ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οι υπόγειοι του Πεκίνου

Οι υπόγειοι του Πεκίνου Facebook Twitter
3

Ο 23χρονος He Bing δοκιμάζει ένα δανεικό κουστούμι και μια γραβάτα. Το πρωί θα δώσει συνέντευξη για τη θέση πωλητή σε μια ασφαλιστική εταιρεία. Μοιράζεται το δωμάτιο με άλλα δύο άτομα. Ο Bing έχει έρθει πρόσφατα στο Πεκίνο εγκαταλείποντας την πόλη Chongqing.

 

 

Η 24χρονη Jiang Ying, σερβιτόρα σε μπαρ, και ο 23χρονος Li Ying, υπάλληλος γραφείου, κάθονται στο υπόγειο δωμάτιό τους, στο κεντρικό Πεκίνο. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 40% του ΑΕΠ, καθώς η κυβέρνηση προτιμάει να στηρίζεται στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και στις εξαγωγές, για την ανάπτυξη. Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό για την οικονομία της χώρας.

 

 

Η 21χρονη Liu Jing κάθεται στο υπόγειο διαμέρισμά της στο Πεκίνο. Μετακόμισε στην πρωτεύουσα από την κεντρική επαρχία Hanan και τώρα κάνει πεντικιούρ στην πόλη. Οι χαμηλόμισθοι εγχώριοι "μετανάστες" αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού στο Πεκίνο και συχνά αδυνατούν να τα φέρουν εις πέρας με τα υψηλά νοίκια του "πάνω κόσμου".

 

 

Ο 21χρονος Big Rain, o οποίος εργάζεται σε αίθουσα υποδοχής, κάθεται στο υπόγειο δωμάτιο του, κάτω από το βόρειο, τρίτο περιφερειακό δρόμο του Πεκίνου. Η χώρα απολάμβανε ένα νεαρό σε ηλικία πληθυσμό και εργατικό δυναμικό, αλλά τώρα η Κίνα γερνάει πολύ γρήγορα και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι έτοιμο να εκραγεί.

 

 

Ο 33χρονος Niu Song διαβάζει εφημερίδα την ίδια ώρα που η 32χρονη γυναίκα του, Zhao Ansheng, ράβει στο υπόγειο δωμάτιό τους. Οι δύο εργάζονται ως σεφ σε εστιατόριο και επιστρέφουν στο σπίτι για λίγες ώρες το απόγευμα με σκοπό να ξεκουραστούν μαζί. Το διαμέρισμα βρίσκεται κοντά στο, βόρειο, τρίτο περιφερειακό δρόμο του Πεκίνου.

 

 

Η 27χρονη Shang Lanlan κάθεται στο υπόγειο δωμάτιό της, κοντά στον ανατολικό δεύτερο περιφερειακό δρόμο της πόλης. Όπως πολλοί Κινέζοι που εγκαταλείπουν την επαρχία, έτσι και η Lanlan μαζί με το σύζυγό της, άφησαν πίσω τον πεντάχρονο γιο τους στη γιαγιά και τον παππού από την επαρχία Shandong.

 

 

Ο 53χρονος Wu Guocheng ποζάρει στο υπόγειο διαμέρισμά του στο Πεκίνο. Ύστερα από ένα διαζύγιο, ο Guocheng μετακόμισε σε αυτό το δωμάτιο, 12 τ.μ., για το οποίο πληρώνει νοίκι 650 γουόν το μήνα. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αρέσκεται στο να παρακολουθεί τηλεοπτικά προγράμματα και βγαίνει μόνο στον "έξω κόσμο" για να κάνει περίπατο στους κοντινούς λόφους.

 

 

Η Zhao Dan, η οποία είναι αισθητικός, κάθεται στο υπόγειο διαμέρισμά της που χωράει μετά βίας ένα μονό κρεβάτι. Πληρώνει 350 γουόν το μήνα, καθώς ένα πραγματικό διαμέρισμα θα της στοίχιζε τα τριπλάσια χρήματα. Εργαζόμενοι σαν τη Dan θα επωφελούνταν εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε να μειώσει τις ακριβές τιμές των ακινήτων. Κάτι τέτοιο, όμως, μοιάζει απίθανο καθώς θα προκαλούσε τη δυσαρέσκεια της ελίτ που στηρίζει το κομμουνιστικό κόμμα.

Δείτε στο ΤΗΕ TUBE για τις πόλεις φαντάσματα και τα εμπορικά κέντρα της Κίνας (Ευχαριστούμε πολύ το χρήστη Giannhs Ruronakos).

[via]

Φωτογραφία
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT
Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια
διαβάζοντας κι άλλα τέτοια άρθρα κατά καιρούς για την μεγάλη φτώχια στον κόσμο αναρωτιέμαι αν κι εμείς ζούμε (σε διαφορετική κλίμακα) μέσα στην ίδια ανέχεια. Αυτά τα "μοντέλα" ανάπτυξης βγάζουν μια τεράστια ανισότητα και μιζέρια και απέχουν πάρα πολύ από ισότητες και ουσιαστική δημιουργία.είχα διαβάσει ένα άρθρο για ανθρώπους που έρχονται απ' την επαρχία της Κίνας στις πόλεις για να ζήσουν ?!? 10 ώρες δουλειά + 6 ώρες ύπνο + 4 ώρες διασκέδαση = τηλεόραση
Κινέζικος καπιταλοκομμουνισμός ή κινέζικος κομμουνοκαπιταλισμός - όπως και να έχει... μην ακούσω ξανά για κινέζικη υπερδύναμη... ξερνάω... πως το ανέχονται αυτό? πως το ανεχόμαστε αυτό?