Στο ολοκαίνουργιο Κreas στα Πετράλωνα

Στο ολοκαίνουργιο Κreas στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Στη ταράτσα βρίσκονται τραπεζάκια ντυμένα με λαδόκολλα, καρέκλες σε διάφορα παστέλ χρώματα και καναπεδάκια με πολύχρωμες μαξιλάρες.
0


 

Το Kreas άνοιξε στην πλούσια σε νέους χώρους γειτονιά των Πετραλώνων, σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του '30. Η σάλα του δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή του – είναι ένας όμορφος χώρος με βιομηχανική αισθητική και μοντέρνες, διακοσμητικές πινελιές. Ακολουθείς τη σιδερένια σκάλα που σε βγάζει στην ταράτσα: ολάνθιστη, δροσερή, οικεία. Τραπεζάκια ντυμένα με λαδόκολλα, καρέκλες σε διάφορα παστέλ χρώματα και καναπεδάκια με πολύχρωμες μαξιλάρες. Μόλις πάρεις θέση στο τραπέζι σου, προσγειώνεται αμέσως μια γυάλινη κι εντυπωσιακή καράφα με νερό και μια φέτα λεμονιού – φιλόξενη, σπιτική λεπτομέρεια. Μικρό και ευέλικτο, το μενού φανερώνει άποψη, γνώση και καλό χέρι.




Αρχή με φρέσκες πατάτες με ρίγανη και φέτα
, όπου επιλέξαμε να προστεθούν και αυγά μάτια (€5). Ήρθε σε σαγανάκι, με τις πατάτες τραγανές, να ευωδιάζουν ρίγανη, και τους κατακόκκινους κρόκους να ρέουν πάνω στις χρυσαφένιες πατάτες – τα λόγια περιττεύουν, τον λόγο έχουν τα πιρούνια. Ακολούθησε μια καταπληκτική, δροσερή μαϊντανοσαλάτα που δεν ήθελες να τελειώσει, ύμνος στη γενναιόδωρη απλότητα της φύσης. Κινόα, αμύγδαλα, κύβοι από αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένος μαϊντανός και φρέσκο κρεμμυδάκι, ντομάτα ψιλοκομμένη στην κορφή και ολόγυρα καρφωμένες ψημένες αραβικές πίτες. Τα μπουρεκάκια με παστουρμά, κασέρι Σοχού και μαρμελάδα ντομάτας (€5,50), τυλιγμένα σε φύλλο τραγανό και περασμένα από καλό τηγάνι χωρίς ίχνος λαδιού, έκρυβαν πλούσια γεύση σε κάθε μπουκιά. Το φλερτ με τις γεύσεις συνεχίστηκε και με την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€5,50) που φτιάχνεται τη στιγμή της παραγγελίας. Αξίζει η υπομονή των 15 λεπτών. Σε μαύρο πλακάκι έρχεται η καρδιά της μελιτζάνας, «ντυμένη» με ντομάτα και τριμμένη φέτα, συνοδευόμενη από ψητή, καυτερή πιπεριά για θαρραλέους. Η μελιτζάνα καπνισμένη ιδανικά, με υφή απαλή, τιμά την παραδοσιακή, αληθινή συνταγή.

Στα κυρίως, ο κατάλογος προτείνει εξαιρετικά κρέατα, όλα με διαβατήριο αμερικάνικο, που ψήνονται σε φούρνο josper. Προτάσεις για όλα τα εκλεπτυσμένα γούστα. Το αρνάκι Πυρηναίων (€13,50), μαριναρισμένο με σος λεβάντας, ήρθε ψημένο με ωραία κρούστα και μοσχοβολιστό κους κους. Η Ρicania (€21) είναι πληθωρική, ωραία ψημένη με τους χυμούς της και συνοδεύεται από τρία γυάλινα βαζάκια που φιλοξενούν μαύρο αλάτι Χαβάης, Τρικαλινού και Τσούτσουρο Κρήτης. Δεν τελειώσαμε – ακολουθούν τέσσερα μπολ που το καθένα φιλοξενεί διαφορετικά συνοδευτικά: ωραιότατα ψιλοκομμένα μανιτάρια Ρortobello με μυρωδικά, ατζέμ πιλάφι, άγρια χόρτα με ζουμάκι και πατάτες ντοφινουάζ – πιάτο για δυνατούς παίχτες. Ο σεφ Ανδρέας Χατζηθέμελης που έχει θητεύσει στο πλευρό του εξαιρετικού Άρη Τσανακλίδη χαρίζει αυτό το κάτι το διαφορετικό στα πιάτα, που σε κάνει να θέλεις να επιστρέφεις. Και θέλω να επιστρέψω σύντομα για να δοκιμάσω το χάμπουργκερ του Γαργαντούα, το μοσχαρίσιο φιλέτο Ιberico αλλά και τα μπιφτεκάκια με τη ρεβιθοσαλάτα. Η οινική λίστα, ένα ακόμη στοιχείο που σε ελκύει, είναι στημένη με άποψη και καλή τιμολόγηση από τον κ. Αγγελίδη, βαθύ γνώστη του κρασιού. Μολονότι όταν το επισκέφθηκα, το Kreas ήταν μόλις στην τρίτη μέρα λειτουργίας του, όλα κύλησαν σαν καλοκουρντισμένο ρολόι. Εύγε!


☛ Το Kreas, Δημοφώντος 96, Πετράλωνα, 210 3247028

 

Στο ολοκαίνουργιο Κreas στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Ένας όμορφος χώρος με βιομηχανική αισθητική και μοντέρνες, διακοσμητικές πινελιές.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ