Tι είναι η φωτογραφία για σένα;

Tι είναι η φωτογραφία για σένα; Facebook Twitter
0

 

 

Η βασική αρετή που καλλιεργεί η φωτογραφία είναι η υπομονή.

Έχω την εντύπωση φωτογραφία δεν είναι για βιαστικού τύπους. Το φωτορεπορτάζ ίσως. Στο φωτορεπορτάζ κυνηγάς το θέμα. Στην φωτογραφία το περιμένεις, ενίοτε για αρκετό καιρό. Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι όταν ο καιρός αυτός έρθει, πρέπει κανείς να είναι απόλυτα οξυδερκής ώστε να αντιληφθεί επ' ακριβώς την στιγμή που πρέπει να πατήσει το κλείστρο. H γνωστή, κατά Bresson, desicive moment. "Once you miss it, it is gone forever." Ισχύει και σε άλλες πτυχές της ζωής, πέραν της φωτογραφίας. Διότι "there is nothing in this world that does not have a decisive moment". Όπως επίσης και το γεγονός ότι κάποιος τραβάει πολλές, πάρα πολλές, εκατοντάδες λήψεις για να βρει την μία που αξίζει τον κόπο. Kαι αυτό, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, ισχύει και πέραν της φωτογραφίας.

Δεν έχω καταλήξει στο αν όλο αυτό το modus operandi διαμορφώνει χαρακτήρα ή αν πρέπει να έχει κανείς κατάλληλα διαμορφωμένο χαρακτήρα ώστε να λειτουργήσει με τον τρόπο αυτό. Πιθανολογώ το δεύτερο. Είναι ωστόσο βέβαιον ότι η φωτογραφία είναι ένα ζήτημα που άπτεται του χαρακτήρος του ανδρός. Ή της γυναικός.

Αν έπρεπε να διακρίνω έναν και μόνο έναν φωτογράφο που θαυμάζω αυτή θα ήταν σίγουρα η Dorothea Lange. Πολύ ενδιαφέρουσα θεματική. Το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές από τις παραπάνω φωτογραφίες έχουν να κάνουν με misfits δεν είναι ασυσχέτιστο.

Ο εξοπλισμός δεν ήταν ποτέ θέμα. Μια καλή μηχανή δεν σημαίνει αυτόματα καλές φωτογραφίες. Ας μην συγχέουμε αυτούς που φωτογραφίζουν με αυτούς που συλλέγουν και αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν gadgets. Η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχεις πάντα μαζί σου και όχι η full-frame DSLR ή η Leica των €15k την οποία αφήνεις σπίτι επειδή είναι πολύ βαριά ή πολύ ακριβή για να την κυκλοφορείς. Σίγουρα οι καλοί φακοί βοηθούν αλλά υπάρχει πάντα το ρίσκο να χάσεις το θέμα γιατί εκείνη την στιγμή άλλαζες φακούς. Ο Bresson τράβαγε σε όλη του τη ζωή με μια Μ3 και έναν 50άρη φακό, άλλως τε.

Το ζήτημα με το Instagram και τα λοιπά  mobile photo social apps έχει πιο πολύ ενδιαφέρον ως προς την κοινωνική παρά ως προς την φωτογραφική του διάσταση. Προσωπικά δηλώνω αναφανδόν υπέρ των προϊόντων βιολογικής φωτογραφίας φτιαγμένα με αγνά παραδοσιακά υλικά όπως φακοί, διάφραγμα, ταχύτητα, φωτοευαισθησία, βάθος πεδίου, χρώμα, σύνθεση και κάδρο.

 

 Σπύρος Βάθης (@sVathis), flickr

Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT
Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ