Kαιρός για ροζέ!

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Το χρώμα τους είναι σομόν, κρεμμυδί ή τριανταφυλλί, όμως στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τα παράγουμε ερυθρωπά... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
1

Επιτέλους, άνοιξη. Όλα πιο ανάλαφρα, έτσι και το κρασί μας. Όσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, τόσο θα αρχίζουμε να αποχωριζόμαστε τα πληθωρικά ερυθρά κρασιά και θα αναζητούμε κάτι πιο ελαφρύ και ντελικάτο. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα για ροζέ! Ναι, για ροζέ, που πλέον τα περισσότερα ελληνικά οινοποιεία παράγουν υψηλής ποιότητας. Λίγο με το χρώμα έχουμε ένα θέμα, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...


Τα ροζέ κρασιά προέρχονται από ερυθρές ποικιλίες –μαύρα σταφύλια–, ακολουθώντας την παραγωγή των λευκών κρασιών. Το χρώμα προκύπτει από το χρώμα του σταφυλιού και τα αρώματα από την ποικιλία του. Σε καμία περίπτωση τα ροζέ κρασιά δεν προέρχονται από ανάμειξη λευκών και ερυθρών κρασιών. Αυτά συμβαίνουν μόνο σε χύμα κρασιά, τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε.

Είναι προσιτά και εύκολα μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα χωρίς επιτηδευμένες γκουρμεδιές. Όσο για απεριτίφ, δεν υπάρχει κάτι πιο ιδανικό.


Γενέτειρα των ροζέ είναι η νότια Γαλλία και ταιριάζουν αρμονικά με τις περισσότερες τοπικές κουζίνες της Μεσογείου. Το απόλυτο πάντρεμα είναι με τα λαδερά, που αποτελούν βασικό στοιχείο της ελληνικής γαστρονομίας.


Το χρώμα τους είναι σομόν, κρεμμυδί ή τριανταφυλλί, όμως στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τα παράγουμε ερυθρωπά. Το ίδιο και στα αρώματα. Ο κανόνας τα θέλει διακριτικά, εμείς τα προτιμούμε πληθωρικά. Όπως και να 'χει, αξίζει πραγματικά να τα βάλουμε στο τραπέζι μας. Είναι προσιτά και εύκολα μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα χωρίς επιτηδευμένες γκουρμεδιές. Όσο για απεριτίφ, δεν υπάρχει κάτι πιο ιδανικό.


Σας προτείνουμε κάποια που μας εντυπωσίασαν σε πρόσφατες δοκιμές. Τολμήστε και καλή σας απόλαυση!

ΙΑΜΑ
Κτήμα Βρυνιώτη / Βραδυανό / 2014

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Σπάνια ερυθρή ποικιλία της Εύβοιας, η οποία δίνει κρασιά με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα. Χρώμα ροδί, με αρώματα που θυμίζουν κεράσι, φράουλα και καραμέλα βουτύρου. Ισορροπημένη γεύση, με πικάντικες νότες κι ευχάριστη οξύτητα.

ΠΑΡΟΣ
Κτήμα Μωραΐτη / Μαύρο Αηδάνι - Μανδηλαριά / 2014

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Το ιδιαίτερο πάντρεμα αιγαιοπελαγίτικων ποικιλιών δίνει ένα στιβαρό ροζέ που στέκεται άριστα στο τραπέζι μας. Φρουτώδης γεύση, δροσιστική οξύτητα και ευχάριστη επίγευση διαρκείας.

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ
Κτήμα Χαρλαύτη / Syrah / 2014

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Απαλό ροζέ, τύπου Προβηγκίας, με διακριτικά αρώματα τριαντάφυλλου, καραμέλας και κερασιού. Κομψό και φινετσάτο.

PETITE FLEUR
Οινοποιία Παρπαρούση / Σιδερίτης / 2014

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Χρώμα σομόν, λεπτά αρώματα λουλουδιών και αποξηραμένων φρούτων, με νύξεις μεταλλικότητας. Πολύπλοκη γεύση, τραγανή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Αξίζει να γνωρίζετε ότι η σπάνια ποικιλία σιδερίτης έχει ρόδινο φλοιό και δίνει λευκά κρασιά.

IDYLLE D' ACHINOS
La Tour Melas / Αγιωργίτικο - Grenache Noir - Syrah / 2014

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κομψά ανθικά αρώματα, με νύξεις εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Ζωηρό στο στόμα, με χαρακτηριστικό φρουτώδες τελείωμα. Η ετικέτα αυτή αποτελεί την έκπληξη της χρονιάς.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Κτήμα Φοίβος / Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας / 2014

Kαιρός για ροζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κρασί, που το αδικεί ο χαρακτηρισμός από τον παραγωγό του ως λευκό ξηρό κρασί, blanc des noirs. Κρεμμυδί χρώμα, με πρωτόγνωρα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά και κυρίαρχα το κυδώνι και το αχλάδι. Νεύρο, τραγανή υφή και επίμονη επίγευση.

ΚΤΗΜΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
Κτήμα Βογιατζή / Ξινόμαυρο - Μοσχόμαυρο - Τσαπουρνάκος / 2014


Πρωτότυπο χαρμάνι από το Βελβεντό Κοζάνης. Ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Πλούσια γεύση, με κυρίαρχα τη φράουλα και το βύσσινο. Νόστιμο, με καλή οξύτητα.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια