σημερινής Βουλής των Ελλήνων επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, στο Σύνταγμα.
Ανάμεσα σε... κληματαριές, κισσούς και δέντρα, σιντριβανάκια και μαρμάρινες προτομές των βασιλέων και των ευεργετών, κάτω από τα τείχη της πόλης και δίπλα στον ισόγειο χώρο όπου ήταν παλιά τα μαγειρεία του βασιλιά Όθωνα θα δροσιστείτε με μια σαλάτα που έχει ρόκα αλλά... δεν έχει παρμεζάνα – το στάνταρ δίδυμο των περασμένων δεκαετιών, που όλοι κάποια στιγμή βαρεθήκαμε. Εδώ το νόστιμο ιταλικό τυρί έχει αντικατασταθεί από το μεσσηνιακό ταλαγάνι, ένα μάλλον ουδέτερο τυρί που κόβεται σε χοντρές ροδέλες και ροδίζεται στο τηγάνι, διατηρώντας έτσι το στρογγυλό σχήμα του, την ελαστική του ιδιότητα και αναδεικνύοντας την ελαφριά του γεύση.

Σαλάτα ρόκας με καρότο, κολοκύθι, βινεγκρέτ σόγιας και ψητό ταλαγάνι Μεσσηνίας

Υλικά (για 2 άτομα)

150 γρ. baby ρόκα
1 μέτριο καρότο σε λεπτές λωρίδες
1 μέτριο κολοκύθι σε λωρίδες
100 γρ. ταλαγάνι Μεσσηνίας
Λίγα καβουρντισμένα αμύγδαλα

Βινεγκρέτ σόγιας

300 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. ξίδι ρυζιού
70 γρ. σόγια
15 γρ. σησαμέλαιο
Λίγο πιπέρι
(Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα multi και χτυπάμε καλά).

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ρόκα, το καρότο και το κολοκύθι.
Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ταλαγάνι και σε μέτρια φωτιά το ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές. Κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια.
Σερβίρουμε τη σαλάτα σε ένα βαθύ πιάτο ή μια πιατέλα, γαρνίρουμε με το τυρί και τα αμύγδαλα.


Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, κέντρο, 210 3231387, www.athenscitymuseum.gr

Το περιβόλι στη Βάρη: Σούπα φράουλα-παντζάρι!

Οκτώ συνταγές για δροσερές σαλάτες από τους σεφ 8 αθηναϊκών café και εστιατορίων. Facebook Twitter
Αν βρεθείτε προς τα νότια προάστια, δοκιμάστε την όσο ο μπόμπιράς σας ανακαλύπτει τη λιμνούλα με τα νούφαρα και χαζεύει τις κότες!

 

Είναι σαν ένα εσωτερικό ντους δροσιάς! Μια ρουμπινένια σούπα, δροσερή και αρωματική, φτιαγμένη από δύο κατακόκκινα υλικά, τις φράουλες και τα παντζάρια, που βρίσκονται στα καλύτερά τους στις αρχές του καλοκαιριού. Είναι δημιουργία του σεφ Γιάννη Στανίτσα και σερβίρεται εκεί, σε ένα τόσο δα καφέ στο Περιβόλι της Βάρης, ένα αγρόκτημα που στόχο έχει την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μικρών παιδιών. Αν βρεθείτε προς τα νότια προάστια, δοκιμάστε την όσο ο μπόμπιράς σας ανακαλύπτει τη λιμνούλα με τα νούφαρα και χαζεύει τις κότες!

Υλικά για 1 λίτρο σούπας

600 γρ. φρέσκα παντζάρια
300 γρ. φρέσκες φράουλες
1/2 ματσάκι φρέσκος βασιλικός
50 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι/πιπέρι
1 lime (χυμός)
60 γρ. μέλι
250 ml ξινό νερό
40 ml λευκό ξίδι

Εκτέλεση

Ψήνουμε τα παντζάρια στους 140 βαθμούς για δύο ώρες ή χρησιμοποιούμε βρασμένα παντζάρια από βάζο (η διαφορά στη γεύση είναι μεγάλη!).

Αφήνουμε για μία ώρα τις φράουλες με το λευκό ξίδι και το μέλι.

Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά στο multi ή σε μπλέντερ και τα πολτοποιούμε καλά.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα τουλπάνι ή σουρωτήρι σήτας και το αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ να στραγγίξει καλά.

Βάζουμε το εκχύλισμα στο ψυγείο και σερβίρουμε τη σούπα μας δροσερή, με λίγο γιαούρτι στραγγιστό για διακόσμηση.

Το Περιβόλι στη Βάρη, Κυργίων 5, Βάρη, 210 8963000, www.perivolivari.gr

Γεύσεις με ονομασία προέλευσης: Απλά, δροσερά και ελληνικά!

Οκτώ συνταγές για δροσερές σαλάτες από τους σεφ 8 αθηναϊκών café και εστιατορίων. Facebook Twitter
Τα άγρια και βιολογικά αγκιναράκια προέρχονται από το κτήμα της οινοποιού Ρωξάνης Μάτσα και σερβίρονται μόνο την περίοδο που φυτρώνουν.


Οι καλοφαγάδες της Αθήνας αλλά και όσοι ψάχνουν ελληνική κουζίνα με ό,τι καινούργιο εμφανίζεται από μικρούς Έλληνες παραγωγούς γνωρίζουν καλά το όμορφο εστιατόριο «Γεύσεις με ονομασία προέλευσης», δίπλα ακριβώς στην Κάβα Vinifera της Κηφισιάς.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι νεότεροι πελάτες είναι ότι το κτίσμα και ο όμορφος μεγάλος κήπος δημιουργήθηκαν για την ανάπαυση του βασιλιά Γεωργίου Β', όταν ξεκινούσε για κυνήγι από τα βασιλικά ανάκτορα στο κέντρο της Αθήνας με προορισμό το Τατόι.

Οι ιδιοκτήτες έχουν αφιερώσει χρόνια κάνοντας πραγματική έρευνα στα ελληνικά τυροκομεία και οινοποιεία και γνωρίζουν τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς με το μικρό τους όνομα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που από το 1997 από αυτή την κουζίνα έχουν περάσει ο Αλέξανδρος Γιώτης (με βοηθό τον... Χριστόφορο Πέσκια), ο Ηλίας Μαμαλάκης και η Νένα Ισμυρνόγλου, όλοι σπουδαίοι μάστορες και σοβαροί μελετητές της ελληνικής κουζίνας.

Οι ιδιοκτήτες Κατερίνα και Νίκος Ζουμπούλης επιμένουν να ζυμώνουν καθημερινά το δικό τους ψωμί και να σερβίρουν 100% ελληνικό φαγητό σε πολύ καλές τιμές κάθε βράδυ. Η σαλάτα που προτείνουν εδώ αποτυπώνει τη φιλοσοφία τους και την πίστη τους σε αυτό που κάνουν: τα άγρια και βιολογικά αγκιναράκια προέρχονται από το κτήμα της οινοποιού Ρωξάνης Μάτσα και σερβίρονται μόνο την περίοδο που φυτρώνουν. Ακόμα προλαβαίνετε...

Σαλάτα με άγρια αγκιναράκια

Υλικά

Χόρτα (κατά προτίμηση βλίτα)
Κολοκυθάκια (προτιμάμε τα μικρά και βιολογικά, που είναι πιο νόστιμα)
Άγρια αγκιναράκια (στις βιολογικές αγορές)

Εκτέλεση

Ζεματάμε τα χόρτα.
Βράζουμε λίγο τα μικρά κολοκυθάκια για να μείνουν τραγανά.
Ζεματάμε τις καρδιές από τις μικρές αγκινάρες.
Όταν όλα είναι έτοιμα, ανακατεύουμε τα χόρτα με αλάτι, πιπέρι και λαδολέμονο και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
Πάνω στα χόρτα προσθέτουμε τις καρδιές από τις αγκινάρες, τα κολοκυθάκια σε μεγάλα κομμάτια και ραντίζουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και λεμόνι.


Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης, λεωφόρος Κηφισίας 317, Κηφισιά, 210 8001402, www.gefseis.gr

Buba: Εξωτικό μπιστρό στην Κηφισιά

Οκτώ συνταγές για δροσερές σαλάτες από τους σεφ 8 αθηναϊκών café και εστιατορίων. Facebook Twitter
Δροσερή σαλάτα με πάπια και glass noodles


Ένας όμορφος κηφισιώτικος κήπος μετατράπηκε από τον Κωνσταντίνο Ζουγανέλη (του αγαπημένου Bar Guru Bar) σε... εξωτικό μπιστρό, με κάθε λεπτομέρεια να θυμίζει χώρες που όλοι ονειρευόμαστε να επισκεφθούμε, από το διακριτικά ασιατικό ντεκόρ μέχρι το νόστιμο ταϊλανδέζικο φαγητό και την αξεπέραστη ταρτλέτ με lime του σεφ Θοδωρή Σταμούλη για επιδόρπιο. Λουλουδάτα μαξιλάρια, αναπαυτικά πολύχρωμα καθίσματα, πολύ ωραία μουσική, ψηλά φυτά μπαμπού τριγύρω, ελαφρύ ασιατικό φαγητό και ένα τεράστιο μαρμάρινο μπαρ που σερβίρει δροσερά κοκτέιλ μάς εγγυώνται μια ευχάριστη και νόστιμη εξωτική απόδραση. Λειτουργεί μόνο το βράδυ και σερβίρει brunch μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Δροσερή σαλάτα με πάπια και glass noodles

Υλικά (για 2 άτομα)
1 στήθος πάπιας
Μισό πακέτο glass noodles (διαφανή ζυμαρικά από ρύζι, θα τα βρείτε στα ασιατικά μαγαζιά και στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ, όπως και τα sesame oil, five spice και fish sauce)
Χυμός από ένα lime
Λίγα ανάλατα κάσιους χονδροκομμένα
Λίγη σόγια σος
1 πρέζα five spice (ιδιαίτερο μπαχαρικό της ασιατικής κουζίνας)
1 κ.σ. μέλι
1 καρότο, ένα κολοκυθάκι, λίγο κινέζικο λάχανο
Λίγο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (αν δεν σας αρέσει, προσθέστε λίγο μαϊντανό)

Για τη σος:
1 κ.σ. σόγια σος
1 κ.σ. χυμός lime
1 κ.σ. fish sauce
Λίγες σταγόνες sesame oil
1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το στήθος πάπιας με το δέρμα προς τα κάτω. Μόλις ροδοκοκκινίσει καλά, το γυρίζουμε και προσθέτουμε λίγη σόγια σος, το μέλι και το five spice και το αφήνουμε πέντε λεπτά ακόμα να μαγειρευτεί σε δυνατή φωτιά.
Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε τα noodles σε νερό μέχρι να μαλακώσουν (15-20 λεπτά). Τα στραγγίζουμε.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σος μαζί σε ένα μπολάκι.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε με τη σος, τα κάσιους και τα noodles.
Tα βάζουμε στο μπολ ;oπου θα σερβίρουμε και προσθέτουμε τα φιλετάκια της πάπιας και τον κόλιανδρο ή τον μαϊντανό.

Buba, Παπαδιαμάντη 4, 210 6231151, www.buba.co.

Σκάντζα: Ρακάδικο και όχι μόνον...

Οκτώ συνταγές για δροσερές σαλάτες από τους σεφ 8 αθηναϊκών café και εστιατορίων. Facebook Twitter
Σαλάτα με μικρά κολοκυθάκια, τραγανό φύλλο περέκ και τριμμένο μπαλάκι Τήνου


Η Έλενα Μπαρμπέα έχει αναλάβει την κουζίνα στο δροσερό κηφισιώτικο «Σκάντζα» που μέχρι πρότινος δήλωνε ρακάδικο και σέρβιρε κυρίως μεζέδες. Το μενού πλέον περιλαμβάνει κυρίως πιάτα με νόστιμες ελληνικές παραδοσιακές συνταγές σε ευρηματικές παρουσιάσεις από τη σεφ, όπως η τριώροφη σαλάτα με μικρά κολοκυθάκια, τραγανό φύλλο περέκ από τη Θράκη και μπαλάκι Τήνου. Τα καλοκαιρινά τραπέζια του ευρύχωρου εστιατορίου είναι όμορφα στημένα στο ευρύχωρο πεζοδρόμιο μπροστά από το μαγαζί, κάτω από φυλλωσιές απέναντι από την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Λειτουργεί μόνο το βράδυ.

Σαλάτα με μικρά κολοκυθάκια, τραγανό φύλλο περέκ και τριμμένο μπαλάκι Τήνου

Υλικά

Μικρά κολοκυθάκια
φύλλο περέκ (έτοιμο φύλλο σε μικρούς ή μεγάλους δίσκους, χαρακτηριστικό της ποντιακής κουζίνας)
μπαλάκι Τήνου
βασιλικό, δυόσμο
τοματίνια
λίγα φύλλα ρόκας
γλυκιά ή καυτερή πάπρικα

Για τη σος:
ελαιόλαδο
μέλι
ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα κολοκυθάκια σε αλατισμένο νερό να κρατάνε λίγο.
Μουσκεύουμε σε νερό το φύλλο περέκ για 1-5 δευτερόλεπτα, το στραγγίζουμε και το πασπαλίζουμε με λίγη γλυκιά ή καυτερή πάπρικα.
Το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ένα λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει. Το σπάμε σε μεγάλα κομμάτια.
Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά της σος.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μυρωδικά, τα τοματίνια και το τυρί με τη σος.
Η σαλάτα αυτή στήνεται τελευταία στιγμή βάζοντας σε ένα πιάτο πρώτα τα κολοκυθάκια , μετά ένα φύλλο περέκ, κατόπιν τα τοματίνια ανακατεμένα με τα μυρωδικά, τη σος και το τυρί και στο τέλος λίγα φύλλα ρόκας και λίγο ακόμα τριμμένο μπαλάκι Τήνου.

Σκάντζα, Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Κηφισιά 145 62. Τηλ. 210 6231 522, www.skantza.gr

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ