Sushi and more

Sushi and more Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

 

 

Στο πιο παλιό εστιατόριο sushi της Αθήνας. Το Sushi Bar ήταν ένα από τα εστιατόρια που έφεραν την αυθεντική γιαπωνέζικη κουζίνα στην αθηναϊκή εστίαση πριν από 18 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα το αθηναϊκό κοινό επιμένει να ισορροπεί στα chopsticks ολόφρεσκα φιλέτα ψαριών nigiri και sashimi αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από maki rolls. Το μυστικό της επιτυχίας; «Οι εξαιρετικά φρέσκες πρώτες ύλες, όπως ο τόνος Βονίτης από τα νερά της Μηχανιώνας, που φιλετάρουν οι εξειδικευμένοι Ασιάτες sushi masters. Όλα μαρινάρονται στην κουζίνα, δεν υπάρχει τίποτα ζεστό» λέει ο Νίκος Γαυγιωτάκης, συνιδιοκτήτης στο Sushi Bar του Ψυχικού. Όμορφος χώρος, πνιγμένος σε μια καταπράσινη αγκαλιά. Η βεράντα του, μόλις ζεστάνει ο καιρός, είναι υπέροχη. Η σάλα είναι φιλόξενη, ντυμένη με άφθονο ξύλο, μπαμπού κι εξωτικές φιγούρες ζωγραφισμένες στους τοίχους. Αυτό όμως που με κερδίζει πάντα είναι η αμεσότητα της ανοιχτής κουζίνας, με την ομάδα να δουλεύει με προσήλωση και ακρίβεια. Γι’ αρχή, ταρτάρ σολομού με τους βελουδένιας υφής κύβους να αγκαλιάζονται διακριτικά από τη σάλτσα και να σμίγουν απολαυστικά με την τραγανή πιπεράτη ρόκα (€9,80). Ενδιαφέρουσα και η σαλάτα με φρέσκια ψίχα καβουριού με λεπτοκομμένες ροδέλες αγγουριού (€8,70). Το oshitashi, δηλαδή σπανάκι στον ατμό που αρταίνεται με σόγια σος (€8,10), κερδίζει φανατικούς οπαδούς ακόμα και ανάμεσα σε όσους δεν είναι φίλοι των χορταρικών. Το παιχνίδι γίνεται δυνατό και τα chopsticks παίρνουν φωτιά όταν καταφτάνουν στο τραπέζι torro, που είναι κοιλιά τόνου με σόγια, γουασάμπι και σουσάμι (€8,30), γεύση αληθινή, όπως και αυτή του τόνου πλάτη με καυτερή πιπεριά, σόγια σακέ και σος από κορίανδρο. Εξαιρετικό είναι το uzumaki(€8,90) που σημαίνει «τυφώνας» και σε παρασύρει με τη γευστική πανδαισία από κομμάτια τόνου, σολομού και λαυράκι που αγκαλιάζουν ένα ρολό λαχανικών. Ο ξιφίας τατάκι με γιούζου, σόγια, λάιμ και πινελιές μουστάρδας με σιναπόσπορο (€11,80) ξεδιπλώνει όμορφα την αρωματική του γεύση. Επιβάλλεται και μια ποικιλία από καλοφτιαγμένα ρολά για κάθε γούστο. Εδώ θα εκτιμήσεις την ισορροπία των ντελικάτων γεύσεων, το παιχνίδι των υφών και την ωραία παρουσίαση των πιάτων. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις την πικρή σοκολάτα με τσίλι. Κόλαση! Η ευγένεια του προσωπικού και η φιλόξενη διάθεση ανεβάζουν ακόμα υψηλότερα το επίπεδο της απόλαυσης. Χαίρεσαι να βλέπεις εστιατόρια τα οποία στο πέρασμα του χρόνου αναδεικνύονται σε σταθερή, διαχρονική αξία. Είναι βέβαιο ότι το Sushi Bar κατέχει δίκαια μια θέση στην ομάδα αυτή.

The Sushi Bar, Γ. Βλάχου 38, Ν. Ψυχικό, 210 6729333

 

Gourmet σάντουιτς στο Κολωνάκι. Pane salame, δηλαδή ψωμί και αλλαντικό. Έτσι σου συστήνεται ευθύς αμέσως, χωρίς περιστροφές, το ολοκαίνουργιο all day στέκι που φιγουράρει στον πεζόδρομο της Μηλιώνη στο Κολωνάκι, έτοιμο να αντιμετωπίσει την ακατανίκητη πείνα του περαστικού. Τα όπλα του σε αυτήν τη μάχη είναι μια τεράστια ποικιλία από panini με προσιούτο, σαλάμι, ζαμπόν, μορταδέλα, σπεκ, μπρεζάολα και διάφορα συνοδευτικά σε άπειρους συνδυασμούς. Τι τραβάει η όρεξή σου; Βούτυρο τρούφας, μοτσαρέλα, καρδιές αγκινάρας, πιπεριές, σπαράγγια, μανιτάρια, κατσικίσιο τυρί; Φαντάσου τα όλα αυτά σε συνδυασμούς με φρεσκοκομμένα αλλαντικά. Μη νομίζεις ότι το μπουκέτο από panini περιορίζεται εκεί. Υπάρχουν προτάσεις με κρεατικά –εξαιρετικό το ροσμπίφ με μανιτάρια σοταρισμένα και καραμελωμένα κρεμμύδια (€5,8)–, panini για χορτοφάγους –δοκιμάστε αυτό με μελιτζάνα ψημένη στη σχάρα, ντοματίνια βιολογικά και τυρί προβολόνε (€3,20)– και panini με ψαρικά, όπως αυτό με καπνιστό ξιφία, γλυκές πιπεριές, ντοματίνια και κάππαρη (€5, 80). Αν θες να φας με μαχαιροπίρουνο, τότε υπάρχουν διάφορες επιλογές, όπως το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με ρόκα και παρμεζάνα (€12), αλλά συστήνω να πάρεις τα αυγά μάτια πάνω σε φρέσκες τηγανητές πατάτες και καπνιστές γλυκές πιπεριές (€8). Υπάρχουν ακόμα πέντε σαλάτες, αλλά το βαρύ πυροβολικό στη μάχη κατά της πείνας είναι τα χάμπουργκερ. Must το Μilionario με μοσχάρι ΒlackΑngus, πολτό τρούφας, σπεκ, μανιτάρια και κόκκινο ραντίτσιο (€11). Το πρωί σερβίρει πρωινό και το απόγευμα προσφέρει aperitivo buffet για τσιμπολόγημα με το ποτό.

Pane Salame, Μηλιώνη 8, Κολωνάκι, 210 3613829

 

Νέο μενού στο Hytra Απλά. H Hytra διατήρησε και φέτος το αστέρι Michelin της, κράτησε όμως και την υπόσχεση να παρουσιάζει στη Hytra Απλά ένα μενού που φοράει τα καθημερινά του. Στον τελευταίο όροφο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, δίπλα στον χώρο του αστεράτου εστιατόριου όπου μαγειρεύει ο σεφ Νίκος Καραθάνος, υπάρχει η σάλα του Hytra Απλά με τιμές εύκολα προσεγγίσιμες και φαγητό λιγότερο εξεζητημένο, αλλά εξίσου νόστιμο. Εδώ την κουζίνα έχει αναλάβει ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ένας σεφ δημιουργικός που η μαγειρική του εκφράζει την αναγέννηση της ταπεινής κουζίνας. Η φιλοσοφία αυτή ταιριάζει με την απέριττη σάλα όπου το σκούρο ξύλο δίνει τον διακοσμητικό τόνο, ενώ κυριαρχεί η μεγάλη μπάρα που πίσω της ο Πέτρος Παρθένης ετοιμάζει ωραία κοκτέιλ, εμπνεύσεις της στιγμής. Στην ανοιχτή κουζίνα επικρατεί οργασμός και η ομάδα κινείται με συντονισμένες κινήσεις υπό την μπαγκέτα του Χρύσανθου. Αρχή με καλοδεχούμενη σούπα κοτόπουλο με γιαούρτι, καλαμπόκι, φυλλαράκια μέντας και νότες μπούκοβο που χαρίζει στο νόστιμο γευστικό σύνολο πικάντικη επίγευση (€11). Ο πελτές από ψητές ντομάτες –ένα ευωδιαστό γευστικό ποίημα που μόνο ο Χρύσανθος ξέρει να φτιάχνει με μαεστρία– παντρεύεται ιδανικά με την ελαφρά ψημένη φέτα που έρχεται στη λαδόκολλα (€9,50). Απλά και νόστιμα. Μου άρεσε και η δροσερή σαλάτα με λάχανο, μαραθόριζα, φέτες αβοκάντο και φέτα που κυριολεκτικά απογειώνει η βινεγκρέτ Jalapeno (€7,50). Σε δρόμους με άρωμα Ανατολής σε ταξιδεύει το πιάτο με χούμους που ο σεφ το συνδυάζει με φρέσκο λουκάνικο Δράμας –μια έκρηξη νοστιμιάς– και καπνιστή πάπρικα (€8). Η κιμαδόπιτα σχάρας έρχεται λεπτή και ενισχύεται με γραβιέρα, κουκουνάρι και ρόδι (€8,5). Αν και ο συνδυασμός των υλικών φαντάζει πετυχημένος, εντούτοις το πιάτο δεν κατάφερε να μείνει στη γευστική μνήμη. Το «βρόμικο», στη λογική του φαγητού του δρόμου, έρχεται με τη μορφή μπαγκέτας με ψιλοκομμένο χοιρινό, σος και πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια (€12,5). Από τα κυρίως, εντυπωσιακό είναι το κοτόπουλο σχάρας μαριναρισμένο σε πάπρικα και μπούκοβο που έρχεται πάνω σε εκπληκτικό πουρέ μελιτζάνας (€13),με ωραία υφή. Νοστιμότατη η συμφωνία του αρνίσιου κεμπά με τζατζίκι φέτας και τραγανές ψητές πίτες (€14). Για το τέλος, την έκπληξη κάνει η μους σοκολάτα με παγωτό αγριοκύμινο (€8).

Hytra Απλά, Στέγης Γραμμάτων &Τεχνών, Συγγρού 107,210 3316767

 

Το κρασί του Παραδείσου. «Αν στον παράδεισο σερβίρουν αλκοόλ, αυτό θα είναι το κρασί»: αυτό είναι το μότο που φιγουράρει στη λίστα κρασιών του ιταλικού εστιατορίου Paradiso, μια διαφορετική οινική λίστα από αυτές που συνήθως συναντάμε στα εστιατόρια. Εδώ, ο Γρηγόρης Μιχαήλος, AIWSInternationalWine & SpiritsConsultant, η δεύτερη γενιά που τρέχει το μαγαζί, έχει άποψη, γνώση και αγάπη για τον οίνο. Όλο αυτό μεταφράζεται με χιούμορ, πληροφορίες αλλά και καλή τιμολόγηση για τα κρασιά που φιγουράρουν στη λίστα και ενημερώνουν ακόμα και τον αδαή για τις επιλογές του. Το μενού προσφέρει λιμπιστικές πίτσες και πιάτα κλασικά της ιταλικής κουζίνας που τιμούν οι Έλληνες. Δοκιμάσαμε πλούσια σαλάτα με τραγανή πιπεράτη ρόκα, πορτοκάλι, αβοκάντο και φουντούκια, στεφανωμένη με μανούρι ψημένο ανάλαφρα στη σχάρα και περιχυμένο με σος από ξίδι Βalsamico και μέλι (€9). Τα φρέσκα ραβιόλι ήρθαν γεμιστά με ρικότα και ταρτούφο που αγκάλιαζε απαλή ροζέ σάλτσα και ενισχυμένα με προσούτο, μοτσαρέλα, τριμμένο καρότο και μυρωδάτο δεντρολίβανο (€11,5). Καλοφτιαγμένες και πληθωρικές ήταν οι φρέσκες χωριάτικες πένες με κύβους μελιτζάνας, λίγο σκορδάκι να ανεβάζει τους τόνους, ευωδιαστό βασιλικό, κάππαρη και ντομάτα (€9,5). Πιάτο χορταστικό και νόστιμο. Η φιλοξενία και η απροσποίητη ευγένεια σου δίνουν την ευκαιρία να απολαύσεις με εξαιρετικές συνθήκες το γεύμα σου.

Paradiso, Αποστολοπούλου 58, Κάτω Χαλάνδρι, 210 6722290

Ευχή
Υψώνεις το ποτήρι με το λαμπερό κρασί με το αχυροκίτρινο χρώμα και τα αρώματα κίτρινων φρούτων και μελιού, γεύεσαι τη γλύκα του και κάνεις μια ευχή. «Ευχή» είναι το καινούργιο γλυκό κρασί από τη Mediterra Οινοποιητική που φτιάχνεται από τα λιαστά σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτο Σπίνας που αναβιώνει στην Κρήτη και ωριμάζει για 5 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ