Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
4
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Αν προσπαθείτε να κάνετε δίαιτα ή δεν σας αρέσουν τα γλυκά είναι προτιμότερο να διακόψετε την ανάγνωση εδώ. Ακολουθεί ποστ το οποίο αφιερώνεται σε εθιστικό μαγαζί - αγαπημένη συνήθεια των Αθηναίων που μετά την πρώτη κουταλιά ορκίστηκαν πίστη στην βιτρίνα του. 

Αυτό το μαγαζί στην Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη στου Ψυρρή θα μπορούσε να ανήκει σε μια μυστική κολεκτίβα μαμάδων που συνεργάζονται και μοιράζονται γνώση με σκοπό να σερβίρουν τα πιο νόστιμα, σπιτικά και θεαματικά γλυκά της Αθήνας. Η αυτοδίδακτη ζαχαροπλάστισσα που κρύβεται πίσω από το Σερμπετόσπιτο είναι αρκετή για να βάλει κάτω ένα λόχο μαγείρισσες. Τα πάνω από 40 γλυκά που είναι απλωμένα στα ψυγεία του κρύβουν την πολίτικη καταγωγή της, την αγάπη για την κουζίνα από μικρή ηλικία, φροντίδα για τον κόσμο και σεβασμό στην πρώτη ύλη.

Οι μερίδες είναι μεγάλες και χορταστικές και επειδή σχεδόν επιβάλλεται να πεις ναι στο βουνό παγωτού καϊμάκι πάνω από την επιλογή σου, καλό είναι να πας με παρέα ή έστω διάθεση να φας για δύο.

Με το που μπεις μέσα θα σου "επιτεθούν" οι σερβιτόροι του μαγαζιού που αντικαθιστούν τα ταμπελάκια στην βιτρίνα και αρχίζουν να σου εξηγούν το υπερθέαμα που βλέπεις και να σε βοηθήσουν να βάλεις σειρά στο μυαλό σου. Προτού καν παραγγείλεις θα αρχίσουν τα κεράσματα και ενώ εσύ θα κατασκοπεύεις τα βουνά παγωτού πάνω σε σοκολατένια γλυκά και τις ποικιλίες που καταβροχθίζονται στα τραπέζια θα συνειδητοποιήσεις πως μια και μοναδική επιλογή είναι σχεδόν απίθανη.

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

  

Η Νάνσυ άνοιξε αυτό το μαγαζί όπως ακριβώς το ονειρευόταν πριν από περίπου ένα χρόνο, έχοντας πολυετή θητεία στο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που επίσης άφησε εποχή. Αρχικά το κόνσεπτ προέβλεπε ένα μαγαζί με λίγα και καλά γλυκά που φιλοδοξούσε να γίνει στέκι στου Ψυρρή. Τα τραπεζάκια έξω γέμιζαν, ο κατάλογος συνεχώς μεγάλωνε και ακόμη και τώρα κάθε μέρα θα βρεις και κάτι διαφορετικό. Το μόνο που δεν περιορίζεται εδώ είναι η ποιότητα και η γεύση.

Τα γλυκά αλλάζουν κάθε μέρα και η Νάνσυ συνεχίζει να μαζεύει συνταγές. Οι σταρ στο Σερμπετόσπιτο είναι πολλοί: Σοκολατόσουπα, Κορμός, προφιτερόλ, σουφλεζί, πειραγμένες πορτοκαλόπιτες, εκμέκ, μαστιχωτές κρέμες και καϊμάκι παγωτό πάνω σε old fashioned πάστες και φυσικά το διάσημο Κιουνεφέ που αποκλείεται να σου θυμίσει κάτι που να έχεις ξαναδοκιμάσει. "Όταν ήμουν ταξίδι για τον μήνα του μέλιτος μας τηλεφώνησε ένας φίλος από την Ξάνθη και μας είπε πως η γιαγιά που έκανε το πιο ξακουστό και νόστιμο κιουνεφέ στην πόλη, δέχτηκε να μας δει. Τα παρατήσαμε και την άλλη μέρα βρεθήκαμε από την Πάρο στην Β. Ελλάδα για να την συναντήσουμε, να δούμε την προετοιμασία και να πάρουμε την συνταγή. Η κρέμα που έμαθα από αυτή την παλιά μαγείρισσα είναι και ένα από τα μυστικά που το κάνουν τόσο ξεχωριστό και που αποκλείεται ποτέ μου αν αποκαλύψω." Όσο και αν την πιέσω, το μόνο που μου αποκαλύπτει είναι πως φτιάχνεται από δύο τυριά που παραδοσιακά κανείς δεν χρησιμοποιεί για το κιουνεφέ και που ακόμη και η ίδια δεν περίμενε πως συνθέτουν αυτό το αποτέλεσμα.

Αν πάντως για σένα γλυκό σημαίνει σοκολάτα τότε το θα πρέπει να οπωσκαιδήποτε να διαλέξεις μεταξύ σοκολατόσουπας και σουφλεζί με μπισκότο ή μπανάνα. Ανάρπαστο γίνεται όμως σύμφωνα με την Νάνσυ το προφιτερόλ και το γλυκό της αγάπης (σοκολατόπιτα με επικάλυψη πραλίνας και ζεστή ρευστή σοκολάτα). "Γενικά η σοκολάτα πουλάει πολύ. Για τον Έλληνα γλυκό σημαίνει σοκολάτα. Το 90% την προτιμά και το υπόλοιπο 10% απλά λέει ψέμματα. Πάντως υπάρχουν και γλυκά που ξεκίνησαν από πλάκα, πειραματισμό ή από ένα λάθος, αλλά έγιναν κλασικά. Κάθε ένα είναι διαφορετικό και ακόμη και η ίδια η συνταγή θα έχει κάθε μέρα διαφορές. Δεν θα φας ποτέ ακριβώς το ίδιο. Είναι όπως αυτό που συμβαίνει και με τα σπιτικά γλυκά γιατί και τα δικά μας δεν είναι βιομηχανοποιημένα. Λίγο παραπάνω σιρόπι την μία μέρα, άλλη σοκολάτα την άλλη και "πείραγμα" ανάλογα με τα υλικά που φτάνουν κάθε μέρα."

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Κιουνεφέ με πολίτικη δική της μυστική συνταγή. Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Ποια είναι τα μυστικά που πρέπει να ξέρεις για να απολαύσεις στον μέγιστο βαθμό το Σερμπετόσπιτο; Εκτός από όρεξη για καλό και αληθινό γλυκό χωρίς την συνθετική ετοιματζίδικη γεύση, χρειάζεται και πρόβλεψη χώρου. Οι μερίδες είναι μεγάλες και χορταστικές και επειδή σχεδόν επιβάλλεται να πεις ναι στο βουνό παγωτού καϊμάκι πάνω από την επιλογή σου, καλό είναι να πας με παρέα ή έστω διάθεση να φας για δύο. Εδώ ωστόσο θα συναντήσεις αυτό το φαινόμενο της πληρότητας από την πρώτη κουταλιά που σημαίνει πως αυτό που τρως θα σε καλύψει. Κοινώς δεν τρως σαβούρα! Και αυτό η Νάνσυ όχι απλά δεν το διαπραγματεύεται αλλά λέγοντας το χτυπά ασυναίσθητα και το χέρι στο τραπέζι. "Είμαι περήφανη για τα γλυκά μου και την ποιότητά μου. Σαβουρογλυκό για να σου κόψει την λιγούρα, εδώ δεν θα βρεις. Μπορεί κάποιος να πει πως τα δικά μου τα γλυκά είναι λίγο πιο ακριβά από αυτά που βρίσκεις σε κοινά ζαχαροπλαστεία, αλλά εγώ προτιμώ να σου κεράσω το δεύτερο παρά να σου σερβίρω κάτι τσαπατσούλικο που δεν θα θες να το ξαναφάς. Μπορεί να μην σου αρέσουν όλα γιατί η γεύση και η μνήμη της είναι κάτι πολύ υποκειμενικό, αλλά όταν κάτι είναι σωστά φτιαγμένο θα το καταλάβεις από την πρώτη μπουκιά."

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Σοκολατόσουπα, Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Σμυρνέικη λεμοναδα, Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Κορμός Σοκολάτας. Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Το «γαμογλυκό», το γλυκό του γάμου της Nάνσυ
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Σουφλεζί: σοκολατένιο γλυκό με μπισκότο

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ

Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη (Ψυρρή)

210 3211323

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια
Όποιος δεν θέλει να γίνει 800 κιλά πραγματικά ας μην περάσει απέξω..! Δεν γίνεται να αντισταθείς στον πειρασμό έστω και περνώντας έξω από το μαγαζί και τα γλυκά τους είναι απίστευτα!
Οι φωτογραφίες πάντως αδικούν τα γλυκά!! Σαν παρέα εμείς πήραμε το γλυκό της αγάπης και προφιτερόλ!! Μπορώ να πω πως ήταν λες και μπήκα στο εργοστάσιο σοκολάτας.. Παντού λιωμένη σοκολάτα, παγωτό καϊμάκι να σπάει τη πολλή γλύκα και ένα κουτάλι (μεσαίο) ανάμεσα σε μικρό και μεγάλο ίσα ίσα για την κατάλληλη μικρομεγάλη μπουκιά..Πωπωωωω ακόμη το βλέπω μπροστά μου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι τιμές, οι οποίες ήταν άψογες για τις ποσότητες που έβαζε!!Αν βρεθείτε ποτέ εκεί και δεν έχετε γεμάτο στομάχι (δεν θα αντέξετε, το εγγυώμαι), δοκιμάστε το και δε θα χάσετε!!! Α!! Αν είστε μεγάλη παρέα, μη πάρετε τα ίδια, κρίμα είναι, έχει τόσοοοοοο πολλά!!!!