Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
0
Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Eίναι χωμένο στο πρώτο στενάκι μετά την Καπνικαρέα. Ερμού 57 και Χριστοπούλου 2. Δε βγάζει μάτι, αλλά ακούγεται. Αν κατεβαίνοντας στην ούτως ή άλλως θορυβώδη Ερμού, κοντά στο σημείο εκείνο σου φάνηκε πως άκουσες μπουζούκι ή βιολί τότε είσαι κοντά και αυτό που έπιασε το αυτί σου δεν ήταν στέρεο αυτοκινήτου. Στο "Καπνικαρέα" γλεντάνε, χορεύουν, τρώνε και πίνουν σε ώρες άναρχες. Στις πέντε το απόγευμα, στις δέκα τη νύχτα και έως τις έξι το πρωί. Ανάλογα τα κέφια και το πόσοι μουσικοί περάσαν σήμερα. Ένα μαγαζί παλιό, μυστήριο, αυθεντικό και ατίθασο...

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
" Άλλες εποχές. Ωραίες! Και τώρα είναι όμορφα μωρέ, αλλά εμείς τότε δουλεύαμε και όταν τελειώναμε η υπόλοιπη μέρα ήταν δική μας. Δεν ήταν αυτό το πράγμα το σημερινό, από το πρωί ως το βράδυ. Και εγώ δεν ξέρω πώς μου ήρθε να το κάνω το μαγαζί. Ήθελα κάτι διαφορετικό. Ήθελα να το δοκιμάσω και δεν έκατσα και να το πολυσκεφτώ. Σάντουιτς! Ουρές τα μεσημέρια. Είχε εμπορικά τότε, αλλά όχι τόσα όσα σήμερα. Πιο πολλά γραφεία, όλοι το μεσημέρι κατέβαιναν για φαγητό." Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πρώτη του χρονιά το 1977. Ο κύριος Σωτήρης Σοφός ήταν ράφτης ξακουστός και στην πολυκατοικία είχε εκλεκτή πελατεία να ανεβοκατεβαίνει. Ήταν ακριβώς πάνω από το μαγαζί. Εκεί μένει και σήμερα. Ρίζωσε στο σημείο και αγάπησε την Ερμού. Εκτός από την Ερμού αγάπησε και την κυρία Ευαγγελία. Ικαριώτισσα, ξανθιά, γαλανομάτα μπήκε στο ραφείο, γυρνάει ο Σωτήρης, τη βλέπει και την προσλαμβάνει αμέσως.

Στο θέμα μας: To 1977 o Σωτήρης βάζει για λίγο στην άκρη το ραφείο και αποφασίζει να ανοίξει σαντουιτσάδικο. Άλλο δεν υπήρχε τότε στην Αθήνα. Το στήνει με όρεξη και αμέσως γίνεται σουξέ. Όλη η Αθήνα κατέβαινε για σάντουιτς στου Σωτήρη, στο Καπνικαρέα. Σπεσιαλιτέ τότε τα κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια της Ευαγγελίας στο ψωμάκι. Σπεσιαλιτέ σήμερα, τα ίδια ακριβώς, η ίδια συνταγή από τα χεράκια της.

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Ο Σωτήρης κρατάει σφιχτά την Ευαγγελία. Όση ώρα μιλάει όλο και κάποιο κοπλιμέντο θα της κάνει, όλο και κάποιο πείραγμα. "Τα μόνα σάντουιτς που υπήρχαν το '77 ήταν το λεγόμενο βρώμικο στην Ομόνοια για τους ξενύχτηδες και το Έβερεστ στο Κολωνάκι και στην Κηφισιά.Έφτιαχνε ό,τι ήθελε και η γυναίκα μου, σουτζουκάκια, γιουβαρλάκια, είχαμε μια βιτρινίτσα πάνω στον φούρνο και τα βάζαμε όπως έβγαιναν από το φούρνο στο σπίτι. Ήταν και καλή μαγείρισσα, ανάρπαστα γίνονταν όλα"... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τον Αύγουστο του '96 το πρώτο κομμάτι της Ερμού γίνεται πεζόδρομος και το "Καπνικαρέα" αλλάζει χέρια, παρμένει όμως οικογενειακή υπόθεση.

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
O Δημήτρης, γιος του Σωτήρη, ανέλαβε τα ηνία το 1996. Άλλαξε διακόσμηση, μεγάλωσε την κουζίνα, πήρε και το διπλανό χώρο και το "Καπνικαρέα" μεγάλωσε... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Πώς δημιουργείς αυτή την κατάσταση εδώ πέρα; Είναι ένα μαγαζί λίγο ανακατεμένο, έχει δικό του χαρακτήρα...

Η δουλειά μου ήταν ηχολήπτης. Το '96 δούλευα σε στούντιο, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ήταν και η εποχή που είχαν ανοίξει όλα τα κανάλια. Παράλληλα, δούλευα κι εδώ. Μετά από έναν χρόνο αποφάσισα ότι καλύτερα να δουλεύω μόνο εδώ από το να παιδεύομαι στα στούντιο, στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Τότε ήμουν 24-25. Πήρα τους πρώτους μουσικούς, που δουλεύαμε μαζί στο στούντιο. Τους είπα να έρθουν από το μαγαζί να κεράσω μια μπύρα να κάνουμε την πρόβα εκεί. Τότε ήταν ακόμη σαντουιτσάδικο. Τους φώναξα εδώ να κάνουμε την πρόβα μας, να κάνουμε την πλάκα μας. Και ξανακάναμε πρόβα και έτσι συνεχίζει το πράγμα. Αν μπεις εδώ πέρα μπορείς τώρα να δεις δυο μουσικούς, σε μια ώρα να δεις πέντε. Είναι οι φίλοι των φίλων. Λειτουργεί τελείως ελεύθερα. Όπως την παλιά εποχή που πήγαινε ο καθένας στην ταβέρνα, έπαιρνε ό,τι όργανο είχε μαζί με την παρέα του και όλοι μαζί κάνανε κέφι. Όλο αυτό το πράγμα είναι μπλεγμένο με το μεράκι του πατέρα, με την Ικαρία που έχουμε μέσα μας.

 

Λίγο μποέμ, καθόλου καθωσπρεπισμός και ανάλογα τα κέφια δηλαδή;

Ναι, ναι. Όλη η παρέα είναι γύρω στους 25 διαφορετικούς μουσικούς, που περνάνε από δω κάθε εβδομάδα, πάνε τα καλοκαίρια Ικαρία. Αυτό δεν είναι οργανωμένο. Οι 25 μπορεί μια βδομάδα να γίνουν 50 γιατί, ήρθε π.χ. ο ταχυδρόμος της παρέας που έφερε το κόντρα μπάσο. Θα δεις από κλαρίνο μέχρι τσαμπούνα. 19 Ιουνίου με πήρε ένας φίλος από Ικαρία και μου είπε πως είχε έρθει με το βιολί του Αθήνα. Ήρθε να παίξει. Στήθηκε κανονικά ικαριώτικο γλέντι και είχαμε μέχρι και ικαριώτικους χορούς. Μέχρι την Ερμού χόρευε ο κόσμος. Κάπως έτσι ξεκινάμε κάθε μέρα, άλλοτε από το μεσημέρι ή το απόγευμα και όπως καταλήξει.

 

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Ο Άγγελος Καλοριζικάκης στην κιθάρα και ο Σταύρος Μαραγκός στο μπουζούκι. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Έχουν γίνει θρυλικά γλέντια. Κάτι βραδιές την Ολυμπιάδα του 2004. Τρεις- τέσσερις στην ίδια καρέκλα. Τότε είχε και πάρα πολλούς τουρίστες, οι οποίοι είχα κινηθεί από την Ομόνοια μέχρι το Θησείο. Θυμάμαι έναν αγώνα Γιουβέντους-Λίβερπουλ που είχε γεμίσει το μαγαζί με Άγγλους τουρίστες, που είχαν πιει όλη την Αθήνα. Εκείνη τη μέρα έβρεχε, κάθονταν έξω και έπιναν μπύρες μέχρι που παρατήρησα ότι δεν καταλάβαιναν τι πίνουν, γιατί γέμιζε το ποτήρι με νερό βρόχινο. Άνοιξα δυο ομπρέλες και αύξησα την κίνηση της μπύρας εκείνη την ημέρα... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
"Στους πελάτες αρέσει αυτή η χαλαρότητα στο μαγαζί. Είναι φιλική η ατμόσφαιρα. Κοιτάς τον απέναντι δύο ώρες, σου κάνει ένα γεια, παίρνεις την καρέκλα σου και πας απέναντι ή έρχεται αυτός ή αυτή εδώ. Είναι όλο το μαγαζί ψιλοπαρέα, γίνεται αυτό το παιχνίδι. Έχει πολλούς μόνους που κινούνται και καταλήγουν στην παρέα. Σε πάει το μαγαζί. Μια φορά υπήρξαν παράπονα από τουρίστες σε κοντινό ξενοδοχείο. Τους ενοχλούσε η μουσική. Πήγαμε να τους πούμε να έρθουν για μια μπύρα γιατί είχαμε γιορτή εκείνο το βράδυ. Έμειναν μέχρι το πρωί." Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το 'Καπνικαρέα' ανοίγει από νωρίς το πρωί. Δεν απογειώνεται με τη μία. Ξεκινά με καφέ και τα κλασικά σάντουιτς και προς το απόγευμα αρχίζει το κέφι. Τι θα φας; Έχει πιάτα και μεζέδες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Όσους πεινάνε πολύ και θέλουν μια χορταστική μερίδα και όσους θέλουν πολλά μικρά πιατάκι να πηγαινοέρχονται μαζί με μπύρες και ούζο Δολύχι από την Ικαρία.

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ζήτα οπωσδήποτε κεφτέδες ή μπιφτέκι με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά, που είναι και τα δυο από την ίδια συνταγή της κυρίας Ευαγγελίας. Εξαιρετική είναι η τηγανιά κοτόπουλο, η πιατέλα με τα αλλαντικά και τα λουκάνικα για τη μέση και το "πειραγμένο" αιγυπτιακό πικάντικο σαγανάκι. Τέλος ρώτα τι άλλο παίζει κάθε μέρα γιατί καμιά φορά που η κυρία Ευαγγελία έχει κέφια όλο και κάτι αφήνει στην κουζίνα. όπως τα γλυκά του κουταλιού που ακόμη επιμελείται η ίδια. Βέβαια το σάντουιτς, είναι αυτό που έχει στηρίξει όλο το μαγαζί και από εκεί ξεκίνησε. "Ο κόσμος έχει, δυστυχώς, συνηθίσει από γεύσεις ετοιματζίδικες και πλαστικές" λέει ο κύριος Σωτήρης.

 

Φεύγοντας τον ρωτάμε να μας πει το μυστικό του. "Μια γυναίκα από την Ικαρία, σαν το δικό μου το διαμάντι!"

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ