Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux;

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
0
Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Ο εμπνευστής του, ο John Higgins, δημιούργησε το εστιατόριο έχοντας αντλήσει εμπειρίες από πολλές πόλεις της Αμερικής... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


Το Mama Roux στην Αιόλου, με την ιδιαίτερη πολυεθνική προσωπικότητα, που φέτος συμπληρώνει τρία χρόνια ζωής, έχει καθιερώσει μια διαφορετική πρόταση φαγητού, η οποία στην αρχή ξάφνιασε και στη συνέχεια κέρδισε φανατικούς οπαδούς. Αυτό που έκανε το Mama Roux να ξεχωρίσει ήταν ότι οδηγήθηκε στη multi ethnic φιλοσοφία του φαγητού όχι μέσω ενός στημένου concept που προσπαθεί να προκαλέσει προκατασκευασμένες εντυπώσεις αλλά μέσα από τα βιώματα που έχουν οι άνθρωποι που το υποστηρίζουν. Ο εμπνευστής του, ο John Higgins, δημιούργησε το εστιατόριο έχοντας αντλήσει εμπειρίες από πολλές πόλεις της Αμερικής, καλλιτεχνικά κινήματα, πολιτικές τάσεις και κουζίνες.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Σου δίνει την ευκαιρία να βρεθείς κοντά του κάθε στιγμή της μέρας με πρωινό, μεσημεριανό, after work drinks... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


Ο ίδιος ο χώρος του Mama Roux αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία των ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν εκεί καθημερινά. Η πολυχρωμία στο φαγητό και στον διάκοσμο, οι «χειροποίητες» διακοσμητικές πινελιές και η μουσική δένουν, δημιουργώντας ένα πολυσυλλεκτικό ανθρώπινο παζλ και μια συναρπαστική ατμόσφαιρα που κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον. Η Νίκη ΜηταρέαΗ τοποθεσία στην οποία έχει βρει τη θέση του το μαγαζί, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, «κουμπώνει» ιδανικά με την καθημερινότητα των ανθρώπων της πόλης. Σου δίνει την ευκαιρία να βρεθείς κοντά του κάθε στιγμή της μέρας με πρωινό, μεσημεριανό, after work drinks και φαγητό μέχρι αργά το βράδυ. Ξεχωρίζουν τα street food parties, αφού το Mama Roux δηλώνει γκουρού στις γιορτές δρόμου.

Στην κουζίνα, η Βελγίδα σεφ Σάντρα, μεγαλωμένη σε Ανατολή και Αφρική, μεταφέρει στη μαγειρική της την αύρα της μεγάλης διαδρομής που έχει κάνει στη ζωή της. Ο sous σεφ Βασίλης Σπόρος αναζητά την αυθεντικότητα των Southern BBQ, των γεύσεων της Νέας Ορλεάνης και της ασιατικής κουζίνας και στις γλυκές δημιουργίες ο Μπάμπης Ζιντήλης έχει τον λόγο.  Το νόστιμο preview στις γεύσεις  του φετινού χειμώνα στο Mama Roux ξεκίνησε με: 

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Ξεχωρίζουν τα street food parties, αφού το Mama Roux δηλώνει γκουρού στις γιορτές δρόμου... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


1. Η βελουτέ σούπα κολοκυθιού με ζωμό από μύδια κλείνει το μάτι στην κουζίνα των Βρυξελλών. Σερβίρεται σε ξύλινο μπολ που επάνω του ακροβατεί μια φέτα ψητού ψωμιού σαν σανίδα του σερφ με μύδια και πέστο. Η γεύση της σούπας, βελούδινη, πλούσια, έδενε με τα μύδια που απογείωνε το πέστο. Από δίπλα μια φρέσκια μπίρα Donkey από τη Σαντορίνη με φρουτώδη γεύση έδενε τον συνδυασμό.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Bελουτέ σούπα κολοκυθιού με ζωμό από μύδια. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


2. Από την περιοχή του Μπορντό αντλεί την έμπνευσή του το πιάτο με πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου, που ήταν δουλεμένα μαστόρικα με Μαυροδάφνη και συνοδεύονταν με chutney σύκο που αλείφεις σε μπαγκέτα φρυγανισμένη. Η πληθωρική γεύση του πατέ ισορροπεί όμορφα με τη διακριτική γλύκα που αποκάλυπτε το chutney.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου δουλεμένα μαστόρικα με Μαυροδάφνη. Συνοδεύονται με chutney σύκο που αλείφεις σε μπαγκέτα φρυγανισμένη. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


3. Οι τραγανές αραβικές πιτούλες ενισχύονται με γευστικό χούμους –στο οποίο ακούγεται διακριτικά το κύμινο– και συνοδεύονται με ρόδι και άφθονους τραγανούς ξηρούς καρπούς. Στο ίδιο νόστιμο γευστικό μήκος ήταν και οι πίτες με μουτάμπαλ, βελούδινο πουρέ μελιτζάνας με γιαούρτι, αμύγδαλα και κουκουνάρια. Κάθε μπουκιά σε έστελνε στην πατρίδα τους, τη Δαμασκό.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Tραγανές αραβικές πιτούλες ενισχύονται με γευστικό χούμους... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


4. Το λεπτοκομμένο σε μπουκιές μοσχάρι bulgogi από τη Σεούλ, μαριναρισμένο σε αχλάδι και σόγια και περασμένο σε δυνατή φωτιά, τρώγεται ευχάριστα με τσοπ στικς. Μαζί του σερβίρεται τηγανητό ρύζι με αυγό που μέσα του «σβήνεται» η πικάντικη γεύση του kimchi.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Mοσχάρι bulgogi από τη Σεούλ, μαριναρισμένο σε αχλάδι και σόγια σερβίρεται τηγανητό ρύζι με αυγό... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


5. Viva Mexico με τραγανή τορτίγια καλαμποκιού, γουακαμόλε και γαριδούλες μαγειρεμένες με ντομάτα, πιπεριές chipotle, μοσχολέμονο, κόλιανδρο και ψιλοκομμένο κινέζικο λάχανο για γαρνιτούρα. Τρώγεται με τα χέρια και γλείφεις και τα δάχτυλά σου.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Tραγανή τορτίγια καλαμποκιού, γουακαμόλε και γαριδούλες μαγειρεμένες με ντομάτα, πιπεριές chipotle, μοσχολέμονο, κόλιανδρο και ψιλοκομμένο κινέζικο λάχανο για γαρνιτούρα... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


6. Τα baby back ribs, με έντονο άρωμα Νέας Ορλεάνης και καπνισμένα «low and slow», αποκαλύπτουν σε κάθε κολασμένη μπουκιά τη μαεστρία στο ψήσιμό τους σε ξύλο ελιάς και το ιδιαίτερο άρωμα καπνού που ερεθίζει τους γευστικούς κάλυκες. Σερβίρονται με πουρέ πατάτας, baby σπανάκι σοτέ και ενδιαφέρουσα κροκέτα αφρικάνικης καταγωγής, φτιαγμένη από καλαμπόκι και ξινόγαλο.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Baby back ribs, με έντονο άρωμα Νέας Ορλεάνης και καπνισμένα «low and slow... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


7. Το «μεγάλο μήλο» της Νέας Υόρκης βάζει τη γλυκιά σφραγίδα του. Έρχεται καραμελωμένο, κόκκινο, εκρηκτικό, και μόλις ξεπεράσεις το σοκ της εντυπωσιακής εμφάνισης του πιάτου, αρχίζεις την εξερεύνηση. Στην καρδιά του ανακαλύπτεις αφράτη, σχεδόν άγλυκη κρέμα μήλου που συνοδεύεις με τα άφθονα καραμελωμένα καρύδια που το περιβάλλουν.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Το «μεγάλο μήλο» της Νέας Υόρκης βάζει τη γλυκιά σφραγίδα του... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Στην καρδιά του ανακαλύπτεις αφράτη, σχεδόν άγλυκη κρέμα μήλου που συνοδεύεις με τα άφθονα καραμελωμένα καρύδια που το περιβάλλουν... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Mama Roux, Aιόλου 48, Αθήνα, 213 0048382

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ