Για φαγητό στο Pere

Για φαγητό στο Pere Facebook Twitter
0
Για φαγητό στο Pere Facebook Twitter
Ο Κώστας Τσίγκας είναι ο διανοούμενος της κουζίνας και θέλει με το μενού του να προωθήσει το soul food. «Είναι αμερικανικός όρος, ξεκίνησε από τα εστιατόρια του αμερικανικού Νότου που σερβίρουν το "φαγητό του σπιτιού"

Φαγητό της ψυχής, comfort food ή «αυτά που μας αρέσουν»τρεις διαφορετικές ονομασίες για το ίδιο πράγμα. Αυτό προσφέρει το πλήρως ανανεωμένο και δισυπόστατο πλέον Pere Ubu στην Γλυφάδα. Ας εξηγηθούμε. Το εστιατόριο σπάει σε Pere και Ubu. Με το πρώτο του όνομα κάνει μια γευστική βόλτα στο soul food, στη «λατρεία του Νότου της Γης», όπως εξηγεί ο Κώστας Τσίγκας που επιμελήθηκε το μενού. Εδώ ξεχνάμε το μέτρημα των θερμίδων και της χοληστερίνης. Το Ubu, δίπλα, θα έχει πιο healthy προσεγγίσεις. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Pere bar & rotisserie βρέθηκα εκεί να φλερτάρω με τον μίνιμαλ ντιζαϊνάτο χώρο που σε στέλνει μποέμικες διακοπές στο Μανχάταν. Σιγοπίνω μια μπίρα από καλιφορνέζικο μικροζυθοποιείο, με φρουτώδη, ωραία γεύση και την απίθανη ονομασία «Raging Βitch», ενώ εμβαθύνω στις ενδιαφέρουσες προτάσεις του καταλόγου. Ο Κώστας Τσίγκας είναι ο διανοούμενος της κουζίνας και θέλει με το μενού του να προωθήσει το soul food. «Είναι αμερικανικός όρος, ξεκίνησε από τα εστιατόρια του αμερικανικού Νότου που σερβίρουν το "φαγητό του σπιτιού". Απλό, χορταστικό φαγητό» εξηγεί. Θα βρεις στοιχεία από βραζιλιάνικη κουζίνα, περουβιανή και πολλά από νοτιανατολική Ασία.

Δεν θα σε ξενίσει τίποτα στη γεύση, όπως ανακάλυψα στην πορεία, δοκιμάζοντας. Είναι οικεία, είναι αυτά που μας αρέσουν. Όπως τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια ψημένα στον φούρνο που συνοδεύονται με πικάντικη σάλτσα ντομάτας (€8,30). Στο τραπέζι προσγειώνονται γυάλινα βαζάκια με διαφορετικές, χειροποίητες σάλτσες. Δοκιμάζω τη Shriracha που συναντάς συνήθως στις Φιλιππίνες με αρκετό fish sauce – είναι καυτερή, δεν αστειεύεται. Η Ketchup, όπως δεν την έχεις ξαναφάει, γεύση φρέσκου πελτέ ντομάτας. Στο τραπέζι προσγειώνεται, μόλις βγήκε από τον φούρνο, το fondido (€8,10), με λουκάνικο, πατάτες, μανιτάρια και πιπεριές που ανακαλύπτεις κάτω από παχύ πέπλο λιωμένου τυριού. Σε κάθε πληθωρική μπουκιά αποκαλύπτεται η χθόνια γεύση. Από τη λίστα με τα patitas –που είναι ανοιχτή πίτα με γέμιση από κρέας–, δοκιμάσαμε αυτήν με καραμελωμένο χοιρινό στήθος, coleslaw μήλου με μάραθο, μαρμελάδα από καυτερή πιπεριά και γουακαμόλε (€7,30). Πιάτο εντυπωσιακό. Παραδίδεσαι στο μελωμένο κρέας όπως το αγκαλιάζει η υπέροχη, αραχνοΰφαντη, χειροποίητη πίτα και ακολουθείς τον κύκλο των γεύσεων που χαρίζει η ευωδιαστή coleslaw, η κάψα της μαρμελάδας που δροσίζεται από το αληθινό guacamole. Το ίδιο βουλιμικό πάθος σε καταλαμβάνει και με την εκδοχή της ψητής πάπιας με σάλτσα δαμάσκηνα, τηγανητά noodles και αράπικα φιστίκια που χαρίζουν ένταση (€8,20). Μπήκαμε και στη «μάχη» με τα μπέργκερ. Το μπέργκερ με Shitake μανιτάρια, καραμελωμένο κρεμμύδι, ψητή ντομάτα, παρμεζάνα και Pereketchup (€7,90), δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα φημισμένα της πατρίδας του. Θα σταθώ στο ψωμί που αγκαλιάζει το ζουμερό μπέργκερ. Πρόκειται για English muffin: είναι τραγανό απέξω και πορώδες στην καρδιά του για να απορροφά τα υγρά της γέμισης και να καταλαβαίνεις σε κάθε μπουκιά το μεγαλείο του γευστικού συνδυασμού. Από τη rotisserie βγήκε ωραιότατο το αργοψημένο κοτόπουλο (€6,50) και μια συγκλονιστική πάπια μαριναρισμένη με γλάσο σόγιας, σιρόπι από τζίντζερ και βερίκοκα (€12,50). Καταγοητεύτηκα από τα επιδόρπια. Κολασμένο το υγρό κέικ μαύρης σοκολάτας με κρέμα (€6), γνωστό ως η «λάσπη του Μισισιπή», και το μοδάτο chocolate chip cookie sandwich γεμιστό με παγωτό μόκα (€6,50). Το Pere κατακτά το νταμπλ στη γεύση.

☛ Pere, Κύπρου 74, Γλυφάδα, 210 8941450

 

Για φαγητό στο Pere Facebook Twitter
Εδώ ξεχνάμε το μέτρημα των θερμίδων και της χοληστερίνης.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ