Unlimited Access:Ο χορός είναι για όλους

Unlimited Access:Ο χορός είναι για όλους Facebook Twitter
0
Unlimited Access:Ο χορός είναι για όλους Facebook Twitter

Ένα φεστιβάλ χορού διαφορετικό από τα άλλα παρουσιάζει η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου. Το «Unlimited Access» είναι το πρώτο διεθνές φεστιβάλ χορού που γίνεται στην Ελλάδα για άτομα με αναπηρία και χωρίς αναπηρία. Στόχο του έχει να περάσει το μήνυμα ότι ο χορός είναι για όλους.
Με το «Unlimited Access» η Στέγη επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία στον χώρο του πολιτισμού αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για παραστάσεις ανάλογου χαρακτήρα μελλοντικά. Θα συμμετάσχουν ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Η ιδέα γεννήθηκε το 2012 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια του Unlimited Festival. Mια φιλόδοξη πρωτοβουλία τεσσάρων πολιτιστικών φορέων [British Council, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Vo' Arte (Πορτογαλία) και Croatian Institute for Movement and Dance (Κροατία)].

Unlimited Access:Ο χορός είναι για όλους Facebook Twitter
Claire Cunningham, Evolution. Φωτό: Colin Hattersley


Γι' αυτόν το λόγο η Στέγη δημιούργησε εργαστήρια όπου άτομα με διαφορετικές αναπηρίες συνεργάστηκαν με επαγγελματίες ή ερασιτέχνες χορευτές. Οι μεικτές ομάδες που δημιουργήθηκαν μέσα από το πρόγραμμα δούλεψαν με το σώμα και την κίνηση κι έφτιαξαν τις δικές τους παραστάσεις. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου με τρεις εμφανίσεις που επιμελήθηκαν οι χορογράφοι Ίρις Καραγιάν, Μέντη Μέγα και Μαρία Κολιοπούλου. Μία μέρα πριν, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, η Claire Cunningham θα ερμηνεύσει το «evolution». Η Βρετανίδα χορεύτρια και χορογράφος είναι μία από τις πιο καταξιωμένες καλλιτέχνιδες με σωματική αναπηρία παγκοσμίως. Επίσης, την ίδια μέρα η κροατική χορευτική κολεκτίβα IMRC, μια συλλογικότητα έρευνας της κίνησης χωρίς αποκλεισμούς, θα παρουσιάσει το «Magnolia (or Defiance)» της χορογράφου Iva Nerina Sibila. Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου θα απολαύσουμε το «Two for C» της ομάδας Candoce από τη Βρετανία σε χορογραφία του Javier de Frutos. Στη συνέχεια στη σκηνή θα ανέβουν οι CiM από την Πορτογαλία με το πρότζεκτ «Edge» της χορογράφου Ana Rita Barata που διερευνά τις εμπειρίες ανθρώπων με προβλήματα όρασης και επαγγελματιών χορευτών. Την Κυριακή το φεστιβάλ θα κλείσει με το «Simulante Bante», μια σύμπραξη της ομάδας VerTeDance και του Archa Theatre και των χορογράφων Veronika Kostkova και Tereza Ondrova από την Τσεχία. Τέλος, κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ 2 and 2 are four της ομάδας CiM (28/2) και η ταινία μικρού μήκους Silent Moves των Aideen Barry και Emma O'Kane (1/3), ενώ θα πραγματοποιηθούν δημιουργικά εργαστήρια για εφήβους και ενήλικες από την Candoco Dance Company.

Unlimited Access:Ο χορός είναι για όλους Facebook Twitter
Two for C, Candocο. Φωτό: Pedro Machabo
Unlimited Access:Ο χορός είναι για όλους Facebook Twitter
Claire Cunningham, Evolution. Φωτό: Colin Hattersley
Unlimited Access:Ο χορός είναι για όλους Facebook Twitter
Edge, CiM (Companhia Integrada Multidisciplinar)

www.sgt.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ