Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα;

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος, Νίκος Καραθάνος και Κλεομένης Ζουρναντζής. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
0

Από τον Μιχάλη Μιχαήλ

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Φαγητό από την Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

 

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αγορών η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κορυδαλλού διοργάνωσε την εκδήλωση “Αθήνα, Μητρόπολη των γεύσεων” στον χώρο του ΣυνΑθηνά απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά.  Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την Διακήρυξη για τη Διεθνή Ημέρα των Αγορών που έχει συνυπογράψει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων URBACT ΙΙ «Markets», URBACT ΙΙ «Sustainable Food in Urban Communities» και URBACT II «Gastronomic Cities» σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΑΤΑ και του Δήμου Κορυδαλλού που υλοποιούν αντιστοίχως τα παραπάνω έργα. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει ενημέρωση για το Πρόγραμμα URBACT ΙΙ και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για τη βιώσιμη τροφή στην πόλη. Μαζί με την εμβληματική για τους Αθηναίους Βαρβάκειο αγορά, στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Boqueria της Βαρκελώνης και η ιστορική αγορά της  Φλωρεντίας καθώς και άλλες αγορές από άλλες πόλεις του κόσμου. Bασικός σκοπός της εκδήλωσης είναι μέσα από ένα φιλικό πνεύμα οι άνθρωποι της πόλης να ξαναγυρίσουν το βλέμα στις αγορές, την καρδιά της γαστρονομίας της κάθε μεγάλης πόλης, να μάθουν τα προιόντα, τα υλικά, τις κουζίνες, να αγαπήσουν ξανά το φαγητό.

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Φαγητό από την Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Λιάκος ετοιμάζει το κεμπάμπ από κατσίκι. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Για τις ανάγκες τις εκδήλωσης κλήθηκαν να μας μαγειρέψουν και με την μαγειρική τους να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα υλικά της χώρας τους σπιτικές μαγείρισσες από την “Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα” και τον “Σύλλογο Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδος”. Την Ελληνική κουζίνα εκπροσώπησαν επάξια πέντε από τους καλύτερους έλληνες σεφ και εστιάτορες. Οι Κλεομένης Ζουρναντζής, Περικλής Κοσκινάς, Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος και Νίκος Καραθάνος μαγείρεψαν και σέρβιραν όλους όσους παρεβρέθηκαν στην Βαρβάκειο σήμερα. Παρά τη ζέστη, ο κόσμος ήταν πολύς και το φαγητό εξαιρετικό.

Όση ώρα ήμουν εκεί δοκίμασα ρεβύθια με καυτερή σάλτσα, μαντί με γιαούρτι, ρύζι με λαχανικά και σταφίδες από τον πάγκο της Αφγανικής Κοινότητας ενώ από τον Σύλλογο Νιγηριανών γυναικών ενετυπωσιακά ωραίο ήταν ένα κρέας μαγειρεμένο σε μια αρωματική καυτερή σάλτσα.

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Το μπριάμ της Ελληνικής ομάδας. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Η Ελληνική ομάδα μαγείρεψε μπριάμ και κεμπάμπ με κατσίκι (που μαθαίνω πως ψήθηκε πρώτα για 12 ώρες sous vide) και σερβιρίστικε με εξαιρετική σάλτσα γιαουρτιού και ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών πάνω σε αραβική στεγνή πίτα. Ήταν ίσως το καλύτερο κεμπάμπ που έχω φάει προσφάτως.

Ευελπιστώ πως του χρόνου οι δύο πάγκοι θα γίνουν δέκα και η πολύ καλή εθελοντική δουλειά των ατόμων που δούλεψαν φέτος να γίνει μια μαγιά για ένα μεγάλο πανηγύρι γαστρονομίας!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ