You_Are_Not_Banksy*

You_Are_Not_Banksy* Facebook Twitter
0

 

Τ' ότι αργά ή γρήγορα ο πασίγνωστος street artist Banksy θα έπεφτε ο ίδιος "θύμα" καλλιτεχνικών αντιδανείων και mash-ups όπως ο ίδιος άλλωστε αρέσκεται να επιδίδεται ήταν σχεδόν αναπόφευκτο.
 
Στην κυκλωνική χοάνη άλλωστε της σύγχρονης  pop culture δεν υπάρχει τίποτα που να μην αποσυντίθεται και να επανασυντίθεται μιλώντας με δανεικές μορφές για πράγματα καινούρια.
 
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν οι κλασσικές πια τοιχογραφίες του Banksy (ω, ναι, κλασσικές αν σκεφτείς πόσο έχουν εντυπωθεί πια στο συλλογικό συνειδητό σε σχέση με τους συγκαιρινούς του) βρήκαν στο πρότζεκτ του φωτογράφου Nick Stern "You Are Not Banksy" μια ενδιαφέρουσα μετεγραφή.
 
Ο Στερν πολύ απλά ανασχημάτισε τα murals του Banksy σε φωτογραφικά ενσταντανέ χρησιμοποιώντας ανθρώπους. Το αποτέλεσμα δεν σε αφήνει αδιάφορο. Έχω την αίσθηση πως κατάφερε να συλλάβει την μπανκσιανή ειρωνεία και την πολλαπλότητα των κριτικών προσεγγίσεων του Βρεττανού καλλιτέχνη χωρίς να ακυρώσει το βλέμμα του Banksy.
 
Φυσικά μια φωτογραφία είναι κάτι ολότελα διαφορετικά από ένα mural. O Κάφκα είχε πει πως φωτογραφίζουμε πράγματα για να τα διώξουμε από το μυαλό μας.
 
Δεν ξέρω την γνώμη του Banksy αλλά έχω την αίσθηση πως ως γνώστης της πασαρέλας της οπτικής γωνίας θα αναγνώρισε το δικαίωμα στο καλλιτεχνικό ρεμίξ αφού και ο ίδιος το χρησιμοποιεί ανελλιπώς.
 
Άλλωστε σημασία έχει να τρέφεις το βλέμμα του όποιου θεατή. Το μέσο μπορεί να μετατοπιστεί ενίοτε. Το θέμα είναι να επικοινωνείς.
 
Και να διαχειρίζεσαι την μαγεία αυτής της επικοινωνίας με ειλικρίνεια και σθένος.
 

 

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ