To μέλλον είναι εδώ, κι έχει πολύ κίνηση (μέρος 1ο)

Facebook Twitter
0

Το σενάριο βασίζεται πάνω στο μυθιστόρημα Do Androids dream of Electric Sheep? του μεγάλου Philip Dick οπότε πες ότι η ιστορία είναι εξασφαλισμένη (όχι ότι δεν έχουν γίνει κακές ταινίες από καλά βιβλία). Η εικόνα όμως; Η ιστορία περιγράφει το μελλοντικό Los Angeles που έχει πάει κατά διαόλου, το νέφος, η φτώχια και η εγκληματικότητα έχουν πάρει το πάνω χέρι και οι σέρφερ είναι παρελθόν.

Πολλά bytes έχουν καταληφθεί αναλύοντας αυτή την ταινία κι αν μου επιτρέπεται να προσθέσω κι εγώ το ασήμαντο byte μου, (μπορείτε να πηδήξετε αυτή την παράγραφο) πιστεύω ότι οι εικόνες είναι ακόμα τρομαχτικές και μελλοντικές γιατί όποιος ασχολήθηκε με την εικόνα, ήταν πολύ σοφός στο να μην απομακρυνθεί πολύ από την πραγματικότητα του Los Angeles.

Άλλα τόσα βιβλία έχουν γραφτεί –και bytes καταληφθεί– για το φαινόμενο αυτής της πόλης και πραγματικά, δε χρειάζεται να προσθέσω εγώ κάτι. To make a long story short, που λένε κι εκεί, αυτή η πόλη είναι ένα αποτυχημένο πείραμα: κάποτε, σοφοί άνθρωποι είπαν: θα κάνουμε πολλές γειτονιές και αυτές θα επικοινωνούν μέσω τεράστιων αυτοκινητόδρομων. Έτσι δε θα έχουμε πηγμένο κέντρο, θα τα βρίσκεις όλα στη γειτονιά σου, και το πέρα δώθε στη δουλειά θα γίνεται με το αυτοκίνητο τσάκα τσάκα. Θα βάλουμε και μία δύο γραμμές λεωφορείων για τους φτωχούς που μας ποτίζουν τους κήπους και θα είμαστε μια χαρά. Σωστά; Ε, λάθος. Το 1920 ο πληθυσμός ήταν ένα εκατομμύριο, το 2011 14 εκατομμύρια. Προφανώς η εξέλιξη δεν ήταν (για άλλη μία φορά) γραμμική.

Τελικά δημιουργήθηκε η πόλη με το μεγαλύτερο πρόβλημα κίνησης στην Αμερική οπότε φαντάζομαι ότι και σε παγκόσμιο επίπεδο θα τα πήγαινε πολύ καλά. Λυπάμαι πραγματικά αυτούς που ζουν εκεί και γερνάνε μέσα στους αυτοκινητόδρομους που κάνουν την Κηφισίας να μοιάζει με σοκάκι. Οπότε καταλήγω: γιατί να φανταστείς το μέλλον αφού είναι ήδη εδώ;

Έτσι θα σκέφτηκαν και τα σαϊνια της ταινίας και χρησιμοποίησαν κτήρια που υπήρχαν ήδη. Κάποια από αυτά είναι τα εξής:

To ξενοδοχείο Bonaventure στο (έρημο και τρομαχτικό έτσι κι αλλιώς) downtown της πόλης εμφανίζεται σε διάφορες σκηνές. Έχει τα πιο γρήγορα και πιο ζαλιστικά ασανσέρ που είναι γυάλινα, είναι εξωτερικά και στο τέλος μισομπαίνουν και σε μία εσωτερική πισίνα. Δεν έχω ξανατρομάξει έτσι στη ζωή μου (μέσα σε ασανσέρ εννοώ).

Το κτήριο Bradbury το οποίο χτίστηκε για γραφεία, εξακολουθεί να στεγάζει γραφεία αλλά έχει παίξει και σε πολλές ταινίες, μεταξύ άλλων και στο Blade Runner. Εδώ βλέπουμε πως πίστευαν το 1921 ότι θα είναι τα πράγματα το 2011.

Κι εδώ όπως εμφανίζεται στην ταινία:

Η Union Station που στην ταινία έχει μεταμφιεστεί ως αστυνομικό τμήμα:

Το ξενοδοχείο Yukon, που στην πραγματικότητα είναι το κτήριο της Panamerican (κι έχει παίξει και στο Se7en):

Kαι το σπίτι του Deckart, το οποίο λέγεται Ennis House και αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Χτίστηκε το 1921 από μπετόν που έχει πάρει αυτό το σχήμα μέσα σε καλούπια σχηματίζοντας "τσιμεντόλιθους". Η κατοικία αυτή τώρα είναι άδεια και χρειάζεται κατεπειγόντως συντήρηση αλλά λόγω κρίσης (αν και το πρόβλημα έχει ξεκινήσει πολύ πριν) μπορεί να σωθεί μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία. Από ιδιωτική πρωτοβουλία θα έλεγε κανείς ότι σκίζουν εκεί, κι όμως, το κτήριο παραπαίει.

Στην ταινία εμφανίζεται λίγο το εξωτερικό σε μια γρήγορη λήψη. Το εσωτερικό είναι γυρισμένο σε στούντιο αλλά με καλούπια που έχουν κατασκευαστεί στο αυθεντικό κτήριο. Μάλιστα κάπου διάβασα ότι μπορείς να αγοράσεις αυτά τα καλούπια για να φτιάξεις ένα δικό σου σετ Blade Runner. Αν θέλεις.

(συνεχίζεται αύριο...)

Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Φωτογραφία / «Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Ο φωτορεπόρτερ Αχμέντ αλ-Αρίνι περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στην φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου ως σύμβολο της ανθρωπιστικής καταστροφής που μαστίζει τη Λωρίδα.
THE LIFO TEAM
Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Φωτογραφία / Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Ο Αθηναίος φωτογράφος που έχει καταγράψει την ξέφρενη –αλλά και τρυφερή– νυχτερινή ζωή του Βερολίνου μπορεί να άργησε να βρει τον δρόμο του, αλλά μέσα από τη φωτογραφία νιώθει ότι τελικά η διαδρομή του απέκτησε ένα νόημα.
M. HULOT
Μια έκθεση με φωτογραφίες του Α. Εμπειρίκου που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν 

Φωτογραφία / Φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μια νέα έκθεση

54 φωτογραφίες από το πολύτιμο αρχείο του θα παρουσιαστούν από την Eleftheria Tseliou Gallery, στον χώρο της Τοσίτσα 3, σε μια έκθεση που επιχειρεί να αναδείξει πως υπήρξε εξίσου σημαντικός ως φωτογράφος, όσο και ως ποιητής και ψυχαναλυτής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Το φωτογραφικό έργο της Ανιές Βαρντά σε μια νέα έκθεση/ Το Παρίσι της Ανιές Βαρντά έχει χιούμορ/ Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία/ Το ανορθόδοξο και διψασμένο για ζωή βλέμμα της Ανιές Βαρντά

Φωτογραφία / Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία

Μία νέα έκθεση στο Μουσείο Καρναβαλέ στο Παρίσι παρουσιάζει το ελάχιστα γνωστό φωτογραφικό έργο της σπουδαίας Γαλλίδας σκηνοθέτριας της Νουβέλ Βαγκ, αναδεικνύοντας τη λοξή και χιουμοριστική ματιά της στην πόλη του Παρισιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM
Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ